Cele mai expuse imbolnavirilor neoplazice sunt femeile fumatoare. Extensia alarmanta a bolii a determinat oamenii de stiinta sa-si concentreze munca de cercetare asupra unei mai bune clarificari a implicarii genelor, hormonilor, a factorilor de mediu si a stilului de viata, in aparitia cancerului mamar.
Simptomele bolii
Raul nu apare din senin. Numeroase argumente impun concluzia ca manifestarea bolii de san apare dupa multi ani de abuzuri alimentare, fumat, consum sistematic de alcool, tratamente de substitutie cu hormoni, lipsa de somn, de miscare, sedinte de raze ultraviolete sau expunere prelungita la soare. Recent s-a semnalat ca nici mamografiile repetate, ori alte expuneri la raze X, ba chiar si produsele cosmetice protectoare contra razelor ultraviolete nu sunt lipsite de nocivitate in timp. Genele sunt si ele implicate, in proportie de 5-10%, in cancerul de san, iar stilul de viata si anumiti factori din mediul inconjurator au o implicare de 90% in boala. Sintetizand factorii nocivi in procente, un institut american a elaborat urmatorul tabel: 35% din toate cancerele se datoreaza unei alimentatii necorespunzatoare; 30% fumatului, alcoolului, virusurilor, infectiilor fungice, noxelor, expunerii prelungite la soare, poluarii mediului, radiatiilor, bioacumularii in timp de metale grele in organism. (Toti acesti factori sunt dovediti ca dusmani ai imunitatii naturale.) In ce priveste implicarea in declansarea bolii a unor medicamente, vaccinuri, unde electromagnetice, implanturi siliconice, tatuaje, depilatoare si deodorante axilare, exista controverse.
Prevenirea bolii
Pornind de la proverbul atat de intelept ca "paza buna trece primejdia rea", amintesc aici riscul supra-alimentarii fetitelor, dovedit ca duce la maturitate la aparitia de leziuni precanceroase ale glandei mamare. Daca in urma cu o suta de ani, prima menstruatie aparea la varsta de circa 17 ani, in prezent ea apare la 12-13 ani; la fel menopauza, daca in urma cu un deceniu, ea se instala la circa 45 de ani, azi intarzie pana la 50 de ani, si chiar mai mult. Aceste date arata ca in prezent tesuturile hormonal dependente ale femeilor suporta un numar sporit de cicluri menstruale, fapt interpretat de medicina actuala ca un risc cancerigen.
Depasirea momentului psihic al aflarii diagnosticului
Fara exceptie, aflarea diagnosticului de cancer mamar duce la panica. In asemenea cazuri, pastrarea luciditatii este foarte importanta. Suportul moral acordat acestor femei trebuie sa fie cat mai prompt. Daca socul diagnosticului nu este intampinat rapid si cu profesionalism, el poate declansa severe tulburari emotionale, care implica adesea intreaga familie. Adaptarea psihica in confruntarea cu realitatea bolii difera de la o femeie la alta. Medicii, psihologul, cat si cei apropiati bolnavei au menirea sa o ajute sa-si gestioneze cat mai bine frica, apeland la solutii naturale.
Aflarea diagnosticului de cancer poate provoca manifestari intense, dureri de cap, insomnii, oboseala persistenta, in aproape jumatate din cazuri. Mai pot fi semnalate stari de furie, disperare, stare de anxietate, frica ori forme de depresie. In ce priveste riscul dramatic al exciziei sanilor, atitudinea femeilor lovite de boala e, si ea, diferita. Unele sunt de acord sa ii piarda, cu speranta ca isi vor recapata, in schimb, sanatatea, pentru a-si putea vedea linistite de copii, de familie. Altele gandesc, dimpotriva, ca sunt gata sa-si piarda viata, dar nu sanii. La fel de coplesitoare ca si optiunea sau refuzul chirurgical, sunt si nesiguranta evolutiei bolii, pericolul recidivelor etc. E clar ca singura si nesprijinita moral, o femeie bolnava nu poate iesi din spaima de moarte. Coplesitoare este si frica de efectele secundare ale tratamentului oncologic, chimio si radioterapeutic, inainte si dupa indepartarea sanului.
Psihoterapia cancerului
Detensionarea psihica si tehnicile de relaxare pot frana anxietatea prezenta in suferinta oncologica, echilibrand emotiile si rarind starile de plans. Psihoterapia face parte integrala din planul de tratament! Atentia este deturnata de la boala spre o gandire optimista, plina de speranta, ce ajuta mult organismul sa-si mobilizeze fortele pentru oprirea procesului malign.
Recomandari pentru inlaturarea incordarii psihice:
* Hrana predominant vegetariana, evitand proteinele si, mai ales, grasimile de origine animala (inclusiv margarina).
* Oprirea radicala a consumului de bauturi ce contin alcool.
* Medicamente linistitoare (tranchilizante), numai la recomandarea expresa a medicului oncolog (unele au potential neoplazic).
* Interzicerea categorica a fumatului si a consumului de cafea.
* Somn suficient si profund (in timpul somnului intra in actiune hormonii ce repara genele si moduleaza imunitatea scazuta).
* Exercitii fizice, mai ales mers pe jos, 4-5 km zilnic.
* Respiratii ample si repetate de 3-4 ori pe zi.
* Reinvatarea rasului (tratament practicat in clinicile indiene).
* Relaxarea constienta a tuturor partilor trupului (exercitiul Jakobsohn) prin control (scanare) mentala.
* Consum sporit de apa. Nimic nu se poate face fara ea!
* Cina servita foarte devreme, pentru a menaja ficatul si a nu tulbura somnul, din cauza unei digestii intarziate.
* Rugaciunea - cei ce o practica s-a dovedit ca traiesc mai mult.
* Exercitiu cu bratele ridicate. La fiecare ora, tineti 60 de secunde bratele in sus. Este o manevra simpla ce aduce un plus de sange creierului.
* Excludeti, seara, sursele de stiri negative (presa si televizor). Perturba grav odihna nocturna.
Tratamentul tumorilor maligne mamare
Stiinta mai are nevoie de probe solide pentru a clarifica mai bine actiunea si natura factorilor ce intervin in aparitia bolii. Exista cazuri cand acelasi tratament, aplicat la o tumora mica, s-a soldat cu un esec, in vreme ce la o tumora considerata inoperabila, vindecarea a fost spectaculoasa! Fiecare organism are forte si resurse de vindecare proprii nebanuite, care inca nu ne sunt cunoscute pe deplin. O cercetare recenta, realizata in SUA, a relatat vindecarea a 17 cazuri diferite de cancer, prin activarea zonei din creier care raspunde de bucurie si fericire, fenomen vizualizat prin rezonanta magnetica. Este un argument in plus ca psihologul poate aduce liniste in creier, singurul care mobilizeaza, la nevoie, toate miliardele de celule de aparare ce realizeaza vindecarea. Din pacate, tratamentele dedicate cancerului de san sunt adeseori percutate de informatii contradictorii, ce creeaza dificultati in luarea deciziilor, fiecare din ele garantand vindecarea, desi "victoriile", adesea, lipsesc. Demn de semnalat este faptul ca in ultima vreme au fost dezvoltate si alte planuri de tratamente complexe pentru tumorile maligne la san (unele au fost mentionate mai sus) ce nu apeleaza la chimio-radioterapie si chirurgie, ci la o alimentatie sanatoasa, miscare, relaxare, tratamente neinvazive, psihoterapie si rugaciune. Nu in ultimul rand, prevenirea unui neoplasm la san include un autocontrol lunar prin simpla palpare in oglinda (nu in preajma perioadelor menstruale).
Evitarea cancerului de san este o optiune personala in aproape 90% din cazuri si ea depinde de adoptarea unui mod de viata cat mai sanatos.