SOCUL

Gilda Fildan
Despre virtutile lui medicale am scris. Dar Socul are multe alte daruri de oferit. Intruchipare miraculoasa a naturii, florile si fructele lui pot fi transformate in elixiruri pentru suflet si trup. Acum, in iulie, Socul e-n floare. Imbracat in haine albe, de nunta, faceti o plecaciune in fata lui si rugati-l sa va faca parte si dvs., de minunile lui

In scrierile herboristilor greci si romani, Socul e considerat o adevarata minune a naturii, daruita cu o putere de vindecare asa de mare, incat drumetii care dadeau in peregrinarile lor peste o tufa de soc inflorit erau sfatuiti sa se inchine in fata lui. Mai tarziu, in Evul Mediu, barbatii isi scoteau palaria in fata Socului, iar femeile puneau genunchiul in pamant. Din vremurile acelea, cand oamenii venerau natura, vazand in ea o intruchipare divina, au ramas si cele mai pretioase retete de sanatate preparate din Soc. Chiar daca nu figureaza printre ingrediente, catimea de suflet amestecata in creuzete e cea care face ca leacul sa fie bun. Si in "elixirurile" pe care le prezentam, ea este hotaratoare.
Tufa de Soc atinge frumusetea deplina vara, devreme, cand izbucnesc miile de floricele albe, in forma de stea, care raspandesc un parfum dulce-amarui ametitor. Culegeti inflorescentele intregi, pe vreme neploioasa, dupa ce s-a uscat roua diminetii. Daca le folositi proaspete, de exemplu pentru sirop, scuturati-le de insecte, treceti-le putin prin apa rece si lasati-le sa se scurga pe o fata de masa. Iar pentru a le usca, intindeti-le undeva la caldura, si pastrati-le, apoi, in cutii bine inchise sau in borcane de sticla cu capac.
De doua ori pe an ne bucura socul cu puterile sale miraculoase. Mai intai, primavara, cand isi deschide florile ca niste radare, catre soare, a doua oara spre toamna, in septembrie-octombrie, cand locul florilor il iau ciorchinii de fructe lucioase si negre. Ca ajutor pentru sanatate, florile de soc au mare eficienta in gripe si raceli, in guta si reumatism, in infectii pulmonare si boli de piele. Fructele extrem de bogate in vitamine si uleiuri eterice ridica imunitatea, reglementeaza problemele intestinale si au actiune antinevralgica si antiherpetica.
Pentru prepararea remediilor pe baza de soc, exista nenumarate retete. Singurul avertisment este sa nu consumati fructele sau sucul crude, ci dupa ce au fost incalzite la minimum 80gr.C. In felul acesta, o substanta componenta greu tolerabila, sambunigrina, este descompusa. In schimb, gustul ramane neschimbat.

RETETE

Alifie de soc

Ingrediente: 5-10 flori proaspete de soc (umbela intreaga), 250 ml ulei de masline presat la rece, 40-50 g ceara de albine.
Mod de preparare
: * Se incalzesc intr-o oala florile si uleiul, pana apar basicute. Se iau de pe foc, se lasa sa se raceasca si se tin la rece peste noapte. * A doua zi se incalzesc din nou si se lasa iarasi 12-24 ore sa se patrunda. * Se strecoara printr-o panza deasa, se incinge uleiul la 40gr., se incorporeaza ceara de albine si se lasa pe foc moale sa se topeasca, amestecand intruna. Se toarna cald in sticlute sau in cutii de crema (din portelan), se inchid cu capac si se pastreaza la intuneric si racoare. (Valabilitate: circa 1 an.)
Efect: inmoaie pielea aspra de pe maini, vindeca buzele crapate, inchide repede ranile.

Gem de soc

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de fructe de soc coapte (curatate si spalate), o ceasca de apa, 500 g zahar, 1 varf de cutit vanilie macinata, coaja rasa a unei lamai.
Mod de preparare
: * Se pun pe foc fructele cu apa si se fierb pana ce plesnesc, dupa care se trec printr-o sita. * Se fierbe piureul astfel obtinut, impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie, circa 5-10 minute, la foc mic, amestecand incontinuu. * Se toarna fierbinte in borcane calde (dupa ce au fost spalate cu apa clocotita) si se inchid borcanele etans. Borcanele deschise se tin la frigider, iar gemul trebuie consumat cat mai repede. Gemul de soc alina durerile de gat, combate starea de oboseala si intareste imunitatea. Doza: 2-3 linguri pe zi.

Suc de soc

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 kg fructe coapte, 400 g zahar, o lamaie.
Mod de preparare
: * Se spala fructele, se lasa sa se scurga si se indeparteaza coditele mai groase. Se decojeste o treime din lamaie (coaja trebuie sa fie foarte subtire, fara pielita alba), se stoarce lamaia si se pun zeama si coaja pe foc, intr-o oala mare, impreuna cu fructele. * Se lasa sa se incinga, pana plesnesc fructele, se ia oala de pe foc si se lasa sa stea 30 de minute. * Se imbraca cu tifon o strecuratoare mare, se varsa fructele in ea si se lasa sa se scurga cateva ore. * Se pune pe foc zeama, impreuna cu zaharul, se lasa sa fiarba incet 2-3 minute si se toarna fierbinte in sticle incalzite, care se inchid ermetic imediat.
Un sfat util: Dintr-o parte de suc puteti prepara un sirop de tuse cu miere. Lasati sa se incinga la 40gr. 200 ml de suc si 300 g de miere, amestecand intruna. Turnati siropul imediat in sticle, lasati-l sa se raceasca si tineti-l la frigider. Se ia o lingurita de sirop, o data la 2-3 ore, si se lasa sa se topeasca in gura. Important: preparati mereu suc proaspat, in functie de necesitati, pentru ca nici la frigider nu tine prea multa vreme.

Socata

Ingrediente: 5-10 flori de soc se amesteca cu 1/2 l de apa, 250 g zahar si 5 felii de lamaie.
Mod de preparare
: Se lasa 24 de ore la frigider, sa se patrunda. Iese o bautura piscacioasa si racoritoare care intareste sistemul imunitar si vindeca simptomele racelii.