- Directorul firmei de echipament sportiv "ANCADA" -
In toamna anului trecut, cand clubul "Universitatea Cluj" si-a aniversat 90 de ani de existenta, Mircea Barna, fostul mare baschetbalist al echipei de pe Somes, era rasplatit pentru meritele sale cu titlul de Maestru Emerit al Sportului. Sutelor de invitati din acea zi le-au ramas insa cu precadere intiparite in minte cuvintele insufletite ale premiatului, care, dincolo de formula protocolara intalnita in asemenea ocazii, a atins un punct nevralgic pentru societatea romaneasca de astazi: faptul ca elevii si studentii - tinerii in general - nu mai fac sport, devenind sedentari. Situatia este alarmanta. Ne plangem ca avem o groaza de copii obezi si nesociabili, dar pe de alta parte, nu suntem in stare sa-i determinam sa se apuce de sport," a spus Mircea Barna, care a si trecut, de altfel, la treaba. Prin intermediul Ancada - firma sa de echipament sportiv - d-l Barna a lansat cateva campanii adresate copiilor si tinerilor, prin care spera sa le insufle bucuria de-a face miscare. Iata povestea unui fost sportiv de performanta, stabilit inainte de 1989 in Germania si reintors apoi acasa, pentru ca sufletul lui a ramas intotdeauna aproape de Cluj si de "U".
*
- De peste douazeci de ani sunteti tot pe drumuri. Povestiti-ne putin despre traseele dumneavoastra intre Romania si in lumea cea mare.
- Am plecat din tara intr-un moment crucial: eu eram la final de cariera sportiva, in timp ce fetele mele, Anca si Ada, aflate inca la varste foarte fragede, promiteau imens pe terenul de tenis. In ceea ce ma priveste, eram afectat de un conflict cu un oficial de la Federatie, care facuse tot posibilul sa-mi blocheze drumul spre nationala de baschet, desi eram cel mai bun conducator de joc din tara la vremea aceea. Ulterior, mi-am dat seama ca Dumnezeu m-a pus, de fapt, la incercare - mi-a dat de ales, trimitandu-mi in cale si binele si raul. Se pare c-am facut alegerea potrivita. In Romania acelor vremuri, fetelor mele le-ar fi fost foarte greu sa se pregateasca adecvat pentru a atinge varful de performanta, asa ca am decis sa emigram in Germania. Acolo am antrenat o echipa de baschet de divizia B si-am devenit, in paralel, managerul fetelor mele. Rezultatele au aparut curand - Ada, si mai apoi Anca, au inceput sa castige toate competitiile la categoriile lor de varsta. Au ajuns campioane nationale la junioare, iar apoi au fost acceptate la celebra Academie de Tenis a lui Nick Bollettieri, unde in acea vreme se antrenau si Andre Agassi si Pete Sampras. Iarna de iarna locuiam, astfel, in calduroasa Florida. Au urmat apoi ani buni de du-te vino intre continente, pentru ca fetele jucau turnee in toate colturile lumii, iar eu si sotia mea, Ela, incercam pe cat puteam sa le fim alaturi.
In putinul timp care-mi mai ramanea la dispozitie, reveneam in Romania, la Cluj, orasul care ma adoptase cu atata caldura in 1971, pe cand aveam 19 ani. Eu sunt de fel din Medias. Acolo am si inceput sportul, dar apoi mi-a suras norocul si-am venit sa joc baschet si sa fac facultatea la Cluj. Am ramas profund atasat de acest oras si de oamenii extraordinari pe care i-am intalnit aici, asa ca n-am stat deloc pe ganduri cand mi s-a ivit ocazia de-a reveni si de-a face niste afaceri aici, tot in domeniul sportiv. Am fost o vreme reprezentantul firmei "Puma", dar apoi am decis sa-mi lansez propria mea firma. Am numit-o Ancada, dupa numele combinat al fetelor mele, si am lansat-o pe piata in 1997, drept primul brand autohton de echipament sportiv. Acum locuiesc mai mult in Romania - si asta nu numai pentru afaceri, ci pentru ca aici ma simt cu adevarat acasa. Fac insa drumuri dese in Germania, pentru ca Anca si Ada au ramas acolo, dupa ce au spus adio sportului de performanta. Si-au deschis intre timp o scoala de tenis, care merge ca pe roate.
- Cum au raspuns romanii la provocarea Ancada, avand in vedere ca ati intrat in competitie directa cu marile firme straine de profil, mult mai bine cotate si cu o traditie lunga in spate?
- Pe segmentul sport de performanta am capatat foarte repede vizibilitate. Echipe de top din diferite discipline - baschet, volei, handbal - poarta echipamente Ancada, dintr-un motiv foarte simplu: calitatea produselor. Ca fost sportiv de performanta, care cunoaste foarte bine importanta capitala a calitatii echipamentului, n-as fi indraznit sa ma compromit si sa ies pe piata cu produse inferioare. Atractiv pentru echipe este si faptul ca noi le personalizam echipamentele, in functie de preferinte. Spre exemplu, la echipele de baschet clujene, am convenit asupra unui design foarte atractiv - cate o stea pentru fiecare titlu de campioana. Fetele au 14, baietii deocamdata 3. Sper sa fim nevoiti sa le trecem una in plus dupa acest sezon, in care au cele mai mari sanse din ultimii ani sa castige un nou titlu national.
Nu la fel de bine ne-a mers, insa, si la publicul larg. Cei care isi permit prefera sa dea enorm de multi bani pe produsele de firme straine celebre, decat sa treaca la un brand autohton. Eu ii invit sa ne incerce, pentru ca sunt convins ca nu vor fi dezamagiti nici de pret, nici de calitate. Si la acest sector, operam personalizari de echipament. Mai ales pentru copii, avem o gama foarte variata.
Si ca tot a venit vorba de cei mici, Ancada s-a lansat serios in ultimii ani in campanii prin care sa-i incurajeze si sa-i sustina la modul real sa faca sport. Stim ca sunt foarte multe familii care nu-si permit sa le cumpere copiilor seturi complete de echipamente sportive, foarte costisitoare pe piata, si ca un copil va suferi daca il va vedea pe colegul lui mai bine imbracat. Asa ca ne-am asociat cu mai multe consilii locale si judetene si am ajuns la cluburile sportive din diferite zone ale tarii, unde le-am facut celor mici oferte imbatabile: echipament din cap pana-n picioare, plus trening, plus geanta, plus minge, la doar 120 de euro setul complet. Programul merge foarte bine - anul acesta avem aproape 6.000 de solicitari. Si aici suntem foarte flexibili - le oferim copiilor diferite variante de echipamente, in diferite culori. Daca nu avem in stoc ceva potrivit pe gustul lor, ne punem pe treaba si cream acel produs. Mergem, asadar, pe ideea ca brandul nostru trebuie sa se adapteze in permanenta cerintelor publicului, nu sa vina cu o oferta batuta in cuie. La acest capitol, chiar ca nu ne poate concura nimeni. O firma straina are in magazinele de desfacere din Romania un anumit numar si stil de produse. Ghinionul tau daca nu gasesti ceva pe marimea potrivita sau in culoarea preferata. Nimeni n-o sa se dea peste cap sa-ti faca rost de ele.
"Orele de sport sunt putine si privite ca o povara"
- Deviza Ancada este "totul pentru sport, totul pentru sanatate." Cum iesiti insa in intampinarea celor care nu se preocupa deloc de miscare?
- Este poate cea mai mare provocare pentru noi sa reusim sa ii facem pe copii si pe tineri sa vada sportul ca pe o placere, nu ca pe un chin. Este de-a dreptul alarmant ce se intampla in Romania in ziua de azi, pornind in primul rand de la orele de educatie fizica de la scoala. Sunt putine in orar si adesea privite ca o povara, motiv pentru care atat de multi copii se scutesc, pentru afectiuni de sanatate inventate. Trebuie sa ajungem la un echilibru aici. Haideti sa ne uitam la tarile din vest, de la care chiar ca avem ce invata la acest capitol. In Anglia, spre exemplu, programul ideal al unei zile merge pe urmatorul principiu: 8 ore pentru cap, 8 ore pentru corp, 8 ore de odihna. Noi stam pe loc si ne miram apoi de ce creste alarmant numarul copiilor care sufera de obezitate si de alte boli cauzate de sedentarism.
Exista, desigur, si celalalt argument: cum ca orele de educatie fizica sunt complet neatractive. De aceea, Ancada a organizat de curand o seara dedicata profesorilor de sport, pentru a vedea si punctul lor de vedere. Cativa ne-au marturisit ca se simt marginalizati, dar ca deocamdata nu pot face mai mult, avand in vedere constrangerile programei scolare si ale bazei materiale. Am hotarat atunci sa incepem sa organizam concursuri scolare, asa cum se facea pe vremuri. Sa incercam sa-i motivam cumva pe copii. Si am demarat inca o campanie, O generatie in plina miscare, la care ne vom asocia si cu rectorii universitatilor clujene si cu personalitati din lumea medicala. Multi dintre acestia au facut sport in tinerete, pe vremea in care studentia la Cluj chiar insemna o imbinare perfecta intre carte si miscare. Atunci nu erau bani, sportul se facea doar de placere. Acum exista bani, chiar daca nu foarte multi, dar a disparut acea bucurie de-a face miscare. Este foarte trist, dar eu sunt increzator ca Ancada poate contribui decisiv la o schimbare, mai ales datorita faptului ca suntem un brand romanesc si ca ne pasa cu adevarat de sanatatea Romaniei, la toate capitolele.
Lector univ. dr. Marius Craciun, psiholog: "Pe toti ar trebui sa ne preocupe sanatatea copiilor nostri, dar putina lume face ceva concret in directia asta. Felicitari Ancadei ca ia masuri! Ma voi implica si eu in acest proiect. Sper ca in urmatoarele luni sa pot derula un studiu esential - "Determinanti psihologici ai activitatii fizice la adolescenti", pentru a vedea exact care este situtia in care se afla liceenii clujeni. Oricum, semnalele pe care le avem pana in prezent nu sunt deloc incurajatoare. Activitatea fizica scade, afectiunile de sanatate se inmultesc. De aceea, e important sa analizam si factorii psihologici care ii determina pe adolescenti sa faca sau nu miscare: cum se simt ei cu ei insisi sau cum percep influenta celor din jur."
Dr. Serban Radulescu, chirurg, senator PD-L de Cluj: "Ancada face foarte bine ce face. Sa organizeze concursuri si sa dea premii, pentru ca asta ii va atrage pe elevi. Ii sustin total in aceste campanii. In acelasi timp, ma zbat la Senat sa schimbam ceva si la nivel legislativ. Am propus trei ore de educatie fizica pe saptamana la ciclul gimnazial si la liceu, asa cum se face si in celelalte tari ale Uniunii Europene. Asta nu va insemna o aglomerare a curiculei, ci o rearanjare a ei, pe alte principii, mai sanatoase pentru elevi. Trebuie apoi sa schimbam si mecanismul prin care se acorda scutirile medicale, din moment ce fenomenul a scapat de tot de sub control in ultima vreme. Normal ar fi ca nu medicii de familie, ci medicii specialisti sa acorde aceste scutiri, in urma unor examene medicale riguroase."
Mircea Barna poate fi accesat la www.ancada.com