ADRIANA BITTEL, scriitoare
"Atata timp cat esti viu, e bine"
Cand eram foarte tanara, inca de la inceputul lui martie, adulmecam in aer o neliniste bucuroasa, o emotie inaugurala imi dadea tarcoale, cu promisiuni de intamplari nemaipomenite si ma apuca un fel de dor de duca. N-aveam unde sa ma duc, dar era bine. Infiorarile de primavara imi aduceau o energie sporita, o bunavointa vesela in relatiile umane si un veritabil extaz in fata zarzarilor infloriti curat, prin curti si parcuri bucurestene. Asteptam miresmele de liliac, de salcam, ale teilor de la sosea, in plin soare sau in inserari cu ciripeli, si ele isi tineau fagaduiala de frumusete, dandu-mi incredere ca si in viata mea lucrurile vor fi bine si placut randuite.
Odata cu maturitatea insa, nenumaratele obligatii nu-mi lasau ragaz sa vad decat prin geamurile prafuite ale autobuzelor care ma duceau la Casa Scanteii, ca din griuri si noroi a dat frunza frageda, ca s-au trecut magnoliile din curti de ambasade si au inflorit castanii. Simteam mai mult primavara in urzicile, spanacul si ceapa verde din piete, in multumirea ca nu mai tremuram de frig in casa, la birou, la cozi, ma reconfortau lumina zilelor mai lungi si perspectiva concediului de doua saptamani la mare.
Acum, dupa ce am trecut prin multe si am capatat o alta masura a lucrurilor, cu mintea de pe urma, natura care isi vede inainte de treaba ei, indiferenta la dramele si framantarile noastre, imi aminteste mereu ca, atata timp cat esti viu, e bine.
Pr. IOAN POPESCU
"Credinta neindoielnica e sursa de energie"
Primul cuvant pe care l-a spus Mantuitorul Iisus Hristos dupa Inviere, si nimic nu este intamplator din ceea ce a spus si a facut El, a fost: bucurati-va! Deci, Iisus cel Inviat este sursa, este izvor de bucurie. Daca intelegem cu-adevarat ce inseamna pentru noi Invierea Lui, nu pentru El, si anume ca nu murim sau ca si noi vom invia, atunci suntem mantuiti. Cand Mantuitorul L-a incredintat pe Toma despre Invierea Lui, i-a spus: "Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!". Deci, credinta neindoielnica este sursa de fericire, de bucurie, de enegie. Apoi, in jurul nostru sunt atatia oameni frumosi, oameni odihnitori, oameni blanzi, care sunt izvor de energie, care ne-ajuta sa mergem mai departe. Sa cultivam prietenia cu ei, sa incercam sa descoperim frumosul din fiecare om - adica sa vedem partea plina a paharului. Din pacate, de multe ori, trecem prea repede pe langa minunile care se intampla in jurul nostru. Sa nu uitam Natura, Universul, toata Creatia lui Dumnezeu; orice rasarit sau apus de soare este o minune, orice frunza, orice floare, cerul instelat - tot ceea ce este in jurul nostru e o minune. Din pacate, ne-am obisnuit cu ele, nu mai avem ochi sa le observam, desi acest spectacol de minunatii ne poate umple sufletul de bucurie. Eu imi extrag bucuria si energia si dintr-o competitie cu mine insumi care-mi da o satisfactie mare. Un mare duhovnic ne spunea o vorba care-mi rasuna si acum in urechi si o folosesc tot timpul: "Sa te daruiesti, sa te depasesti!". O competitie permanenta cu tine insuti de a te autodepasi, de a fi mereu in progres, de a nu te opri in lupta cu tine insuti. Daca stai numai putin in loc, incepi sa cobori. Cand simti placerea de a darui, de a te darui, ai si satisfactia si motivatia de a merge mai departe. Dar toate te duc la Creator, la Dumnezeu. N-ai de ce sa te mai temi, n-ai de ce sa mai fii trist. Spunea tot un mare duhovnic ca un credincios trist nu este suficient de credincios, daca avand asa o mare comoara cum e Dumnezeu, mai e trist.
MARIA PLOAE, actrita
"Florile, copiii si mama"
Intrebarea dvs. este foarte frumoasa, e pe sufletul meu. Poate unde eu m-am nascut la inceput de primavara - iubesc primavara, si tot timpul: vara, toamna, iarna, ma gandesc numai la primavara! Mie, primavara imi aduce multe bucurii si este reinvierea mea trupeasca si sufleteasca. Simt ca primavara sunt mai sanatoasa si mai plina de viata. Bucuria cea mare este ca am acasa o gradinita mica si care acum e plina de flori. Peste iarna, pun toate muscatele si cercelusii, precum si celelalte flori care nu rezista in gradina, sus, in foisor, unde au multa lumina, iar primavara, inainte de Paste, le scot afara si-mi inviorez dintr-o data gradina. Mai am cinci mesteceni, o salcie, o magnolie superba, cu peste 70 de cupe care stau sa se desfaca, am ghiocei, primule, viorele, margaritarele sunt imbobocite, ca sa nu mai vorbesc de iasomie, de liliac si de forsitia. Sa va mai spun de mestecanutii care-mi sunt atat de dragi, si pe care i-am adus din cea mai frumoasa zona a tarii, din Magura, langa Pestera, in spatele Bucegilor si la poalele Pietrei Craiului. I-am adus cand erau inca puisori si nu li se vedea camasuta alba, ca ei - la inceput - nu au straiul alb. Mai tarziu am aflat si ca degaja o energie buna si e benefic sa stai in preajma lor. Sa vedeti ce-i mai imbratisez, ii iau in brate si-i sarut si le doresc sanatate. De altfel, primavara, imi iau de obicei cana de ceai sau de cafea si ma plimb printre floricele si le vorbesc, ca lor le place foarte mult sa le vorbesti. Primavara e momentul cand chiar daca joc sau nu joc, nu mai sufar, nu ma mai gandesc la asta, sunt bucuroasa pentru tot ce e in jurul meu. Ce inseamna primavara? Inseamna reinnoire, reinviere, si poate ca nu intamplator, Dumnezeu a vrut ca Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos sa fie chiar in mijlocul primaverii. De aceea ma gandesc ca e foarte important ca toate florile-astea, fie ca sunt in gradina noastra, fie in parcul in care ne plimbam, fie sunt in varf de munte, sa le inchinam lui Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, si Maicii Domnului.
In rest - sunt foarte fericita, datorita copiilor. Meseria asta a mea de actrita necesita o daruire totala, pentru ca tine de o vocatie, iti cere in general toata energia si nu permite s-o imparti. Dar eu am impartit-o cu familia mea si familia a fost pe primul loc, iar copiii imi aduc o mare, mare bucurie. In afara de copii, care-mi sunt foarte dragi si-mi aduc satisfactii si bucurii in fiecare clipa, mai avem si necazuri, ca asa e viata facuta, si din culori roz, dar si gri. In afara de asta, ma gindesc la mama, care, desi are o varsta inaintata, are putere sa se lupte acolo, in satul ei, sa-si ingrijeasca pamanturile, pasarile de prin ograda, si asta-mi da si mie energie. Cand o aud: "Mama, am planuri mari pentru primavara asta! Vreau sa-mi vad graul crescand si papusoii in bataia vantului", imi da o energie extraordinara, si daca mama mea e bucuroasa de viata, cum sa nu fiu eu? Viata e frumoasa si e plina de bucurii, totul e sa stim sa le cautam, sa vedem frumosul, sa-l alegem si sa ne implinim prin frumos.
A consemnat