Avertismente pentru alte boli
In lumea medicala contemporana nu exista o unanimitate de pareri despre cauzele aparitiei bataturilor. Se da vina pe stilul de viata, anotimp, calitatea incaltamintei, inaltimea tocurilor. Din punct de vedere anatomic, batatura este o formatiune naturala de protectie a pielii, in locurile care sunt supuse permanent apasarii si frecarii. Stratul cornos devine cu timpul tot mai gros. Incaltamintea stramta este prietenul cel mai bun al bataturilor, deoarece ingreuneaza afluxul de sange catre straturile exterioare ale pielii si celulele ei mor, se intaresc apoi si incep sa apese straturile adanci ale pielii. Daca bataturile nu se inlatura la timp, ele incep sa creasca in adancime provocand dureri serioase. Asemenea formatiuni se numesc calus. Bataturile nu apar doar pe degete, ci si pe talpa picioarelor. Cel mai adesea, ele ne avertizeaza in legatura cu prezenta unor boli nestiute din organism.
In majoritatea cazurilor, bataturile semnalizeaza ca picioarele au o mare nevoie de schimbare a incaltamintei. Dar bataturile pot fi si semnele de avertisment ale unor boli interne. Astfel: durerile in zona inghinala sau putin mai sus asociate cu o batatura pe talpa stanga, unde bolta plantara se uneste cu calcaiul, la 2 cm de la marginea exterioara, semnalizeaza un pericol mare de apendicita, iar in cazul cand apendicele a fost extirpat, este vorba despre o afectiune a intestinului subtire.
Tot pe piciorul stang se afla locul care ne ajuta sa depistam dereglarile in vezica biliara. Batatura se gaseste la 3-3,5 cm mai jos de la al 4-lea deget si are o culoare galbuie.
Majoritatea bataturilor atipice de pe bolta plantara ne semnalizeaza dereglari intestinale, in special cand sunt asociate cu schimbarea culorii tenului si cu probleme de digestie.
Bataturile in forma de potcoava din jurul calcaielor au legatura cu durerile de spate, lombare si sciatice.
Si pe talpa dreapta gasim bataturi care ne povestesc multe despre sanatatea stapanului. O linie dreapta trasa de la punctul situat intre degetul mare si al doilea deget, pana la tuberculul calcaneului, indica zona unde apar bataturile la oamenii cu probleme rectale: hemoroizi, fisuri si altele.
Controlati atent zona de sub al patrulea deget, care ne indica starea muschiului cardiac. Daca gasiti o batatura pe pernuta, pe mijlocul ei, la distanta de 1,5-2 cm de la radacina degetului, apelati la medicul specialist.
Pe ambele talpi, sub degetul mic, se formeaza bataturi care indica afectarea sistemului respirator si a urechilor. Daca locul este mai dureros pe talpa stanga, este un semn de inflamare a mucoasei nazale, provocate de alergie sau de sinuzita, iar pe talpa dreapta - inflamatii ale trompei lui Eustachio sau in sinusul frontal.
Cele mai intinse bataturi le au oamenii care abuzeaza de alimente grase, prajite, nesanatoase. Talpile lor se acopera cu piele ingrosata, ingalbenita, deseori apar si crapaturi care sangereaza si provoaca dureri chinuitoare. Analizati-va cu atentie starea picioarelor. E posibil ca defectele considerate uneori doar neglijente cosmetice sa fie adevarate semnale SOS ale organismului.
Tratamente
Bataturile au nevoie de grija permanenta. Dupa fiecare baie cu sapun, se face dus alternativ, cu schimbarea temperaturilor de 3-4 ori, dupa care pielea inmuiata se inlatura cu piatra ponce sau cu o pila speciala. Talpile se maseaza si se ung cu ulei de masaj sau cu crema. In crema se adauga uleiuri de plante care ajuta la diminuarea durerilor. In caz de micoza, se adauga cateva picaturi de ulei de brad alb sau arbore de ceai; pentru vene dilatate - ulei de migdale; pentru edeme - ulei de ienupar. Pielea se hraneste cu ulei de maces sau catina. Pentru micoza, in apa pentru baia de picioare se adauga si usturoi pisat.
Intern, se bea ceai din plante. Se amesteca in parti egale sunatoare, galbenele si frunze de tuia. O lingura de amestec se pune la fiert cu 500 ml de apa. Se lasa sa clocoteasca un minut, apoi se infuzeaza pana la racire. Se beau cate 2 pahare pe zi, intre mese, timp de o luna. Dupa o pauza de o luna se repeta.
Remedii populare
* Nu se recomanda taierea bataturilor cu lama, deoarece ele incep sa creasca si mai repede.
* Toate tipurile de bataturi se freaca intens, inainte de culcare, cu ulei de ricin, apoi se incalta sosete.
* Inainte de orice procedura, se face o baie calda cu sare, bicarbonat de sodiu si cateva picaturi de iod.
* Ulei cu ceapa. Se da pe razatoare sau se mixeaza o ceapa, apoi se amesteca cu ulei, de preferinta nerafinat. Amestecul se intinde pe un prosopel si se aplica pe batatura. Piciorul se pune in punga de celofan. Pentru degete se decupeaza orificii ca sa nu transpire si se panseaza cu o fasa de tifon. Dupa 3-4 ore, compresa se inlatura, pielea se spala, se curata cu piatra ponce si se aplica un amestec din parti egale de ulei de floarea-soarelui cu glicerina.
* Ceai verde si arnica. Daca durerile sunt mari, pe bataturi se aplica o compresa din 200 ml de ceai verde amestecat cu o lingurita de tinctura de arnica. O pereche de sosete de bumbac se imbiba in solutie, se incalta pe picioare, deasupra se pun o punga de plastic si o pereche de sosete de lana. Compresa se lasa 2-3 ore, dupa care bataturile se ung cu una din alifiile propuse mai sus.
* Se umple incaltamintea cu frunze de podbal, patlagina, viorele, mesteacan, in functie de anotimp. Nu va ramane decat sa le purtati toata ziua, schimband frunzele atunci cand pielea absoarbe sucul si ele devin mai uscate (de 2-3 ori pe zi).
* O frunza de stanjenel se mixeaza, se amesteca cu o lingura de apa clocotita. Masa fierbinte se pune pe un tampon de vata, se aplica pe batatura inainte de culcare, se acopera cu o folie de celofan si se panseaza. Dimineata se inlatura pielea moarta.
* Se fac bai in moare de castraveti calda, timp de 15-20 de minute. Se clatesc picioarele si se usuca natural, fara stergere, apoi se aplica propolis solid, inmuiat la caldura. Se lasa compresa timp de 5 zile, in care talpile se feresc de contactul cu apa. Cand se inlatura compresa, picioarele se spala si se repeta procedura. O cura dureaza 4-5 proceduri.
Batatura (calus)
cu radacina
* Dintr-un leucoplast mai lat se decupeaza un cerc, dupa marimea bataturii, si se lipeste pe deget in asa fel ca pielea din jurul bataturii sa fie protejata. Pe batatura se aplica un tampon de vata imbibat cu urina, se acopera cu celofan si se lipeste inca un strat de leucoplast, apoi se panseaza ca sa ramana pe deget 24 de ore. Se repeta de 2-3 ori, pana ce batatura se desprinde de pe deget.
* De 5 ori pe zi, se freaca bataturile, alternativ, cu usturoi pisat si cu mar verde acru. (Reteta se foloseste si pentru negi).
O alta reteta cu usturoi. O capatana de marime medie de usturoi se curata, se piseaza, se amesteca cu 300 ml de otet si se macereaza timp de 2 saptamani. Un patratel de tifon impaturit se imbiba cu otet, se aplica pe batatura, se acopera cu celofan si se panseaza. Se schimba de doua ori pe zi.
* Se mixeaza iarba proaspata de rostopasca. Masa verde se intinde pe o bucata de celofan, se aplica pe batatura, se leaga cu tifon si se incalta o soseta deasupra. Se repeta procedura de doua ori pe zi.
* Dupa o baie calda facuta la picioare, se aplica pe batatura o bucatica de propolis turtita intre degete, se infasoara cu leucoplast si se lasa neatinsa 3 zile, apoi se inlatura. Uneori, batatura se desprinde dupa prima procedura.
Dureri provocate de bataturi
* Se aduc pana la fierbere 500 ml de apa, in care se pun 4 linguri de talpa-gastei. Se lasa pe foc pana se evapora 1/3 din lichid. Decoctul rece se foloseste pentru masaje, la fiecare 3-4 ore, pana se consuma tot lichidul.
* Daca durerea este mai pronuntata la genunchi, se freaca articulatia cu amoniac, iar talpile se ung inainte de culcare cu moare de castraveti din butoi de lemn si se incalta cu sosete calduroase.
* Un litru de apa se aduce pana la punctul de fierbere cu trei linguri de flori de musetel. Se raceste pana la 50 de grade si se amesteca cu argila. Din pasta formata se aplica pe articulatie sau pe glezna un strat de 5 cm, se acopera cu celofan si se infasoara cu un fular de lana. Argila se schimba de cateva ori pe zi, pe masura ce se usuca.