Pagini tragi-comice dintr-un posibil manual de istorie a romanilor

Ion Longin Popescu
Szent Nagy Istvan, Vitez Mihaly, Oreg Mirtse, Farcas Laszlo, si lista ramane deschisa...

Dupa cum se stie, parlamentarii coalitiei majoritare au votat recent ca elevii minoritatilor nationale sa invete Istoria si Geografia in limba lor materna, si nu in limba oficiala a statului. Potrivit unei analize a agentiei Romanian Global News, prin aceasta noua prevedere, generatiile de copii maghiari nu vor mai sti denumirile corecte si istoria statului in care traiesc, acest lucru venind ca o manusa in intampinarea doleantelor ridicole ale extremistilor maghiari, de a izola complet maghiarimea de populatia romaneasca si de statul roman. Evident, cu tot acest circ, maghiarul de rand n-a fost intrebat daca e de acord. Dar pentru UDMR nu conteaza un amanunt ca acesta. Pentru liderii maghiari conteaza doar castigul strategic, pe termen lung, impanat de vise iredentiste si, ca un facut, de posibilitati care... nu se poate. Daca Senatul, camera decizionala in acest caz, nu va respinge articolul respectiv din Legea Educatiei, atunci, incepand din toamna, elevii maghiari, cobai fara voie pe tabla de sah a politicii udemeristo-dambovitene, nu vor mai auzi de Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Iancu de Hunedoara, Mircea cel Batran sau Vasile Lupu, ci vor invata (daca vor invata!) despre faptele de vitejie ale unor "Szent Nagy Istvan", "Vitez Mihaly", "Huniady Janos", "Oreg Mirtse" sau "Farcas Laszlo". De fapt, se va consfinti in mod formal ceea ce exista deja de ani de zile: in scolile maghiare se preda istoria si geografia exclusiv in limba maghiara!

Stampile... etnice: pentru maghiari, romani si familii mixte!

Revista noastra a criticat cu argumente solide surogatul de stema a Romaniei, care contine limitele ideologice ale lui Ion Iliescu. Academicianul Dan Berindei, unul dintre cei mai importanti istorici si heraldisti in viata, a cerut in repetate randuri revenirea la stema istorica a statului roman. Nu s-a facut nimic. Dar aceasta anomalie tipic romaneasca nu este o scuza pentru UDMR, ca sa omita in mod intentionat introducerea stemei oficiale in stampilele autoritatilor locale din Covasna si Harghita. Dupa cum citim pe blogul lui Dan Tanasa din Covasna, primariile din Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe folosesc, pe actele oficiale, o stampila "originala", continand elemente de heraldica ale fostului judet Trei Scaune, nicidecum stema Romaniei, asa cum prevede legea 233/2002. Mai mult, ridicolul acestei sfidari a ajuns la extrem atunci cand primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a confectionat trei randuri de stampile... etnice: una in limba maghiara (pentru cetatenii de etnie maghiara), una in limba romana (pentru romani) si una pe jumatate in maghiara si pe jumatate in romana (pentru familiile mixte!). Ce poate fi mai... caragialesc la acest stranepot al viteazului Arpad?

"Marea noastra sarcina este demontarea totala a statului roman"

Cum ar putea ramane mai prejos, la capitolul nationalism de basm, liderii locali ai UDMR, daca seful lor de la Bucuresti, viceprim-ministru al guvernului Romaniei, vorbeste pe fata despre "pohta" udemerista in Ardeal? Iata ce declara, cu un an in urma, Marko Bela la Tusnad: "Marea noastra sarcina, a urmatorilor 20 ani, este o demontare totala a statului in care traim, adica regionalizarea acestuia, in care Ardealul sa fie o entitate distincta, la fel si Moldova, Muntenia, Dobrogea etc." Cu alte cuvinte, sa mergem inapoi, in Evul Mediu, cand Transilvania era o provincie independenta, sub suzeranitate turceasca, ca si Moldova si Tara Romaneasca! Sau, de ce nu, in epoca Dualismului austro-ungar, cand Transilvania era o provincie a statului artificial Ungaria Mare! Cu alte cuvinte, jos Trianonul (nem, nem, soha Trianon), domnule Marko! Spuneti-o pe fata, asa cum au spus-o grupurile Jobbic de la Budapesta alaltaieri, la asa-zisa "Granita de 1000 de ani" de la Ghimes Faget, cand, sub stindardul ungar, au infierat "Europa neprietena" care a lasat Transilvania cadou "Romaniei imperialiste"... Ce drama pentru extremismul de garda de la Budapesta! Iar bietul domn Marko, "precaut", cum il stim, mai zice una: "Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare, impreuna cu formarea autonomiilor: federalizarea Romaniei. Federalizarea pentru unii este ca un postav rosu. Dar trebuie sa vorbim despre asta, si vedeti ca eu vorbesc cu mare precautie"... In fine, ganditorul de la Targu Secuiesc glasuieste adanc: "Transilvania nu ne poate fi acordata de romani, deoarece ea nu este a romanilor... Politicienii romani sunt prosti" etc. etc. Adevar grait-ati, Marko Bela ur! Despre politicieni, desigur. Cat despre Transilvania, ce sa va spun? Cititi-l pe Milton Lehrer. Este un istoric englez care v-ar trimite mintenas in schimb de experienta la... Caracal.