Caracterizata prin spasme in musculatura membrelor superioare, slabiciune si topirea lenta a maselor musculare, rigiditate si crampe frecvente, simptomatologia "SLA" cuprinde si alte perturbari determinate de afectiunea neuronului motor, la nivelul trunchiului cerebral, atrofierea musculaturii limbii, dificultati de articulare si deglutitie, aparitia paraliziei musculare progresive ce formeaza tabloul clinic al bolnavilor de "SLA".
De obicei, in timp de 5-10 ani, apar complicatii precum slabirea musculaturii respiratorii, ceea ce duce la insuficienta respiratorie, disfagie (dificultatea de a inghiti alimentele), astfel fiind compromis aportul de substante nutritive normal necesare organismului, iar uneori, chiar senzatia de oprire a alimentelor in drumul lor spre stomac. Varsta medie de debut pentru "SLA" este 40-60 ani, cauza fiind necunoscuta, cu usoara predominanta masculina.
Foarte rar, boala mai poate aparea in copilarie sau adolescenta. Toti pacientii trebuie examinati cu atentie (examen "IRM" al maduvei spinarii, electromiograma etc.), pentru a depista si exclude alte afectiuni tratabile, ce au aproape aceleasi simptome, cum ar fi: hiperparatiroidism, tireotoxicoza, spondiloza cervicala, polimiozita, poliradiculopatiile cronice, amiotrofiile diabetice etc. Diagnosticul diferential permite tratamentul fiecarei afectiuni in parte si ameliorarea unor simptome.
Alopat, nu exista nici un tratament capabil sa stopeze boala, insa unele medicamente noi par promitatoare. Efectul medicamentului Rilutek, folosit pentru prelungirea supravietuirii (50 mg la 12 h) sau conform indicatiei medicului, poate fi potentat cu unele produse naturiste exceptionale, ca Tre-en-en, Wheat Germ Oil, Reishi, Neurooptimizer si o dieta care sa asigure aportul caloric adecvat.
Multa sanatate!
(Raspuns valabil si pentru E. ALEXANDRESCU - Focsani, F. AS nr. 881)
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Mi-a aparut un ganglion inghinal nedureros"
(Raspuns pentru BADEA LUMINITA - Cluj-Napoca, F. AS nr. 912)
Cu toate ca hiperplazia unui ganglion limfatic inghinal nu ar trebui sa reprezinte un motiv serios de ingrijorare, in masura in care se produce datorita unor factori precum sedentarismul, alimentatia neadecvata, stresul sau imbracamintea prea stramta, care comprima excesiv vascularizarea limfatica inghinala, totusi, in anumite situatii, cresterea in volum a unuia sau mai multor ganglioni limfatici poate reprezenta un semn de boala, deoarece, in mod normal, ganglionii nu pot fi simtiti prin palpare. In cazul in care nu suferiti de infectii dentare, amigdalita, erizipel, TBC, viroze sau boli venerice, cauze obisnuite ale adenopatiilor, se pune intrebarea daca nu cumva un alt tip de patologie (boli autoimune, leucemie, limfom etc.) sta la baza hiperplaziei ganglionare. Spun asta, deoarece atunci cand cauza cresterii dimensiunilor ganglionilor limfatici este (de exemplu) o boala neoplazica, in mod tipic ganglionii nu sunt durerosi, situatie ce se regaseste si la dvs.
In alta ordine de idei, daca dupa vindecarea unei infectii acute, ganglionii nu isi revin la dimensiunile normale, sau daca prin observatii personale (palpare), descoperiti o adenopatie, este cazul sa solicitati parerea medicului. Mai mult decat atat, este necesara efectuarea unei biopsii a ganglionului tumefiat, in scopul unei concluzii histopatologice, care sa confirme sau sa infirme existenta unor celule anormale. Nu neglijati! In cazul in care (si sper sa fie asa) cauza adenopatiei este una obisnuita, determinata de factorii etiologici mai sus amintiti, urmatorul tratament naturist va poate fi de ajutor:
* Suc de sfecla rosie - favorizeaza drenajul hematic si cutanat, stimuland sistemul limfatic, regenereaza organele limfoide prezente in cavitatea bucala, aparatul digestiv, respirator si la nivelul ganglionilor inghinali, ameliorand actiunea de aparare a limfei. Sfecla este depurativa, ajutand la eliminarea toxinelor acumulate in organism si in special la nivelul sistemului limfatic. Prin drenaj si dezintoxicarea limfei se aduc imbunatatiri sistemului imunitar, evitand astfel inflamatiile ce genereaza hiperplazia ganglionara. Se bea zilnic cantitatea de 100-150 ml suc de sfecla in combinatie cu sucul de morcovi, mere, telina, patrunjel.
* Echinacea - creste imunitatea nespecifica a organismului in numeroase afectiuni infectioase si inflamatii ganglionare. Se administreaza sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, timp de 6-8 saptamani.
* Schinduf - antiinflamator puternic, se utilizeaza extern sub forma de terci obtinut din seminte macinate, amestecate cu apa calduta, care se aplica pe zona afectata. Si Lipicioasa utilizata sub forma de cataplasme are acelasi efect.
Pentru curatarea sistemului limfatic si sporirea rezistentei organismului la infectii se poate folosi si urmatoarea reteta: 900 ml suc de grapefruit + 200 ml suc de portocala + 200 ml suc de lamaie, in amestec, din care se beau zilnic 400 ml, in 2 reprize, timp de 3 zile.
In completare, se pot efectua sedinte de stimulare reflexogena care vizeaza eliminarea optima a toxinelor, degajarea de cortizon suprarenal, deblocarea curentului limfatic si cresterea raspunsului imun al organismului.
In incheiere, consider ca este necesar sa stiti ca prezenta adenopatiilor reclama obligatoriu recoltarea de sange, pentru efectuarea testului HIV. Sa auzim numai de bine!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98
"Am fost diagnosticata cu Morfea"
(Raspuns pentru MIHAELA - Italia, F. AS nr. 916)
Stimata doamna Mihaela, colaboratorii revistei "Formula AS" si redactia revistei, asa cum sperati, sunt alaturi de dvs. si de toti cititorii care doresc tratamente naturiste. In scrisoarea dvs. mentionati ca "medicii italieni mi-au spus ca aceasta boala nu are vindecare". Va rog sa nu va descurajati, pentru ca prin aplicarea corecta a tratamentului naturist pe care vi-l pun la dispozitie si cu ajutorul lui Dumnezeu veti ajunge sa va faceti bine.
Morfea este o sclerodermie care se caracterizeaza prin leziuni la nivelul tegumentelor, al tesutului subcutanat si la muschi. Originea bolii nu a fost stabilita pana in prezent. Tratamentul naturist pentru boala dvs. dureaza 6 luni si se compune din: 1. Regim alimentar. 2. Masaj (automasaj). 3. Terapia cu apa distilata. 4. Administrarea de Apisan-Forte. 5. Terapia mentala.
1. Regimul alimentar pentru boala dvs. este cel care va fi prezentat in continuare si se tine de la data cand cititi acest material si pana la vindecare sau ameliorare. Regimul alimentar se compune din: a) Alimente recomandate. b) Alimente interzise. c) Alimente care nu sunt cuprinse in grupele a si b.
a) Alimente recomandate: grau (paine neagra sau graham), porumb, fasole boabe, mei, orz, orez (vechi de peste un an), legume verzi (fasole verde, gulie, telina, ceapa, praz, ardei, dovlecel, castravete, varza, conopida, rosie, salata, vanata, morcov, pastarnac) cu condimente, banane, mere, ceai (de plante, negru si verde), cafea si alte bauturi fierbinti, apa dupa masa.
b) Alimente interzise: produse lactate, fructe acre (necoapte), citrice (mandarine, portocale, lamai, grapefruit), ananas, piersici, prune, peste, carne, zahar, susan, ulei, sare, alimente grase, mancaruri grele, alimente fripte sau prajite, alimente fermentate (muraturi).
c) Alimentele care nu sunt mentionate in cele doua categorii sunt alimente care intretin boala dvs. si impiedica vindecarea.
2. Masajul (automasajul) se face timp de 6 luni. In cazul bolii dvs. se va efectua un masaj "prin calcare" la talpile picioarelor si un masaj manual al zonelor corespunzatoare marii limfe, a glandelor limfatice - corp superior si corp inferior, cate 3 minute, dimineata si seara. Pentru masajul manual folositi un unguent (crema "Nivea"). Masajul este bine sa vi-l faceti dvs. Cel facut de maseuri este contraindicat. Daca doriti detalii despre masaj, va rog sa ma sunati. Dimineata si seara veti face "masajul prin calcare", timp de 3 minute si nu mai mult.
Masajul "prin calcare" este redat mai jos: Daca nu dispuneti de timp sau va este incomod sa faceti automasajul zonelor din talpa piciorului, puteti folosi urmatorul procedeu: luati o lada de carton sau lemn fara capac de 60-100 cm x 40-60 cm x 15 cm, pe fundul careia se pun boabe de fasole intregi sau pietris margaritar in strat de 1-2 cm. Masarea zonelor se realizeaza in acest caz prin calcarea pe fasole sau pietris, alternativ, cu picioarele desculte. In acest caz timpul de masaj este de maximum 3 minute, deoarece patru zone corespunzatoare a patru organe nu suporta masajul a carui durata depaseste 3 minute.
3. Terapia cu apa distilata. Pe perioada tratamentului se recomanda a se consuma in loc de apa obisnuita, apa de izvor sau apa minerala - apa distilata. Cantitatea totala de apa distilata ce trebuie consumata este de maximum 90 de litri. Aceasta cantitate se bea in functie de necesitatile organismului, neimpunandu-se anumite cantitati zilnice. Pe perioada cand consumati apa distilata, se recomanda sa nu beti alta apa. Apa distilata se poate prepara cu ajutorul unui cazan de tuica (din arama sau inox), in care se pune apa obisnuita de la robinet sau din fantana. Procedeul este identic cu cel al obtinerii tuicii, doar ca in loc de tuica, rezulta apa distilata. Consumul de apa distilata are o contributie substantiala la vindecarea bolii dvs.
In cartea "Incursiuni in medicina naturista", scrisa de Speranta Anton, aceasta prezinta in vol. I, la pag. 105, eficienta folosirii apei distilate in locul apei obisnuite, redand o parte din rezultatele calculelor facute de catre mine.
4. Administrarea Apisan-Forte. Se iau 2 linguri pe zi, doua luni, apoi o lingura pe zi, timp de 4 luni. Prima lingura se ia dimineata, pe nemancate (25-30 g). Pentru a se scoate preparatul din borcan, se va folosi o lingura de lemn umezita cu apa, in felul acesta Apisanul nu se va lipi de lingura de lemn. Se interzice folosirea lingurilor de metal. Veti lua din lingura o cantitate pe care o puteti tine sub limba. Apoi se inghite. Asta face ca Apisanul-Forte sa aiba o eficienta mai mare decat daca ar fi inghitit imediat. A doua lingura se ia dupa masa de pranz, ca desert, si nu se mai tine sub limba. Apisanul-Forte se tine la loc racoros si intunecos, nu la frigider.
5. Terapia mentala. Un om care se confrunta cu o boala si are incredere in propriile rezerve, care are o mentalitate increzatoare in vindecare, va determina organismul sa se mobilizeze in vederea insanatosirii rapide. Dorinta de vindecare duce la insanatosire, prin determinarea subconstientului sa se mobilizeze in acest sens, ceea ce in final determina creierul sa actioneze dupa informatiile stocate in celule de acizii nucleici ADN si ARN, pentru orice afectiune. In acest sens este bine sa spuneti de 10-15 ori, cu voce tare sau in gand, in fiecare zi, urmatoarele: "Trebuie sa ma fac bine", "Ma fac bine", "Doamne Dumnezeule, ajuta-ma sa ma fac bine". Descurajarea, gandirea negativa, referitor la suferinta, trebuie eliminate si inlocuite cu gandire pozitiva si o buna dispozitie, care se pot obtine printr-o munca utila, interesanta, si o petrecere normala a timpului liber.
Pe perioada tratamentului, va rog sa tineti legatura cu mine, pentru a va da indicatiile de care aveti nevoie. Respectarea cu strictete a tratamentului prezentat are ca rezultat vindecarea bolii dvs. intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, dar si in functie de vechimea bolii. Ca semn de incurajare, va informez ca d-l S.D., care a fost diagnosticat cu melanom malign nodular, boala mult mai grava ca a dvs., fiind un cancer al pielii, respectand tratamentul naturist pe care i l-am recomandat, s-a facut bine si mi-a multumit public, in revista "Formula AS" nr. 869, la pagina 7.