Automobilul si sanatatea

Elena Josan
* O fi buna masina la casa omului, dar cate batai de cap! Benzina, motorina, revizii, ulei schimbat... Te arde zdravan la buzunar. Dar cand din cauza masinii trebuie sa cheltuim bani si pentru "reparatia" personala, e si mai rau! *

Automobilul ne-a adus posibilitatea sa ne deplasam rapid si confortabil la distante mari, dar in acelasi timp ne-a dezobisnuit sa ne miscam. Unul din marii nostri dusmani e lipsa efortului fizic. Stam in scaune ergonomice in fata calculatoarelor, iesim la o tigara si cautam un loc unde sa ne asezam cat mai comod, acasa ne instalam in fotoliul moale din fata televizorului, incercand sa punem scrumiera si paharul cu bere cat mai aproape. Cu cat mai putine miscari, cu atat mai bine, doar suntem atat de obositi! Intr-adevar, suntem istoviti, deoarece ne aflam intr-un cerc vicios: lipsa miscarii scade tonusul muscular, celulele musculare sunt inlocuite de tesut adipos. De aici si pana la boala mai este un pas. Cercetarile din ultima vreme au ajuns la concluzia ca majoritatea bolilor grave cu care se confrunta astazi umanitatea sunt provocate de alimentatie si de sedentarism.

Kilometrul si boala

Pozitia incovoiata a soferului de automobil produce multe rele in organism: in primul rand, sufera tractul gastro-intestinal, deoarece toate organele sunt permanent presate, ceea ce duce la afectarea circulatiei sanguine si a secretiilor interne. Nici nu este de mirare ca ulcerul stomacal, gastrita si constipatia sunt afectiuni intalnite des la soferi.
Un alt necaz: durerile lombare. Sezutul indelungat pe scaun suprasolicita coloana vertebrala. In situatia aceasta, o miscare brusca duce uneori la strangularea nervului in zona lombara sau cervicala. Un risc in plus il reprezinta diferenta de temperatura din interiorul masinii si mediul exterior. Se creeaza conditii ideale pentru declansarea procesului inflamator in terminatiile nervoase din zona lombara. Potenta e pusa si ea la incercare, dar si spermatogeneza. Organele genitale sunt permanent comprimate, supraincalzite, iar circulatia este afectata.
Si hemoroizii sunt tovarasi de drum ai soferilor. Venele noastre sufera atunci cand ramanem mult timp in pozitia sezand. Si nu numai venele picioarelor, dar si ale colonului. Valvele lor se afla in pozitie anormala, sangele circula extrem de incet prin vasele strangulate, apar varicele si hemoroizii. Pentru prevenirea problemelor, se recomanda la fiecare 1,5 ore de mers un popas mic, cu cateva miscari energice. Si covorasul pentru masaj confectionat din bilute de lemn care se asterne pe scaunul soferului scade de doua ori riscul aparitiei durerilor lombare.
Specialistii americani, preocupati de cresterea numarului de persoane supraponderale, au ajuns la concluzia ca unul din cele trei motive principale este autoturismul personal. Conducatorii auto se ingrasa nu numai prin lipsa miscarii, dar si din cauza ca mananca la volan. Recomandarile nutritionistilor: soferul, ca si aviatorul, trebuie sa-si controleze saptamanal greutatea corporala si, in caz de crestere a acesteia, sa tina cate o zi de post negru pe saptamana.

Evitati traficul la orele de varf

Mijloacele de deplasare ne forteaza sa inhalam gazele de esapament emise pe sosele si strazi. Nu toate masinile sunt dotate cu aer conditionat, de aceea soferii deschid geamurile. Vantul potrivnic aduce in masina bioxidul de carbon, dar si aburii foarte periculosi de benzina. Concentratia admisa de gaze deasupra drumurilor este depasita cu 30-40%, iar in oras, in orele de varf, cu 200-300%. Nici nu este de mirare ca dupa o plimbare de 3-4 ore cu masina prin oras, la unii soferi apar durerile de cap, vertij, senzatie de greata, lacrimare, se ingusteaza unghiul de vedere, ce creeaza un pericol ridicat de accidente rutiere. Mai ales persoanelor cu starea de sanatate slabita nu li se recomanda participarea la trafic in timpul orelor de varf, dar daca nu se poate, macar sa tina geamurile masinii inchise. Mai bine sa suporti caldura, decat sa inhalezi gazele. Iar in timpul lucrului in garaj, usile se deschid atunci cand motorul este pornit.
Situatiile stresante in trafic duc, deseori, la dezvoltarea afectiunilor sistemului cardiovascular. Cea mai nereusita idee este sa diminuati stresul aprinzand o tigara, deoarece lovitura dubla de stres si nicotina poate sa duca la infarct. Si-apoi, nu exista o atmosfera mai cancerigena decat cea din masina imbacsita cu fum de tutun.

"Sunt inconjurat de dusmani!"...

...Asa cred majoritatea soferilor blocati in trafic. Savantii au descoperit ca stationarea lunga este un factor de stres. De ce se intampla asa? Cand un pieton merge pe trotuar, el nu este deranjat de numarul mare de oameni care il impiedica sa avanseze repede, deoarece instinctiv se considera o particica din multime. Dar in "cutia de conserva", acelasi om se simte izolat si devine neprietenos fata de alte persoane. Specialistii recomanda o mini-meditatie care ajuta sa va protejati sistemul nervos de cresterea de tensiune, de glicemie, sa prevenim aparitia ulcerului stomacal. Repetati de trei ori urmatoarele afirmatii: "Sunt o particica a lucrurilor ce se petrec in jurul meu. Sunt un om ca toti ceilalti. Nu sunt nici mai bun si nici mai rau. Sunt unul din toti". Acceptati ideea ca nu puteti rezolva blocarea traficului cu ajutorul nervozitatii, ca situatia va depaseste. Incercati sa vedeti situatia ca pe o posibilitate de odihna neprevazuta, relaxati-va, aduceti-va aminte de cateva evenimente placute. Ascultati muzica.
Statistica spune ca 40% din oameni nu sunt capabili sa stapaneasca un mijloc de transport, deoarece procesul de conducere le provoaca nervozitate, agresivitate si epuizare crescuta. Mai mult decat atat, dupa 30-40 de minute de trafic, concentrarea si atentia scad considerabil si cei in cauza devin cel mai des motivul sau victime ale accidentelor rutiere.
Soferii care conduc foarte mult sufera de "foame informationala" (produsa de lipsa comunicarii), asemanatoare cu cea a cosmonautilor. O asemenea stare actioneaza negativ asupra psihicului, provocand somnolenta sau, invers, trezind dorinta de a se distra, iar distractiile au adesea o tenta de agresivitate: de a taia calea, de a depasi alte autoturisme. Cercetarile medicale au dovedit ca persoanele care consuma cantitati mari de bauturi ce contin E-uri, numite doar din greseala "sucuri", devin foarte agresivi si violenti, deoarece creierul se intoxica cu coloranti si conservanti ce afecteaza negativ psihicul.
Psihologii le recomanda soferilor sa aiba langa ei un tovaras de drum placut sau o muzica frumoasa. Cand nervii sunt incordati, mai ales la traseele lungi, scad posibilitatea de concentrare si viteza reactiilor. Pentru prevenirea situatiilor neplacute sunt recomandate exercitii simple inainte de drum, avand ca efect cresterea atentiei si a vitezei de reactie:
1. Se apuca partea superioara a pavilioanelor urechilor si se trag in sus de cateva ori;
2. Se apuca partea mijlocie a urechilor si se trage de cateva ori lateral;
3. Se apuca lobii urechilor si se trag in jos.
Fiecare miscare se repeta de 10-15 ori.
In curand va incepe sezonul agricol, cu deplasarile orasenilor in zonele mai putin poluate. Schimbarea de activitati, cresterea eforturilor fizice depuse, lipsa de antrenament provoaca uneori acutizarea suferintelor existente. Daca dupa o ora de condus apare impresia ca nu mergeti cu masina, vi se intepeneste gatul, amorteste spatele, se umfla picioarele, incercati sa practicati un set de exercitii care va pot salva de disconfort. O muzica vesela, optimista, in timpul exercitiilor, mareste efectul lor pozitiv.
1. Va mutati pe locul din partea dreapta.
2. Ridicati mana stanga sus si apasati cu efort pe tavan, mana dreapta o lasati liber in jos, numarati pana la 3 si schimbati pozitia.
3. Ridicati genunchii cat mai aproape de piept, apoi indreptati si intindeti picioarele inainte cat va permite spatiul.
4. Alternati aplecarea capului inainte, cu rotunjirea spatelui, si aplecarea capului inapoi, cu curbarea coloanei, in timp ce omoplatii se apropie cat mai mult (de 6-8 ori).
5. Palma dreapta se pune pe umarul stang si aluneca pana la omoplat, iar mana stanga se duce la spate, incercand sa se atinga cu mana dreapta.
6. Strangeti cu forta pumnii, apoi desfaceti degetele, repetati de 10 ori.
7. Contractati puternic fesele timp de 5 secunde, relaxati-va timp de 3 secunde.
8. Coborati din masina si inconjurati-o de 3 ori, mergand energic, cu ridicarea genunchilor cat mai sus. Aplecati-va apoi inainte foarte lent, bratele se lasa liber in jos, relaxare totala.
9. Sprijiniti-va cu spatele de un copac sau de un perete, apasati timp de 20-30 secunde, apoi aplecati-va inainte si relaxati-va. Se repeta de 2-4 ori.
10. Cu spatele la perete sau la un gard, indoiti piciorul din genunchi, sprijiniti-l cu talpa de perete si apasati puternic cateva secunde. Se repeta de 2-4 ori, cu fiecare picior.
Cand ajungeti la destinatie, nu va apucati imediat de descarcat masina, mai ales daca aveti probleme cu aparatul locomotor sau cu inima. Mai bine va plimbati 3-5 minute, ridicand lent bratele in sus si lasandu-le tot lent in jos. Folositi o creanga mai groasa pe post de bara fixa, ca sa intindeti putin coloana, apoi intrati in casa si culcati-va pe o suprafata tare. Lipiti picioarele si desfaceti larg bratele. Ridicati putin piciorul drept, duceti-l peste piciorul stang, intoarceti capul in partea dreapta. Reveniti in pozitia initiala si repetati in cealalta parte. Dupa ce v-ati intins bine muschii, oboseala dispare si puteti sa va apucati de muncile care necesita un efort marit, fara pericol de a face crize lombare.

Recomandari medicale

* Dureri lombare. Daca suferiti de probleme ale aparatului locomotor, folositi urmatoarele accesorii: brau pentru incalzirea zonei lombare, covoras pentru masarea spatelui, din bilute de lemn, sau renuntati la masina timp de 3-4 zile.
Cand durerile devin tot mai frecvente, se piseaza o capatana de usturoi si se amesteca cu un pahar de terci din ridiche neagra rasa pe razatoare cu orificii mici. Amestecul se intinde pe o bucata de tifon impaturit, se acopera cu doua straturi de tifon si se aplica pe locul bolnav, pentru 2-3 ore. Procedura se repeta zilnic, pana la diminuarea durerilor.
* Constipatie. Zilnic se fac sarituri. Picioarele se indeparteaza la latimea umerilor si se indoaie putin, mainile se sprijina pe talie. Se inspira adanc, se opreste respiratia si se executa 10-15 sarituri. Se repeta de 10 ori.
* Hemoroizi. Soferii care petrec la volan 6-8 ore trebuie sa paraseasca masina de 2-3 ori ca sa faca cateva exercitii antihemoroidale. Cu fata spre masina, cu palmele sprijinite de capota, picioarele departate la latimea umerilor, tineti spatele drept si lasati-va in fata ca sa atingeti capota cu pieptul. Se repeta de 20 de ori. Apoi inconjurati masina de 4 ori, doua ture spre dreapta si doua spre stanga.
Drum bun!