Controlata nervos de hipotalamus, transpiratia este un proces fiziologic normal si indispensabil reglarii temperaturii corporale. Atunci cand ea se produce in exces (hiperhidroza) la nivelul fetei, axilelor, palmelor sau picioarelor, poate deveni un handicap social generator de complexe, pentru persoana afectata. Desigur, unii oameni transpira mai mult decat altii, fara un motiv aparent, insa anumiti factori pot determina instalarea hiperhidrozei. Acesti factori sunt reprezentati de stres, hiperemotivitate, episoade hipoglicemice, hipertiroidism, sindrom premenopauzal (nu e cazul la dvs.), TBC, febra, consumul de alimente si bauturi care includ cafeina, administrarea anumitor analgezice sau stimulente tiroidiene (tiroxina). Desi transpiratia este inodora, mirosul neplacut apare cel mai frecvent prin actiunea bacteriilor care populeaza suprafata pielii. De obicei, un antiperspirant aplicat la nivelul zonelor problematice (axile, zona inghinala, plici interdigitale) poate rezolva temporar problema, actionand prin inhibarea contractiei ductelor glandelor apocrine si scazand astfel cantitatea de sudoare care ajunge la nivelul pielii. Daca nici antiperspirantele nu produc rezultatul scontat, puteti efectua sedinte de inoforeza, la un cabinet de dermatologie, dotat cu acest echipament care introduce ioni la nivel cutanat, inhiband astfel secretia sudoriparelor. Injectiile cu toxina botulinica (botox) reprezinta, de asemenea, o metoda eficienta in tratamentul hiperhidrozei severe. Botoxul actioneaza prin blocarea nervilor care controleaza glandele sudoripare si este utilizat, in special, la nivelul axilelor.
Recomandate si pacientilor nostri pe plan local, remediile naturiste din plante se dovedesc foarte utile in combaterea acestei manifestari neplacute. Asociind urmatoarele remedii naturiste cu tehnici complementare adecvate situatiei (acupunctura, reflexoterapie, tehnici de relaxare, consiliere psihologica) obtinem rezultate foarte bune, indiferent de cauzele care au declansat hipersudoratia.
* Salvia extractele din aceasta planta au proprietati astringente, antimicrobiene si antisudorale dovedite, datorate compozitiei complexe a uleiului esential si a celorlalte substante active din frunze. Se administreaza sub forma de infuzie 2 lingurite la o cana apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Potentialul terapeutic creste daca vom combina infuzia de salvie cu cea obtinuta din frunze de nuc, dupa modelul anterior.
* Tot in uz intern se pot utiliza infuzii (combinatii) din coada-calului, cretisoara, sunatoare si valeriana.
* Pentru uz extern, se folosesc infuzii din plante cu efect deodorant. Avand proprietati antibacteriene puternice, ceaiul negru, coriandrul si lemnul-dulce pot fi folosite sub forma de infuzii care se aplica pe zonele afectate cu ajutorul unor tampoane sterile, timp de cateva minute, obligatoriu dupa dus. Decoctul din frunze de nuc si scoarta de stejar este foarte util sub forma de bai locale zilnice (maini, picioare). Pe zonele membrelor superioare si inferioare se pot face zilnic frictionari usoare cu otet de mere sau suc de lamaie.
Folositi in mancaruri condimente iuti, care au proprietatea de a stopa excesul de transpiratie ardei iute rosu, piper negru, coriandru, usturoi, ghimbir. Alaturi de aceste remedii, autoingrijirea (igiena riguroasa), corelata cu purtarea unor sortimente de imbracaminte din fibre naturale (bumbac, lana, matase) si autocontrolul in situatii stresante sau emotionante va vor aduce in mod sigur satisfactia vindecarii. Sa auzim numai de bine!
Dr. DALIA FAUR medic specialist MF, cu competente in apifitoterapie. Laboratoarele FARES BIO VITAL Orastie, tel. 0254/247.574
"Am gust acru in gura"
(Raspuns pentru B. LIVIA Orsova, F. AS nr. 852)
Acest gust acru apare datorita unei hiperaciditati gastrice, pentru care va recomandam ceaiul Gastric 3 (Fares), 3 cani pe zi, inainte de masa, timp de 6-8 saptamani, dublat de evitarea consumului frecvent de dulciuri, deoarece acestea cresc aciditatea. Pentru combaterea hiperaciditatii si a iritatiei gastrice produse de aceasta, puteti folosi capsule Ulcerofit, 3 x 1 capsule pe zi, timp de o luna.
"Am dureri ingrozitoare, cauzate de torticolis"
(Raspuns pentru MANEA IOANA, F. AS nr. 853)
Pentru a va trata torticolisul de care suferiti va recomandam capsule Antireumatic (Fares), de trei ori cate 1-2 capsule pe zi, si masaj cu un amestec de uleiuri esentiale. Anume: in 10 ml de ulei de masline, adaugati cate 3 picaturi de ulei esential de ienupar, de rozmarin si de lavanda. Se maseaza gatul si umerii, din doua in doua zile. Cel mai bine ar fi ca masajul sa fie efectuat de un maseur profesionist.
"Nu dorm noaptea mai mult de 2-3 ore"
(Raspuns pentru IOANA Craiova, F. AS nr. 853)
Pentru a avea un somn natural si odihnitor, va recomandam ceaiul Sedativ (Fares), o cana dupa-amiaza si o cana seara. De asemenea, aromaterapie cu ulei esential de lavanda (Fares) si Melissa (Fares), 4-5 picaturi in lampita de aromaterapie, seara. Masaj de relaxare.
"La efort sau la emotii imi creste brusc tensiunea"
(Raspuns pentru IONUT D., F. AS nr. 853)
Folositi ceaiul Calmant Cardiac (Fares), 3 cani pe zi, timp de 2-3 luni. Se poate repeta la nevoie. Categoric, alcoolul accentueaza simptomele pe care le descrieti. Deci, NU este recomandat sa consumati alcool.
ADRIANA VLAD fitoterapeut, consultant nutritie Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Fata mea sufera de 5 ani de depresie si este tot mai rau"
(Raspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 898)
Pe parcursul anumitor perioade ale vietii, multi dintre noi sunt supusi depresiei, intr-o masura mai mare sau mai mica, ca urmare a stresului psihic sau fizic. In cazul fiicei dvs., faptul ca "de zece ani este in Statele Unite si tanjeste in continuare pentru Romania" ii intretine depresia si simptomele acesteia. Acest tip de depresie, situationala sau reactiva, consecinta directa a evenimentelor stresante din punct de vedere psihic, isi poate gasi rezolvarea in timp, cu rabdare si intelegere, daca primele simptome nu sunt prea puternice sau nu dureaza o perioada prea indelungata. In cazul in care simptomele de depresie (sentimentul de vina, de inutilitate si de neajutorare, incapacitatea de concentrare si de luare a deciziilor, pierderea interesului pentru munca si viata sociala, pierderea energiei, durerile de cap, insomnia, lipsa poftei de mancare) perturba activitatile obisnuite, trebuie gasita o solutie atat terapeutica, cat si o dieta. Ii recomand fiicei dvs. sa foloseasca vitamine si preparate care amelioreaza depresia, cum ar fi biotina, acidul folic, vitaminele B6, B12, C, E, dar si fier si acizi grasi esentiali. De asemenea, sa nu faca abuz de magneziu, dar nici sa ia prea putin, deoarece nivelul prea mare sau prea mic al acestuia poate agrava depresia. Chiar si consumul excesiv de cofeina, dulciuri, grasimi si alcool poate accentua depresia.
Daca simptomele pe care le are includ si insomnii, ii recomand un preparat naturist deosebit de eficient in tratarea depresiei: Tonic sedativ "Sorina". Contine miere, propolis, polen, extracte din valeriana, hamei, passiflora, salvie, paducel, talpa-gastei, tei argintiu, lavanda, orz, ovaz, sunatoare, vasc, uleiuri esentiale de lavanda si portocal. Produsul are efecte sedative, hipnotice, calmante si de linistire a sistemului nervos. Este recomandat in insomnie, anxietate, depresie, atac de panica, hiperactivitate la copii. Se administreaza doar seara. Alte produse care se administreaza impreuna cu tonicul sunt Omega 3 + Vitamina E, Imunostim, Nutritonic, Orz verde, Gabba.
Tonicul sedativ "Sorina" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57.
Dr. LUCIA MUNTEANU apifitoterapeut, consultant nutritie, specialist medicina complementara si biorezonanta Bucuresti, tel. 0744/20.73.60
"Iubitul meu este foarte slab"
(Raspuns pentru C. C. Bucuresti, F. AS nr. 908)
In ceea ce il priveste pe prietenul dvs., eu ii recomand sa efectueze si o testare cu aparatul SCIO, pentru a investiga eventualele carente/ malabsorbtie, cat si disfunctii, cum ar fi o posibila hipertiroidie Concomitent, recomand administrarea produsului Stress Management, tablete cu absorbtie prelungita, Rhodiolin, Panax Ginseng. In functie de rezultatele biochimice si ale testarii, vom face o schema terapeutica individualizata, urmarita indeaproape medical.