LUMINITA ANGHEL
"Sa iubesti si sa fii generos"
Cred ca singura putere de a merge mai departe, indiferent de probleme, de griji, de necazuri, se afla in noi, in fiinta noastra. Solutia: sa gandesti pozitiv, sa crezi ca maine poate fi mai bine decat astazi, sa privesti cu lumina in suflet spre viitor, sa iubesti si sa fii generos. Sa iubesti neconditionat! Daca iti faci o conduita de viata din modul acesta de gandire, la un moment dat vei vedea ca ti se intoarce ceva bun, ca o bine-meritata rasplata. Eu sunt nascuta toamna, dar primavara imi da o energie pozitiva benefica. Fiecare mugur inverzit, fiecare copac inflorit imi trezeste in suflet o bucurie nemarginita, imi creeaza o stare de bine si de optimism. In cariera mea, cuvintele au fost esentiale, asa incat de multe ori imi gasesc refugiul in textele melodiilor pe care le interpretez, in cuvintele care au substanta si transmit emotii, care sunt adevaratul mesager al vietii. Din toate astea eu imi iau energie. Daca reusesc sa cant ceea ce-mi place, sa spun cuvinte in care cred, care-mi transmit, in primul rand, mie emotie, atunci ma incarc pozitiv si pot fi pe scena omul care vibreaza pentru public. Cand trecem prin perioade grele, prin suferinte, si parca nu mai gasim iesirea, sa ne gandim ca intotdeauna dupa ploaie apare soarele. Dumnezeu nu ne incearca degeaba, si cum in viata mea am avut parte de multe ori de realizari frumoase si de bucurii, dar ca orice om obisnuit, am avut si amaraciuni, cred cu tarie ca tot Dumnezeu le rezolva pe toate. Totul e sa avem credinta si sa fim buni. Sa incercam sa facem bine, fara sa asteptam rasplata.
GRIGORE LESE
"Sa ai un loc al tau pe pamant"
De "praznicul praznicelor" (Sarbatoarea Invierii Domnului) am fost acasa, sa-mi vad parintii, neamurile, sa ma-ntalnesc cu oameni apropiati. Am fost la Inviere in satul Stoiceni, in Maramures, acolo unde m-am nascut. La biserica de lemn din deal, strajuita de brazi, am revazut strana cioplita de bunicul meu, Ion. Am vorbit cu batranii din sat, de la care am aflat multe lucruri, pe care nu le stiam. Locul acela in care m-am nascut ma atrage intr-un mod special si cred ca este cel mai frumos din lume. Stiti care este mesajul meu? Nu e bine sa ne instrainam! Daca stii ca ai un loc al tau, nu te poti rataci, ai unde trage. Toate acestea ma fac optimist si puternic. In al doilea rand, horind, trec cu usurinta peste rautatile lumii. Spectacolele pe care le prezint in tara si in strainatate ma fac sa uit de toata vrajba din societatea romaneasca. Faptul ca vin la ele si o multime de tineri nu poate decat sa ma bucure, iar emisiunile pe care le realizez, fie la radio, fie la televiziune, ma plaseaza intr-o alta lume, a satisfactiilor si-a implinirilor. Imi place sa daruiesc din bucuriile mele si celor din jur si nu-mi place sa devin fericit pe necazurile altora. As dori sa dau un sfat tinerilor: daca plecati in strainatate, pentru a va implini material si spiritual, nu uitati sa va intoarceti acasa, pana nu e prea tarziu! Popoarele care si-au pierdut radacinile le cauta prin toata lumea si nu le mai gasesc vreodata. De cate ori ma duc in strainatate, abia astept sa ma intorc. Ma apuca un dor si mi-l astampar horind...
Dr. PAVEL CHIRILA
"Mirosul strazii pe care te-ai nascut"
Pentru mine, primavara inseamna, in primul rand, Sarbatorile Pascale. De-aici ar trebui sa-si traga energia credinciosii crestini, din faptul ca asteapta cu mare nerabdare si incredere cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, care este Invierea. Foarte importanta este perioada de dinainte de Inviere, care este o perioada de post, de reculegere, de introspectie, de cugetare la propriile fapte ale vietii tale, la timpul care a trecut pana atunci... Iar la aceasta mare sarbatoare a Invierii participa si Natura, in felul ei, pentru ca Invierea Mantuitorului a avut un impact cosmic de asemenea forta, incat Natura nu uita, si participa si ea, prin aparitia mugurilor, prin topirea zapezilor, prin pasarelele care se bucura, care-si incep ritualul lor de primavara. Omul, daca nu este nesimtitor, trebuie sa inteleaga ca aceasta bucurie a fapturilor, a Universului, a Naturii apare primavara, si ca o revarsare de energii foarte mari. Din punctul de vedere al medicinei naturiste, al celor care se ocupa de plante, este inca un mare mister si un mare miracol faptul ca seva urca in copaci impotriva gravitatiei, numai si numai ca sa trezeasca la viata mugurele acela foliar sau floral. Omul a cautat sa se integreze in Universul care ne inconjoara, de aceea nici nu ar trebui sa se departeze de acest context, pentru ca de-aici poate-i vin si oboselile lui maxime. In orasele mari, vezi numai ziduri, numai asfalt, muzica e data la maximum, nemaivorbind de poluarea solului si poluarea alimentatiei. Inainte vreme, oamenii isi reglau pana si hrana, in functie de anotimpuri. Acum, pare un lucru bun sa putem manca la micul dejun, in luna martie, lapte in care punem porumb dulce, adus de la mii de km distanta. Numai ca metabolismul nu se mai potriveste cu organismul uman asa cum fusese inradacinat genetic, de mii de ani, si corelat cu miscarile Universului biologic si mineral... Exista un autor francez de fitoterapie, care spune ca locurile natale sunt al treilea parinte al omului, pentru ca hrana, concentratiile elementelor din apa, din aer, modul in care rasare soarele, mirosul strazii pe care te-ai nascut, vorbele auzite - toate lasa o amprenta puternica in copilarie si influenteaza metabolismul... El spunea ca omul ar trebui ca pana si tratamentele sa si le faca din plantele existente in zona in care s-a nascut si a crescut.
Ideea centrala a intrebarii dvs. este ca daca omul e atent la universul fizic si biologic din jurul lui, daca simte ritmul vietii liturgice si spirituale, va beneficia de o relatie armonioasa cu universul care-l inconjoara.
PAULA SELING
Verde si albastru
Primavara renasc sperantele. Lumina infloreste sufletul, descarca cerul de minuni, accentueaza nuantele florilor si ale iubirii. Primavara simti ca poti sa faci orice. Imi place, mai ales, luna mai. E indrazneata, vie, creativa, ca un pictor indragostit. Ma surprind mereu culoarea cruda a padurii si constatarea ca imi place, neasteptat, combinatia de verde si albastru. In fiecare an, luna asta imi aduce mai multe amintiri de acasa, din Maramures, ma face sa ma gandesc la mama...
Natura are, in fiecare an, o noua sansa sa straluceasca, sa se coloreze, sa creeze. In fiecare an reinvie mai cu putere, creste mai cu avant, ironizeaza timpul si neputinta de a ramane neschimbat, rade de zbaterile noastre de a intineri sau macar de a ramane la fel.
Bunicii din partea tatalui stateau intr-un sat retras, pe Valea Chioarului, unde umblau tot felul de legende despre ce se afla pe dealurile din spatele caselor. Stiam ca sunt haite de lupi care, intr-o zi nefericita, au atacat un drumet pe care noaptea l-a surprins prin padure. Copiii din sat mai povesteau ca, dupa dealuri, acolo unde este un mic podis, gasesti cochilii de melci pietrificate, ramase de pe fundul marii retrase in alte ere. Bunica imi spunea ca tot acolo, primavara, femeile gasesc un fel de piatra, pe care e indicat sa o farami intre dinti, sa-ti refaci mineralele pierdute in timpul iernii.
Primavara, imaginatia alearga sloboda si te poarta in orasele de peste lume, acelea unde oamenii stau in apartamente cu privelisti luminoase, peste strazi si parcuri, in zgarie-nori, unde doamnele arata ca scoase din cutie. Undeva, departe, totul merge ca uns, si serviciul tau este incantator, in fiecare zi.
Primavara iti propui sa-ti faci gradina. Anul acesta va fi o mica oaza de verde si lumina, cu peretii pictati, iar masuta cu scaune mici, de fier forjat, cu mozaic vesel, le vei gasi, in sfarsit, ca din intamplare. Va fi gradinita din vis! Primavara asta vei face ordine in dulapurile din beci si vei organiza toate revistele, sticlele, carnetelele, cursurile de la facultate, vei reciti geografia clasei a zecea si vei nota toate zilele de nastere in agenda. Ii vei suna pe toti, saptamanal, si vei iesi la iarba verde. Vei invata sa pescuiesti si te vei astepta la mai putin de la oameni. Primavara asta renasti, visezi, zbori, te intorci acasa. Si te trezesti. E prea cald, e vara, si oamenii sunt in concediu. Nu mai ai timp sa fii sentimental, viata merge inainte si, din cand in cand, pe Magheru se aud, ambaland, motoarele atragatoare de priviri tinere si doritoare. Si iti amintesti, din cand in cand, de ploaia de meteoriti si de prima zi de scoala.
A consemnat