In urma cu mai putin de un secol, era ceva obisnuit sa mancam doar alimente sanatoase, netratate cu pesticide si fertilizatori sintetici, fara organisme modificate genetic, produse prin tehnici de inginerie genetica. Alimentatia omenirii era mai aproape de natura si bazata pe produse primare cat mai putin procesate industrial. Atractivitatea ambalajelor nu era un criteriu de a le cumpara, ci gustul. Astazi se intampla exact pe dos, iar ceea ce a mai ramas bun si sanatos se numeste BIO si costa mult. Traim in era chimicalelor si a productiei industriale subventionate din banii nostri, iar Romania isi trateaza cetatenii pe post de cobai, pentru noi pesticide controversate, cum este Initium. Chiar si proaspetele mamici sau femeile insarcinate pot fi, fara voia lor, sobolani de laborator, pentru ca etichetele alimentelor nu le avertizeaza.
Romania - teste in premiera mondiala
Era pesticidelor a inceput in anii '40, din dorinta oamenilor de a elimina "daunatorii" agricoli. In goana corporatiilor dupa profit, aceste chimicale au fost autorizate pentru utilizare comerciala prea timpuriu. Este si cazul DDT-ului, care a fost folosit cateva zeci de ani, inainte sa fie interzis pe toata planeta, pentru ca s-a dovedit ulterior ca este cancerigen. Pesticidele ridica mai multe semne de intrebare. 98% din cantitatea de chimicale folosita omoara nu doar dusmanii, ci si fiinte vii nevinovate, apa, aerul si solul. Acestea distrug biodiversitatea, reduc fixarea azotului in sol, conduc la declinul populatiilor de insecte polenizatoare, reduc habitatele pasarilor si ameninta speciile aflate, si asa, pe cale de disparitie.
Incepand cu anul acesta, conducerea Romaniei a decis ca cetatenii ei trebuie sa fie in linia intai la capitolul testare pesticide, si a autorizat in premiera mondiala fungicidul ce contine substanta activa Initium, produsa de corporatia germana BASF, aceeasi companie care tot la inceputul anului a primit autorizatie pentru cultivarea in scopuri comerciale a cartofului modificat genetic Amflora, care produce mai mult amidon si care contine gene ce dau rezistenta la antibiotice. Cu alte cuvinte, daca ma pricopsesc cu vreo infectie si am nevoie de un anumit antibiotic, dar am facut greseala sa mananc cartofi prajiti din soiul Amflora, voi avea surpriza ca medicamentele nu isi mai fac efectul, iar supravietuirea mea va fi in pericol.
Revenind la Initium, este bine de stiut ca inainte de autorizare, acesta fusese testat in Romania inca din 2007, la Institutul Cartofului din Brasov, Institutul de Cercetare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca si la Institutul de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura Vidra. Aceste locatii au fost alese deoarece compania intentioneaza sa ne stropeasca cartofii, vita-de-vie, rosiile, castravetii, ardeii si ceapa cu Initium.
Pionieratul Romaniei a fost imediat taxat de public, si la inceputul anului, tema principala de discutie a fost cresterea cu 65% a probabilitatii ca oamenii care intra in contact cu Initium sa se imbolnaveasca de cancer. Compania insista ca nu este adevarat si este sustinuta in declaratii de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si de Codex Alimentarius. Din pacate, EFSA nu isi bazeaza pozitia pe rapoarte de evaluare de la cel putin 4 institute independente, care sa fi facut experimente pe cel putin 2-3000 de subiecti, desi acestea sunt obligatorii.
"Diavolul" are doua nume: Enervin si Zampro
Spre satisfactia companiei germane, autoritatile romane i-au ciugulit din palma. O comisie interministeriala formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Agriculturii si ai Ministerului Mediului au facut plecaciuni si au strigat in unanimitate, la inceputul anului, in aula Academiei de Stiinte Agricole, ca Romania da unda verde romanilor, sa fie cobai pentru cartofii prajiti, salata de legume proaspete si un pahar de vin, toate stropite cu Initium. Mai precis, pentru avertizarea fermierilor care ar dori sa evite sa ne hraneasca cu Initium, ar trebui stiut ca pesticidul vandut pe piata a luat, precum Diavolul, doua chipuri diferite. Denumirea comerciala pentru fungicidul pe baza de Initium folosit pentru struguri se numeste Enervin, iar pentru cartofi, tomate, castraveti si ceapa se numeste Zampro.
Surpriza este ca eticheta alimentelor nu ii va anunta pe consumatorii romani ca sunt supusi unui experiment cu durata de trei ani, durata maxima pentru care Comisia Europeana accepta testarea pesticidelor. Cu alte cuvinte, "Luati si mancati Initium toti, si scapa daca mai poti". Vestea buna este ca in cazul in care se vor face studii independente riguroase, dupa primii trei ani vom putea sti cati oameni s-au ales cu cancer. Daca nu, atunci va fi imposibil sa asociem consumul de alimente stropite cu Initium cu faptul ca din ce in ce mai multi oameni sufera de cancer. In cazul in care vor aparea efecte adverse, care vor ajunge cumva sa fie publice, atunci Comisia Europeana va impune retragerea de pe piata a produselor pe baza de Initium. Cei ce au apucat sa consume produsul, care ar putea fi retras la capatul celor trei ani de experimente, vor mai trebui sa astepte inca un an, pentru ca pesticidul ce se bioacumuleaza in tesuturi, sa fie eliminat din organism, si sa se roage sa supravietuiasca.
Pe langa efectele neanticipate si neintentionate care vor putea aparea mai devreme sau mai tarziu, riscurile Initium se adauga altora, cauzate de pesticide toxice, cancerigene si mutagene. Unele dintre acestea, desi interzise, persista timp indelungat in mediu (apa, aer, sol, organisme), din cauza utilizarii pe scara larga in trecut. Va mai dura inca zeci si sute de ani, pana cand vom scapa de ele (de exemplu lindan, furadan, DDT si dioxina).
Ambalaje cu pacaleli
Riscul este cu atat mai mare pentru noi, oamenii, cu cat in graba si ignoranta noastra zilnica ne indepartam de alimentele primare si ne cumparam pas cu pas moartea, pacaliti de ambalaje colorate care ascund produse industriale intens procesate si care de multe ori sunt de o calitate indoielnica. In plus, traim intr-un mediu poluat si toate aceste riscuri ar trebui evaluate cumulat, atunci cand se iau decizii care privesc sanatatea. Dar nu se intampla asa.
Votati BIO!
Suntem in plina primavara. Primii cartofi s-au plantat inca din martie, iar curand vor aparea pe piata cartofii noi. Cand vom ajunge sa ii mancam pe aceia care au fost stropiti pentru prima oara cu Initium, practic, vom introduce in noi un corp strain intr-un organism viu. Nu se stie mai nimic despre posibilele consecinte neanticipate si neintentionate ale utilizarii si consumului de Initium. Suntem, practic, fara aparare in fata unui nou produs agricol industrial, creat si comercializat pentru acelasi "scop nobil", invocat de toate corporatiile agro-chimice: productie mai mare si eradicarea foametei.
Inainte sa cadem in aceasta plasa a marketingului, ar trebui sa calculam costurile unui astfel de tip de productie: costurile de mediu, costurile de sanatate si costurile in bani, pentru ca tocmai aceasta productie industriala este de obicei subventionata de stat cu bani obtinuti din taxele pe care tot noi le platim. Toate aceste costuri nu apar la raft, la analizele de sange si nici in mediul care ne-a fost poluat. Este foarte probabil ca produsele BIO (ecologice) sunt de fapt mai ieftine, cu siguranta mai sanatoase si mai prietenoase cu mediul, si care ofera locuri de munca sigure pentru fermieri.
Se stie ca in agricultura ecologica nu este permisa utilizarea pesticidelor, a fertilizatorilor sintetici si a organismelor modificate genetic, pentru ca exista solutii naturale de a combate daunatorii culturilor si pentru a obtine recolte care sa asigure hrana pentru toata lumea. In celelalte tipuri de agricultura, utilizarea pesticidelor a fost asociata cu efecte negative asupra sanatatii fermierilor pe termen lung, cum ar fi: cancer, mutatii, deficiente neurologice, avorturi, probleme de memorie, depresii sau probleme respiratorii.
Din pacate, alesii nostri au ales sa subventioneze la minimum agricultura ecologica, si nu ne lasa sa alegem liberi, sa ne ferim de Initium. Singura cale de a ne apara ar fi ca pe eticheta produselor stropite cu acest pesticid sa scrie suficient de mare textul: "Produs care a fost tratat cu pesticide pe baza de Initium". Pana atunci, nu putem decat sa intrebam comerciantii de la piata si de la supermarket daca legumele, strugurii si vinul pe care le cumparam au fost tratate cu acest chimical. Vor raspunde, ei, oare?