Viitorul e mic si negru

N. C. Munteanu
Scaderea salariilor bugetarilor cu 25 la suta, spectrul somajului si ridicarea taxei pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta sunt masuri de austeritate de o extrema duritate, luate de un guvern aflat cu spatele la zid si care plateste acum nu numai greselile proprii, ci si pe cele ale guvernelor care l-au precedat in ultimele doua decenii.

Cresterea TVA a dus la explozia preturilor, dureros resimtita de cetatenii cu venituri modeste. In plus, conflictul dintre presedinte, care sustine revenirea la vechiul TVA si impozitarea pensiilor sub o mie de lei, si premier, care afirma ca economiile obtinute nu ar compensa plusul de venituri din marirea TVA, au tensionat inutil situatia. Economisti avizati cred ca premierul ar avea dreptate. Revenirea la vechiul TVA nu va determina negustorii sa revina la preturi mai mici, dimpotriva, vor fi tentati sa adauge surplusul la marja de profit. In plus, joaca de-a marirea sau micsorarea TVA risca sa decredibilizeze tara in ochii finantatorilor externi de care avem nevoie.
Aceiasi economisti sustin ca situatia dificila cu care se confrunta populatia nu se va incheia la sfarsitul anului si va fi simtita acut si anul viitor. Este vorba de economistii care au inteles ca guvernul nu avea alta solutie in afara cresterii de taxe si impozite. S-ar putea ca la anul, in cautare de noi surse de venit, guvernul sa fie silit sa apeleze la alte mariri. Pentru a preintampina aceasta perspectiva sumbra, ar fi nevoie si de alte solutii, in afara cresterii TVA. Una ar fi combaterea sau strunirea evaziunii fiscale, evocata de Daniel Daianu. Economistul avizat si fostul ministru de finante cunoaste subteranele economiei romanesti si stie despre ce vorbeste. Insa de masurile pe care le propune se cam sparie gandul. Ar fi vorba de un fel de "lege martiala". O astfel de "lege" aduce a razboi. N-ar fi prea mult? Nu, sustine Daniel Daianu. Criza economica este echivalenta unui razboi. Iar in zona evaziunii fiscale s-ar concentra toate tarele societatii romanesti: hotie, legaturi nepermise intre stat si domeniul privat, lipsa de onestitate a functionarilor publici, coruptie fara frontiere. Serviciile vamale si Garda Financiara sunt doua institutii care probeaza ca sistemul este profund corupt. Cu asta economistul pune degetul pe rana disolutiei autoritatii statului incapabil, de decenii, sa incaseze impozitele cuvenite. Asa se face ca veniturile fiscale ale Romaniei sunt mai mici cu 7-8% fata de media europeana. Pentru a lupta cu flagelul evaziunii fiscale ar fi necesara definirea ei prin lege, ca atentat la securitatea economica a tarii, si procedat ca atare. Insa coruptia fiind transpartinica, ar mai fi nevoie si de vointa intregii clase politice. Iar aici, economistul este sceptic. Nici presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nu este mai optimist. Ar dori sa starpeasca evaziunea, dar este convins ca nu va reusi si s-ar declara multumit daca ar reusi sa scada frauda fiscala macar "cu cateva procente". Nu exista cifre care sa arate dimensiunea reala a fraudei fiscale in Romania. Se estimeaza ca numai evaziunea in domeniul comertului cu tigari depaseste un miliard de euro. Evaziunea fiscala a fost si pe agenda unei sedinte CSAT, fara sa stim ce s-a discutat si ce masuri s-au preconizat. Este nevoie de vointa politica, dar sunt interese prea mari in deturnarea banului public, pentru ca parlamentarii sa voteze legea care sa curme sau macar sa struneasca marea evaziune fiscala. Ii vede cineva pe parlamentarii care au votat fara rusine legea pentru castrarea Agentiei Nationale de Integritate, ca sa-si fereasca averile dobandite in timpul exercitarii mandatului, votand o lege, macar pentru tinerea sub control a marii evaziuni fiscale? Nici eu!
Viitorul Romaniei pare mai negru ca subteranele economiei in care dispar fara urma banii publici.