A inceput campania nationala "Zi de lupta pentru Rosia Montana", editia 2010. Duminica, 25 aprilie, la Bucuresti, Cluj-Napoca si Ploiesti, circa 300 de tineri au participat simultan la o actiune destinata informarii publicului, cu privire la importanta protejarii valorilor de patrimoniu si de mediu la Rosia Montana. Desfasurat sub deviza "Vino sa-i dam Rosia lui Videanu", episodul intai a cuprins un concurs de aruncari cu rosii in portretul lui Adriean Videanu, ministrul Economiei - eveniment mai rar intalnit in arsenalul de lupta al asociatiilor neguvernamentale de la noi. Socotit principalul vinovat de resuscitarea artificiala a proiectului minier ilegal din Apuseni, pe care l-a introdus chiar in Programul de guvernare, d-l Videanu a capatat pret de... cateva cosuri de rosii, o aura totemica, fiind tinta spre care s-a abatut furia trecatorilor si a echipelor de voluntari ecologisti. Abnegatia si agresivitatea de care acesta a dat dovada, in apararea intereselor companiei canadiene care doreste sa extraga aurul de la Rosia, cu pretul distrugerii acesteia, erau astfel pedepsite direct de oamenii de pe strada. Pentru ministrul de la Videle, istoria nationala, protectia mediului si sanatatea celor multi nu au nici o valoare atunci cand in joc sunt miliarde de euro destinate catorva alesi.
Cluj-Napoca: "Rosineaza-l pe Videanu!"
La Cluj-Napoca, spectacolul a fost inca si mai animat. Adunati in Piata Stefan cel Mare, in spatele Teatrului National, manifestantii au scandat lozinci anti-Videanu si au marsaluit insotiti de un tobosar si de un trompetist. "Rosia Montana nu e de Vi(n)deanu", "Rosia Montana e mai tare ca marmura", "Rosineaza-l pe Videanu!", "Sa-i scoatem lui Vi(n)deanu Rosia din cap!", "Videanu vrea Rosia. Sa i-o dam!" - sunt cateva dintre lozincile cu care cei aproape o suta de tineri clujeni au defilat pe Bulevardul Eroilor, pe strada Corvin, in fata Consiliului Judetean si a sediului PDL. Pe intreg traseul, grupul a fost insotit de aplauzele trecatorilor. Multi dintre ei au cerut rosii, luand la tinta, cu sete, zambetul electoral al ministrului Economiei.
Ploiesti: "Nu e voie sa aruncati cu patlagele intr-un ministru!"
Si la Ploiesti actiunea a fost in cele din urma dusa la bun sfarsit, desi cativa politisti zelosi au incercat sa opreasca grupul protestatarilor, cu toate ca acestia aveau aprobarile legale. Legitimandu-i pe participantii care au aruncat cu rosii, indoctrinatii oameni ai legii, cu reflexe de militieni, au rostit o fraza de-aceeasi factura: "Nu e voie sa aruncati cu patlagele intr-un ministru!" Se spune ca insusi primarul urbei, Andrei Volosevici, ar fi ordonat politiei anchetarea cazului (sa vedem ce se poate face cu huliganii astia, tovarasi)!
Initiatorii acestei etape a campaniei au fost asociatiile: Alburnus Maior, AltPHel, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Resurse Civice, Militia Spirituala, Ecopolis, Re.Generation, Salvati Dunarea si Delta, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, "Salvati Vama Veche". Actiunea a fost sprijinita de o coalitie de peste 140 de organizatii nationale si internationale, preocupate de soarta Rosiei Montane. Iata ce ne-au declarat unii dintre participantii bucuresteni.
Mircea Toma
Presedintele asociatiei "ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei"
"Un proiect ireconciliabil cu interesul national"
"Am constatat, dupa instalarea noii puteri politice, ca exista intentia exprimata public de a da curs proiectului de exploatare miniera Rosia Montana. Acest proiect este scos in afara legii prin doua sentinte definitive, exprimate de justitia din Romania. Este un proiect ireconciliabil cu interesul national, pentru ca presupune distrugerea definitiva a unei valori de patrimoniu si a mediului, o valoare mai mare decat tot aurul din subsol. Este adevarat, domnul Videanu a dat, imediat dupa actiunea noastra, o declaratie in care afirma ca intentia domniei sale este de a dialoga cu toti cei interesati si de a analiza sub toate aspectele proiectul, pentru a se putea raspunde DA sau NU. Vreau sa spun ca acest domn minte! Toata lumea isi aminteste ca a spus limpede: "Acest proiect trebuie facut, pentru ca este necesar Romaniei". In aceeasi ordine de idei, anul 2010 este decisiv pentru soarta Rosiei. Actiunile societatii civile se vor inteti. Guvernul nu are caderea de a se pronunta peste deciziile instantei. Practic, guvernantii trebuie sa stie ca Proiectul Rosia Montana nu mai exista! Pe de alta parte, ONG-urile isi vor extinde activitatile in cat mai multe orase. Daca ziarele nu ne mai preiau evenimentele, atunci ne vom adresa direct cetatenilor, ca in campania electorala. Din perspectiva Agentiei de Monitorizare a Presei, constat ca, din cinci ziare centrale importante, nici unul nu a consemnat actiunea noastra. Concluzia? Cenzura. Cenzura motivata economic. Reclama RMGC se pare ca urmeaza sa-si faca aparitia".
Stefana Bianu
Asociatia RPER, Paris
"Lasati in pace Rosia Montana!"
"Dramatic este ca acest guvern, ca si celelalte dinainte, in loc sa se ocupe de impozitarea imenselor sume depuse de oamenii de afaceri romani in paradisurile fiscale, crede ca este mai simplu sa dai drumul unui proiect aurifer, precum cel in discutie. Practic, jumatate din economia mondiala trece prin paradisuri fiscale, ascunse sub o legalitate interesata. De aceea, orice tara care se respecta ii vaneaza pe beneficiarii acestor paradisuri pe teritoriul national, impozitandu-i si incasand sume uriase. De ce nu face acest lucru si Romania? Nu-i cunoaste pe acei beneficiari? Rosia Montana e un joc de copii fata de sumele ascunse in acele insule financiare. De aceea, le spun guvernantilor: iesiti din criza cu banii din paradisurile fiscale, lasati in pace Rosia Montana!"
Lavinia Andrei
Presedinta Asociatiei Terra Mileniul III
"Cred ca pot minti fara a fi dati in vileag"
"Cel mai frustrant lucru in privinta Rosiei Montane este nerespectarea legilor. Cand exista niste hotarari judecatoresti definitive, in orice tara democratica inceteaza orice interventii ale guvernului, iar politicienii sunt responsabili si nu se joaca de-a justitia. La noi insa e pe dos. Acesti domni din guverne cred ca sunt atotputernici, ca le reuseste orice isi doresc, ca pot minti fara a fi dati in vileag. In conditiile astea, cum il poti numi pe un ministru care incurajeaza o companie scoasa in afara legii?"
Remus Cernea
Presedintele Partidului Verde
"Sunt convins ca un astfel de proiect nu se va face in Romania"
"In ciuda avertismentelor societatii civile si a parlamentarilor europeni, ale specialistilor din cele mai inalte foruri stiintifice ale tarii, guvernantii incearca sa impuna societatii romanesti acest proiect-problema din Apuseni. Astfel de actiuni precum cele din Bucuresti, Cluj-Napoca si Ploiesti arata ca societatea civila este vie, ca oamenii au constiinta ecologista si nu renunta sa apere principii esentiale pentru sanatatea sociala si protejarea mediului. Vocea publica este foarte important sa se impuna, tocmai pentru ca mediile politice n-o fac. Sunt convins ca un astfel de proiect nu se va face in Romania, deoarece a venit vremea ca gandirea corecta si dreapta sa invinga si la noi".
Raluca Dan
Asociatia "Re. Generation"
"Ei au otrava, noi avem antidotul"
"Noi protestam impotriva proiectului inca din liceu, de pe vremea festivalului "FanFest", si atata timp cat vom putea, vom protesta incontinuu. Sub lozinca "Ei au otrava, noi avem antidotul", nu ne vom da batuti. De data asta, ne-a inspirat domnul Videanu. Practic, trebuie sa impiedicam crearea unui precedent. Daca se va deschide Rosia, vor urma in valuri celelalte proiecte din Apuseni, si nu sunt putine, deoarece guvernantii au concesionat tot, nelasand nimic pentru noi si copiii nostri. Am crescut cu aceasta situatie de la Rosia Montana in minte. Am auzit despre ea de cand invatam alfabetul...Suntem aproape de aceeasi varsta cu acest proiect ".
"Rosia Montana rezista! Tu ce faci?"
In cadrul conferintei "Rosia Montana rezista! Tu ce faci?", organizata de partidul "Pentru Patrie", impreuna cu Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici, la Muzeul de Istorie al Bucurestiului, secretarul general Florin Dobrescu a anuntat ca partidul sau si veteranii nu se vor lasa mai prejos decat tanara generatie si vor picheta Guvernul, Ministerul Economiei si Presedintia, pentru a atrage atentia asupra pericolului generat de proiectul RMGC. "Este inceputul unei campanii mai ample", a spus el, "care va cuprinde conferinte, pichetari, manifestatii de strada". Veteranii sunt ingrijorati de atitudinea ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care, desi a anuntat initial ca nu va fi de acord cu proiectul, in ultima perioada pare sa-si nuanteze pozitiile. In cadrul conferintei a luat cuvantul si profesorul Vasile Boroneant, care a vorbit despre valoarea zonei din punct de vedere arheologic, in timp ce profesorul Ion Brad, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, a prezentat efectele nocive ale poluarii asupra organismului uman.
Fotografii de Corneliu Stancescu