28 IUNIE

Alecu Renita
Despre ziua de 28 iunie 1940 au curs rauri de minciuna in Basarabia si in spatiul sovietic si, din pacate, mai continua sa curga.

Ideologia comunista si propaganda sovietica au transformat tragedia unui popor dezmembrat si umilit la el acasa in mare sarbatoare oficiala si bucurie pentru "eliberatori" si sclavi. Oricare alt punct de vedere, in afara de cel al Moscovei, asupra zilei de 28 iunie insemna pentru orice moldovean excluderea din viata sociala, prigonire, inchisoare si Siberia. Spaima de a spune adevarul despre ziua de 28 iunie 1940 a fost atat de mare pentru autoritati, academie si savanti, incat si astazi, dupa 20 de ani de independenta, se tace sau se perpetueaza minciunile din timpul Uniunii Sovietice.
Adevarul transformat de KGB in subiect-tabu este, ca orice adevar, foarte simplu: la 26 iunie 1940, statul sovietic a inaintat un ultimatum statului roman, prin care cerea categoric ca Romania sa renunte pasnic la o parte din teritoriul sau national, in favoarea URSS, adica sa cedeze Basarabia si Bucovina de Nord. In caz contrar, URSS va intra in razboi impotriva Romaniei. Se cunoaste din documente reactia autoritatilor romanesti de atunci, lasitatea clasei politice. Se stie cum Consiliul de coroana al Romaniei regale, ca sa evite razboiul cu uriasul vecin rosu de la rasarit, a decis sa cedeze fara lupte Basarabia si Bucovina de Nord. Pana astazi, parerile sunt impartite, cat de "intelept" a procedat Consiliul de coroana, dar acea decizie a insemnat nu numai dezmembrarea statului unitar national si sfasierea poporului roman in doua, ci si un adevarat genocid pentru romanii parasiti, care au fost deznationalizati, imprastiati, deportati si exterminati fizic in gulagurile comuniste. Cea mai urata, rau mirositoare si scarboasa minciuna scornita de Kremlin despre ziua de 28 iunie a fost ca in acea nenorocita si blestemata zi din vara anului 1940, noi, romanii basarabeni si bucovineni, am fost salvati si eliberati de catre rusi de sub talpa nemiloasa si jugul ocupantilor romani. Cartile si manualele ticluite de "eliberatori" pifteau de ura impotriva romanilor si a Romaniei, tara burgheza care "s-a folosit de slabiciunea imperiului tarist din 1917 si a ocupat Basarabia, rupand-o cu forta de la Rusia". Din acele manuale jegoase, amestecate cu o oribila propaganda antiromaneasca, s-au scurs cele mai toxice deseuri, care au otravit mintea, sufletul si cugetarea a milioane de frati, care incetul cu incetul au devenit ostaticii teoriei staliniste ca moldovenii si romanii sunt doua natiuni diferite si vorbesc doua limbi diferite, ca Romania ar vrea sa-i asimileze, sa-i transforme pe moldoveni in romani etc. In fiecare clipa, ora, zi, saptamana, timp de o jumatate de secol, ti se baga pe gat de propaganda sovietica (radio, TV, presa scrisa, manuale, intruniri, evenimente) ca jandarmul roman are insomnie si sta in tufarii de pe dreapta Prutului si asteapta momentul potrivit ca sa treaca raul si sa ocupe Basarabia. De fapt, nu erai considerat cetatean sovietic deplin daca nu iti scaparau ochii de ura, atunci cand rosteai cuvantul Romania. Si dupa prabusirea URSS Voronin s-a manifestat ca o fosila tipica a propagandei sovietice, care a trecut toate fazele indoctrinarii, romanofobiei si urii fata de tot ce e romanesc, de la Nistru si pana la Tisa, scuipand venin impotriva propriului popor.
Libertatea iti ofera sansa sa cunosti adevarul si sa gandesti liber. La 28 iunie se implinesc 70 de ani de cand defuncta Uniune Sovietica a dezmembrat Romania si poporul roman. Uniunea Sovietica a disparut, dar nu si nedreptatile pe care le-a facut impotriva unitatii natiunii romane. Minciunile despre "eliberarea" Basarabiei si Bucovinei de catre tancurile sovietice vor trece definitiv in manualele de psihiatrie, iar ziua de 28 iunie va fi declarata zi de doliu national. Chiar si dupa reintregirea natiunii. Ea va fi ca un dangat de clopot in memoria tuturor celor care au pastrat fiinta romaneasca in timpuri de restriste, dar si ca un avertisment dat tuturor celor care se dezic de neamul si Tara lor.

Nota redactiei: Intre timp, aflam ca Presedintele R. Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un Decret prezidential prin care a declarat Ziua de 28 iunie Zi a ocupatiei Basarabiei de catre URSS. In care an sau veac ar putea sa apara un asemenea decret si din partea presedintelui Romaniei?