Leacuri pentru suflet

Gilda Fildan
Cum poti deveni un om multumit

Vorbim adesea despre suflet, dar nu prea stim unde sa-l cautam. Cand doare, il simtim inauntru. Cand e fericit, explodeaza si ne inconjoara din toate partile. Cu toata aparenta lui imateriala, sufletul poate fi, totusi, inteles si calauzit. In cazul de fata, de pilda, treceti inca o data in revista raspunsurile dvs. la test si reflectati putin, ganditi-va ce v-ar placea sa schimbati. Incepeti cu pasi mici: din sugestiile oferite de noi, selectati-le pe cele ce vi se par usor de integrat in viata de zi cu zi, si alcatuiti-va din ele o formula personala a multumirii. Important este, in primul rand, sa realizati schimbari pe termen lung. Pentru inceput, ele nu trebuie sa fie deloc spectaculoase. Caci, daca va propuneti din start modificari majore, va supuneti unei presiuni inutile si va veti simti frustrati in cazul cand nu veti putea sa va ridicati la inaltimea propriilor exigente. Ascultati vocea interioara, caci nu toate lucrurile au aceeasi insemnatate pentru fiecare. Daca invatati sa va cunoasteti si sa va stabiliti prioritatile, ati facut deja foarte mult pentru revigorarea sufletului dvs.

Viata in doi si familia

Folositi crizele pentru a evolua

Schimbarile, dar si problemele si esecurile familiale fac parte din viata. Cine depaseste crizele iese intarit din ele. Privindu-le retrospectiv, veti constata chiar ca au inlaturat de fapt niste blocaje, punand in miscare o sumedenie de lucruri in existenta dvs. Daca va aflati in deruta, ganditi-va ca nu e nici o rusine sa cereti sfatul altora. Si nu va indoiti nici o clipa ca veti reusi.

Cautati sprijin

Sunteti organizatorul-sef, fara dvs. nu functioneaza nimic acasa? Invatati sa va priviti familia ca pe o echipa capabila de actiune, transferati unele atributii partenerului dvs. si copiilor, insa fara a-i controla in permanenta. Viata de fiecare zi si, mai ales, sarbatorile, trebuie sa faca placere tuturor - inclusiv dvs. Pentru asta nu e obligatoriu sa fie totul perfect.

Traiti in iubire

O relatie viabila, care va sustine moral, va apara de dezechilibrele psihice. Pentru ca ea sa nu se transforme intr-un mecanism monoton si conventional, ar trebui sa va rezervati suficient timp de petrecut cu partenerul dvs. si cu copiii. E important sa stabiliti intervale de timp in care sa intreprindeti actiuni interesante sau, pur si simplu, sa va bucurati de faptul ca sunteti impreuna. Afectiunea trebuie traita si exprimata.

Munca

Cereti laude

Pretindeti din partea sefului dvs. recunoasterea meritata! Prea putini superiori isi lauda subalternii din proprie initiativa. Desi se stie: cine are sentimentul ca performantele sale sunt remarcate munceste cu mai multa placere si poate depune eforturi mai mari. Si invers: studiile stiintifice au dovedit ca stresul maxim la locul de munca nu se datoreaza atat volumului de sarcini, cat lipsei de apreciere si nesigurantei postului. Deoarece in societatea noastra nu se obisnuieste sa ceri laude, probabil ca la inceput vi se va parea greu. Insa va fi de-ajuns sa strecurati o mica intrebare, pentru a obtine o apreciere a muncii dvs. Poate se va bucura si seful, fiindca i s-a amintit ceva ce altfel ar fi omis.

Asigurati-va echilibrul

Cu cat aveti mai mult stres la serviciu, cu atat e mai important sa-l compensati cu lucruri care va pot asigura echilibrul. Respectati-va intocmai programul de sport, mai ales in perioadele cand aveti mult de lucru. Micile tabieturi nu va rapesc cine stie ce timp, in schimb, va ajuta sa va linistiti: un mic dejun luat pe indelete dimineata, inainte sa luati startul intr-o zi agitata, iar seara, la culcare, un ceai de plante si cateva pagini dintr-o carte captivanta, pentru a opri in loc morisca gandurilor.

Castigati timp

O planificare prea stransa da nastere unui stres inutil. Lasati suficient spatiu gol intre punctele de pe agenda dvs. Aceasta va da posibilitatea de a va pregati sufleteste pentru pasul urmator. Fixati-va obiective realiste si rectificati-va programul, daca lucrurile nu se desfasoara conform planului initial. Daca veti reusi sa realizati ce v-ati propus, aceasta va va intari increderea in sine.

Faceti pauze

Dupa una sau doua ore de munca, faceti o pauza de zece minute. Beti ceva, de pilda savurati in liniste o ceasca de ceai. Incercati o deconectare. Faceti cateva respiratii sau cateva miscari de gimnastica. In loc sa navigati pe internet, mai bine priviti pe fereastra si luati o gura de aer curat. Cel mai bine ar fi sa parasiti incaperea - poate chiar pentru o scurta plimbare imprejurul cladirii.

Corpul

Savurati mesele

Mancati regulat - in orice caz dimineata, la pranz si seara - si n-o faceti in graba. Cine savureaza gustul fiecarei imbucaturi isi potoleste foamea mai bine si pentru mai mult timp, dar totodata se si deconecteaza.

Fiti mereu in miscare

Miscarea si sportul, practicate consecvent, va mentin nu numai sanatatea fizica, dar si pe cea sufleteasca. Cine lucreaza sub presiune ar trebui sa urce si sa coboare mai des scarile in pas alergator - aceasta este o metoda excelenta de eliminare a stresului. Si sportul va ajuta sa va simtiti bine in pielea dvs. si sa dobanditi mai multa incredere in sine.

Beti regulat

Deficitul de lichide prejudiciaza capacitatea de concentrare si randamentul. Daca nu asigurati corpului dvs. un aport indestulator de apa, s-ar putea sa aveti si dureri de cap. Consumul de lichide are un efect pozitiv chiar si in afectiunile psihice. Se recomanda sa bem pe tot parcursul zilei minimum doi litri, cel mai bine apa sau ceaiuri de plante.

Tratati-va bolile

Fiti atenti la starea dvs. de sanatate, iar dupa o boala, ingaduiti-va o etapa de revenire lenta. Cine se simte epuizat fizic nu poate fi echilibrat sufleteste. In asemenea momente, problemele pe care le rezolvati de obicei foarte usor va apar, dintr-o data, insurmontabile.

Prietenii si cunoscutii

Cultivati prieteniile

Oamenii sunt fiinte sociabile, avem nevoie de comunicare si de contacte cu semenii nostri. Cultivati-va prieteniile si intalniti-va cu persoane cunoscute. Fie ca o faceti in cadru organizat, in actiuni comune sau conversatii particulare: important este sa nu fiti singuri.

Constituiti aliante

Cereti sfat si sprijin din partea altora. Poate un coleg a avut vreodata de rezolvat o sarcina de serviciu similara cu a dvs. si va poate oferi cateva sugestii. Vecinul s-ar putea sa-si fi petrecut concediul in Turcia, asa incat va poate pune la dispozitie adresa pensiunii unde a locuit si s-a simtit minunat. Astfel economisiti o multime de timp si de energie. La urma urmei, si dvs. ajutati cu placere pe oricine va cere un sfat.

Timpul liber

Invatati cum va puteti relaxa

Antrenamentul Jacobson, numit si relaxare musculara progresiva, este o tehnica prin care muschii sunt contractati si relaxati in mod controlat. La inceput, programul dureaza o jumatate de ora, ulterior insa timpul poate fi redus, deoarece exista posibilitatea de a combina grupele de muschi. Tehnica ajuta si contra durerilor cronice si poate fi asimilata usor, devenind o constanta a vietii de fiecare zi. Alte metode de relaxare sunt antrenamentul autogen, yoga, respiratiile totale. Important este ca dvs. sa invatati si sa lucrati personal, nu doar sa urmariti demonstratiile de la televizor.

Schimbati perspectiva

Daca prietena/prietenul nu va telefoneaza, va pierdeti increderea in sine? La serviciu, va sare in ochi tot ce merge prost? Incercati sa vedeti lucrurile pozitiv: ce reusite ati avut in ultimul timp. Cel mai bine va fi ca in fiecare seara, inainte sa va fure somnul, sa recapitulati in gand, timp de cateva minute, tot ce v-a adus bun ziua respectiva.

Faceti planuri

Vreti sa va odihniti acasa la sfarsitul saptamanii, dar nu izbutiti sa va destindeti, ci va simtiti deprimati si lipsiti de energie? Atunci ar trebui sa planificati ceva, tocmai fiindca sunteti atat de obositi: o excursie la iarba verde sau o vizita la un muzeu, o seara la teatru sau o dupa-amiaza la o terasa cu bere. Dupa aceea veti privi lumea cu alti ochi si va veti simti mai odihniti decat dupa o zi intreaga petrecuta in lancezeala, pe canapea. O excursie aduce multe impulsuri noi - si amintiri placute, care va vor insoti toata saptamana.

Opriti gandurile

Incercati sa dati la o parte gandurile negre - mai ales pe cele legate de lucruri pe care n-aveti cum sa le schimbati. Important: in asemenea situatii, ocupati-va indata cu altceva. Preferabil, cu ceva care va obliga sa va concentrati. Altfel, gandurile negative vor reveni mereu. Benefica este si o schimbare de decor. Fugiti de acasa, iesiti in aer liber.

Inchideti televizorul

Sigur, cateodata televizorul este solutia ideala de deconectare. Dar cand devine o obisnuinta sa stai ceasuri intregi cu ochii lipiti de ecran, cand continui sa privesti din simpla inertie, desi programul nu te intereseaza deloc, atunci n-ai nici un beneficiu de pe urma vizionarii. Mai bine iti cauti o metoda rationala de relaxare. Renuntati la cutia cu imagini doua seri pe saptamana si faceti o baie, puneti un disc cu muzica buna sau deschideti o carte.