Deoarece pleurezia si revarsatul pleural sunt complicatii ale unor boli de baza (tuberculoza, pneumonie, embolie pulmonara, pancreatita, insuficienta cardiaca congestiva, cancer, pulmonar) este necesara depistarea precisa a cauzei (cauzelor) determinante. Daca afectiunea de baza poate fi tratata eficient, in mod normal, pleurezia si revarsatul pleural au sanse de vindecare. Sigur ca, in unele cazuri, similare situatiei dvs., un revarsat pleural trebuie drenat (extragerea fluidului), insa aceasta procedura nu poate decat sa inlature compresia pulmonara, insotita de tulburari respiratorii (dispnee). In cazul in care apar simptome ca tusea neproductiva (uscata), febra si frisoanele, fluidul din cavitatea pleurala (posibil infectat), trebuie supus unor analize de laborator cu scopul excluderii sau confirmarii unor afectiuni pulmonare (cancer, tuberculoza, sarcoidoza etc.).
In concluzie, atat pleurezia parapneumonica (cu lichid clar), cat si cea purulenta (empiem pleural) trebuie abordate terapeutic cu maxima atentie, in functie de diagnosticul etiologic (cauzal), pentru stabilirea caruia sunt necesare examinari complementare (punctie-biopsie pleurala, examene biologice complete etc.). In general, tratamentul alopat consta in administrarea de analgezice si antiinflamatoare, uneori medicamente pentru combaterea tusei (codeina). Si tratamentul naturist trebuie sa tina cont de precizarea unui diagnostic etiologic de certitudine si, de aceea, pana la aflarea acestuia, va pun la dispozitie un tratament focalizat specialmente pe eliminarea si stoparea acumularii de lichid intracavitar, compus din urmatoarele remedii:
* Brusture, mac de camp, scoarta de ulm - oricare dintre aceste remedii, administrate separat sau impreuna, contin principii active diuretice si antiinflamatoare, capabile sa combata pleurezia si eparisamentul pleural, fiind utilizate deopotriva in diverse patologii pulmonare. Se administreaza sub diferite forme (tincturi, gemoderivate, infuzii, decocturi, pulberi, capsule), pe care le gasiti in magazinele cu specific naturist.
* Ruscuta de primavara - folosita cu bune rezultate in pleurezii si ascite hepatice, se administreaza sub forma de siropuri, pilule, tincturi, precis dozate si preparate in farmacii sau laboratoare de specialitate, preferabil sub indrumarea unui medic cu competente in fitoterapie.
Comunicati-mi telefonic rezultatele testelor de precizare diagnostica etiopatogenica pentru a putea institui un tratament al afectiunii de fond. Sa auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Caut tratament pentru rectita ulcerativa"
(Raspuns pentru VASILICA, F. AS nr. 885)
Problemele anale ale caror simptome merg de la mancarime si usturime pana la sangerari si durere sunt foarte comune. Daca nu se agraveaza, sunt usor de tratat. Totusi, sangerarea si ulceratiile presupun probleme serioase si, netratate, pot degenera in cancer de rect si de colon.
Majoritatea manifestarilor neplacute la nivelul anusului sunt legate de cauze ale problemelor intestinale, in special de cele care duc la constipatie, diaree si hemoroizi. De asemenea, o alta cauza a favorizarii cancerului de rect pot fi fisurile anale. Simptomele tipice fisurilor anale sunt durerea, si pe masura ce fisura se mareste, sangerarea in timpul defecatiei. Orice sangerare in zona anala netratata poate aduce grave afectiuni, precum cancerul.
Ca dieta, puteti evita unele neplaceri, consumand multe fructe, legume, cereale integrale si multe lichide. Evitati produsele iritante, precum cafeaua, condimentele, apa minerala si bauturile carbogazoase.
Ca tratament, produsele naturiste au fost deosebit de eficiente in afectiuni anale, daca au fost combinate si dozate stiintific:
* Intern: castan, tuia, yucca, probiotice, ulei de in, traista-ciobanului, argila, Colon control.
* Local: Superforte Supozin, supozitoare naturiste din produse fitoapicole.
Supozitoarele contin miere, laptisor de matca, propolis, polen, extracte din catina, musetel, cimbru, sunatoare, tataneasa, galbenele, uleiuri esentiale din ienupar, salvie, pin, fenicul, geraniu, mumio si argila. Supozitoarele au un efect miraculos asupra sangerarilor anale. Din experienta, am observat la pacientii tratati ca sangerarile s-au diminuat in 2-3 zile. Daca s-a administrat si un tratament intern complex, sangerarile s-au oprit in doua zile. Pe langa efectul antihemoragic, supozitoarele au si efect antiinflamator, antiinfectios, antitumoral, regleaza pH-ul si microflora intestinala, au efect cicatrizant si regenerant.
Superforte Supozin se prepara in Farmacia "E-lite Nutritia" Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.
Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00
"Mama are ficatul gras si marit, si dureri pancreatice"
(Raspuns pentru CARMEN, F. AS nr. 885)
Ficatul "gras" (steatoza hepatica) inseamna acumularea excesiva de lipide (grasimi) in celula hepatica. Daca steatoza este insotita de inflamatie, afectiunea se numeste steato-hepatita. Aceste afectiuni pot sa apara in prezenta sau in absenta consumului cronic (indelungat) de alcool. Steatoza este o afectiune benigna, dar poate evolua spre fibroza, ciroza, insuficienta hepatica si carcinom hepatocelular. Progresia bolii este mai accelerata in prezenta virusului hepatic C. Deoarece celulele hepatice sanatoase sunt inlocuite de tesut cicatrizat (fibrozat), ficatul cirozat nu-si mai poate indeplini functiile.
Principalii factori de risc pentru steatoza sunt alcoolul, drogurile, obezitatea, diabetul zaharat tip II, nivelul ridicat al trigliceridelor si al lipoproteinelor de foarte joasa densitate, unele medicamente administrate in doze mari pe perioade lungi de timp, supraalimentatia, alimentatia saraca in aminoacizi, unele afectiuni metabolice (ex.: boala celiaca, boala Wilson, tulburari de stocare a glicogenului, galactozemia, homocistinuria, tirozinemia). In functie de stadiul bolii, manifestarile steatozei hepatice pot fi durere usoara in partea dreapta a abdomenului, febra, icter, hemoragie digestiva, ascita. Diagnosticul este stabilit de medicul specialist pe baza analizelor medicale, ecografiei, tomografiei abdominale, examenului RMN sau biopsiei hepatice. Legatura dintre steatoza hepatica si pancreas este facuta de un hormon produs de pancreas, cu rol in metabolizarea si depozitarea grasimilor. Regimul alimentar, modificarea stilului de viata, reducerea consumului de alcool si a fumatului pot incetini afectarea ficatului. Tratamentul cu produse naturale poate fi foarte eficient daca se folosesc produse de o calitate speciala, asociate corect cu starea pacientului, urmarindu-se reducerea factorilor favorizanti ai bolii, sustinerea functiei hepatice, pancreatice, accelerarea regenerarii celulelor hepatice. Tocmai de aceea, pentru a va elabora un protocol de tratament, ne sunt necesare mai multe date despre mama dvs. (varsta, greutate corporala, gradul de steatoza, boli asociate etc.) Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" foloseste pentru evaluarea starii de sanatate a pacientilor si pentru urmarirea eficientei tratamentelor Sistemul de Electroscanare Interstitiala - EIS. Electroscanarea se realizeaza cu un dispozitiv medical american de ultima generatie, avizat in Comunitatea Europeana si de Ministerul Sanatatii din Romania. Testarea prin EIS permite detectarea riscurilor de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel si tratamente profilactice (care previn imbolnavirile sau reduc gravitatea simptomelor). De mentionat ca sistemul de testare EIS este foarte util si in cazul copiilor cu ADHD.
Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.
Dr. LUCIA MUNTEANU - apifitoterapeut, consultant nutritie, specialist medicina complementara si biorezonanta - Bucuresti, tel. 0744/20.73.60
"Mai am sperante ca voi scapa de hirsutism?"
(Raspuns pentru A. SPORA - Cluj, F. AS nr. 915)
Hirsutismul reprezinta dezvoltarea la femei a unei pilozitati excesive, cu aspect de pilozitate masculina. Hirsutismul este legat adesea de factori genetici, dar el mai poate fi provocat de luarea de medicamente steroide anabolizante sau de hormoni estroprogestativi, care au efecte androgenice deosebit de marcate. In alte cazuri, el dezvaluie o prea mare secretie de hormoni androgeni de catre ovare (distrofie polichistica, tumora) sau de catre glanda corticosuprarenala (hiperplazie suprarenala congenitala, tumora). Simptome: hirsutismul se manifesta inca de la primele cicluri menstruale si se accentueaza cu timpul prin fire de par dese, lungi, groase si pigmentate, aparand in zone neobisnuite la o femeie: barba, obraji, buza superioara, areola sanilor, regiunea situata intre sani, linia mediana a abdomenului, coapse. Alte semne de exces in hormoni androgeni pot fi asociate, ducand la un adevarat virilism: acnee, caderea parului, hipertrofie a muschilor si a clitorisului. Toate aceste elemente diferentiaza hirsutismul de hipertricoza, care este o hiperpilozitate generalizata, de cele mai multe ori de origine familiala. Tratament: Hirsutismul poate fi semnul unei boli care trebuie identificata si tratata. Daca nu e vorba de o alta boala, tratamentul hirsutismului face apel la hormonii antiandrogeni, completat cu ingrijiri cosmetice (epilare definitiva-IPL). Eu va recomand consumul de preparate cu ulei de primula, care amelioreaza simptomele hiperandrogenice, Rhodiolin - pentru reglarea dezechilibrelor hormonale, Zenthonic - inhibare corticosuprarenala. In functie de rezultatele investigatiilor biochimice, de istoricul exact al afectiunii dvs., se va face o schema de tratament individualizat.