Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte boli de ficat

Cititor Formula AS
Regimul pe care il recomand bolnavilor de ficat l-am experimentat pe cont propriu, cu rezultate de exceptie: vindecare totala. Iti trebuie vointa, dar merita. E un drum sigur si "curat" catre sanatate. Mult succes!

Pentru vindecarea bolii, trebuie respectate cateva principii alimentare dietetice:

Alimente interzise

Exista 4 grupe de alimente ce trebuie evitate, cel putin patru saptamani, pentru ca organismul sa suporte hrana dietetica.
1. Orice fel de zahar rafinat, glucoza, fructoza, maltul, concentrati de zahar ca: siropuri, melasa etc. In acest interval de patru saptamani, se recomanda chiar evitarea mierii de albine!
2. Toate fainurile albe: painea alba, aluaturile, prajiturile, budincile, orezul decorticat. Combinatia dintre zaharul rafinat si faina alba este deosebit de periculoasa. Sunt bolnavi la care prajiturile actioneaza ca o otrava.
3. Toate sucurile de fructe si legume, chiar si proaspete, presate sau cumparate, si fructele conservate, sau fructele fierte, chiar si neindulcite.
4. Toate grasimile "denaturate": ulei, margarina.

Alimente absolut necesare

1. Paine integrala din diverse sortimente de cereale. Toate aluaturile care se consuma trebuie sa fie din faina integrala.
2. Zilnic, un terci de cereale proaspat macinate sau germeni de cereale.
Reteta terci de cereale: se face dintr-un amestec de grau si secara, sau numai grau. Din amestec se iau 3 linguri si se macina in rasnita de cafea (mai mare, nu prea fin). Macinarea trebuie facuta proaspat, de fiecare data. Cerealele macinate vor fi amestecate cu apa rece, ca un terci. Se lasa pana la 12 ore sa stea. Apa va fi astfel calculata, ca dupa amestecare sa nu se arunce nimic. Dupa 5-12 ore, acest terci se va combina, in functie de anotimp, cu fructe, zeama de lamaie, 1 lingurita miere (numai cateodata), 1 lingurita smantana sau nuci macinate. Se recomanda adaugarea in terci a unui mar.
In loc de apa, terciul se poate face cu: iaurt, lapte sau lapte acru. In acest caz, celelalte ingrediente trebuie evitate, deoarece se produc balonari.
Alta metoda de preparare a terciului: 3 linguri de secara sau grau (nu se amesteca) se lasa peste noapte (circa 12 ore) in apa rece, nefiarta, la inmuiat. Dimineata, boabele se pun intr-o sita si se clatesc cu apa proaspata. Peste zi, raman uscate. A doua noapte se pun din nou la inmuiat cu apa, dimineata urmatoare se clatesc din nou. Acest procedeu se repeta timp de 3 zile, pana germenii boabelor ating dimensiunea de circa 1/3 cm. In tot timpul germinarii, boabele trebuie sa stea la temperatura camerei (nu prea rece, nici prea cald). Acesti germeni pot fi consumati sub forma de terci, cu fructe etc. sau produse lactate.
3. Alimentatia trebuie compusa zilnic, in mare parte, din legume proaspete si fructe proaspete, in proportie de 1/3 din hrana zilnica. Cu cat proportia de produse proaspete e mai mare, cu atat vindecarea este mai sigura.

Pregatirea hranei proaspete. Exemple:

* Salata verde: se amesteca cu smantana, ulei, lamaie si ceva verdeata (patrunjel, dupa anotimp).
* Conopida: rasa marunt, cu nuci si smantana.
* Castraveti: cu coaja cu tot, taiati felii, cu iaurt, ulei, marar, patrunjel verde, ceapa verde-cozi sau felii de rosii.
* Gulii: cu ulei, patrunjel, ceapa sau cu smantana si nuci macinate.
* Dovlecel: ras cu mere, lapte acru.
* Varza rosie: taiata felii, cu ulei, lamaie, mere.
* Varza acra: natur sau cu ceva ulei de floarea-soarelui, ceapa, hrean ras.
* Spanac: taiat fin, cu ulei, lamaie, ceapa.
* Rosii: felii, cu ulei si ceapa.
* Salate de fructe: fructe de sezon, eventual cu nuci taiate si frisca.

Legume care cresc in pamant:

* Morcov: ras, cu mar ras, nuci macinate si zeama de lamaie, sau ca salata, ras in felii cu ceapa tocata marunt, ulei, lamaie, patrunjel verde.
* Pastarnac: ras marunt cu lamaie, smantana, nuci macinate sau salata ca morcovul.
* Ridichi: taiate felii, cu putina sare si patrunjel verde, marar.
* Telina: rasa fin cu mere, nuci sau smantana.
* Toate legumele amintite se pot prepara dupa gustul propriu.
* Se combina intotdeauna doua legume ce cresc deasupra pamantului cu doua din pamant, alternativ. Cu cat boala e mai grea, cu atat proportia de legume crude trebuie sa fie mai mare.
4. Absolut necesare sunt grasimile naturale: unt si uleiurile presate la rece. Bolnavul trebuie sa manance grasimi, problema e ce fel:
In ordine: untul sau smantana, apoi uleiul presat la rece, apoi margarina, apoi slanina cruda, apoi slanina fiarta. Untura, in ultimul rand.
Grasimile naturale sunt necesare pentru asimilarea vitaminelor liposolubile si garantarea acizilor grasi nesaturati. In special la bolnavii suferinzi de ficat sau vezica biliara: grasimile nu trebuie incalzite impreuna cu alte alimente. De exemplu, daca se fierb legume impreuna cu orice fel de grasime, aceasta intra in porii legumelor, astfel legumele devin greu digerabile si necesita, pentru emulsionarea grasimii, mai multa fiere (bila) decat daca grasimea se adauga dupa preparare.
De asemenea, se vor evita, la toate bolile aparatului digestiv, prepararea la tigaie, caz in care grasimea intra in alimente.
Cea mai buna toleranta o are grasimea naturala, care de milenii e consumata de om: untul, dar nu in cantitati mari.

Cand fructele crude nu sunt suportate

Fructele crude sunt absolut necesare pentru vindecare. Daca sunt tolerate sau nu depinde nu de felul fructelor, ci de faptul daca din restul alimentatiei s-au scos complet fructele fierte sau conservate, sucurile sau toate zaharurile rafinate. Exemplu: daca un bolnav a mancat duminica compot de mere si miercuri mananca un mar crud, pot aparea balonarile. In acest caz, de vina e flora intestinala.
* Fructele crude nu se vor consuma ca desert, ci inaintea alimentelor gatite.
* Consumul de cruditati impreuna cu alimente fierte este un motiv in plus pentru evitarea zaharului. Bolnavul nu poate in aceste conditii sa scape de balonari si gaze si da vina pe cruditati, in loc sa renunte la zahar.

Toleranta verzei si a legumelor cu pastaie

Varza si legumele cu pastaie au fost intotdeauna interzise la bolnavii digestivi, nu numai la bolnavii biliari sau hepatici - o mare greseala. Ele sunt, din contra, o completare la celelalte legume. Toleranta verzei si a pastailor este dependenta de doi factori: corecta lor preparare (grasimea se introduce la sfarsitul prepararii) si evitarea zaharului, a fainii albe, a sucurilor si fructelor fierte. Toate felurile de varza se vor suporta cel mai bine crude, ca salata.

Problema proteinelor

Este foarte important ca bolnavii de ficat sa nu faca exces de proteine, indiferent daca sunt din carne, peste, oua, branza de vaci etc. Dintr-o frica exagerata de lipsa de proteine a manca, zilnic, 1/2 kg branza de vaci, cum fac multi oameni, e pentru ficat un balast. Branza de vaci poate fi consumata in cantitati limitate, in cazul in care in alimentatia zilnica nu intra cantitati mari de lapte sau produse animale. Cand alimentatia e "acoperita" de principiile descrise mai sus, nu trebuie ca bolnavul sa-si faca probleme in ce priveste aportul de proteine.
Se vor evita absolut cafeaua, tutunul si alcoolul.

Tratamentul medicamentos

Nerespectarea dietei alimentare nu poate fi inlocuita de nici un fel de medicamente. Singurele medicamente pe care le recomand sunt vitamina C si aminoacizii. Ele nu dauneaza si ii dau bolnavului siguranta ca are tot ce-i trebuie ficatului.

Principii de viata pentru bolnavul de ficat

Esentiale sunt culcarea devreme si sculatul devreme, plimbarea dimineata si seara, odihna dupa masa. Nu se fac excese in sport. Psihicul trebuie menajat, evitandu-se atmosfera incarcata, discutiile si situatiile care aduc o stare nervoasa. Ganduri constructive si optimiste. Pentru vindecarea bolii hepatice acest sfat este de extrema importanta.
Cu toate aceste indicatii as adauga un ceai care a facut si face minuni in bolile de ficat: ceaiul de ciulin (Silybum Marianum), care are ca substanta activa silimarina.
Reteta: 1 lingurita fructe de ciulin se opareste cu 1/4 l apa fiarta. Se face o infuzie, lasandu-se 10 minute. Se bea caldut, cu inghitituri mici, pe nemancate, de trei ori pe zi. Pentru imbunatatirea gustului si pentru intarirea efectului, se poate adauga menta, in proportii egale.
Am urmat acest regim si de aceea am dorit sa-l fac cunoscut si altor bolnavi hepatici pentru a putea beneficia, cu multa vointa, de efectele lui.

DOINA HANUTU - loc. Faget, jud. Timis