E vremea dudelor!

Elena Josan
Copac de margini de drum, dispretuit la orase pentru modestia fructelor lui, dudul este, in lumea satelor, un dar de pret. Tot ce ii apartine e de folos pentru sanatate: fructele dulcisoare, frunzele, scoarta si radacina. Ca sa nu mai punem la socoteala tuica de dude, preparata in sudul tarii, si o gramada de dulciuri, a caror reteta v-o prezentam

In Orient, dudul este un arbore considerat sacru. (Are longevitatea comparabila cu cea a omului, pana la 150 ani.) Sub ramurile lui bogate se pune, de regula, masa unde se intruneste toata familia. Se spune ca fructul de dud ii inzestreaza cu puteri deosebite pe aceia care il consuma, detine puteri magice impotriva raului, ofera oamenilor sanatate si longevitate. Cu atatea insusiri, nu e de mirare ca originea lui este revendicata de multe tari. Unii spun ca dudul alb este originar din China si din Japonia, altii, ca el provine din Caucaz, iar cel negru din Persia. Sigur este ca prin venele lui curge sange asiatic, stramutat, mai tarziu, si in Africa, Europa si America de Nord. Primii care au descris calitatile tamaduitoare ale dudului au fost indienii, in urma cu o mie de ani. Cercetari recente confirma interesul de care s-a bucurat in antichitate, confirmandu-i dudului o multime de calitati: consumul fructelor de dud micsoreaza timpul de vindecare a multor boli, stimuleaza imunitatea, reduce nivelul colesterolului. Cu radacinile sale lungi, copacul scoate din adancurile pamantului multe minerale si vitamine, benefice pentru sanatatea noastra: potasiu, fier, carbonat de calciu, provitamina A, acid folic, aminoacizi, vitamina C, betacaroten, tanin, arginina, compusi volatili si alte componente care dau fructelor gustul lor specific dulce-acrisor. Prezenta calciului imbunatateste activitatea psihica si intelectuala. Dar nu doar fructele dudului fac minuni. Frunzele se folosesc pentru scaderea temperaturii si diminuarea durerilor, crengutele sunt dezinfectante puternice, iar scoarta de pe radacini ajuta la diminuarea stresului, a starilor depresive si, mai ales, in vindecarea sufletului ranit de dragostea neimplinita.

Tratamente cu fructe, frunze, scoarta si radacini de dud

* Afectiuni cardiace si dereglari de tensiune. In medicina populara din mai multe tari, bolnavilor de inima li se recomanda deopotriva consumul fructelor negre si albe. Se consuma fara restrictii fructele proaspete de dud, pe timp de vara, sau siropul cu zahar sau cu miere de albine, iarna. Dudele regleaza si tensiunea sanguina. Recent, un grup de cercetatori ucraineni au publicat rezultatele unui studiu dedicat bolnavilor cu miocardiodistrofie si malformatie cardiaca. Timp de o luna, bolnavii au consumat, de 4-5 ori pe zi, cate 300-400 g de fructe de dud coapte bine. Dupa trei saptamani, s-a observat ca la majoritatea bolnavilor s-au diminuat durerile si sufocarea, s-a imbunatatit ritmul batailor de inima.
* Hipertensiunea si durerile de inima. Se spala bine radacinile proaspete de dud, se zvanta si se toaca marunt. Intr-un vas emailat, se pun 200 g de radacini tocate, un litru de apa rece de izvor si se lasa o ora la macerat. Apoi se pune vasul pe foc, se aduce pana la fierbere si se tine pe flacara mica timp de 75 de minute. Dupa racire, se strecoara. Se beau cate 75-80 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. * Din 2 linguri de fructe uscate si 250 ml apa se prepara o infuzie care se lasa in termos timp de 4 ore. Se bea impreuna cu fructele, in 3-4 reprize.
* Senzatia de sufocare, provocata de afectiuni cardiace. Se consuma cate 300 g de dude, de 2-3 ori pe zi, intre mese.
* Probleme sexuale ale barbatilor. O informatie importanta pentru parintii care au baieti: daca fiul dumneavoastra a fost bolnav de parotidita sau scarlatina, trebuie sa-i dati vara cat mai multe fructe de dud, pentru ca infectia sa nu lase urme negative in dezvoltarea lui sexuala. La toti copiii, in special la baieti, consumul fructelor de dud, asociat cu miscarea fizica, favorizeaza cresterea fortei musculare. Fructele de dud contin numeroase proteine, lecitina si alte componente necesare dezvoltarii si intretinerii sistemului muscular. Copiilor anemici, slabi, le este recomandata o cura de cel putin doua saptamani cu cate 150-200 g de fructe pe zi, asociata cu efectuarea exercitiilor fizice (de preferat in aer liber), timp de 15-25 de minute.
Barbatii in jur de 40 de ani pot amana instalarea andropauzei, consumand zilnic fructe proaspete de dud sau preparate din fructe uscate sau congelate. Barbatilor dupa 45 de ani li se recomanda consumul fructelor de dud pentru vindecarea nevrozelor si a impotentei. Din generatie in generatie, in Basarabia s-a transmis o reteta pentru vindecarea suferintelor barbatesti: 1 kg de dude proaspete sau 500 g de fructe uscate (de orice culoare) se pun la fiert cu 500 ml de apa. Se lasa sa mijoteasca pe foc mic 30 de minute. Lichidul se strecoara si se pastreaza, iar peste fructe se mai toarna 300 ml de apa si se mai tin pe foc 30 de minute. Fructele se piseaza cu o lingura de lemn, se amesteca cu apa in care au fiert prima data si cu 300 g de miere de albine. Dupa racire, se pastreaza in borcanele de sticla in frigider. Se consuma cate o lingurita, de doua ori pe zi, intre mese. Remediul le face bine si femeilor aflate la menopauza. Diminueaza starea de neliniste si durerile.

Un leac salvator pentru diabetici

* Bautura antidiabetica. Pulpa de dude ramasa dupa stoarcerea sucului se usuca si se rasneste, apoi se mai pune inca o data la uscat. Din 5 kg de pulpa proaspata se obtine un kg de pulbere uscata. Se prepara o infuzie din 200 ml de apa fierbinte si o lingurita de pulbere sau din 500 ml de apa, o lingurita cu varf de pulbere uscata si o lingura de pulbere din frunze uscate. Se bea, nestrecurata, in timpul zilei, in cazuri mai grave, pana la un litru pe zi.
Daca nu reusiti sa faceti pulbere din fructe, puteti sa preparati infuzie din parti egale de frunze de dud si frunze de napi (topinambur) sau frunze de castraveti. Conditia obligatorie este aceea de a controla zilnic nivelul de glicemie in sange si de a va coordona combinarea medicamentelor clasice cu remedii naturiste.
Pentru profilaxia diabetului si a hipertensiunii, concentratia si doza se micsoreaza. O lingura de frunze taiate marunt se infuzeaza in 300 ml de apa fierbinte, timp de o ora. Se beau cate 3 linguri, de 2-3 ori pe zi (in functie de greutatea corporala), cu 20 de minute inainte de masa. Tratamentul se va face sub supravegherea medicului specialist, cu efectuarea controlului regulat al nivelului de glicemie.

Problemele pielii

* Dermatoze, eczeme, psoriazis. In terapia alternativa, afectiunile pielii sunt puse in corelatie cu o cauza ce se afla in interiorul corpului si care este deseori provocata de o disfunctie a ficatului. Se recomanda consumul de dude albe si negre, cate un pahar pe zi. Deoarece perioada de recoltare este relativ scurta, se recomanda uscarea, conservarea sau congelarea dudelor, in cantitati mai mari, ca sa ajunga pana la roada noua. Fructele uscate se consuma atat cat se obtine dintr-un pahar de fructe proaspete. Cel mai bun efect au fructele negre care n-au ajuns la maturitate.
* Rani, taieturi, arsuri si alte afectiuni ale pielii. Din scoarta de dud se prepara un unguent lichid cu care se tamponeaza locurile afectate. Se amesteca ulei de floarea-soarelui, de masline sau de porumb cu pulbere obtinuta din scoarta de dud rasnita, in proportie 30:1.
Sucul si infuzia din fructele de dud au actiune puternic bactericida si favorizeaza vindecarea mai rapida a ranilor. Infuzia se prepara din doua linguri de fructe negre strivite cu o lingura de lemn si 200 ml de apa fierbinte. Amestecul se infuzeaza timp de 4 ore si se foloseste prin tamponarea locurilor bolnave. Se recomanda gargara si in cazuri de leziuni ale mucoasei din cavitatea bucala sau dureri de gat. Concomitent, se bea infuzie de dud, cate 50 ml, de patru ori pe zi, cu 30-40 minute inainte de masa.

ALTE BOLI

* Poliartrita reumatoida. In caz de deformare a articulatiilor, mobilitate redusa, produse de poliartrita reumatoida, se folosesc cu succes bai fierbinti cu decoct din frunze si fructe uscate de dud alb sau negru. Un litru de apa cu 20 de linguri de frunze se pun la fiert pe foc mic, se lasa 10-15 minute si se strecoara. Cand apa se raceste pana la 40 de grade, se fac bai de 15 minute la maini sau picioare, timp de trei saptamani. Dupa o pauza de 20 de zile, procedura se repeta. Efectul creste considerabil daca baile se combina cu postul negru.
* Tiroidoza. Se amesteca cate o lingura de frunze de dud alb, frunze de nuc, 20 de fructe de maces, 30 de bobite negre de zarna. Plantele se pun in 700 ml de apa rece, se aduc pana la fierbere si se tin pe foc slab, timp de 10 minute. Dupa racire, ceaiul strecurat se bea in timpul zilei, in loc de apa.
* Constipatie. Persoanelor cu probleme de digestie li se recomanda consumarea a 10 kg de dude, pe toata perioada recoltarii. Se mananca fructele coapte bine, deoarece cele verzi produc efect invers. Constipatia dispare pentru un an, iar daca cura se repeta doi ani consecutiv, problema dispare definitiv.

Dudul in bucatarie

Sucul si preparatele din fructe de dud nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru zilnic, mai ales iarna, cand aroma savuroasa a dudului nu reprezinta doar o desfatare culinara, ci ne salveaza si de avitaminoza. Din fructele uscate si inmuiate, gospodinele pot prepara compot, umplutura pentru clatite, crema pentru prajituri. Impreuna cu alte fructe se adauga in budinci. Va propun cateva retete de deserturi cu fructe de dud, care au si calitati terapeutice.
* Marmelada din dude si mere. Se spala si se curata 500 g de mere dulci-acrisoare, se taie cubulete. Se toarna peste ele 1/2 de pahar de apa si se aduc pana la punctul de fierbere. Atunci se mai adauga 500 g de fructe de dud si 3/4 pahar de zahar. Daca fructele de dud sunt albe, se mai adauga si sucul de la o lamaie. Se lasa pe foc mic, se mai adauga treptat inca 2 pahare de zahar. Se amesteca permanent, pana se topeste tot zaharul si masa devine mai densa. Se toarna fierbinte in borcane sterilizate.
* Dulceata de dude. Un kg de fructe se amesteca cu 1 kg de zahar si se tine la racoare 3-4 ore, pana se lasa sucul. Dupa primul clocot, se fierbe pe foc mic 10-15 minute. A doua zi se fierbe din nou, adaugandu-se sucul de la o lamaie. Dupa racire se pune in borcane.
* Jeleul de dude. Un pahar de fructe de dud bine coapte se trec prin sita sau mixer. Se pun 3 pahare de apa intr-un vas pe foc, se adauga 1/2 pahar de zahar, fructele mixate si 2 linguri de gelatina inmuiata in prealabil. Compozitia se amesteca cu o lingura de lemn, pana la primul clocot, cand se ia de pe foc. Se stoarce sucul de la o lamaie, se amesteca cu jeleul si se toarna in boluri. Dupa racire, se pastreaza in frigider.
Din adolescenta am avut tot felul de vise care s-au implinit mai devreme sau mai tarziu. Acum mi-a ramas unul singur, poate cel mai frumos, dar si cel mai nerealist: sa am o casuta cu o curte mica, plina de flori si plante medicinale si cu un dud cu fructe mari si zemoase la fereastra...