In mod normal, vaginul este ferit de infectii, prin secretii naturale incolore, care tin peretii umezi si produc un mediu usor acid, ce previne cresterea excesiva a florei vaginale. O alterare a acestor conditii, dupa un tratament cu antibiotice, poate duce la o inmultire excesiva a Candidei Albicans, o ciuperca care traieste, de obicei, in intestine, impreuna cu multe alte tipuri de microorganisme. Acestea sunt cunoscute sub numele generic de flora intestinala. Echilibrul care exista in mod natural intre ele impiedica inmultirea unora peste nivelul normal. Cand acest echilibru este tulburat, Candida se poate inmulti in mod necontrolat, provocand infectii. Numite si candidoze, infectiile cu Candida pot aparea pe orice mucoasa sau zona cutanata umeda. In vagin, candidoza produce o scurgere vascoasa si albicioasa, insotita deseori de mancarimi si usturime. Infectia cu Candida poate fi declansata de orice factor care produce dezechilibre la nivelul florei bacteriene in corp: sanatate precara, sarcina, stres, tratamente cu antibiotice, steroizi, pilule contraceptive. Alte cauze includ diabetul necontrolat, hipoaciditatea gastrica, consumul mare de alimente continand drojdie, alcool, carbohidrati rafinati (zaharul si faina alba).
Ca dieta, va sfatuiesc sa eliminati din alimentatie laptele, fructele, vinul, cafeaua, Cola, zaharul si carbohidratii rafinati.
Ca tratament, va recomand produse naturiste si homeopatice care administrate in cure de 3-6 luni pot vindeca afectiunea dvs.: * Intern: Candida CH9, Mercurius solubilis CH9, Probiotice Salutil, Imunostim, Tonic Imunitar "E-lite", Nuca neagra, Iarba Mare; * Local: Superforte Ovulin - ovule ginecologice naturiste din miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din galbenele, musetel, tataneasa, sunatoare, catina, urzica, salvie, cimbru, morcov, mumio, argila.
Tonicul Imunitar "E-lite" si Superforte Ovulin se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.
PAUL NITU - Aleea Pod Giurgiului nr. 1, bl. 14, ap. 57, sector 5, Bucuresti, tel. 0728/90.33.12, e-mail: paulnitu1573@yahoo.com
"Imi trosnesc foarte tare articulatiile"
(Raspuns pentru STELA, F. AS nr. 895)
Pentru ameliorarea simptomelor descrise in revista "Formula AS", va rog sa va administrati cate 6 capsule pe zi din produsul Joint Protex, special conceput pentru mentinerea sanatatii articulatiilor. Ingredientele naturale din acest supliment protejeaza cartilajele si tesuturile conjunctive, reduc durerile la nivelul articulatiilor si inflamatia muschilor, astfel incat sa optimizeze functiile articulatiilor si circulatia sanguina, imbunatatind mobilitatea si flexibilitatea acestora. In incheiere, va urez multa sanatate, numai bine, iar pentru alte informatii sau recomandari va stau la dispozitie la tel. 0728/90.33.12, sau la adresa de e-mail: paulnitu1573@yahoo.com.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"As dori sa vorbesc cu alti bolnavi de aspergiloza"
(Raspuns pentru NICOLETA, F. AS nr. 904)
Maladie ce apare aproape exclusiv la pacientii cu sisteme de aparare slabite (imunodeprimati), aspergiloza, produsa de ciuperca "Aspergillus Fumigatus", poate fi contactata pe cale respiratorie, din sistemele de ventilatie, din activitati in mediu cu praf (santiere, fabrici de ciment, salubrizare, strazi etc.), lucrul in sere cu pamant destinat florilor de casa, sau, deseori, se poate declansa la bolnavii cu tuberculoza, la cei cu cancer sau alte afectiuni bronhopulmonare.
Forma invaziva (cea mai grava), cu localizare bronhopulmonara, nu raspunde la antibiotice, se extinde si la alte organe, provocand alte afectiuni, precum: endocardita, otita, alergii etc. Boala mai poate afecta sinusurile, oasele, creierul si ochii. Accesele brutale de tuse si expectoratiile cu sange, sporadic, confirma diagnosticul. Evidentierea fungului (ciupercii) se face prin radiografie pulmonara, examen histopatologic si culturi pe medii nutritive speciale, din sange, sputa, LCR, biopsii. Eradicarea totala a fungului este aproape imposibila, dar pentru a reduce procesul inflamator, se administreaza Prednisolon 30-45 mg/24 h sau se mentine o cura cu acesta (20 mg la 2 zile), pana cand dispar semnele clinice si radiologice.
Va rog sa reveniti si sa precizati daca ati avut boli pulmonare (emfizem, tuberculoza cavitara, astm bronsic), caz in care dezvoltarea aspergiloamelor poate determina colapsul lobilor pulmonari. La pacientii cu forma invaziva, la care depresia imunitara nu este severa, infectia poate fi oprita sau vindecata partial, folosind o schema complexa cu Intraconazol, Amfotericina B iv, Sporanox, Dextroza si Flucitozin.
Cand aspergiloza este puternic invaziva, pe radiografie se evidentiaza un ghem fungic - nodul pulmonar - inconjurat de o margine neclara (halou), iar analiza sangelui arata o reducere a numarului de granulocite neutrofile.
In cazul aspergilozei bronhopulmonare alergice (ABA), este necesar ca dupa fiecare tratament sa urmariti valorile eozinofilelor si IgE din ser.
Deoarece la dvs. se pare ca este vorba si de hemoptizie severa, pentru a evita o lobectomie (rezectie chirurgicala), va recomand sa folositi in paralel cu tratamentul alopat urmatoarele produse naturiste: Tien Hsien Liquid, Goldenseal Root, Respiration Blend, Colostrum Prime Life, Carotenoid Complex si ceaiuri amestec din: lumanarica, cimbrisor, coada-calului, turita-mare, nalba de padure, trei-frati-patati, fenicul.
De asemenea, asociati tratamentul cu Extract de muguri de coacaz negru (dimineata), pentru alergii respiratorii, extract de muguri de carpen (seara), pentru tusea persistenta si un produs de exceptie, "Oxy Max". Multa sanatate!
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Tata sufera de hernie hiatala"
(Raspuns pentru MARIUS TEREU - Timisoara, F. AS nr. 908)
Nu exista tratament naturist pentru hernia hiatala si asta deoarece afectiunea reprezinta o anomalie de tip "mecanic", caracterizata de patrunderea unei portiuni din stomac prin hiatusul (deschiderea) diafragmului (membrana musculotendinoasa ce separa toracele de abdomen). Cand tesutul din jurul hiatului slabeste, stomacul poate patrunde prin deschidere in cavitatea toracica, cel mai probabil datorita presiunii crescute din abdomen, fenomen intalnit indeosebi la persoanele supraponderale sau obeze. Deoarece majoritatea acestor hernii nu produc semne si simptome, ele pot trece neobservate. De fapt, sunt descoperite accidental, la radiografiile pulmonare sau la persoanele care acuza arsuri gastrice si sunt supuse unor radiografii cu bariu.
Este putin probabil ca o hernie hiatala mica sa poata cauza probleme serioase, iar ea insasi nu este o afectiune periculoasa. In schimb, herniile mari, in care o portiune insemnata din stomac se afla deasupra diafragmului, pot produce usoare sangerari si anemii (generate de lipsa fierului). Un pericol potential al herniilor hiatale mari este strangularea stomacului, in care portiunea de stomac herniat este atat de comprimata, incat cantitatea de sange care-l iriga este sever redusa.
In acest caz, simptomele includ dureri de piept persistente si dificultati la inghitire. Astfel de situatii reprezinta urgente medicale si necesita interventie chirurgicala prompta. Odata aparuta, hernia hiatala poate actiona alaturi de alte mecanisme de la nivelul jonctiunii gastro-esofagiene, pentru a determina refluxul gastro-esofagian. Pacientii adulti cu hernie hiatala au nevoie de operatie numai dupa ce au fost diagnosticati cu boala de reflux gastro-esofagian (BRGE), si de obicei tocmai pacientii cu complicatii de reflux gastro-esofagian prezinta hernie hiatala mare. Pentru buna dvs. informare, va fac cunoscut faptul ca se disting 3 tipuri de hernie hiatala, dupa cum urmeaza: * Tipul I, cunoscut si ca hernie hiatala prin alunecare, este cel mai frecvent. Consta dintr-o simpla herniere (protruzie) a jonctiunii gastro-esofagiene in torace, in care sfincterul esofagian inferior se evidentiaza imagistic ca fiind deplasat in sus, inspre torace. * Tipul II, cunoscut si ca hernie hiatala paraesofagiana, sau prin rostogolire, implica o parte din stomac ce protruzioneaza in torace, lasand jonctiunea gastro-esofagiana in pozitie normala. * Tipul III, hernie hiatala mixta, este o combinatie a tipurilor I si II, fiind forma cea mai rara.
Despre interventia chirurgicala specifica herniei hiatale, fara a intra in amanunte de ordin tehnic, trebuie sa stiti ca ea presupune mai multe etape, incepand cu disectia in jurul hiatusului esofagian, inchiderea acestuia (reconstructie), efectuarea fundoplicaturii (plierea parti superioare a stomacului in jurul esofagului si finalizand cu inchiderea plagilor si evaluarea post-operatorie). Totusi, pentru linistea dvs., va informez ca in ultima perioada tratamentul chirurgical al herniei hiatale (complicata cu reflux gastro-esofagian) s-a schimbat radical. Desi indicatiile de operatie au ramas aceleasi, pacientii care recurg la interventia chirurgicala sunt tot mai numerosi, deoarece pocedurile laparoscopice sunt mult mai sigure decat operatia deschisa. E nevoie in acest caz doar de incizii mici si, ca urmare, riscul infectiei este redus semnificativ, iar pacientii au o recuperare mai rapida.
In concluzie, va sfatuiesc sa abordati problema cu seriozitate si sa recurgeti la interventia chirurgicala de corectare a herniei hiatale, cu incredere si detasare, deoarece, repet - nu exista tratament naturist care sa poata rezolva hernia hiatala, ci numai remedii care pot atenua simptomatologia o perioada scurta de timp (2-3 luni), dupa care se ajunge din nou in punctul de plecare. Sa auzim numai de bine!