Sfaturi de trecut criza:

Cititor Formula AS
"Sa cautam solutii pe cont propriu"

Se vehiculeaza, in ultimul timp, o serie de masuri care au ca scop evitarea accentuarii efectelor negative ale crizei financiare din Romania, masuri care presupun reducerea salariilor, reducerea pensiilor, a ajutoarelor sociale etc.
Eu propun o alta viziune asupra crizei. O viziune care sa ofere un alt statut cetateanului, si anume, sa promovam un cetatean responsabil, care sa caute solutii pe cont propriu. Odata cu reducerea veniturilor, va scadea automat si puterea de cumparare.

Gradina proprie

Prima solutie este cautarea de mijloace prin care sa producem in regim propriu o parte din alimentele necesare zilnic, pe care in mod obisnuit le-am fi cumparat de la piata. Astfel ma adresez tuturor celor care vor sa-si aminteasca gustul adevarat al rosiilor, al castravetilor, al tuturor legumelor si fructelor crescute in curtea proprie, fara adaosuri de substante chimice care sa ingrase artificial recolta. Fiecare din noi avem un loc in curte sau in fata blocului care sta uitat, plin de buruieni, in asteptarea unui gospodar care sa-l valorifice. Romania este in continuare o tara preponderent agrara, ceea ce inseamna ca, desi cei mai tineri dintre noi nu am apucat sa mergem sa muncim la camp, pentru a dobandi cunostinte in domeniul cultivarii legumelor, bunicii si o parte din parintii nostri au aceste cunostinte, pe care ni le pot impartasi. Cea mai mare bogatie a omului este libertatea, astfel incat putem sa reducem costurile pentru cosul zilnic, prin a ne ingriji propria gradina, unde putem sa ne cultivam legumele dorite. Mancand mai sanatos, vom fi noi insine mai sanatosi, nu vom mai avea nevoie de medicamente etc.

Cumparati strictul necesar

A doua solutie consta in eficientizarea consumului casnic. De multe ori, dupa ce ne intoarcem de la cumparaturi, constatam ca am cumparat produse care nu ne sunt absolut necesare. Pe masura ce constientizam ca nu toate produsele in ambalaje frumoase ne sunt folositoare, vom reduce cheltuielile eficient si vom putea redirectiona veniturile in alta parte. In sensul acesta, listele intocmite acasa sunt un ajutor pretios.

Economie la apa si la curent

Resursele nu sunt inepuizabile, apa este una dintre aceste resurse care ar trebui pretuite mai mult. Nu lasati robinetul deschis atunci cand nu folositi apa, de asemenea, putem reduce factura la energia electrica stingand lumina cand iesim din camera, stingand televizorul cand nu ne mai uitam la el. De asemenea, multi dintre noi avem obisnuinta de a petrece minute in sir discutand la telefon cu prietenii. Aceasta modalitate de comunicare nu face decat sa ne indeparteze si mai mult de cei dragi. Mai bine va dati intalnire la o cafea sau la o plimbare intr-un parc, unde veti putea face schimb de informatii intr-un mod mai placut si mai putin costisitor. Si mai util pentru sanatate.
Aceste solutii le putem adapta in functie de necesitatile si stilul de viata al fiecaruia. Important este sa nu asteptam solutii de la ceilalti, ci sa incepem sa le cautam chiar noi.

MANEA MIHAELA
(Asteptam si alte sfaturi de la cititorii nostri.)