In Europa, aproape de noi, Grecia e pe marginea unui faliment financiar care pune pe jar bancile si marile cancelarii si ameninta sa subrezeasca temeliile Uniunii Europene. Planeta a luat-o razna, lumea are probleme.
Nici noi n-am scapat. Cum problemele noastre sunt mai serioase ca ale lor, musai sa ne ocupam de ele. La douazeci de ani de la caderea comunismului, legea lustratiei e, din nou, in actualitate. O vom avea intr-o saptamana sau doua. Cam tarziu zic carcotasii, dar mai bine mai tarziu decat niciodata, cum suntem obisnuiti si cum zice intelepciunea noastra multimilenara. Cat despre reprosul ca vom avea inca o splendida forma fara fond, sa nu ne grabim. Ion Iliescu a vorbit de "gandire intarziata", "de masuri caracteristice regimurilor totalitare", "in afara timpului in care traim", de "mentalitate stalinista", de o lege de "tip ceausist", care afecteaza drepturile omului. Omul stie ce vorbeste si nu s-ar putea zice ca n-are dreptate. Desi poate la mijloc e si frustrarea pensionarului la coada, pe care nu-l mai poate lustra decat Cel de Sus, dar ar vrea sa mai apuce si el un pic de lustratie, aici, pe pamant.
Si pentru ca veni vorba de drepturile omului, musai sa vorbim si de drepturile omului Catalin Voicu, coleg de partid cu Ion Iliescu, aflat la ananghie, adica dupa gratii. Fireste, de spinoasa problema s-au ocupat colegii lui parlamentari, aflati in libertate. Inca. Situatia e mai incalcita ca nodul gordian. De descalcire s-a ocupat Comisia juridica a Senatului. Cat timp se afla la parnaie, pentru trafic de influenta, fals in inscrisuri si coruptie, Catalin Voicu mai are dreptul la indemnizatia de parlamentar, la diurna de deplasare, la cheltuieli de cazare, la suma forfetara pentru alte activitati? Intrebarea e hamletiana. Raspunsul e simplu. Daca e inchis, e cazat pe gratis, n-ar mai fi cazul sa primeasca bani de cazare si nici de diurna de deplasare, ca se deplaseaza cu duba politiei. Catalin, viclean copil de casa, este insa intr-o situatie unica, au oftat colegii lui, senatorii, iar legislatia in vigoare nu a prevazut un astfel de caz. "Arestarea unui senator este un accident regretabil si speram sa se intample foarte, foarte rar", au oftat cei siliti sa ia in calcul si aceasta eventualitate. Seful comisiei juridice, coleg de partid cu arestatul si om cu nume predestinat, Toni Grebla, a fost categoric. Din motive imputabile lui, Voicu nu poate sa-si exercite mandatul, deci nu exista temei sa fie platit. Insa ce se intampla cu oamenii de la cabinetul din teritoriu, angajatii senatului, nu ai senatorului? Aceia trebuie platiti, cu sau fara senator, cabinetul functioneaza. Pe buna dreptate. Daca atatia mafioti isi conduc afacerile de dupa gratii, de ce un senator n-ar face acelasi lucru cand e vorba de binele alegatorilor? Au aparut si opinii contrare. Alt coleg de partid al senatorului arestat a ridicat o problema de principiu. Indemnizatia de senator este legata de calitatea de senator rezultata din alegeri, nu de prezenta la sedinta! In fond, unii alesi nu trec cu saptamanile pe la Parlament, ceea ce nu-i impiedica sa-si ridice banii cuveniti, ca si cum s-ar speti muncind. Curtea Constitutionala ar fi institutia potrivita pentru a taia nodul gordian. Acolo exista intelegere pentru dreptul la intimitate al omului, cum s-a vazut la castrarea legii Agentiei Nationale pentru Integritate. Catalin Voicu a fost arestat in urma ascultarii convorbirilor telefonice, deci prin violarea dreptului la intimitate. De mirare ca un avocat istet nu s-a gandit si la asta!