Curajul Justitiei si forta Societatii civile

Ion Longin Popescu
In ultimul deceniu si jumatate, de cand investitiile straine au inceput sa intre in Romania, am remarcat tot mai multe cazuri de companii arogante care, crezand ca au venit intr-o tara unde societatea civila este inexistenta, iar coruptia autoritatilor este maxima (ceea ce in parte este adevarat), au amplasat, la mica intelegere cu primariile si guvernantii, obiective industriale care in Vestul Europei n-ar avea nici o sansa.

Exemplul clasic este Gold Corporation de la Rosia Montana care, cu o siguranta de sine jignitoare pentru romani, anuntase ca va obtine primul lingou de aur, in anul 2004! In realitate, in anul de gratie 2010, compania are toate avizele anulate de justitie! Dupa 12 ani, se afla la cota zero, vorba doamnei Sulfina Barbu. La fel a procedat compania "Transgold" de la Baia Mare, generatoarea catastrofei ecologice din anul 2000, de pe Tisa. In orase, mai ales in Bucuresti, s-au remarcat firmele imobiliare cu o predilectie batatoare la ochi in a propune proiecte scandaloase, de turnuri de otel si sticla, in restransul centru vechi ce ne-a mai ramas. In fine, producatorii transnationali de substante periculoase, alungati de peste tot de ecologisti si autoritati, si-au gasit un culcus cald pe plaiurile mioritice, ridicand la iuteala, de la firul ierbii, instalatii si cosuri pe care iese fum cancerigen si paralizant. Este cunoscutul caz Kronospan. Spre surprinderea lor, toate aceste entitati corupatoare si lacome s-au trezit aduse in fata justitiei de catre o societate civila tot mai puternica. Iar sentintele nu le-au fost favorabile deloc.

Agentia de Mediu Brasov, fortata sa-si linga stampila

La 12 martie recent, Curtea de Apel Brasov, aceeasi institutie care a salvat Varful Carnic de la Rosia Montana, a suspendat, printr-o decizie irevocabila, acordul de mediu emis de Agentia de resort din Brasov, pentru fabrica companiei Kronospan din acest oras, fortand-o, cum se spune, sa-si linga stampila. Actiunea in instanta a fost promovata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca. "Kronospan Romania" este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si lucrarile de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, din cauza emisiilor de formaldehida si praf de lemn. CIDRM si brasovenii au demonstrat ca fabrica, construita in lipsa avizelor de mediu necesare, contravine Directivelor Europene privind substantele periculoase (SEVESO II), formaldehida fiind clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cancerigena.

Turnul Scolii Centrale, proiectat de rechinii imobiliari, a cazut!

Un alt succes recent al societatii civile este sentinta Tribunalului Bucuresti prin care este anulat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), care prevedea constructia unui turn de 15 etaje vizavi de Scoala Centrala din Bucuresti. Acest PUD criminal fusese aprobat de Consiliul Local al Sectorului 2 si prevedea demolarea celebrului restaurant Moldova si a cladirilor de epoca din str. Icoanei nr. 6 si 8. Potrivit lui Nicusor Dan de la Asociatia "Salvati Bucurestiul", actiunea de anulare a PUD-ului a fost initiata separat, de Asociatia Prietenii Scolii Centrale, Asociatia Salvati Bucurestiul si (spre lauda lui) de Ministerul Culturii, dosarele fiind conexate la Tribunal. Intr-o actiune separata, prefectul Municipiului Bucuresti a atacat si el acelasi PUD, dosarul fiind in curs de solutionare, tot la Tribunalul Bucuresti. De notat ca avocatii Simona Togui si Bogdan Dumitru au sustinut cauza in instanta fara sa pretinda nici un onorariu, fiind scandalizati, ca atatia alti bucuresteni, de atitudinea consilierilor si a primarului de la sectorul 2. "Decizia Tribunalului Bucuresti", spune Nicusor Dan, "confirma inca o data sutele de ilegalitati urbanistice de la Primaria Sectorului 2 (unde primarul Neculai Ontanu, consiliera Ileana Kisilewicz si arhitectul sef Bogdan Parvanu sunt inca in functie!)". Curajul Justitiei, dupa cum am vazut si zilele acestea pe toate ecranele, secondat de forta tot mai crescanda a organizatiilor civice, reprezinta amprenta acestui timp, de care politicienii si functionarii superiori ai statului, care au ceva necurat pe constiinta, ar trebui sa se teama.