O fantoma bantuie mapamondul: Obsesia tineretii

Redactia
* Ai trecut de 35 de ani? Du-te la cimitir si exerseaza pozitia orizontala

Isi micsoreaza barbia dubla, isi maresc sanii, isi umfla buzele, de parca n-ar mai fi ale lor: de ce fac femeile toate astea? Poate pentru ca au citit statisticile conform carora - daca au depasit varsta de 35 de ani - ar fi mai probabil sa le loveasca trasnetul, decat sa-si gaseasca un barbat pentru maritis. Si pentru ca se amagesc cu gandul ca operatiile le-ar putea ajuta sa "traga pe sfoara" varsta si statisticile. Tineretea nu mai este o dorinta spirituala, ci o obsesie fizica. Femeile nu se mai despart de oglinda, stau la coada in fata cabinetelor de cosmetica, folosesc mai frecvent bisturiul decat cutitul de curatat cartofi.
Opinia publica, cu barbatii in frunte, incepe sa dea semne de saturatie. Ajunge! Cultul creat in jurul tineretii atinge excese ce frizeaza nebunia. Sigur ca este minunat sa fii tanar, dar tineretea nu poate fi comparata cu eternitatea. Astazi, tineretea si obsesia tineretii sunt doua notiuni ce nu pot fi separate. Inainte vreme, tinerete insemna o perioada de viata exuberanta, in care nimic nu era dinainte stabilit, exista libertate totala, putine indatoriri si foarte multe drepturi. O faza trecatoare pe care o parcurge toata lumea. Fara exceptie.

Ce-a patit frumoasa Ivana Trump

Intre timp, insa, tineretea a inceput sa fie tratata ca o valoare in sine, de parca a fi tanar ar fi vreun merit, vreo performanta personala ce trebuie rasplatita. Tineretea a devenit putere. Ba mai mult, cei care imbatranesc sunt gasiti vinovati. Daca ai trecut de 35 de ani, te poti duce la cimitir, sa exersezi pozitia orizontala. Nu mai gasesti loc de munca, nu te mai pofteste nimeni la dans, nu mai gasesti barbat. Ivana Trump (58 de ani) e un exemplu elocvent. Cehoaica de origine, campioana la schi si nespus de frumoasa, cand s-a maritat cu Donald Trump, regele american al unui imperiu imobiliar, a trebuit sa-i promita acestuia ca n-o sa depaseasca niciodata varsta de 28 de ani. Drept care si-a facut operatii estetice in fiecare an. Si cu toate astea, sotul ei a divortat de ea, pentru una care avea - in realitate - 28 de ani. Dragoste la inceputul mileniului doi: obligatia de a ramane vesnic tanar.
Pentru industria publicitara, tinerii reprezinta o piata cu o cifra de afaceri de sute de miliarde de euro. In tarile europene dezvoltate, toate reclamele le sunt destinate lor. Si ca sa fie convinsi sa cumpere toate prostiile de pe lume, reclamele sunt facute tot cu tineri ca ei. Mass-media trebuie sa le ofere "un mediu inconjurator tanar" clientilor sai. Persoanele mai in varsta n-au decat sa se multumeasca cu creme anti-varice, ciorapi compresibili, plasturi anti-reumatici etc.

"Opriti timpul!"

In Statele Unite, unde tinerii si Dumnezeu sunt pusi - de mult - pe aceeasi treapta, pe lista bestseller-urilor figureaza carti intitulate "The Anti-Aging Revolution" sau "Stopping the Clock". Acolo, peste 5000 de medici sunt specializati in intinerirea atotcuprinzatoare, oferindu-le pacientelor lor tratamente hormonale scumpe. Iar dupa sase luni de tratament, acestea declara incantate ca au renuntat la anti-depresive si ca atat ele, cat si pielea lor, se simt mai proaspete si mai tinere ca niciodata. Ronald Klatz, un medic din Chicago, specialist in tineretea vesnica, spune: "Noi nu suntem aici pentru a-i ajuta pe pacientii nostri sa imbatraneasca cu demnitate, ci pentru a-i ajuta sa nu imbatraneasca niciodata".
Toata aceasta obsesie a tineretii poate fi privita si altfel: cultul se practica fiindca tineretea autentica devine tot mai rara. Un calcul simplu arata ca in Germania, de pilda, intr-o perioada de 100 de ani, speranta de viata a crescut la 80 de ani - la femei - si la 78 de ani - la barbati. Cu toate astea, scoaterea "pe tusa" incepe cu mult mai devreme. La 35 de ani esti considerat batran, iar daca-ti pierzi slujba la 40 de ani, ai pierdut tot: intri, foarte probabil, intr-un somaj - nenegociabil - pe durata lunga. Fara sa existe vreun motiv. Ce fac mai putin bine o secretara sau un strungar de 43 de ani, decat unii de 23? Nimic. Dezavantajul lor din punctul de vedere al angajatorilor: cei mai in varsta sunt mai conservatori, mai demni, au opinie, sunt mai critici si mai batrani. Ce risipa de pricepere si de experienta! Experienta cere, fireste, timp, si timpul cere ani, ani in care imbatranim. Experienta nu poate fi platita cu bani.
Si in acest context - chiar daca lucrurile sunt stiute - trebuie subliniat faptul ca pentru femei este si mai greu. Fiindca fac copii (biologic, nu pot fi acuzate) si stau acasa doi sau trei ani, pentru a-i creste. Sunt ani lipsa. Termina studiile la 25 de ani, muncesc 4 ani, urmeaza 4 ani de pauza, si cand isi reiau serviciul la 33 de ani, le mai raman circa sapte si la revedere, pana la pensie!

Cine n-are batrani sa si-i cumpere

Presupunand ca tinerii ar conduce lumea, cum credeti ca ar arata ea? Toate tarile si-ar vinde instantaneu productia de filme, teatrele, opera si muzeele ar fi inchise, lasand deschise - eventual - vreun teatru muzical. Editurile n-ar mai trebui sa se osteneasca cu publicarea lui Tolstoi sau a lui Flaubert, pentru ca numele acestea nu le sunt cunoscute tinerilor, nici macar din auzite. Tinerii isi fac rost de cultura exclusiv de pe internet. Industria alimentara, in schimb, s-ar bucura teribil, pentru ca s-ar concentra pe produse ce n-au nimic in comun cu culturile naturale: de exemplu, laptele degresat (la temperaturi uriase), cu 1,5% grasime. Untul ar putea fi eliminat definitiv, iar margarina dietetica s-ar bucura de un succes nemaiintalnit. Caloriile "economisite" s-ar "razbuna", insa, seara, la McDonald's sau Pizza Hut.
Nu e vorba de reprosuri: nici generatia de mijloc n-a fost mai buna la anii adolescentei. Doar ca acum 20 de ani, tinerii nu erau declarati "fruntea" omenirii, si tineretea nu era considerata drept ceva divin. Lucrurile ar trebui readuse pur si simplu la normalitate, atata tot.
Oricum, un progres exista. Recent, in revistele de moda au inceput sa apara si femei mai mature si mai plinute, iar o femeie carunta face reclama la cremele pentru "tenul matur". N-a fost, in fond, decat o problema de timp, pana ca cineva sa-si dea seama ca, de regula, persoanele de 45 de ani au mai multi bani ca cele de 20 si, deci, ar trebui sa devina publicul tinta pentru publicitate. Banul se afla in punga lor. Dupa cum marile case de moda ar trebui sa expedieze in magazine, si confectii XL, masura generala a doamnelor trecute de 40 de ani. Renuntarea la piata "batranilor" este o mare prostie, din punct de vedere economic. Si poate ca nu va mai dura mult si cineva va remarca faptul ca femeile au o viata activa la 55 de ani si ca nu stau toata ziua pe fotoliu, citindu-le povesti nepotilor. In acest sens, ii putem multumi lui John Glenn, cosmonautul care a calatorit spre luna, fiindca el a aratat unei lumi intregi ca, la 77 de ani, interesanta nu este doar o excursie cu autobuzul, ci si una in Cosmos. Apropo: isi aminteste cineva de vreun astronaut de 21 de ani?
Poate ca este prea devreme sa vorbim despre o schimbare ceva mai profunda a mersului lumii, dar exista, totusi, indicii ca trebuie sa apara ceva nou, un contra-trend, chiar si pentru simplul fapt ca subiectul "obsesia tineretii" a fost "rontait" pana la os: la peste 60 de ani, "batrana" Tina Turner canta si se misca mult mai bine decat tinerele cantarete cu nume, dar fara voce, nelipsite de pe ecranele televizoarelor. O situatie existenta si in Romania, unde e suficient ca Mirabela Dauer, Corina Chiriac sau Angela Similea sa apara o singura data pe scena, pentru ca sa mature cu vocea si cu firescul lor, toata liota de fetite dezbracate si afone, care isi zic "hip-hop". Iar publicul (ce-o fi cu el, in ultima vreme?) se duce sa le asculte, umpland la refuz salile de concert. Si mai exista si alte semnale ca tineretea fara nimic in plus nu este chezasia calitatii. Acolo unde e nevoie de ceva mai mult decat de piele intinsa, de oase puternice si de nepasare, varsta matura bate tineretea: manechinele au 17 ani, designerii de moda in jur de 60; fotbalistii sunt tineri, antrenorii mai batrani; moderatoarele de televiziune sunt tinere, redactorii-sefi in varsta.
Daca am vrea sa mai avem o data 20 de ani? Poate, dar nu neaparat ca sa avem buze umflate si sani falsi, ci ca sa avem sansa sa facem lucruri pe care nu le-am facut.
P.S. Anul trecut am fost intr-o calatorie in Basarabia. Pe langa frumusetea verde a orasului, plin de parcuri, de flori si de arbori stravechi, ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost frumusetea "curata" a fetelor. Tot ce-am vazut pe strada era autentic. Frumusete naturala, seducatoare, fara plete vopsite si lungite cu placa, fara buze triple si sani ca niste dovleci. Modeste si nu prea luxoase, dar cu trupuri divine, daruite de Dumnezeu, basarabencele "strigau" de feminitate si gratie, exprimand esenta adevarata a tineretii: naturaletea! Doamne, si ce tristete cand te uiti la noi, la televizor! Cand vezi toate "divele" acelea fabricate pe banda rulanta, pentru care tinerete inseamna chirurgie estetica in exces, falsuri si modificari fara noima, care le fac sa semene intre ele si sa nu mai poata fi distinse una de alta, asa cum ti se intampla cand vezi prima data, pe strada, un grup de chinezi. Recunosc. Ingros linia, dar o fac dinadins. De ce? Pentru ca doar prin exagerare mai poti sa atragi in ziua de astazi atentia. Si pentru ca fetisoarele promovate vedete, despre care am vorbit, impun un model de frumusete silita, care le face si pe celelalte adolescente sa fure bani de acasa ca sa-si faca injectii cu botox. Tinerete croita cu foarfeca si indreptata cu bisturiul. Tineretea transformata in masca, promovata pe strada, la televizor, in reclame, in reviste, tineretea devenita standard si obligatorie, chiar si pentru femeile de 60 de ani. Tineretea care constrange si interzice. Iti permiti sa ai riduri? Pregateste-te pentru esafod.

LUCIA STERE-AVRAMESCU, sociolog