Raspuns pentru SAMUEL PLESA, F. AS nr. 893 - "Prietenei mele ii cade parul dupa o cura de slabire"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Curele de slabire nu se tin haotic si "dupa ureche", asa cum procedeaza multi romani. E adevarat ca tara noastra sufera de o mare lipsa de nutritionisti si specialisti in recomandari "sanatoase" si stiintifice, totodata.
Cura de slabire, ca sa fie potrivita si fara efecte adverse, presupune mai multe proceduri: dieta, exercitii fizice, suplimente nutritive, masaje, electrostimulare, impachetari cu creme naturale si sauna. Pentru toate acestea, este nevoie de rabdare, vointa si consecventa. Nu este sanatos ca o persoana sa slabeasca brusc, mai mult de doua kilograme intr-o luna. De altfel, este foarte important ca o persoana care doreste sa slabeasca sa faca unele investigatii, ca sa stie cauza de la care se ingrasa (hipotiroidism, diabet, dereglari hormonale etc.).
Daca prietena dvs. sufera de hipotiroidism si a urmat un tratament pentru slabit nepotrivit, cu siguranta ca si-a accentuat caderea parului. Hipotiroidismul este o afectiune care se manifesta adesea si prin caderea parului. Posibil ca tratamentul administrat pentru slabire sa-i fi dereglat si mai mult glanda tiroida.
Oricare ar fi cauzele, pentru a-si regenera podoaba capilara, ii recomand doamnei sa urmeze, in primul rand, o dieta sanatoasa, lipsita de toxine, carne, grasimi, optand pentru o alimentatie bazata pe cruditati, cereale integrale, nuci, lapte de soia si sucuri naturale. Ca tratament, ii recomand Viaderm, Ulei de primula + vitamina E, Beta Caroten, Denoxinal, Orz verde si Tonic Imunitar "E-lite". Tonicul Imunitar contine un complex concentrat din produse naturiste si apicole: miere, polen, propolis, laptisor de matca, extracte din muguri de plop, echinacea, soc, salcie, ridiche neagra, uleiuri esentiale din pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad, geraniu. Datorita extractelor si substantelor active, preparatul contine oligoelemente, vitamine si minerale care au rol detoxifiant, antiinflamator, antiinfectios, reglator al metabolismului si al sistemului imunitar.
Tonicul Imunitar "E-lite" se prepara in Farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, B-dul Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Sufar de tinitus si surditate neurosenzoriala"
(Raspuns pentru E.E., F. AS nr. 909)


Acufenele sau tinitus (vajaituri sau tiuituri) sunt senzatii sonore care nu-si gasesc originea intr-o sursa de sunet exterioara pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) si obiective (sesizate atat de pacient, cat si de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boala de sine statatoare, ci un simptom in cazul unor tulburari functionale de diferite tipuri si localizari, care in timp pot duce la pierderea calitatii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiti dvs. au o etiologie neurosenzoriala, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vajait, tiuit, fosnet, suierat etc. Adesea sunt insotite de hipoacuzie neurosenzoriala (slabirea auzului), vertij, tulburari de echilibru, greturi, varsaturi si transpiratii. Stresul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot si intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant in declansarea acufenelor si tulburarilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei din spondiloza cervicala modifica si ea activitatea spontana a cailor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, catre nucleii auditivi, cu aparitia de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice, in cazul unui sindrom de coloana cervicala, este bun (disparitia sau atenuarea zgomotelor), insa fara tratament, cu cat perioada de evolutie a unui zgomot otic este mai lunga, cu atat este mai putin posibil ca acesta sa dispara. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, si se poate schematiza astfel: exercitii fizice, aplicatii locale calde (lumina infrarosie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasa consta in perfuzii cu lidocaina/procaine, pentoxifilina/oxybral, vitaminele B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3 si administrare orala de Ginkgo Biloba, Betahistinum si Rivotril. Sunt utile si procedeele psihoterapeutice de tip: training autogen, terapie comportamentala si aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levantica, busuioc, menta, musetel).
Ocnasept poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, fax: 0269/42.12.56, e-mail: sanmed@online.asconet.ro

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sufar de scleroza in placi cu complicatii"
(Raspuns pentru BRATENGEIER MANFRED - Resita, F. AS nr. 909)


Faptul ca vi s-a recomandat administrarea de Glatiramer acetat (Copaxone) indica in mod clar ca va confruntati cu o remisiune a bolii de care suferiti. Consider ca acest medicament este o alternativa buna a tratamentului cu beta-interferon, pentru cei ce prezinta acest tip de manifestare a sclerozei multiple.
Trebuie spus, totusi, ca desi Copaxone este la fel de eficient ca beta-interferonul in ameliorarea atacurilor de scleroza multipla (blocheaza atacul sistemului imunitar asupra mielinei), el nu prezinta o actiune satisfacatoare in ceea ce priveste reducerea leziunilor demielinizante nou aparute. Mai mult, efectele adverse induse de Copaxone pot consta in senzatii de arsura si de constrictie toracica, consecutive injectarii. Desi eu nu pot decide asupra tipului de medicament ce ar trebui utilizat, nefiind medicul dvs. curant, sunt de parere ca era mai utila administrarea medicamentului Mitoxantrone. Acest agent chimioterapic, administrat sub forma de perfuzie intravenoasa, o data la 3 luni, actioneaza prin suprimarea celulelor imunitare care distrug tesutul mielinic. El este prescris atunci cand interferonul sau Copaxone nu au avut efect terapeutic, asa cum de altfel s-a intamplat si in cazul dvs. Sigur ca in tratamentul sclerozei multiple se mai pot utiliza si alte medicamente, precum cele din clasa corticosteroizilor (pentru reducerea inflamatiei tesutului nervos), clasa relaxantelor musculare (Zonaflex, Lioresal), sau altele, care vizeaza durerea, depresia si problemele de incontinenta urinara asociate leuconevraxitei (alt termen pentru scleroza multipla). Anumite medicamente, folosite in artrita, de tipul azathioprinei (Imuran) si methotrexatul, sunt si ele utile prin efectul imunosupresor, putand incetini evolutia bolii in anumite cazuri. Alaturi de tratamentul medicamentos exista si alte optiuni terapeutice care vizeaza pastrarea autonomiei si inlesnirea activitatii zilnice. Fizio-kinetoterapia si terapia ocupationala, prin intermediul exercitiilor fizice de intarire si prin folosirea dispozitivelor de sprijin, consilierea individuala sau de grup va pot ajuta sa faceti fata sclerozei multiple si sa va reduceti stresul emotional.
Mai trebuie sa stiti ca, in prezent, sunt evaluate diferite metode terapeutice experimentale, de abordare a leuconevraxitei, care presupun tehnici precum plasmaforeza, terapia cu Imunoglobulina intravenoasa sau medicamentele antivirale, despre care putem discuta in particular.
In privinta tratamentului naturist specific sclerozei multiple, se poate spune ca, desi nu poate vindeca boala (la fel ca cel alopat), dispune, totusi, de remedii redutabile, care il fac capabil sa stopeze evolutia cu caracter invalidant si sa amelioreze simptomatologia, cu specificatia ca trebuie obligatoriu asociat metodelor terapeutice clasice.

Recomandari de tratament naturist

In ansamblul sau, Apiterapia, prin administrarea polenului, propolisului si a laptisorului de matca (foarte important pentru stimularea secretiei de neurotransmitatori - serotonina, dopamina, acetil-colina), amelioreaza vizibil simptomatologia si contribuie la sustinerea morala si fiziologica a bolnavului de scleroza multipla. Tot la acest capitol, terapia cu venin de albine, aplicat in diferite locuri de pe corp, pe puncte specifice de acupunctura, poate fi utila, sub aspect ameliorativ, in cazurile favorabile, observandu-se o regresie a simptomelor si, uneori, o ameliorare spectaculoasa a starii generale. Totusi, acest tip de tratament implica si anumite riscuri, asumate de catre pacient, prin faptul ca persoanele care prezinta un teren alergic preexistent pot cadea victima declansarii socului anafilactic, ca reactie imunologica violenta, indusa de inocularea veninului de albine.
* Coacaz-negru - substantele de natura steroidica, intre care Lanosterolul, confera preparatelor obtinute din coacaz-negru o actiune similara corticosteroizilor de sinteza, fiind asadar importante in combaterea inflamatiei tesutului nervos. La fel de importanta este si actiunea uleiului obtinut din semintele de coacaz-negru, datorita unor acizi grasi esentiali - acidul gama-linolenic, acidul linoleic 3 si 6 Omega - precursori a numeroase substante fundamentale cu activitate biologica. In asociere cu uleiul de luminita-noptii, uleiul de germeni de grau, uleiul de samburi de struguri, extractul de suc de orz-verde si drojdia de bere (complex vitaminic B), coacazul-negru devine un remediu capital in tratamentul leuconevraxitei, mai ales ca aceasta combinatie are si proprietati remielinizante, observabile dupa 6-9 luni de tratament, prin vizualizare RMN.
* Gemoderivatele indicate in scleroza multipla sunt reprezentate de extractele din mladite de vasc, muguri de nuc si muguri de smochin, care detin proprietati stimulante si regenerative asupra celulelor tesutului nervos central (creier, maduva spinala), dar si rol atenuant al spasmelor, convulsiilor, atacurilor de vertij si tulburarilor de echilibru, asociate sclerozei multiple.
* Uleiul de cimbru - este folosit extern pentru contracararea episoadelor de parestezie (amorteala) specifice bolii, fiind necesara masarea zilnica a segmentelor afectate.
* Uleiul de catina face si el parte din arsenalul remediilor naturiste utile in tratamentul sclerozei multiple, datorita continutului de vitamine C, E, F si PP (nicotinamida) si acizi grasi, elemente deosebit de importante in managementul leuconevraxitei.
Fara indoiala ca ar mai fi multe de spus despre tratamentul sclerozei multiple, mai ales ca fiecare caz are particularitatile sale, iar dozele terapeutice adecvate si perioada de administrare trebuie stabilite in functie de stadiul evolutiv si gradul de responsabilitate al organismului fiecarui pacient in parte.
In cazul in care doriti explicatii si detalii suplimentare, luati legatura cu mine (telefonic). Sa auzim numai de bine!