Parlamentul European recomanda interzicerea cianurii in minerit pe teritoriul UE!

Ion Longin Popescu
O "mineriada de catifea" la Bruxelles

Ziua de 5 mai va ramane o data istorica pentru ecologistii de pretutindeni: Parlamentul European, cu un scor covarsitor (488 pentru, 48 impotriva), a votat Rezolutia care recomanda Comisiei Europene interzicerea cianurii in minerit, pana la sfarsitul anului viitor. "Comisia si statele membre", precizeaza Rezolutia, "nu ar trebui sa sustina, direct sau indirect, nici un proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE, pana cand se va aplica interdictia generala". Asa cum era de asteptat, europarlamentarii PDL, cu exceptia laudabila a Monicai Macovei, au votat in favoarea cianurii, incercand sa-si convinga colegii de "importanta" proiectului Rosia Montana. S-au remarcat ca lobisti entuziasti pro-cianura Marian-Jean Marinescu, Cristian Preda, Elena Basescu, Theodor Stolojan, Traian Ungureanu, Petru Luhan, Iosif Matula, dar si liberala Adina Valean si independentul Gigi Becali. La randul ei, compania de la Rosia Montana a organizat o "mineriada de catifea" la Bruxelles: un avion special, cu 70 de angajati si primari, a plecat de la Cluj-Napoca sa demonstreze cat de utila e cianura pentru Romania. Rezultatul? O catastrofa (pentru dansii)! Vorba europarlamentarului Laszlo Tokes: "Trebuie sa inteleaga si d-l Marinescu: galagia nu inseamna politica in PE". O interventie salutara a avut europarlamentarul Daciana Sarbu, in urma careia PE recomanda Comisiei acordarea unui "sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabila si turismul din Apuseni".

Un avertisment pentru Romania

Comentand votul din PE, Laszlo Borbely, Ministrul Mediului, a spus: "Rezolutia este un avertisment pentru Romania si celelalte state membre, chiar daca are doar caracter de recomandare. Hotararea din PE este un prim pas spre o parere oficiala a UE". La randul sau, Hunor Kelemen, ministrul Culturii, a declarat:"Acest vot ne arata ca UE este interesata de siguranta cetatenilor sai. Chiar daca nu are caracter obligatoriu, rezolutia este un avertisment pentru statele membre, care vor sa se imbogateasca repede, fara sa ia si sanatatea cetatenilor in considerare". Europarlamentarul Renate Weber, unul dintre initiatorii Rezolutiei, a declarat: "Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat si disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa prin votul dat in Parlamentul European". Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu, unul dintre fruntasii ecologisti din PE, ne-a trimis comentariul sau: "Faptul ca unii deputati romani au facut lobby impotriva acestei rezolutii ar trebui explicat chiar de domniile lor. Argumentul locurilor de munca e o minciuna. Nimeni nu garanteaza vreun loc de munca". Consemnam si declaratia europarlamentarului Laszlo Tokes: "Imi exprim speranta ca guvernul popular european al Romaniei si delegatia romana la PE isi vor revizui pozitia anti-europeana si, cooperand cu noul guvern - tot popular european - al Ungariei, vor ajunge la o pozitie comuna, nu numai in privinta utilizarii tehnologiei pe baza de cianuri, ci si a protectiei mediului. Amintirea Cernobilului si a poluarii Tisei cu cianura, ca si catastrofa actuala a poluarii cu petrol din Golful Mexic ne avertizeaza sa nu ne jucam cu focul".

"Romanii" de la Greenpeace

Miercuri, 12 mai, dis de dimineata, cand jandarmii abia se spala pe fata, o noua actiune tip Greenpeace, adica fara aprobarea autoritatilor, a avut loc in Bucuresti. In fata Ministerului Mediului, un grup de 15 voluntari, costumati in uniforme ale legiunilor romane, au protestat impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, solicitand o intrevedere oficiala cu ministrul Mediului. Dovedind o imaginatie remarcabila, activistii prestigioasei organizatii au montat in fata ministerului un tunel minier, ca aluzie la minele romane din Apuseni. Protestul a tinut o ora, pana la venirea jandarmilor. La intalnirea cu ministrul Laszlo Borbely, tinerii au aratat ca si noul certificat de urbanism, al patrulea (!), eliberat de Consiliul Judetean Alba, este ilegal, deoarece include si masivul Carnic - monument aflat in patrimoniul national. Mai mult, zona Rosia Montana este in curs de includere in patrimoniul UNESCO, iar, pe de alta parte, legislatia romaneasca nu permite eliberarea mai multor certificate de urbanism pentru acelasi proiect. In consecinta, au cerut respingerea documentatiei depuse de compania Gold Corporation in vederea obtinerii acordului de mediu.

Mai multe detalii de la Crisanta Lungu, coordonator de campanii Greenpeace Romania, la e-mail: crisanta.lungu@greenpeace.ro