Tineri din toata tara se ridica in apararea ei. In vreme ce compania Gold Corporation cheltuieste milioane de euro pe reclame aiuristice, ce promit profituri enorme, imposibil de realizat de pe urma unui proiect minier, adolescentii ies in strada sa protesteze impotriva ticalosiei.
Doar in ultimele doua luni, au avut loc patru manifestari importante, care merita mentionate, cu atat mai mult cu cat mass-media scrisa si audio-vizuala (impanata bine de reclame platite de Gold Corporation) le-a ignorat in mod rusinos. Este vorba de tinerii care fac parte din organizatiile "Greenpeace Romania", "Greenpeace Ungaria", Re.Generation, "Bucuresti", Noii Golani, Militia Spirituala, EcoCivica, Salvati Dunarea si Delta, Agentia de Monitorizare a Presei, Salvati Bucurestiul, R.E.P.E.R. Paris si Heritage.
Greenpeace in lanturi
Potrivit coordonatorului de campanii al organizatiei Greenpeace Romania, Crisanta Lungu, demonstratia din 12 mai, din fata Ministerului Mediului, a avut drept scop informarea ministrului Borbely Laszlo cu privire la ilegalitatea Certificatului de urbanism depus de catre RMGC la minister. Activistii prestigioasei organizatii, deghizati in soldati romani, au montat in fata ministerului o replica a minei Alburnus Maior, aluzie la vechile galerii romane din Rosia Montana. Pe durata protestului, voluntarii Greenpeace au impartit pliante trecatorilor si i-au invitat pe angajatii ministerului sa treaca prin tunelul improvizat. Actiunea a durat o ora si s-a incheiat odata cu venirea jandarmilor la fata locului. Reprezentantii Greenpeace i-au cerut ministrului Mediului respingerea documentatiei depuse de catre compania Rosia Montana Gold Corporation, in vederea obtinerii acordului de mediu pentru proiectul minier. In acest sens, tinerii i-au adus la cunostinta ministrului mai multe incalcari ale legislatiei in vigoare, atragandu-i atentia asupra faptului ca certificatul de urbanism a fost emis ilegal. Astfel, Proiectul de exploatare miniera depus de compania RMGC cuprinde si masivul Carnic, desi este inclus in patrimoniul national. Cu toate ca s-a incercat scoaterea acestuia de pe lista obiectivelor de patrimoniu, hotararea definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov, confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, plaseaza definitiv acest obiectiv in randul monumentelor protejate de lege. Totodata, legea romana nu permite eliberarea mai multor certificate de urbanism pentru acelasi proiect (legea 554/2004 privind contenciosul administrativ), in timp ce documentul depus de Gold Corporation este al patrulea de acelasi tip. Ministerul nu ar trebui sa accepte certificatul RMGC, cata vreme la Consiliul Judetean Alba a fost depusa o plangere prealabila. In cazul nesolutionarii cererii in termenul legal de 30 de zile, Consiliul Judetean Alba, care obisnuieste sa emita in serie documente de urbanism ilegale, va fi chemat in instanta, pentru anularea acestui certificat. In plus, conform declaratiilor oficiale ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, au fost demarate procedurile de includere a zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. In aceste conditii, activistii Greenpeace cer ministrului Mediului si Padurilor sa respecte legea, cu atat mai mult cu cat domnul Borbely se angajeaza cu fiecare ocazie ca o va respecta cu strictete.
"Nu mai munciti la un dezastru!"
In data de 7 iulie, activistii Greenpeace din Romania si din Ungaria au blocat accesul angajatilor in compania Rosia Montana Gold Corporation din Bucuresti, Bulevardul Primaverii. Conform aprecierii organizatorului de campanii, Irina Bandrabur, tinerii erau hotarati sa ramana pe pozitii oricat este nevoie, pana cand compania isi va inceta activitatea. Ei au instalat tabara de salvare si s-au legat cu lanturi de portile metalice. Pe bannerele de la fata locului se putea citi: "RMGC: Nu mai munciti la un dezastru". Unul dintre protestatari a spus: "Daca angajatii companiei merg la birou zi de zi, acestia nu fac nimic altceva decat sa lucreze la distrugerea Rosiei Montane. Orice minut in care RMGC nu lucreaza e un minut castigat pentru Rosia Montana". Greenpeace Romania aduce la cunostinta opiniei publice ca RMGC nu a mai lucrat niciodata la alte proiecte miniere, proiectul demarat in tara noastra fiind primul de acest gen. In plus, actionarul majoritar al RMGC (Gabriel Resources Ltd.), care se autointituleaza o "companie canadiana", nu este decat o sucursala a acestei companii, avand sediul intr-o insula din Marea Britanie, numita Jersey. Cu atat mai mult, Greenpeace condamna orice forma de minerit si sustine dezvoltarea durabila si turismul ca alternative la activitatile miniere. In plus, organizatia considera ca Romania ar trebui sa tina cont de recomandarile Parlamentului European de interzicere a folosirii cianurii in activitatile de minerit, alaturandu-se unor tari care au interzis deja folosirea cianurii, precum: Ungaria, Cehia, Germania, Grecia, Argentina, Filipine, Costa Rica.
"Noi va dam bani falsi, de pomana, voi serviti cianura pentru Rosia Montana"
Sub sloganul "Noi va dam bani falsi, de pomana, voi serviti cianura pentru Rosia Montana", aproximativ 130 de persoane au luat parte, in ziua de 8 iulie, la mitingul de protest "Zi de lupta pentru Rosia Montana", organizat de zece asociatii neguvernamentale. Participantii au protestat fata de conferinta companiei Rosia Montana Gold Corporation ce a avut loc in acelasi timp la Hotelul Marriott, in cadrul careia opt mercenari invitati s-au pronuntat asupra noii sume pe care proiectul minier o va aduce, chipurile, in economia Romaniei, si anume 19 miliarde USD! Compania sustine ca, in urma noilor calcule realizate de experti asa-zisi independenti, Romania va beneficia de aceasta uriasa suma, desi la ultimele calcule se vorbea de 4 miliarde de dolari (valoarea intregului zacamant nu ajunge la 10 miliarde!). Actiunea de protest a constat intr-o parodie, in care voluntarii au jucat rolurile consultantilor financiari invitati de companie la conferinta. Ei au batut palma cu Gold Corporation, reprezentata de o moarte carismatica si imbietoare, pentru promovarea proiectului minier si a cianurii in randul oamenilor. Sloganul mentionat mai sus a fost materializat de cei patru "experti", care au oferit celor prezenti la actiune peste o suta de doze din "cianura inofensiva". Cele 10 organizatii au dorit sa atraga atentia asupra propagandei gaunoase pe care o face Rosia Montana Gold Corporation, in vederea aprobarii proiectului de exploatare, proiect care va afecta iremediabil mediul si patrimoniul. "Situatia este grava", spune Elena Rastei, presedinta asociatiei "Eco Action for Romania" din Cluj-Napoca. "Compania avanseaza pas cu pas, cu atatea cozi de topor si atata minciuna in jur. O asemenea farsa, precum cea de la Marriott, trebuia intampinata cum se cuvine, pentru ca istoria, patrimoniul si natura de la Rosia Montana nu sunt de vanzare".
Alexandru Binescu, presedintele Asociatiei "Bucuresti", a declarat: "RMGC a dorit sa organizeze o mineriada, o contramanifestatie in stil fesenist, aducand la Bucuresti circa o suta de persoane din localitatile zonei Rosia Montana, care urmau sa se manifeste in paralel cu noi, cerand, evident, locuri de munca si demararea exploatarii. Planurile goldistilor pentru masa lor de manevra erau mari, insa, spre lauda si profesionalismul ei, Jandarmeria Bucuresti le-a stricat, dupa ce le-a blocat accesul la intrarea in oras si i-a obligat sa se intoarca. Presupun ca initiatorii actiunii, conducerea Gold Corporation, sunt destul de multumiti, dupa ce au plimbat 20 de ore pe drumurile patriei doua autocare. RMGC a inchis mina de stat in 2006, lasand 750 de ortaci fara loc de munca, apoi a fortat interzicerea turismului, iar acum ii manipuleaza pe bietii oameni, promitandu-le lapte si miere. Dorim sa multumim tuturor participantilor si organizatiilor implicate, cu o mentiune speciala pentru asociatiile Re.Generation si Salvati Bucurestiul, a caror contributie a fost esentiala. De asemenea, multumim celor care au renuntat sa participe la Conferinta pseudo-stiintifica a companiei, printre care domnului Ionel Haiduc, presedintele Academiei. Credem ca a fost o decizie buna, tinand cont ca au promovat-o in presa drept o dezbatere libera pro si contra, desi numai asta nu a fost".
(Protestul de la Marriott a fost doar o parte a actiunilor pe care tinerii bucuresteni le-au pregatit pentru salvarea Rosiei Montane. Mai multe detalii pe blogul http: //luptapentrurosiamontana.wordpress.com)
"Ne vedem la Rosia Montana, frate romane!"
Asociatia "Bucuresti" s-a angajat sa actioneze in forta, convocand tineretul la Rosia Montana. Inainte ca festivalul "FanFest" sa demareze, la jumatatea lunii august, asociatia de bucuresteni, prin tanarul ei presedinte, Alexandru Binescu, lanseaza chemarea catre toti cei interesati de patrimoniu, mediu, traditii si identitate nationala:
"Ne vedem la Rosia Montana! Prin protestul nostru am aratat ca turismul a fost practic interzis la Rosia, tocmai din cauza ca se tem de aceasta varianta de dezvoltare durabila, iar in locul lui este propusa distrugerea cu dinamita si cianura. Insa noi te chemam acolo, frate romane, pentru ca ai ce vedea: minele dacice si romane, mausoleul roman, bisericile seculare, taurile cu peste, monumentele naturale, peisajul divin. Cu un ghid local, vei gasi loc de cazare la sateni si vei descoperi lucruri despre care nu credeai ca exista in Romania. Vei intelege de ce UNESCO (ICOMOS) spune ca Rosia Montana este un potential Patrimoniu Mondial, cu un peisaj cultural si o asezare miniera exceptionale. Vara aceasta, vizitati Rosia Montana!"