Pe data de 21 iunie este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice in emisfera nordica, aceasta zi fiind cea mai lunga din an, urmata de cea mai scurta noapte a anului. Din cele mai vechi timpuri, in preajma acestui eveniment astronomic, in mai toate colturile lumii, diverse popoare sarbatoresc atotputernicia Soarelui.
Celebrarile si traditiile europene legate de solstitiul de vara isi gasesc originile inca din perioada precrestina. Unele popoare tin aceste ritualuri pe data de 21 iunie, chiar daca in unele zone ale globului aceasta nu este cea mai lunga zi, iar altele pe 24 iunie, ziua solstitiului din antichitatea Imperiului Roman. Desi la origine este o sarbatoare pagana, in crestinism, in ziua de 24 iunie, atat Biserica Ortodoxa, cat si cea Catolica si chiar Protestanta praznuiesc nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Nu intamplator, pe masura ce crestinismul s-a raspandit tot mai mult, sarbatoarea pagana a Sanzienelor a inceput sa se contopeasca cu cea crestina. Astfel, nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, cel numit in cartile religioase "Luceafarul" sau "Inaintemergatorul", pregateste venirea Mantuitorului, cea a lui Iisus Hristos, asa cum noaptea solstitiului de vara marcheaza inceputul verii, al "nasterii" Soarelui.
Solstitiul de vara in jurul lumii
Bulgaria, 24 iunie, Enyovden
Pe 24 iunie, bulgarii celebreaza sarbatoarea numita Enyovden. In folclorul bulgar, se spune ca in dimineata acestei zile, cand soarele rasare, el "face cu ochiul" oamenilor, le zambeste si danseaza pe cer. Oricine vede acest rasarit va fi sanatos tot anul.
Croatia, 23 iunie, Ivanje
In Croatia, pe 23 iunie se sarbatoreste, mai ales in mediul rural, Ivanje. Ivan este denumirea slava pentru Ioan. Conform traditiei, pe malurile apelor se fac focuri de tabara, iar tinerii se intrec in a sari peste ele. Initial, aceste focuri se faceau pentru a alunga spiritele si duhurile rele.
Finlanda, 20-26 iunie, Juhannus
In jurul anilor 1300, in Finlanda, sarbatoarea solstitiului de vara era numita Ukon juhla, de la Ukko, in mitologia finlandeza zeul cerului si al vremii. Dupa ce sarbatoarea s-a transformat intr-una crestina, ea este cunoscuta ca Juhannus (Ioan in finlandeza). Aceasta se tine in sambata din saptamana 20-26 iunie. Si in Finlanda se fac focuri pe lacuri sau pe mare, pentru a indeparta spiritele intunericului. In folclorul finlandez, aceasta noapte este foarte puternica, benefica pentru fecioarele ce sunt in cautare de pretendenti sau pentru femeile maritate ce vor sa ramana insarcinate. Datorita pozitiei geografice a Finlandei, in jurul Cercului Polar de Nord, aceasta noapte "alba" este foarte scurta sau chiar inexistenta.
Italia, 21-24 iunie, San Giovanni Battista
In Italia, sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul a fost celebrata la Florenta inca din perioada renascentista. Festivalurile dureaza si in zilele noastre, ca si atunci, 3 zile. Sarbatorile verii au loc in Genova, Florenta si Torino, Sfantul Ioan Botezatorul fiind patronul acestor orase. In piatetele din centrul oraselor se organizeaza focuri de tabara si se lanseaza artificii, oamenii danseaza, canta si petrec timp de 3 nopti.
Romania, 24 iunie, Sanzienele sau Dragaica
Denumirea de "sanziene" impleteste trei elemente strans legate intre ele. Primul se refera la zanele, de obicei bune, active in noaptea de 23 spre 24 iunie, adica noaptea Sanzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene ce infloresc in preajma zilei de 24 iunie, flori avand importante atribute magice. Ultimul element vizeaza chiar sarbatoarea de pe 24 iunie, sarbatoare numita, mai ales in sudul Romaniei, si Dragaica.
In folclorul romanesc, Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc indeosebi prin paduri sau pe campii si colinda nevazute de ochiul profan. La origine, cuvantul este format din alaturarea "san" (sfant) si "zana". Sunt socotite zane ale campului, dand puteri deosebite florilor si buruienilor, astfel incat acestea, in preajma sarbatorii de pe 24 iunie, devin plante de leac.
In ajun de Sanziene, seara, fetele de maritat si flacaii se intalnesc. Baietii construiesc ruguri, aprind faclii si le invart in sensul miscarii soarelui, strigand:"Du-te, Soare, vino, Luna/ Sanzienele imbuna,/ Sa le creasca floarea - floare,/ Galbena, mirositoare,/ Fetele sa le adune,/ Sa le prinda in cunune,/ Sa puna la palarie,/ Floare pentru cununie,/ Babele sa le rosteasca,/ Pana-n toamna sa nunteasca."
Sarbatoarea Sanzienelor era pentru tinerele fete si un prilej de a afla cand si cu cine se vor marita. Cununile barbatilor, impletite in forma de cruce, si cele ale fetelor, in forma de cerc, sunt aruncate pe casa. Daca coronitele se opresc pe acoperis, e semn de nunta, iar daca nu, cel ursit mai trebuie asteptat.
In noaptea ce urmeaza, femeile maritate pornesc spre locuri stiute doar de ele, pentru a aduna ierburi de leac si descantece. Se spune ca in aceasta noapte zanele umbla pe pamant si impart rod holdelor, dar si femeilor casatorite, inmultesc animalele, vindeca bolile, apara recoltele de grindina sau alte napaste venite din ceruri.
In acelasi timp, magia isi "celebreaza" stravechile ritualuri ale noptii. Vrajitorii si magicienii cei mai iscusiti folosesc, in aceste ore intunecate, incantatii, adevarate chei tainice pentru a deschide portile dintre noi si celelalte lumi paralele, parasind limitele timpului "profan", accesibil oricui, pentru a pasi in dimensiunea timpului "sacru", nepamantean, care permite accesul la miraculos si magic, in toate sensurile lor.
Padurea Baciu
Despre Padurea Baciu din zona Clujului se povestesc multe lucruri misterioase. Unii spun ca in padure exista o zona magnetica, unde nu creste iarba si nici alte plante, iar arborii sunt contorsionati parca in "chinurile facerii". Pare-se ca aici vegheaza niste fapturi care adancesc de-a binelea misterul. Caci, desi nu se vad cu ochiul liber, apar in fotografiile pe care le fac turistii.
Zice-se ca padurea are un spirit al ei, un spirit care trebuie respectat si care nu trebuie provocat sau invadat abuziv. Este un loc imprevizibil, care poate sa uimeasca, dar poate sa si sperie. Multi care au fost acolo povestesc despre o chemare neomeneasca, ce inca ii atrage catre inima padurii. Aceste forte ale padurii se dezlantuie cu precadere in noaptea de Sanziene.
In urma cu cativa ani, am colindat din sat in sat, prin mai toata comuna Baciu, in cautarea unor raspunsuri. Localnicii se cam feresc sa vorbeasca deschis despre misterele padurii si despre noaptea de Sanziene. Aici superstitiile sunt inca bine inradacinate, iar oamenii tematori.
Badea Gheorghe din Suceagu, comuna Baciu, este un barbat darz si greu de clintit din convingerile sale. In varsta de 83 de ani, "Badita", cum ii spun vecinii, a vazut multe la viata lui
"No, d'apoi ce vrei sa cunosti dumneata ii greu de aflat... Io ti-oi spune niscaiva povesti, numa' sa nu zica lumea ca mi-s zalud. Badea Ion, de colo, de pasta dealu' acela, mi-o fo pretin bun, o fost barbat cinas (frumos). Eram flacai pe atunci si curiozitatea era mare; padurea asta blestemata ne atragea pe toti. Auzisem din batrani ca in noaptea de Sanziene umbla zanele prin padure despuiate si joaca hora. Ion o venit la mine sa merem impreuna noaptea, la padure. Numa' eu nu am vrut asa ceva, mi-era frica ca Sanzienele imi pocesc gura. Asa se zicea, ca daca te intalnesti cu Sanzienele noaptea, iti stramba gura, de nu mai poti a scoate o vorba. Si Ion s-o dus singur, o umblat el toata padurea si, asa-mi pare, ca a ajuns la legheleu (camp). In Poiana Rotunda, cum ii zice amu, se adunau Sanzienele, jucau si strangeau flori. Nu oi sti sa-ti spun ce o putut sa se preintample acolo, numa' a doua zi, Ion nu mai era om! O trecut pe langa casa mea in zorii diminetii, merea incetu, avea ochii rataciti, parca era bolund (nebun). L-am strigat, dar nu m-o auzit, m-am dus la el, l-am luat de camasa si l-am scuturat. Nu auzea si nici nu vedea. Avea parul alb, alb, in cap. Ce s-o fi petrecut cu bietu' Ion in noaptea aceea, eu n-as putea a-ti zice, numa' de atunci e mut, bolund si l-a parasit si femeia!"
Sanzienele, aceste entitati spirituale care aduc atatea beneficii, daca sunt deranjate in ritualurile lor nocturne, pot abate asupra curiosilor multe nenorociri. Si daca incearca cineva sa le pacaleasca. Iubeste-le, dar nu le trada. Nu te vor ierta niciodata.