NEPLACERILE VERII

Elena Josan
Vara este anotimpul ideal ca sa ne reincarcam fortele, sa ne reparam sanatatea si sa intinerim. Cu atatea teluri luminoase in fata, nu suntem deloc fericiti cand ceva aparut prin neprevazut ne abate din drum. Spre norocul nostru, memoria populara ascunde in cotloanele ei leacuri pentru cele mai imprevizibile betesuguri. Remediile care urmeaza va vor fi, cu siguranta, de mare folos, mai ales ca se afla la indemana oricui

Lovituri, hematoame, leziuni

* Volbura este o planta prezenta peste tot in lunile de vara. Infuzia din planta tocata (o lingura cu varf, la 200 ml apa) se recomanda pentru spalaturi, comprese si bai, in caz de rani. Florile sunt si ele un remediu miraculos pentru curatarea si vindecarea ranilor. Se piseaza sau se toaca marunt si se aplica pe rana. Daca rana este infectata, apare o senzatie neplacuta, de parca cineva ar trage niste ate din locul taiat, dar peste cateva minute, durerea dispare. Florile se schimba de 3-4 ori pe zi. Atentie! Planta este toxica. Se foloseste numai extern.
* Hameiul are acelasi efect. Se prepara o infuzie din 10 g de flori de hamei, oparite cu 200 ml de apa fierbinte. Se lasa pana la racire, se strecoara si se aplica, repetat, sub forma de comprese.
* Cubulete de gheata invelite in tifon - se aplica pe locul afectat. Apoi se pune o compresa cu alcool camforat sau decoct din flori de arnica de munte (10 g la 200 ml apa).
* O lingura de sunatoare tocata marunt se macereaza 7 zile in 350 ml de tuica si se foloseste pentru frectii si comprese.
* Comprese cu argila inmuiata in otet, vin de casa sau apa sarata. Daca nu aveti argila la indemana, inmuiati un prosop in apa sarata (25:250). Se aplica pe locul cu probleme.
* Cataplasma cu varza si branza de vaci. Se ia o frunza mare de varza, se spala bine. Se taie nervurile groase si se striveste putin cu facaletul. Se incalzeste apa la 45-60 de grade, se introduce frunza pentru 3-5 secunde, se scoate si se mai introduce o data, apoi se unge cu 150 g branza de vaci, amestecata cu o lingura de miere de albine. Se aplica pe locul bolnav.
* O ceapa si o lingura de frunze de patlagina tocate se mixeaza, se adauga aceeasi cantitate de miere de albine. Se aplica sub forma de comprese. Se schimba de 3 ori pe zi.
* Tinctura de echinacea - se tamponeaza leziunea cu ea.
* La fel de bune sunt rezultatele daca pe locul afectat se aplica comprese din plante cu efect antiinflamator, analgezic, cicatrizant, tocate marunt. Puteti folosi: pelinul, urzica moarta, podbalul, mataciunea (rachitanul), frunzele de soc, radacina de tataneasa.

Transpiratia abundenta a corpului

Sunt multe retete populare pentru reglarea transpiratiei, pe care le putem folosi cu succes. Celor care asuda abundent nu le este recomandata folosirea infuziilor sau a tincturilor din pelin, care favorizeaza transpiratia.
Pentru eliminarea mirosului neplacut de transpiratie, batranii foloseau un remediu preparat din lichen de stejar, macerat in otet, in proportie 1:5. Mai nou se spala locurile urat mirositoare cu bicarbonat de sodiu diluat in apa sau otet kombucha.
* Sovarful. Doua linguri rase de planta uscata se infuzeaza in termos, in 250 ml de apa, timp de 2 ore, apoi infuzia se raceste 45 de minute si se strecoara. Planta ramasa se stoarce prin panza topita sau prin ciorap de dama. Se bea in doua reprize, calda, cu 15 minute inainte de masa. De 2-3 ori pe saptamana se fac bai cu sovarf si cu frunza de nuc, care se culege in zilele toride, la ora 12 ziua. In 3 litri de apa care fierbe se pune un pahar de sovarf si un pahar de frunze de nuc taiate fasii subtiri. Se lasa sa fiarba 3 minute si se infuzeaza 30 minute, apoi se strecoara, se storc bine plantele in ciorap de dama sau in panza topita si se adauga in cada cu apa calduta. Cu aceasta compozitie se spala capul si fata.
* Pinul. Se fac bai cu crengute tinere de pin. Acele si crengutele, impreuna cu conurile tinere, se toaca marunt. Se iau 3 pumni de masa verde, se pun intr-un vas cu 5 litri de apa si se fierb timp de 3 ore, pe foc mic. Decoctul se strecoara in cada. Se fac bai vreme de 10 zile. Urmeaza o pauza de 5 zile. Cura se poate repeta.
* Leusteanul. Se foloseste infuzia din radacinile plantei - o lingura la 400 ml de apa se infuzeaza timp de o ora in termos. Se strecoara si se beau cate 100 ml, de patru ori pe zi, inainte de masa.
* Cimbrul. Planta proaspata sau uscata se taie marunt cu foarfeca. Se infuzeaza 2 linguri in 400 ml de apa fierbinte, timp de 2 ore. Se beau cate 100 ml, de 4 ori pe zi, inainte de masa.

Transpiratia nocturna

* Galbenelele. Doua linguri de flori de galbenele se infuzeaza in 250 ml de apa fierbinte, timp de 2 ore. Se beau cate 100 ml, de 4 ori pe zi, inainte de masa.
* Salvia. Doua lingurite de planta se infuzeaza in 400 ml de apa fierbinte. Se bea ceaiul cald, cate 100 ml, de 4 ori pe zi, inainte de masa.

Transpiratia la picioare
In medicina populara, se folosesc multe remedii care rezolva problema intr-un timp relativ scurt. Inainte de culcare sau dimineata, se presara picioarele cu amidon sau cu amestec de pulbere de piatra acra (alaun) si talc.
* O metoda batraneasca: scoarta de stejar rasnita bine si cernuta prin sita se presara pe talpi si intre degetele picioarelor, inainte de culcare. Se incalta ciorapi. Dimineata se spala picioarele cu apa rece.
* O alta metoda foarte veche, folosita la tara, este urmatoarea: seara, se spala picioarele in apa calda cu sapun, dupa care se clatesc cu apa rece. Se iau paie subtiri de ovaz, grau, secara sau iarba de pir tarator si se impletesc printre degete, dupa care se pun sosete. Dimineata, plantele se arunca si se spala picioarele. Procedura se repeta 7-10 zile.
* 200 g scoarta de stejar se fierb in 3 litri de apa, timp de 20 de minute. Zilnic, inainte de culcare, se fac bai calde la picioare, timp de 20 de minute.
* 2-3 pumni de paie de ovaz se pun intr-un vas cu 5 l de apa. Se aduce lichidul pana la fierbere si se lasa 20 de minute pe foc. Cand se raceste aproape de temperatura corpului, se fac bai la picioare, timp de 20-25 de minute. Aceeasi apa se foloseste de cateva ori, reincalzita.
* Se dizolva o lingurita de sare in 200 ml de apa fierbinte. Dupa racirea apei, picioarele se tamponeaza cu apa sarata.
* O lingurita de bicarbonat de sodiu se dizolva in 200 ml de apa calda. Inainte de culcare, picioarele se spala cu apa calda cu sapun, se sterg bine, apoi se pune intre degete vata inmuiata in solutia obtinuta. Chiar daca pe timp de noapte apare o senzatie de iritatie, vata nu se arunca. Dimineata, se mai spala o data picioarele cu apa cu bicarbonat.
* Picioarele oparite se frictioneaza cu cateva frunze de patlagina strivite intre palme. De doua ori pe zi, se aseaza intre degete si pe talpa frunze verzi de mesteacan.
Se ung talpile si intre degete cu un unguent preparat din doua linguri de pelin pisat si opt linguri de osanza topita de porc, amestecate bine.
Renuntarea la incaltaminte in toate cazurile posibile: in camera, la tara, vara si iarna.
In comert se gaseste unguentul Deo-control, care inlatura total mirosul neplacut din toate zonele corpului. Se foloseste o data pe saptamana in cantitati mici.

Intepaturi de insecte

Se trateaza dupa inlaturarea acului, frecand locul intepat cu o felie de usturoi sau lamaie, cu ulei de floarea soarelui sau solutie de amoniac. Apoi se aplica una din urmatoarele comprese:
* Decoct din frunze de menta, scoarta de stejar si sunatoare, amestecate in parti egale. O lingura de amestec se infuzeaza in 200 ml de apa clocotita.
* Frunze de patrunjel, de ceapa verde sau de patlagina. Se mixeaza si se aplica pe umflatura.
* Macerat din pelin pe baza de alcool 70%. La 5 parti de alcool se pune o parte de planta. Se lasa la macerat 10 zile. Pentru compresa, o lingurita de tinctura se dilueaza in 9 lingurite de apa.
* Suc proaspat de cimbru.
Pentru prevenirea intepaturilor, se aplica pe fata si membre suc de lamaie.

Diaree
Pentru calmare, face bine renuntarea la alimentatia solida, timp de 1-3 zile.
* O frunza de nuc se spala, se taie marunt si se pune in 200 ml apa clocotita. Se mai lasa pe foc 2-3 minute, se raceste lichidul, se strecoara si se bea tot decoctul.
* Intr-un pahar de tuica se dizolva o lingura de sare si se bea cu inghitituri mari.
* Nucile verzi necoapte se dau pe razatoare sau se toaca marunt. Se pun in sticla (3/4) si se toarna tuica pana sus. Se macereaza 3-5 zile. Se bea de 2 ori pe zi, cate 1/2 lingurita.
* Peretii despartitori din nucile coapte se scot, se rup in bucatele mici si se macereaza in tuica, in proportie 1:10. La necesitate, se beau cate 20-30 picaturi diluate cu 100 ml de apa.
* O lingura de scoarta de stejar se macereaza in 2 pahare de apa rece, timp de 6-8 ore. Se beau cate 2-3 linguri, de 4 ori pe zi.
* Ghinde de stejar - se curata, se prajesc putin si se rasnesc. Se mananca cate o lingurita, cu zahar sau miere de albine, de 4 ori pe zi.
* Se bea in loc de apa fiertura de ovaz sau de orez.
* Ceai din petale de trandafir (o lingura la 250 ml de apa, se infuzeaza 25 minute).
* Infuzie din 15 g de troscot si 200 ml de apa fierbinte. Se bea de doua ori pe zi, pe stomacul gol.
* O lingurita de codite de visine, tocate marunt, se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita. Se bea cate o lingura, de 4-5 ori pe zi. Puteti inlocui cu un decoct concentrat din visine uscate.
Diareea cu sange se trateaza cu un decoct preparat din 2 linguri de flori de salcie uscate sau proaspete, fierte in 300 ml de apa. Se beau pe stomacul gol, 2 pahare pe zi. Nu se mananca nimic.