Alice in tara minunilor juridice

N. C. Munteanu
Intr-un singur mandat, fostului parlamentar Serban Bradisteanu i-a crescut averea cu patru milioane de euro. Nu din leafa de senator.

Nici dintr-o mostenire de la vreo matusa. La mijloc ar fi o nerusinata mita primita pentru favorizarea unor firme de aparatura medicala.
Pe baietii carora averile le cresc intr-un an cat altora in sapte sta cu ochii Agentia Nationala de Integritate. Recomandata de Uniunea Europeana in procesul de aderare, pentru a stavili coruptia endemica din Romania politicii si capitalismului de cumetrie, agentia verifica averile dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor. Senatorul spagar a fost invitat sa justifice milioanele. N-a justificat nimic, dar si-a luat un aparator in persoana avocatei Alice Draghici. Alice cunostea cazul, a lucrat la ANI, de unde plecase prin demisie, dupa ce incercase sa intervina chiar in favoarea spagarului. Si cum suntem in tara minunilor juridice, Alice si-a spus ca cea mai buna aparare este atacul si a atacat chiar legea de functionare a Agentiei. Pentru neconstitutionalitate. Si, alta minune, Curtea Constitutionala i-a dat dreptate. Ca bonus a scos in afara legii puterile de control ale Agentiei si a dispus secretizarea declaratiilor de avere, deoarece publicarea lor ar incalca "dreptul la respectul si ocrotirea vietii private", impiedicand astfel accesul presei si al opiniei publice la informatiile referitoare la evolutia averilor alesilor si ale functionarilor publici.
Cum deciziile Curtii Constitutionale sunt definitive si irevocabile, se parea ca traim intr-o monarhie de drept constitutional, in care dupa Dumnezeu vine un rege cu noua capete, cei noua judecatori de la Curtea Constitutionala, care nu gandesc la fel. Interpretarea abuziva a dreptului la ocrotirea vietii private, pentru o minoritate, in defavoarea dreptului de acces la orice informatie de interes public, care priveste majoritatea, pune in inferioritate pe acei judecatori cu opinie separata si pe Avocatul Poporului, pentru care legea este constitutionala, dar pune in discutie si calitatea parlamentarilor care au votat o lege cu articole neconstitutionale. Ca sa nu mai vorbim de moralitatea actului juridic. Secretizarea declaratiilor de avere, care pare a incuraja raptul banului public si coruptia, va afecta si mai mult imaginea atat de deteriorata a justitiei, ca sa nu mai vorbim de increderea, la cote joase, de care se bucura in ochii opiniei publice. In plus, va crea alte inegalitati, pentru ca mai sunt inca trei legi care prevad postarea pe internet a declaratiilor de avere si de interese.
Uniunea Europeana si-a aratat deja ingrijorarea fata de soarta Agentiei, desi Adrian Severin a solicitat institutiilor europene sa se abtina de la cererea de revizuire a deciziei Curtii, invocand Constitutia Romaniei, aflata la standarde europene. Insa in mai multe ocazii, Constitutia s-a dovedit nu numai imperfecta, ci si confuza, dupa cum legi europene bune au devenit la noi forme fara fond. Daca tot se vorbeste de o revizuire a Constitutiei, de ce n-am discuta si capitolele referitoare la justitie? Incepand cu Curtea Constitutionala, puternic politizata. Acum, trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedinte. Insa numirile de catre Parlament sunt rezultatul targuielilor politice. Si ce incredere poti avea in independenta si obiectivitatea unei Curti cu un singur judecator cu preocupari vag constitutionaliste, exercitate la Stefan Gheorghiu, si cu altii care ani de zile au facut politica de partid?
O Curte Constitutionala independenta politic, cu juristi la cele mai inalte standarde profesionale si mai presus de orice banuiala, ar fi o garantie pentru un stat de drept credibil. Si prin care o biata Alice nu s-ar mai putea plimba ca in tara minunilor.