"Cu ajutorul bunului Dumnezeu, prin credinta si munca, vom trece si peste acest hop: criza"

Cititor Formula AS
In ultimul timp, realitatea crizei economice se accentueaza pe zi ce trece; o realitate grava, din pacate multiplicata prin radio si TV, presa creand o adevarata psihoza in randul populatiei, in special a paturii de mijloc, si mai cu seama a celor saraci.

Zilnic, la fel ca propaganda fascista din cel de-al doilea razboi mondial, care comunica fals doar victorii, si aceste mijloace de comunicare din prezent exagereaza realitatea, amenintand cu scumpiri de alimente, impozite mai mari, falimente, somaj etc.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, i-am suportat cu stoicism pe cei care ne-au calcat si jefuit tara, aducandu-ne in dar tifosul exantematic, paduchii, raia, foametea, pelagra. Le-am suportat pe toate, fara medicamente compensate, ci numai cu credinta la Cel de sus si cu buruieni. A venit foametea, si aproape doi ani am mancat faina de ciucalai (stiuletul porumbului), care se lipea de stomac. A venit timpul cotelor obligatorii, al alimentelor rationalizate, al prigoanei clerului si a oamenilor gospodari. Am strans din dinti si am rezistat. Acum, pe zi ce trece, ne pierdem credinta in Dumnezeu. Maine, poimaine, ne vom pierde si identitatea. Vrem din orice lucru profit. Inainte, Romania era unul din granarele Europei, acum, dealurile si muntii nostri sunt pline cu ierburi necosite, iar vitele si oile le ducem la abatoare. Recoltam capsuni in Spania, struguri in Italia, iar viile si livezile noastre zac in paragina. Nici flori nu mai avem, le aducem din Olanda, aducem carne si produse lactate de la altii, pline de E-uri. Am distrus aproape tot ce s-a construit: sere, ferme zootehnice, avicole, transformandu-le in fier vechi, si mai apoi in limuzine de lux, case de vacanta si vile somptuoase. Pana si marea am vandut-o. Nu mai putem construi nimic, cu toate ca avem cei mai buni si harnici meseriasi. Muncitorii calificati pleaca si aducem mana de lucru necalificata. La televizor au disparut filmele pentru copii sau desenele animate cu Tom si Jerry, au aparut filme numai cu violenta. Politia aresteaza infractori, iar justitia le da drumul.
Pana cand toate acestea? Cand vor face ordine in tara domnii guvernanti? Cand vor da salarii echitabile, pensii dupa munca si contributia data la stat (fara pensii si salarii speciale). Sa nu mai cersim, sa nu ne mai plangem, sa facem sa dispara din constiinta noastra trandavia. Sa aplicam dictonul: "Viata este o lupta, deci te lupta". Numai prin munca si credinta la bunul Dumnezeu vom trece si prin aceasta criza.

COJOCARU DRAGOS - sat Izvoare, nr. 276, com. Dumbrava Rosie, jud. Neamt