Parafrazand cunoscutul cantec "golanesc" al lui Cristian Paturca, "Vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni!", as spune: "Vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din ministrii UDMR!". Cand spun asta, ma gandesc la domnii Borbely si Kelemen, ministrii Mediului si Culturii, botezati la numirea lor in functii, "ministri ai bunelor sperante"... Dar la fel ca in celebra opera a lui Dante, "La Divina Commedia", ar fi fost mult mai prudent sa ne lasam sperantele in fata usii. "Lasciate ogni speranza, voi chentrate."
Borbely Laszlo. Cianura la termos
In probleme de mediu, ca cetatean, mi-am dorit ca Borbely Laszlo sa-i calce pe urme colegului sau de partid, Korodi Attila, considerat cel mai bun ministru al Mediului, din cati au existat vreodata in Romania. Mi-am dorit sa dovedeasca romanilor ca se poate face si altfel de politica decat cea damboviteana. Cum am putut sa fiu atat de naiv? Zilele trecute, un grup de activisti ai organizatiei "Re.Generation" din Bucuresti au luat cu asalt Ministerul Mediului si au aplicat pe fatada o placa a cruntului adevar: "Proprietate SC Rosia Montana Gold Corporation SA", in semn de protest fata de atitudinea fatisa a domnului ministru in favoarea companiei canadiene. Cu toate acestea, seninatatea proverbiala a ministrului a ramas intacta, zambetul sau alunecos s-a intins si mai mult, jocul sau la mai multe capete (cand e ministru, cand cetatean, cand politician) s-a amplificat si lasa in ceata tot ce declara. A fost recent si in Suedia, sa vada cat de buna e cianura, la o mina care nu seamana deloc cu cea proiectata la Rosia Montana. Si-a adus de acolo, se spune, un termos de cafea facuta cu apa din iazul de decantare, din care, de atunci, isi bea... doza in fiecare dimineata. La inceput, s-a aratat smerit si precaut, deschis catre dialog cu ONG-urile ecologiste, dar nu l-a tinut mult acest exercitiu democratic... Cel putin in privinta Rosiei Montane, a intors-o ca la Ploiesti, probabil de cand rigoarea austro-ungara a maghiarilor ajunsi la putere s-a balcanizat cu totul, in prezenta unor tovarasi de drum bine capatuiti, precum Videanu si altii. Ochii vad, inima cere! Fire simtitoare, credincioasa partidului, d-l Borbely a bagat sub pres declaratiile anterioare ale UDMR (anti-proiect Rosia Montana), solidaritatea cu pozitia ferma a Ungariei vecine si prietene si onoarea populara europeana. D-l ministru a devenit, dintr-o data, un fan al cianurii la termos, chiar daca, culmea sinceritatii!, are totusi "niste dileme": "statul a scapat fraiele din mana", "contractul cu RMGC putea sa fie mai avantajos" si altele. In ce ma priveste (si ca mine sunt multi), d-l Borbely Laszlo este marea dezamagire a guvernului Boc.
Kelemen Hunor. Contaminare damboviteana
Poet, romancier si publicist, decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de comandor, Kelemen Hunor parea ca va fi in functia de ministru al Culturii omul cel mai potrivit din ultimii 20 de ani. Prezenta sa a trezit sperante, a generat planuri de viitor si a indus un plus de incredere in politicienii domeniului. Din pacate, frumoasele declaratii initiale au fost aruncate mult prea timpuriu la cosul de gunoi al politicianismului dambovitean. D-l Kelemen a dezamagit foarte repede cercuri largi de oameni de cultura. Iata cateva dureroase dovezi: indiferenta fata de patrimoniul construit al Bucurestiului (vezi cazurile recente: demolarea casei Cantacuzino-Graniceru si inlocuirea cu asfalt a pavajului monument istoric de pe bulevardul Aviatorilor); neluarea in considerare a notei de fundamentare elaborate si traduse de fundatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA), care propunea introducerea Rosiei Montane pe lista indicativa a UNESCO. Dupa promisiuni sforaitoare, cum ca Rosia Montana va fi protejata prin grija ministerului, contaminarea politica, aceeasi ca si in cazul Borbely, i-a pus iute lacat la gura domnului ministru. Acuzatiile ce i se aduc se inmultesc pe zi ce trece. Recent, a fost data publicitatii o scrisoare deschisa a artistilor (echipa "Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti"), in care se spune transant: "Ministerul Culturii este o rusine pentru cultura romaneasca. Va sfatuim, d-le ministru, sa demisionati de urgenta, impreuna cu toti cei care va inconjoara. Ati luat, pur si simplu, decizii politice, amputate moral si demne de dispret". Concluzia e usor de tras: domnii Kelemen si Borbely sunt in realitate oameni ai "sperantelor inselate", pentru ca accepta sa execute, fara vreo mustrare de constiinta, ordinele remaniabililor penali din guvernul Boc.