Stimata doamna Pop,
Numele meu este Mihaela Walter, locuiesc de aproape 14 ani in Germania, iar anul trecut am descoperit cu totul intamplator pe internet editia on-line a revistei dvs. Si asa s-a facut ca de aproape jumatate de an astept saptamana de saptamana, cu mare emotie si nerabdare, noul numar al revistei. Nu am mai pierdut de atunci nici unul! Intre timp, am citit si nenumarate articole din arhiva revistei si am trimis mai departe prietenilor si rudelor mele zeci de articole. Am plans de-atatea ori citind revista, m-am intristat adesea, multe articole m-au speriat de-a binelea, iar altele m-au cutremurat pana in adancul sufletului. Dar am si ras si m-am si bucurat si m-am simtit de foarte multe ori nemaipomenit de fericita ca, in ciuda vremurilor grele pe care le traim, exista in continuare atatia oameni minunati, care cinstesc tara noastra si numele de roman, si care ma fac sa ma simt incredibil de mandra de faptul ca si eu sunt romanca! Si, dintr-o data, am inteles ca nu mai pot sta cu mainile in san, ca pana acum, am inteles ca a sosit timpul sa ma pun pe treaba si sa ajut si eu unde si cat pot.
Trebuie sa va spun ca in toti acesti ani de cand sunt in Germania, obligata de probleme personale grave de sanatate, in fata carora medicina alopata s-a declarat total neputincioasa, m-am documentat si am invatat enorm despre medicina naturala, am citit peste 500 de carti din domeniu, am fost la cursuri de nutritie, am avut norocul sa cunosc personal medici care practica cu mare succes de ani de zile medicina alternativa, iar in urma cu trei ani, am aderat la "Federatia de Sanatate" din Germania, preluand acum doi ani, si conducerea unei grupe regionale de ajutor reciproc din cadrul federatiei. Datorita implicarii mele puternice in activitatea federatiei, am avut si am in continuare acces la cele mai actuale informatii din domeniul medicinei naturale. Si, bineinteles, incercand sa salvez rude si prieteni suferinzi romani, am inceput sa traduc foarte multe dintre materialele aflate la dispozitia mea. Dar am studiat mai departe si alte domenii, care influenteaza sanatatea (de ex.: agricultura biologica, constructiile biologice, telefonia mobila, undele electro-magnetice etc.), iar candva, am inceput chiar sa scriu o carte intitulata "Mic istoric de medicina naturala", in care am adunat date biografice despre mari medici din istoria medicinei universale, medici care au descoperit si au practicat cu mare succes alte tratamente, fata de cele recunoscute si acceptate de medicina alopata, medici care au tratat si salvat de la moarte mii de pacienti, care au scris zeci de carti, dar care din pacate nu au ajuns la renumele pe care de fapt l-ar fi meritat.
Citind in revista dvs. cata suferinta si cata durere exista in tara, in special in randul oamenilor fara mari posibilitati materiale, m-am gandit ca este de datoria mea sa dau informatiile detinute de mine mai departe, deoarece sanatatea nu este, de fapt, in nici un caz, o chestiune de bani! Gasesc ca este foarte important ca acest lucru sa fie aflat de cat mai multi oameni, deoarece enorm de multe suferinte se pot alina printr-o simpla schimbare a modului de viata si a modului de alimentatie, lucru care nu aduce cu sine nici un fel de costuri suplimentare.
Va trimit, pentru inceput, capitolul despre doctorul MAX GERSON, un medic german emigrat in USA, despre care s-a scris deja de mai multe ori in revista dvs. Am incercat de fiecare data sa dau si adresele unde se pot obtine informatii suplimentare despre medicii respectivi si despre centrele de terapie in care se aplica metodele descoperite de ei, astfel incat oamenii sa se poata informa si singuri mai departe.
Multumindu-va din inima pentru razele de soare pe care le-ati adus in viata mea, va doresc numai bine si sa va ajute Dumnezeu mai departe, ca si pana acum! Cu multa stima,
MIHAELA WALTER - Longkamp, Germania
Un panaceu universal: dieta alimetara
Dr. Med. Max Gerson s-a nascut in 1881 in Wongrowitz, Germania. A studiat la universitatile din Breslau, Wurzburg, Berlin si Freiburg. Gerson suferea inca din timpul studentiei de migrene foarte grele. Toti medicii consultati ii spusesera ca boala este incurabila si ca trebuie sa invete sa traiasca cu ea. Dar el nu se multumeste cu acest verdict si cauta mai departe, iar in 1910, descopera cartea unui medic italian, care recomanda, in cazul migrenelor, diete alimentare. Asa a inceput Gerson sa experimenteze, pe propria persoana, cele citite. Mai intai a incercat o dieta cu lapte, care nu i-a adus insa nici o alinare a suferintelor. Dupa aceea, a incercat o cura de fructe, urmata de o cura de legume, iar in final, o cura mixta de fructe si legume, in timpul careia a simtit o imbunatatire considerabila a starii sale de sanatate. Migrenele devenisera mai rare si durerile mai putin intense, insa nu incetasera cu desavarsire. Gerson a cercetat mai departe si a ajuns la concluzia ca migrenele se datoreaza unei deranjari a metabolizarii mineralelor, in special a clorului. Asa ca a pornit un nou experiment, reluand dieta pe baza de fructe si legume, dar de data aceasta a renuntat total si la sare, si acest lucru i-a adus in cele din urma succesul mult asteptat! Gerson stia acum cu siguranta, dupa doi ani de experiente dietetice, ca migrenele se pot vindeca si tine sub control, prin simpla respectare a unor norme alimentare. Orice reintoarcere la un regim "normal" aducea cu sine, de fiecare data, reaparitia migrenelor. Incurajat de experienta facuta pe sine, Gerson a inceput sa le prescrie pacientilor sai bolnavi de migrene, in loc de medicamente, regimul alimentar. Unul dintre ei ii comunica, in 1920, ca regimul alimentar ii vindecase nu numai migrena, ci si tuberculoza cutanata (Lupus vulgaris). Gerson il consulta cu atentie pe pacientul sau si constata ca, intr-adevar, starea pielii sale se imbunatatise considerabil. Dupa o cumpanire indelungata, Gerson a emis ipoteza ca regimul dietetic intareste sistemul imunitar, putand fi aplicat si altor boli. Din acel moment, medicul a decis sa caute dovezile care sa-i confirme teoria.
TBC-ul si cancerul, vindecate spectaculos
Incepand din anul 1924, dr. Gerson a fost sprijinit de dr. Ferdinand Sauerbruch, cel mai cunoscut specialist in tuberculoza la acea ora din Germania, care recunoscuse importanta unei terapii dietetice in tratarea TBC-ului. Gerson a fost numit seful unei sectii speciale de tuberculoza din cadrul Universitatii din Mnchen si a inceput tratarea bolnavilor cu regimul sau alimentar. Sauerbruch si Gerson relateaza despre o experienta clinica efectuata de ei, in cadrul careia fusesera vindecati 446 din 450 (99%!!) de bolnavi de tuberculoza cutanata, numai prin regimul alimentar, fara nici un fel de medicamente! Rezultatele exceptionale obtinute la clinica din Munchen au fost recunoscute si oficial, de catre "Comitetul Consiliului Prusian de Stat pentru Sanatate" (1930), in tratarea tuberculozei osoase, cutanate si articulare. Este, de aceea, de necrezut ca terapia dietetica nu a reusit sa capete o aplicare mai mare, nici macar in cazul tratarii bolilor TBC. Din pacate, Gerson a intampinat o opozitie masiva din partea corpului medical, rezultatele cercetarilor sale in domeniul tratarii bolilor prin terapia dietetica fiind absolut ignorate de catre colegii sai!
In anul 1928, Gerson a fost chemat la patul unei bolnave de cancer, care fusese deja operata si careia medicii care o tratasera ii declarasera ca nu mai poate fi salvata. Gerson i-a spus pacientei ca nici el nu poate sa o ajute, deoarece nu are nici un fel de experienta in domeniu, mai ales intr-un astfel de caz grav. Bolnava i-a raspuns insa ca ea a auzit de rezultatele exceptionale in vindecarea TBC-ului si a artritei si a insistat sa fie tratata prin metoda sa. Gerson i-a prescris aceeasi dieta pe care o administra in cazul tuberculozei. Dupa sase luni, pacientei, careia ii mai fusesera date de catre medicii care o tratasera pana atunci numai cateva saptamani de viata, ii mergea foarte bine. Gerson a devenit constient de faptul ca terapia sa nu este o terapie specifica unei anumite boli.
Fara proteine animale
"Cu aceeasi terapie dietetica, adaptata in parte pentru fiecare bolnav, ca baza a tratamentului, am vindecat la fel de bine si TBC, precum si astm, boli ale aparatului locomotor, boli metabolice sau boli nervoase".
Planul dietetic prescris de Gerson interzice fumatul, alcoolul, cafeaua si ceaiul negru, sarea, zaharul, cacao, conservele de orice fel, branza, carnea afumata sau condimentata, salamul, sunca, parizerul s.a.m.d. si recomanda consumul de fructe, salate, legume, lapte crud (nepasteurizat sau fiert), cereale, cartofi, seminte. De-a lungul anilor, Gerson a schimbat adeseori planul dietetic pentru a-i imbunatati efectul tamaduitor. In 1926, a inceput sa reduca drastic consumul de proteine animale, iar din 1929 a introdus si cantitati mari de sucuri de fructe si de legume.
Situatia politica din Germania il obliga insa pe Gerson sa emigreze in 1933, mai intai in Austria, apoi in Franta, iar din 1936, in SUA. Gerson il cunoaste in acest timp si pe laureatul premiului Nobel, Albert Schweitzer. Sotia lui Schweitzer era bolnava de TBC, iar in cazul ei fusesera deja aplicate, fara nici un succes, toate metodele terapeutice cunoscute in medicina alopata, la momentul respectiv. Minune! Helene Schweitzer se vindeca, si ea, cu ajutorul metodei Gerson, iar Gerson si Schweitzer raman prieteni toata viata. Ani de zile mai tarziu, atunci cand lui Albert Schweitzer i s-a diagnosticat un diabet zaharat, el s-a tratat si s-a vindecat tot prin terapia Gerson.
In cursul anilor, cabinetul doctorului Gerson din New York a fost asaltat din ce in ce mai mult de bolnavi de cancer, aflati in stadiul final al bolii. Peste 90% din pacientii sai erau oameni la care se incercasera, fara succes, toate metodele obisnuite de tratare a cancerului, oameni carora ceilalti medici care ii tratasera nu le mai dadusera nici o sansa de supravietuire. Gerson nota, in 1954, ca in cazurile bolnavilor aflati in stadiul final al bolilor, el obtinea, totusi, cu terapia sa, o rata de vindecare de 50%. Un an inaintea mortii sale i-a aparut cartea "A cancer therapy - results of fifty cases", in care este prezentata experienta sa, adunata de-a lungul anilor cu mii de bolnavi.
Max Gerson s-a stins din viata in 1959, la 78 de ani. Albert Schweitzer, el insusi medic, scria intr-un necrolog: "Gerson a fost pentru mine unul dintre cele mai mari genii din istoria medicinii".
BIBLIOGRAFIE:
Max Gerson - "O metoda naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave", Editura "For You", 2005
Pentru informatii suplimentare :
In S.U.A: The Gerson Institute,1572 Second Ave, SanDiego CA 92101, Tel. (619) 685 - 5353, www.gerson.org, info@gerson.org
In Ungaria: The Gerson Institute, Szekhely 2098, Pilisszenzkereszt-Dobogoko Tery Odon u.17, Tel. 0626-547-004 www.gerson.hu info@gerson.hu