Fabrica de sanatate din ierburi si flori: DACIA PLANT

Florentin Popa
Aflate in topul celor mai bune medicamente naturale din Romania, tincturile de la "Dacia Plant" au fost "experimentate" indelung pe redactorii revistei "Formula AS", bucurosi sa le constate calitatea si eficienta. Asa se explica si prezenta reclamelor "Dacia Plant" in paginile revistei, o firma pe care o garantam prin proprie experienta, precum si interviul de fata, menit sa dezvaluie radacinile acestui mare succes al creatiei romanesti de medicamente din plante

CALIN IANTA
"Ingredientele succesului nostru sunt naturale"


- Conduceti o adevarata "fabrica de sanatate", care s-a impus rapid pe piata romaneasca, prin calitatea si eficienta produselor naturale pe care le produceti. Ce v-a facut sa va orientati spre acest domeniu complet necunoscut in urma cu douazeci de ani?

- Am avut sansa sa pornesc pe acest drum la "varsta marilor idealuri", inca din adolescenta, cand, fiind student la Facultatea de Silvicultura din Brasov, am avut contact direct cu fascinanta lume a plantelor, a padurii. De la pasiunea pentru natura pana la fitoterapie am ajuns prin puterea destinului sau, daca vreti, a lui Dumnezeu, care mi-a pus in fata un lung sir de coincidente. Am inceput prin a lucra in studentie intr-un magazin naturist, printre primele create in Romania, la putin timp de la Revolutie. Apoi, am intrat in contact cu colegul dvs., Ilie Tudor, pe atunci student si el la aceeasi facultate ca si mine, pasionat de plantele medicinale si de medicina naturii. Cu el mai erau si alti cativa entuziasti, iar impreuna am format o "gasca nebuna", cu care colindam muntii dupa plante medicinale si faceam primele incercari de remedii chiar in apartamentul in care locuiam cu chirie. Apoi l-am cunoscut si pe Radu Ionescu, cu care acum sunt asociat in firma. Eram vazuti ca un grup de idealisti fara speranta, care se rugau de cate un sofer de rata sa ii ia la bord, cu sacii lor de plante proaspat culese, si care odata ajunsi acasa, isi contrariau vecinii de bloc, umpland palierul cu mirosurile necunoscute ale ierburilor puse la uscat. Nimeni nu vedea in acele vremuri un viitor pentru baietii aceia ciudati, care isi pierdeau vremea pe coclauri dupa plante, in loc sa-si foloseasca "asa cum se cuvine" timpul liber, prin baruri si discoteci. Incercarile noastre de a descoperi noi remedii naturale dadeau insa rezultate, iar aceste succese ne-au impins cumva de la spate sa cream un cadru in care sa le fabricam. Nu am reusit din prima, au fost multe tatonari, proiecte nereusite, dar, in cele din urma, a aparut "Dacia Plant"...

Calitatea produselor romanesti din plante le-a deschis drumul spre occident

- Care sunt "ingredientele secrete" pe care le-ati strecurat in reteta succesului acestei firme?

- Ingredientele din reteta succesului sunt toate... naturale! Primul "ingredient" a fost calitatea plantelor, iar aici ne-au ajutat foarte mult vremurile studentiei, cand bateam cu piciorul muntii, culegeam plante de leac, le uscam si le preparam cu mana noastra. Plantele medicinale erau impecabil conditionate, proaspete, culese cand si de unde trebuia. Am observat, de pilda, ca tincturile noastre, facute acasa, erau incomparabil mai puternice, mai concentrate decat tot ceea ce se gasea in comert la vremea respectiva. Rezultatele erau uluitoare. Ne-am dat atunci seama ca medicina naturala are un potential imens, neexploatat, din cauza lipsei de calitate a produselor care erau pe piata noastra de profil. Apoi, am descoperit diversitatea florei noastre medicinale, dar si pe cea a florei medicinale mondiale, diversitate care se regaseste din plin in cele aproape trei sute de tipuri de produse naturale pe care noi le fabricam in prezent. Nu in ultimul rand, am creat un colectiv puternic de medici, farmacisti, biologi si ingineri specialisti in cultivarea plantelor medicinale, colectiv cu care avem o activitate neobosita de cercetare si de inovare in acest domeniu. Asadar, creativitatea si cercetarea ar fi alte doua "ingrediente" din reteta succesului.

- De unde va procurati plantele medicinale?

- In urma cu zece ani, cat timp foloseam cantitati mici, ne bazam foarte mult pe flora spontana. Apoi, o data cu cresterea productiei, s-a impus tot mai mult infiintarea propriilor culturi de plante medicinale si stimularea micilor producatori agricoli, pe care i-am ajutat sa se orienteze spre acest domeniu, al ierburilor de leac. O cantitate foarte mica de plante achizitionam din import, dar in conditii foarte stricte de verificare a calitatii. De altfel, aceasta este o "gaselnita" foarte valoroasa, nu numai a noastra, ci a mai multor firme romanesti de profil: am preluat plante din import, le-am verificat strict calitatea si am creat produse care le concureaza cu succes si le sunt superioare calitativ celor produse in tara in care aceste plante cresc. In sensul acesta, ii sfatuiesc cu caldura pe romani sa apeleze in primul rand la produsele autohtone, mult mai bune decat produsele de import.

- Fitoterapeutica autohtona are cateva nume mari: Plantavorel (Piatra Neamt), Fares (Orastie), Hypericum (Maramures), PlantExtrakt (Cluj-Napoca), Exhelios (Timisoara), ca sa pomenim doar cateva dintre ele. Nu va stinghereste o asemenea concurenta?

- Din punctul meu de vedere, nu cred ca se pune problema unei concurente intre "Dacia Plant" si alti fabricanti de produse naturale romanesti. Daca este sa vorbim de concurenta, eu consider ca aceasta este intre firmele romanesti care produc remedii din plante medicinale de calitate si invazia de produse scumpe (unele de proasta calitate), importate cu lacomie, mai ales din Asia, dar nu numai. Aceste produse, unele subdozate, altele cu o compozitie inadecvata sau incerta, fac un deserviciu enorm medicinii naturale. Concurenta este si in acest domeniu, ca si in cel al produselor alimentare, intre producatorii romani onesti si importatorii lipsiti de constiinta, care pun accentul pe aspectul comercial si pe reclama, fara nici un fel de grija pentru calitate si pentru sanatatea consumatorului. Concurenta firmei "Dacia Plant" cu acest gen de producatori si de importatori este reala si cred chiar ca este o datorie de onoare.

- Unde va produceti remediile cu care ati "cucerit" plafarurile si magazinele naturiste?

- In prezent, capacitatile noastre de productie sunt comasate in judetul Brasov, o regiune cu o puternica traditie in cultivarea si in valorificarea plantelor medicinale. Printr-un efort urias, am reusit sa cream aici sectii de productie ultramoderne, proiectate, construite si dotate dupa cele mai noi si mai severe norme din domeniu. Si cand spun norme, nu ma refer la cele romanesti, ci la cele europene si mondiale. Sper ca noi sa fim un semn bun pentru intreaga industrie romaneasca de profil, care incepe sa-i ajunga din urma, chiar si la nivelul tehnologiei si al investitiilor, pe competitorii din Occident, ca sa nu mai vorbim de tarile asiatice.

- Exista "premianti" intre produsele dvs.?

- Grea intrebare! Intr-un fel este ca si cum m-ati intreba care este cea mai importanta planta medicinala. Raspunsul e: toate! Fiecare din ele are rostul ei. Diversitatea noastra de produse nu este facuta pentru a impresiona publicul, ci pentru a raspunde unor necesitati. Studiile arata ca la un anumit medicament sau planta medicinala, niciodata nu vor raspunde pozitiv toti pacientii. Dintre pacientii cu cistita, de exemplu, o parte vor raspunde pozitiv la terapia cu ienupar, o parte la administrarea rasinii de brad si o alta parte la administrarea merisorului... Este greu sa spui care din aceste plante este mai importanta, pentru ca fiecare este predestinata unui anumit tip de pacient! Marele mister pe care stiinta nu a reusit sa-l elucideze este de ce un remediu "prinde" si altul nu, la o persoana anume. Pornind de la aceasta observatie, noi am creat produse complexe (care contin mai multe plante ce actioneaza asupra aceleiasi afectiuni), care cresc sansele de tratament ale unui numar mai mare de pacienti. Din acest punct de vedere, cele mai importante remedii sunt formulele complexe pe care noi le-am elaborat.

- Schitati, totusi, un "ghid terapeutic" de prim ajutor, pentru cititorii revistei noastre.

- Nu stiu daca ajung paginile ziarului pentru cate se pot spune pe aceasta tema, dar o sa incerc sa fac o schita a unor produse cu care noi am obtinut rezultate foarte bune. Voi incepe cu Emocalm, care, asa cum puteti deduce din denumire, este un remediu destinat imbunatatirii vietii emotionale. De ce am inceput cu acest remediu? Pentru ca imensa majoritate a bolilor cu care ne confruntam astazi provin din dezechilibre sufletesti, din stresul de zi cu zi, din tensiunile emotionale la care suntem supusi acasa sau la serviciu. Nu este, asadar, de mirare ca Emocalm este un produs de succes, fiind folosit in egala masura de persoanele cu anxietate ori cu atacuri de panica, dar si de elevii sau studentii care se pregatesc de examene si sunt solicitati psihic, ori de cei care se confrunta cu sindromul de oboseala cronica. In completarea Emocalm-ului, am realizat remediile Antidepresiv si Antiastenic, destinate persoanelor (tot mai numeroase), care sufera de diferite forme de depresie, de astenie ori de surmenaj.
Un alt domeniu unde am obtinut rezultate foarte bune este cel al echilibrului hormonal. Pentru doamne, am realizat Tonic Feminin, destinat reglarii activitatii ovarelor, infrumusetarii si mentinerii tineretii biologice, dar si Menobrake, cu care s-au obtinut rezultate extraordinare in stoparea menopauzei premature si in redobandirea tineretii biologice. Barbatii pot folosi Tonic Masculin - revigorant si afrodisiac redutabil, precum si Xantoprostal, un remediu care intervine favorabil in dezechilibrele hormonale care produc adenomul de prostata, avand totodata efecte antiinflamatoare si antitumorale directe la nivelul prostatei. Glicemonorm este un produs foarte eficient pentru reducerea glicemiei si pentru stimularea secretiei endocrine a pancreasului, pe care foarte multi pacienti cu diabet l-au folosit cu succes.
Un alt succes al firmei noastre este bitterul facut din 50 de plante (inclusiv Ganoderma), care este urmasul bitterului din 32 de plante, pe care noi l-am botezat Elixir Dacic. La ora actuala, bitterul medicinal este cel mai uzual, cel mai vandut produs naturist de pe piata noastra, fiind o adevarata invazie de soiuri de bitter in plafarurile de la noi. Ei bine, cei care au incercat Bitterul din 50 de plante cu Ganoderma precum si Elixirul Dacic nu au mai vrut sa folosesca alt tip de bitter, oricat de "original" s-ar fi spus ca este si oricat de frumos ar fi fost ambalajul. Bitterul nostru i-a cucerit pana si pe nemti, la targul la care am participat in aceasta primavara in Germania, si acum suntem in tratative pentru a-l exporta. Foarte important pentru noi este faptul ca prin aceste produse, foarte raspandite si supuse unei concurente acerbe, primim mereu confirmarea calitatii plantelor, a retetelor si a proceselor noastre de fabricatie.

- Aveti confirmarea directa a consumatorilor acestor produse sau va orientati dupa cifrele de vanzari, cand spuneti acest lucru?

- Nici o cifra nu poate fi concludenta! Daca nu am avea un contact nemijlocit cu cei care ne folosesc produsele, nu am sti ce asteapta de la noi, ce noi produse sa elaboram, caror afectiuni sa ne adresam. Pastram toata corespondenta primita din partea consumatorilor, pentru ca ne confirma calitatea produselor, fiind in acelasi timp onoranta si mobilizatoare pentru intregul colectiv de la "Dacia Plant". Va rog sa le studiati si sa observati ca romanii sunt interesati cu adevarat de puterea tamaduitoare a naturii...


Asa m-am vindecat...

* Un fiset metalic ascunde un adevarat "tezaur" de scrisori, faxuri si e-mail-uri cu marturii ale celor care au urmat cure cu produsele naturale Dacia Plant. Din teancul de scrisori de multumire sosite pe adresa firmei, le-am selectat pe cele mai "expresive" *

"Emocalm m-a salvat de atacurile de panica, atunci cand eram mai disperata"

"In urma cu un an si jumatate am suferit o cadere psihica, dupa ce am ratat examenul de admitere la facultate si am rupt, aproape simultan, o relatie care dura de cativa ani. Intr-o dimineata, pur si simplu, m-am trezit confuza si agitata, iar cand am iesit pe strada, m-a apucat o spaima teribila ca voi muri sau voi innebuni, asa ca m-am intors imediat in casa, unde am plans toata ziua. Dupa aceea, lucrurile au mers din rau in mai rau: nu mai aveam pofta de viata si de mancare, imi era teama ca-mi voi rata viata. Am fost la psihiatru, am luat tot felul de calmante (mi-a schimbat reteta de mai multe ori), dar fie nu mai reuseam sa ma concentrez la invatat si aveam tendinta sa mananc in nestire, fie medicamentele nu aveau nici un efect sau ma faceau mai agitata. Am aflat de Emocalm de la o prietena care se pregatea de examene si folosea acest produs pentru a dormi bine si a scapa de stresul de dinainte de teste. Mi-a adus si mie un flacon, din care am luat la inceput mai mult ca sa scap de gura ei, dar surpriza: am inceput sa dorm mai bine si sa ma trezesc mai limpede, mi-a revenit pofta de mancare, chiar si starile de spaima ce apareau cand faceam scurte plimbari s-au diminuat. Am luat vreme de aproape sapte luni acest remediu si, gradat, am revenit la normal, am inceput sa-mi inteleg partial traumele si, important, am inceput sa traiesc cu ele si chiar sa invat din ele. Acum sunt, in sfarsit, studenta, si mai iau Emocalm doar atunci cand am perioade aglomerate si simt cum tensiunea mea emotionala creste prea mult. Pot sa spun ca Emocalm m-a salvat de atacurile de panica, atunci cand eram mai disperata, iar pentru aceasta va multumesc dvs., celor care ati realizat acest produs natural."
Chirila Doina (20 de ani) - Brasov

"Toti diabeticii ar trebui sa stie despre Glicemonorm"

"Boala de care sufar eu se mai numeste si "ucigasul tacut", deoarece ataca in mod perfid, fara simptome evidente, pentru ca la un moment dat sa produca daune iremediabile organismului. Eu am descoperit aceasta boala atunci cand am avut o rana profunda la picior, care nu trecea cu nici un fel de cicatrizant. Dupa cinci saptamani de tratamente nereusite, am fost trimis de medicul de familie la o analiza a sangelui. Am avut un adevarat soc: glicemia mea era aproape 200, fata de 120, cat este normal. Am primit o reteta cu medicamente antidiabetice, pe care le-am luat vreme de 3 luni, pana cand am inceput sa ma simt tot mai rau. La ecograf, ficatul meu arata de parca as fi fost otravit. Spre norocul meu, cineva mi-a spus despre Glicemonorm. L-am cumparat si am inceput sa iau cate doua comprimate, de trei ori pe zi, la ore regulate. Mi-am pus toate sperantele in acest remediu si am avut dreptate: la o luna de tratament, cand mi-am facut o noua analiza, glicemia mea era 110, adica in limitele normale. Medicul curant, la care am fost sa-i spun despre "descoperirea" mea naturista, a zis ca daca am reusit asa, sa continuu la fel mai departe. Ceea ce fac si in prezent, iar diabetul meu este tinut perfect sub control. Cred ca toti bolnavii cu diabet de tip II ar trebui sa stie despre Glicemonorm - un remediu natural, care face bine, fara a avea efecte nocive pentru organism."
Stanescu Bogdan (55 de ani) - Radauti

"Gastrocalm m-a salvat de la operatie"

"Inca din vremea facultatii m-am confruntat cu o gastrita hiperacida, care cu trecerea timpului s-a mentinut, recidivand mai ales primavara si toamna. In urma cu trei ani, am fost numita in functia de director economic al unei firme, iar stresul si tensiunile emotionale de la locul de munca si-au pus, din pacate, amprenta pe sanatatea mea. Mai exact, gastrita mea s-a agravat foarte tare, iar primavara trecuta crizele au fost atat de puternice, incat mi-am luat concediu medical si m-am dus la investigatii. Radiografia a aratat ca mi se formase deja o asa-numita nisa, adica un fel de rana pe peretii stomacului, produsa de contactul cu sucurile acide. Nisa mea era de mari dimensiuni si daca procesul ar fi continuat, cu siguranta ca as fi ajuns la cutit, pentru ca pansamentele si calmantele gastrice nu ma ajutau mai deloc. Salvarea mea a venit de la vanzatoarea de la plafarul din colt, al carei sot se confrunta cu aceleasi probleme si obtinuse rezultate foarte bune cu un produs din plante, numit Gastrocalm. Femeia aceea era atat de sincer convinsa de eficienta acelui produs, incat am ajuns acasa cu cinci cutii de Gastrocalm, adica toate pe care le avea in raft! A doua zi a venit si momentul adevarului, cand au inceput din nou durerile de stomac si am luat primul comprimat din plante. Dupa un sfert de ora, durerile s-au diminuat. In schimb, dupa amiaza, au aparut din nou arsurile cumplite si am fost un pic dezamagita, dar am mai luat un comprimat si din nou s-au calmat. Imi gasisem leacul, iar cele cinci cutii de Gastrocalm pe care le-am luat si-au meritat banii pana la ultimul, pentru ca am reusit de fiecare data sa ies din criza cu ajutorul lor. La radiografia din toamna, nisa din stomacul meu se micsorase incredibil de mult. Am recomandat acest produs tuturor cunostintelor mele si cele mai multe dintre ele au raspuns la fel de bine la tratament. Va sunt recunoscatoare pentru acest produs natural, care m-a salvat de la operatie."
Ana Teodorescu (31 de ani) - Deva

"In urma tratamentului cu Xantoprostal, toate simptomele adenomului de prostata au disparut"

"Am folosit produsul Xantoprostal de la Dacia Plant pentru tratarea adenomului de prostata, de care sufeream de mai bine de doi ani. Am vazut o reclama in "Formula AS" si mi-am spus ca merita sa incerc si ceva natural, pentru ca medicamentele pentru prostata erau foarte scumpe, organismul meu nu prea le suporta si nici rezultatele nu erau pe masura asteptarilor. Marturisesc ca a fost prima oara cand am luat un remediu din plante. Spre surprinderea mea, Xantoprostal a avut un efect uluitor de puternic, dupa nici trei saptamani de administrare. Senzatia de greutate si de presiune din zona bazinului a inceput sa dispara, urinarile au devenit tot mai rare si mai mari cantitativ. Acum, la opt luni de la inceperea tratamentului, pe care l-am tinut cu pauze de cate doua saptamani, pot sa spun ca de adenomul de prostata imi mai aduc aminte doar atunci cand imi iau (cu constiinciozitate) doza. In rest, toate simptomele au disparut. Multumesc colectivului minunat care a conceput si fabricat acest remediu!"
Ion Radulescu (52 de ani) - Babadag

Preparatele "Dacia Plant" se gasesc in toate farmaciile sau magazinele cu produse naturale din intreaga tara. De asemenea, pot fi comandate pe internet (www.dacia plant.ro) sau la tel. 0268/28.30.43, 0744/37.47.56.