Rang academic pentru - leacurile babesti

Gilda Fildan
Bunica avea dreptate!

Cu plantele din camara, cu prisnite, bai, suc de ceapa etc. se pot vindeca fara reteta o multime de boli. Simplu si ieftin. Fapt confirmat intre timp de cercetarile stiintifice.
Indiferent despre care dintre ele vorbim ceaiul de cimbru impotriva tusei, saculetii cu ceapa contra durerilor de urechi sau levantica pentru calmarea nervilor majoritatea leacurilor "babesti" au fost recunoscute drept eficiente, pana si de cele mai stricte criterii ale medicinii academice.
Ele au inceput sa fie folosite in spitalele de pretutindeni, la facultatile de medicina naturista au devenit obiect de studiu, si chiar si serviciile de salvare le recomanda pentru tratarea temporara a unor probleme de sanatate. Unul dintre motive: scutesc sistemele de sanatate de cheltuieli importante, vizitele la cabinetele medicale fiind de prisos. Mai ales acum, pe vremuri de criza financiara, leacurile babesti trebuie inscrise in economia familiei.
In cele ce urmeaza va prezentam o selectie de leacuri agreate oficial de forurile stiintifice din Elvetia.

1. Hipertensiune arteriala

Baile progresive pentru brate sunt folositoare in cazul hipertensiunii usoare. Prin cresterea temperaturii, vasele de sange se dilata si tensiunea scade. Procedati in felul urmator: asezati-va pe un scaun in fata chiuvetei si umpleti chiuveta cu apa la temperatura corpului. Bagati in apa mainile si bratele pana deasupra coatelor si lasati sa curga apa fierbinte, pana ce caldura apei devine placuta. Stergeti-va cu palmele, nu cu prosopul, si odihniti-va (in pat) 15-30 de minute.

2. Raceala

Supa de pui stopeaza infectiile cailor respiratorii superioare. Cu conditia sa fie proaspata, nu din plic. Supa fierbinte face sa creasca temperatura corpului, eliminand prin transpiratie infectia, alina durerile membrelor si elibereaza nasul. Procedati in felul urmator: puneti la fiert un pui, impreuna cu morcovi, patrunjel, telina si ceapa, foi de dafin si boabe de ienupar, lasati-l sa clocoteasca incet, la foc mic, circa 2 ore, si mancati minimum doua farfurii de supa pe zi.

3. Dureri articulare

O prisnita cu branza de vaci racoreste, dezumfla, alina durerile si stopeaza inflamatiile. Procedati in felul urmator: intindeti pe un prosop subtire de bumbac un strat de branza gros de circa 1/2 cm si acoperiti branza cu un alt prosop. Incalziti prisnita la temperatura corpului de ex. pe calorifer si aplicati-o pe articulatia dureroasa. Puneti peste prisnita un stergar mai gros si tineti-o pe incheietura, pana ce se usuca branza. Eventual si peste noapte.

4. Predispozitie la infectii

Baile la genunchi intaresc sistemul imunitar si previn racelile. Se fac usor si repede, cu dusul. Procedati in felul urmator: incepeti de la degetul mic al piciorului drept si urcati cu jetul pe partea exterioara a piciorului, pana deasupra genunchiului, astfel incat gamba sa fie "invelita" intr-o pelicula de apa. Treceti apoi cu dusul peste gamba si coborati pana la degetul mare, pe partea interioara a piciorului. Urmeaza piciorul stang. Repetati procedeul de trei ori si incheiati cu un jet de apa rece, peste ambele talpi.

5. Dureri de cap

Uleiul de menta alina durerile de cap usoare si medii, la fel ca orice medicament. Cu acest remediu nu veti reusi poate sa eliminati complet vajaitul si zvacnelile de la nivelul capului, dar intensitatea si durata durerilor vor fi, cu siguranta, mai reduse. Procedati in felul urmator: masati-va ambele tample cu putin ulei de menta. Si mai bine ar fi daca masajul vi l-ar face o alta persoana.

6. Colaps circulatoriu

Camforul este un remediu de prima urgenta, atunci cand circulatia sanguina "cade", de pilda din cauza caldurii excesive si a efortului. Camforul contine ulei eteric si are un efect revigorant. Procedati in felul urmator: puneti 5-10 picaturi de ulei de camfor pe un cub de zahar si lasati zaharul sa se topeasca, incet, in gura.

7. Deranj de stomac

Zeama groasa de ovaz calmeaza tractul digestiv si combate greata si voma. Procedati in felul urmator: puneti intr-un vas 250 ml de apa, adaugati 25 g de fulgi de ovaz si lasati-o pe foc, amestecand intruna, pana ce da in clocot. Faceti focul mai mic si lasati zeama sa fiarba incet, in continuare, pana ce se ingroasa.

8. Otita

Zeama de ceapa contine asa-numitele aliine, care actioneaza ca un antibiotic natural si stopeaza dezvoltarea agentilor patogeni. Procedati in felul urmator: taiati marunt ceapa si incalziti-o pana ce zemuieste. Intindeti bucatile si zeama pe un prosop si aplicati prisnita pe urechea bolnava. Acoperiti-o cu o caciula sau cu un fular si repetati procedeul zilnic, o data sau de doua ori.

9. Dureri menstruale

O compresa cu eucalipt stimuleaza irigarea cu sange si calmeaza convulsiile. Procedati in felul urmator: puneti intr-un castron (nu prea inalt) 5 picaturi de ulei de eucalipt si 300 ml de apa fierbinte (75gr.), intindeti o panza de bumbac pe suprafata apei si lasati-o sa se imbibe bine cu ulei. Scoateti panza cu o furculita din castron, stoarceti-o (prin presare) si aplicati-o pe abdomen cu partea care a stat pe apa. Fixati-o cu un sal si indepartati-o dupa 30 de minute. Ulterior, stati putin in pat, la caldura.

10. Insomnie

Florile de levantica contin un ulei eteric cu acetat de linalyl si linalool doua substante cunoscute pentru efectul lor calmant. Deosebit de eficiente sunt baile calde cu levantica. Procedati in felul urmator: pentru o baie totala opariti 100 g de flori de levantica cu 2 l de apa clocotita, lasati sa se infuzeze 5 minute si turnati infuzia strecurata in apa din cada. Baia se face inainte de culcare si dureaza intre 30 si 60 de minute.

11. Arsuri de soare

Florile de galbenele (Calendula) ajuta la vindecarea ranilor provocate de arsuri usoare (de ex. de soare). Procedati in felul urmator: turnati trei cesti de apa clocotita peste sase linguri de planta si lasati sa se infuzeze 10 minute si apoi sa se raceasca. Inmuiati o compresa de bumbac in lichidul rece si aplicati-o pe zona dureroasa.

12. Ceafa intepenita

Un saculet cald cu flori de camp decongestioneaza si stimuleaza irigarea sanguina. Destinde contracturile si alina durerile, fiind o alternativa fara efecte secundare la remediile chimice. Procedati in felul urmator: umpleti un saculet de bumbac cu flori de camp, tineti-l deasupra aburilor pana ce se incalzeste la 60gr., aplicati-l pe locul dureros si acoperiti-l cu un prosop. Repetati de cateva ori pe zi.

13. Nas infundat

Spalaturile nazale cu sare dezinfecteaza, stimuleaza secretia si calmeaza membrana mucoasa. Efectuate in mod regulat, ajuta la prevenirea guturaiului si a sinuzitei. Procedati in felul urmator: amestecati un varf de cutit de sare de bucatarie cu 200 ml de apa si faceti spalaturile aplecand capul intr-o parte (mai intai spre dreapta, apoi spre stanga) pentru ca apa sa poata patrunde in nari si in cavitatile nazale colaterale. Sau turnand putina apa sarata in causul palmei si tragand-o pe nari. Procedeul se repeta de cateva ori pe zi.

14. Dureri de dinti

Cuisoarele contin 36 de substante eficiente, dintre care cea mai importanta este eugenolul uleios. Substanta bine suportabila era folosita inainte vreme pentru plombele dentare, datorita actiunii ei narcotizante (local) si antibacteriene. Procedati in felul urmator: mestecati sau sugeti cuisoare. Sau tamponati dintele dureros cu putina vata inmuiata in ulei de cuisoare (de la farmacie). Efectul ultimului procedeu este mai puternic si se face simtit dupa doar cateva minute.