Amicul meu, Dan Dolcu, din Arad, si-a vandut casa. In schimb, si-a cumparat un mic apartament la bloc, sa ramana "cu un picior" in tara, si o casa mare, cu gradina si tot confortul, in prima comuna din Ungaria. N-a fost nevoit sa-si schimbe nici numarul de telefon, deoarece antena romaneasca bate usor pana la noul sau domiciliu. La fel ca el au procedat sute de romani, fenomenul interferentei romano-ungare din zona granitei fiind ilustrat pe larg de presa cotidiana. Anul viitor va disparea si frontiera. Intrand in spatiul Schengen, Romania va deveni parte a Europei Unite si Fara Frontiere. Dintre toate tarile cu care se invecineaza, tara noastra a avut, in istorie, cele mai vii dispute teritoriale cu Ungaria. Ultimele doua decenii au adus insa schimbari de neimaginat inainte de 1989. O noua era s-a deschis in relatiile dintre cele doua membre ale UE. Dupa modelul franco-german, reconcilierea istorica romano-ungara este un fapt implinit si aproape banal. In acest context, guvernele de la Bucuresti si Budapesta ar fi cazul sa tina mai des sedinte comune. Si unul sa tina mai mult seama de sugestiile si experientele pozitive ale celuilalt. Excelenta sa Oszkar Fuzes, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Ungariei la Bucuresti, pledeaza, in interviul de fata, pentru normalitate si intelegere mutuala. Context din care nu poate lipsi, in opinia domniei sale, proiectul de la Rosia Montana, pe care guvernul roman este obligat sa-l trateze respectand pozitia partii ungare si legile europene.
"Problema minoritatii maghiare din Romania nu mai este un subiect sensibil pentru noi"
- Excelenta, cum caracterizati relatiile dintre Ungaria si Romania in acest moment?
- Ca fiind excelente! Romania si Ungaria au devenit aliati de ani de zile, nu doar dupa aderarea la UE. In proportie de 99%, interesele noastre nationale coincid. Practic, nu avem interese diferite nici in cadrul UE si NATO, nici in plan bilateral. Am ajuns sa ne vorbim unii altora chiar si despre cele mai sensibile teme, cu un respect mutual, cu calm si detasare prieteneasca. De doi ani, de cand sunt ambasador, noi chiar am gasit solutii la chestiunile ramase in suspensie de ani de zile. Am putut semna noi memorandumuri, noi intelegeri, privind economia, cultura si minoritatile. Pot spune ca problema minoritatii maghiare din Romania nu mai este un subiect sensibil pentru noi. Vorbim cu toata detasarea si intelegerea pe aceasta tema. Pe de alta parte, Romania si Ungaria au format o alianta ad-hoc la Bruxelles, unde discuta problemele Estului de pe o pozitie comuna. Lucram mult impreuna cu Romania, pentru ca ungurii si romanii nu se mai lupta unii contra celorlalti, ci se ridica impreuna, pentru interese comune. Asta inseamna o relatie de tip nou intre cele doua tari! Romanii pot deja simti ca maghiarii de ambele parti ale frontierei nu mai sunt inamicii lor, ci, daca nu prieteni, atunci sunt cel putin aliatii lor. Or, asta e foarte important. Suntem aliati (in romaneste - n.red.)!
- Va rog sa comentati situatia minoritatii maghiare din Romania, in contextul ultimelor evolutii, tinand cont ca unele excese extremiste sunt de natura sa-i ingrijoreze pe romani.
- Cel mai important lucru pentru noi sunt drepturile privind limba maghiara, drepturi aplicate pe deplin. Maghiarii au in Romania conditiile de baza, elementare, pentru pastrarea identitatii lor nationale. Au realizat foarte multe din doleantele lor: au scoli, au publicatii si edituri, au placutele bilingve, au dreptul la justitie si administratie in limba materna etc. Se afla chiar la conducerea tarii! Este o imbunatatire uriasa fata de acum, sa zicem, zece ani. De aceea, maghiarii se simt mai protejati, mai confortabil in aceasta tara, care este si a lor. Si, daca maghiarii se simt bine aici, acasa, ei pot fi si mai loiali si mai buni cetateni ai Romaniei. Ii sunt foarte recunoscator presedintelui Traian Basescu, pentru afirmatia domniei sale, repetata de cateva ori: "Puteti fi la fel de mandri de nationalitatea voastra maghiara, ca si de cetatenia romana. In acest fel, putem fi impreuna mandri de cetatenia Europei". O formula foarte frumoasa, de care ne amintim mereu cu placere.
"N-ar trebui sa ne lasam influentati de aceste mici grupuri galagioase de extremisti maghiari"
- Care sunt, din perspectiva ungara, neimplinirile si neajunsurile vietii de maghiar in Romania?
- Intr-adevar, sunt unele probleme inca nerezolvate. Autonomia este una dintre ele. Cred ca mai multe feluri de autonomie ar trebui si pot fi puse in practica. Acestea ar face Romania nu mai slaba, ci mai tare. Ar fi o foarte buna tema de gandire pentru romani. Cu cat maghiarii, alaturi de romani, s-ar simti mai siguri si mai puternici in aceasta tara, cu atat Romania ar fi mai puternica. Inteleg ca romanii au o anumita sensibilitate cand vine vorba de autonomie, din cauza istoriei Transilvaniei. Dar asta-i trecutul! E un capitol incheiat! Its over! Eventuala autonomie teritoriala a Sinutului Secuiesc nu inseamna in nici un caz un separatism sau un atentat la integritatea Romaniei. In primul rand, geografic este imposibil. Sinutul Secuiesc se afla la mai mult de 400 de kilometri de granita. Maghiarii vor aceasta autonomie in tara, in mijlocul tarii, nu in afara tarii. Cei care fac comparatia cu Kosovo nu au argumente serioase. Paralela aceasta nu e potrivita deloc, deoarece maghiarii din Romania n-au folosit niciodata violenta pentru a-si obtine drepturile. Ei n-au cerut niciodata sa plece din Romania, sa se rupa de Romania. Trebuie sa-l evoc din nou pe presedintele Basescu, care are meritul de a fi ridicat tabuul autonomiei. Domnia sa pune semnul egalitatii intre autonomie si autoguvernare: aceeasi autoguvernare in Moldova, in Calarasi, in Bucovina, ca si in Sinutul Secuiesc.
- Cum comentati gestul extremistilor maghiari care au defilat cu o pancarta pe care scria "Sinutul Secuiesc nu e Romania"?
- Daca n-as fi ambasador, raspunsul meu ar firahat (bullshit)! Sinutul Secuiesc este, desigur, parte a Romaniei, si daca cineva spune ca nu este inseamna ca vrea sa spuna ca secuii nu sunt cetateni romani, ceea ce inseamna ca acea regiune a Romaniei nu are nici un drept. Asta doresc respectivii sa spuna? Sa-i lase pe secui fara nici un drept? Acel sau acei indivizi sunt, practic, impotriva ungurilor, a secuilor! Toata lumea a inteles ca e vorba nu numai de extremism, ci si de ineptie. Nu are nici o logica, ba, dimpotriva, e contra logicii. In fapt, Ungaria nu are nici un fel de pretentii teritoriale de la Romania! As spune ca respectivul sau respectivii nu sunt provocatori. Sunt pur si simplu prosti! N-ar trebui sa ne lasam influentati de aceste mici grupuri galagioase de extremisti maghiari. Personal, de 35 de ani, de cand vizitez Romania, exceptand foarte mici parti ale populatiilor romana si maghiara, n-am observat nici o animozitate, nici un conflict cat de mic intre ele. Trebuie sa spun ca nu-mi amintesc sa fi avut vreodata, ca maghiar, asa-zise "experiente neplacute" in aceasta tara, cu romanii obisnuiti, de conditie medie. Niciodata! Never, ever! De aceea, cred ca lupta istorica dintre noi e terminata. Intr-un anume sens, nici nu este nevoie de reconciliere, deoarece aceasta a fost deja infaptuita de mult. Suntem reconciliati. Chiar si evenimentele de la Targu Mures, din martie 1990, le-am pus la spate si suntem siguri ca asa ceva nu se va mai putea repeta vreodata.
- Cum va simtiti ca ambasador al unei tari vecine si prietene, traind printre romani?
- Foarte bine, si o sa explic de ce. Traiesc, ca diplomat, timpuri foarte bune pentru relatiile dintre tarile noastre. Personal, de 35 de ani, de cand vizitez Romania, mi-am facut multi prieteni buni. Vad cum din ce in ce mai multi romani au incredere in noi, ungurii, atat in cei din Ungaria, cat si in cei din Romania, precum si in aceasta ambasada si in mine insumi. Si sotia mea, presedinta a unei asociatii internationale, imi spune ca se simte foarte bine aici, are multi prieteni printre romani si duce o activitate sociala intensa. In ultimii zece ani, autoritatile romane au inceput sa discute deschis si transant toate temele, oricat de sensibile, privind relatiile dintre tarile noastre. Vorbim ca oamenii normali. De aceea, relatiile noastre au evoluat atat de exemplar.
"Rosia Montana nu e o afacere buna pentru Romania. E o afacere buna pentru compania Gold Corporation"
- Revista "Formula AS" a scris deseori despre atitudinea remarcabila a Ungariei, a ONG-urilor de la Budapesta, in privinta Rosiei Montane. Care este in prezent pozitia tarii dumneavoastra fata de acest proiect?
- Despre proiectul minier de la Rosia Montana, Ungaria spune inca o data: NU! NU! si NU! In nici un caz. Ungaria are o amintire amara legata de poluarea de la Baia Mare. Chiar daca ne spun acesti domni ca un astfel de proiect merge bine in Canada sau in Patagonia de Sud, noi nu suntem de acord. Dar intelegem ca este vorba despre o decizie interna, care apartine Guvernului si Parlamentului Romaniei. Ar putea fi vorba de organizarea unui referendum, ar fi mult mai bine pentru toata lumea. In cazul in care Guvernul si Parlamentul roman vor decide, totusi, sa inceapa exploatarea la Rosia Montana, pe care noi, indiferent ce ni s-ar spune, o consideram periculoasa, Ungaria va avea peste 300 de intrebari pe aceasta tema, de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste, pana la protejarea mediului, dar si a siturilor arheologice ale zonei. In plus, dati-mi voie sa va spun: Rosia Montana nu e o afacere buna pentru Romania. E o afacere buna pentru compania Gold Corporation. Ei vor investi, ei vor face bani, ei vor lua cu ei profitul. Romania cu ce va ramane? Cu mult prea putin in raport cu pierderile irecuperabile: consecinte groaznice pe termen lung in privinta protectiei mediului; pierderea a sute de hectare de padure, ce se va reface, eventual, in o suta de ani; pierderea mostenirii culturale si arheologice; pierderea unei comunitati si a unor monumente unice in Europa. Romania, merita sa pierzi toate acestea? Romania, gandeste-te bine!
- Compania RMGC si ministrul roman al Economiei ne asigura ca vor veni multe lucruri bune pentru Romania de la acest proiect. S-ar putea sa ne scape de criza! Ce credeti?
- Pur si simplu nu vad ce este bun pentru Romania in acest proiect! Ma intreb ce este bun pentru Guvernul roman?! Inteleg ca unii localnici sa se bucure ca primesc niste slujbe pe un termen oarecare. Dar si pentru ei s-ar putea gasi multe posibilitati alternative de castig, multe variante de dezvoltare durabila a economiei locale. Deci, mineritul nu este singura posibilitate de a scapa de saracie, de a reduce somajul si de a interesa tineretul. Ca sa fiu concis, chiar daca lucrurile ar putea merge bine cu acest proiect, chiar daca tehnologia ar fi buna si daca toate promisiunile ar fi tinute, cine poate garanta ca nimic nu se va intampla? In fiecare minut e de asteptat sa se intample ceva... tehnologia se poate defecta, poate veni o inundatie, poate avea loc un cutremur... S-au intamplat astfel de lucruri peste tot in lume. De aceea, repet, pozitia Ungariei fata de acest proiect: nu, nu si nu! No way!