Galeria VERONIKI ART

Valentin Iacob
SECRETELE MAESTRILOR

Toata luna aprilie, galeria "Veroniki Art" ne daruieste un recital de pictura sustinut de cinci pictori de elita ai Romaniei, un cvintet de marca, format din trei seniori ai generatiei de aur (generatia de varf a artei noastre) - Marin Gherasim, Viorel Marginean si Ion Stendl - si din doi pictori din alte promotii - Horea Pastina si Mihai Sarbulescu - care tind, si ei, sa se "clasicizeze" ca valoare si cota artistica. Expozitia este un dans de culori si plasmuiri rafinate, care acompaniaza primavara, navalita cu lumina si forta ei curata peste noi. Dar exceptionala expozitie de la "Veroniki Art" este si un nou episod dintr-o adevarata "ofensiva" pe simeze a marilor pictori romani in viata. De ani buni, ei pot fi admirati din ce in ce mai des, prin toate galeriile importante. Revirimentul clasicilor, care expun cu pofta si in cavalcada, ca in vremea inceputurilor, se explica, pe langa frumusetea si modernitatea mereu surprinzatoare a artei lor, si prin aceea ca ei sunt repere sigure. Valori sigure. Pe o piata romaneasca de arta care bajbaie inca.
Ca un elogiu al celei de-a doua tinereti a maestrilor romani, galeria "Veroniki Art" si-a propus sa ne arate, odata cu frumusetea lucrarilor, si ceva din mestesugul artei lor, numind expozitia: "Secretele maestrilor". E o propunere ambitioasa, caci de cate ori incercam sa intelegem calea impanata cu taine a creatiei unui artist, patrundem pe furis in gradina unui Demiurg: o gradina palpitand de himere si culori, gradina cu mere de aur! Caci "drumul spre imagine e la fel de important ca imaginea insasi", cum nota maestrul Marin Gherasim, in catalogul expozitiei. Si astfel, tot haladuind prin galerie, printre tablourile intrate intr-o placuta consonanta ale artistilor, ba printre "Absidele" si fluturii gigantici de pe pereti, ori printre peisajele argintate din Balcic, alaturi de "Argonauti" si coloane grecesti, prabusindu-se din panze, ca intr-un vis - vizitatorul poate descoperi o mica parte din secretele maestrilor. Restul, dar nu chiar pe toate, le poate gasi in alte insemnari din catalogul expozitiei, alcatuit de entuziasta curatoare si critic de arta, d-na Veronica Marinescu. Marturisirile celor cinci artisti se constituie intr-un pentalog ad-hoc, subtil si profund. "Nu cunosc secretele maestrilor. Cu totii au mania de a le lua cu ei", zice cu umor Mihai Sarbulescu. Pe cand pentru Viorel Marginean, totul pare clar: "Sunt discipolul unui singur si mare maestru - Realitatea". Ion Stendl este si mai surprinzator. Ne incurajeaza cu o solaritate princiara: "Ma simt bine in aceasta lume postmoderna, in care un Centaur poate fi mai autentic decat un Ferrari. Ma plimb prin minunatul meu muzeu imaginar, fascinat de comorile vazului de care sunt inconjurat. Dupa o zi de truda, ma asez obosit pe pluta Meduzei, care a esuat la marginea desertului de lut de langa orasul meu, si revad intocmirea lucrurilor. Ades, se cuibareste langa mine melancolia. In umbra serii care se lasa, ii soptesc si ei ca ma simt bine in aceasta lume".
Tocmai pentru aceasta lume viguroasa si diafana a expozitiei de la "Veroniki Art", lumea in care un Centaur este mai autentic decat un Ferrari, va invit sa va clatiti sufletul si mintea, vizitand stralucitoarea expozitie a cinci maestri, inconjurati de eternele lor secrete...