Desi constrictia vaselor sanguine la nivelul extremitatilor (maini, picioare), atunci cand sunt expuse la temperaturi reduse, este normala la persoanele afectate de sindromul Raynaud, acest raspuns la frig este exagerat, astfel incat arterele care deservesc zonele amintite sufera de asa-numitul vasospasm. Practic, are loc o vasoconstrictie temporara, dar dramatica la nivelul acestor vase sanguine, care limiteaza aportul de sange. Fenomenul, cu timpul, poate fi si mai mult ingreunat, prin aparitia unor ingrosari manifeste, pe acest segment arterial. Rezultatul, cunoscut si de dvs., este ca pielea afectata devine palida si intunecata, datorita absentei fluxului sanguin in acea zona. Odata ce spasmul arterial inceteaza, sangele se reintoarce si tegumentul devine rosu sau albastrui (acrocianoza), inainte de a reveni la culoarea normala. Toate aceste manifestari sunt bine inteles insotite de pusee dureroase, furnicaturi si intepaturi.
Cauzele care stau la baza instalarii bolii Raynaud, la care sunt predispuse mai mult femeile decat barbatii, sunt in general: colagenozele (sclerodermie, lupus), administrarea de beta-blocante, expunerea la anumiti agenti in timpul chimioterapiei sau la anumite substante chimice (ex. clorura de vinil), sau ca manifestare consecutiva anemiilor, focarelor infectioase cronice, bolilor endocrine sau bolilor sistemului nervos central. Pentru majoritatea pacientilor, sindromul Raynaud este mai mult o neplacere decat o boala, dar la multi dintre acestia, este posibila aparitia unor complicatii, cum sunt ulceratiile cutanate sau chiar necrozarea tesuturilor afectate (cangrena). Ca tratament, preventia este cheia reducerii numarului si severitatii episoadelor specifice bolii Raynaud, profilaxie care include evitarea frigului si a apei reci, renuntarea la fumat, evitarea stresului, efectuarea regulata de exercitii fizice pentru imbunatatirea fluxului sanguin, evitarea medicamentelor contra racelilor eliberate fara prescriptie medicala, precum si a anticonceptionalelor ambele tipuri de medicamente afectand circulatia periferica. Daca masurile profilactice nu sunt suficiente, se pot administra blocante de calciu sau vasodilatatoare, pentru relaxarea muschilor netezi, dilatarea vaselor mici de sange, si pentru prevenirea vasospasmului, manifestari caracteristice sindromului Raynaud.
In situatii extrem de rare, este necesar tratamentul chirurgical, care consta in proceduri precum simpatectomia sectionarea nervilor simpatici, care controleaza raspunsul vaselor sanguine sau blocajul simpatic injectarea unor substante chimice in nervul cel mai apropiat. Sigur ca si o abordare naturista, complementara tratamentului alopat, este indicata si necesara, in scopul reducerii frecventei si al atenuarii manifestarilor caracteristice bolii Raynaud. Remediile care trebuie utilizate sunt urmatoarele:
* Ginkgo biloba cu actiune neuroprotectoare in deficiente circulatorii si deteriorarea circulatiei periferice, avand efecte deosebite in tratamentul claudicatiei intermitente, sindromului Raynaud si bolii Croq, dar si in combaterea sindromului vertiginos, acufenelor, insuficientei cerebrale sau in stadiile incipiente ale maladiei Alzheimer. Doza de administrare este de 120-240 mg extract uscat in forme farmaceutice standardizate, lichide sau solide, de 2-3 ori pe zi, inainte de mese.
* Faina de mustar negru foarte bun revulsiv si vasodilatator local sub forma de cataplasme aplicate timp limitat, 30-40 minute. Terciul obtinut prin amestecarea fainei de mustar cu apa calduta se aplica pe zonele afectate (o aplicatie zilnica), dupa ce in prealabil se realizeaza o irigare locala cu o pelicula de ulei (floarea-soarelui, masline) sau vaselina. Totodata se trece la un regim alimentar fara carne, zahar si alcool, dar cu un consum sporit de usturoi, ceapa, patrunjel, sirop de afine, fragi, coacaze, suc de lamaie, portocale si rosii.
* Cold Relief Balm unguent cu proprietati stimulante asupra circulatiei sanguine din piele si efect calmant asupra terminatiilor nervoase tegumentare. Se fac 1-2 aplicatii zilnice, pe zonele afectate.
* Pain Balm unguent relaxant cu efect rapid in calmarea durerilor provocate de vasospasm si efect relaxant asupra musculaturii netede aferente segmentelor vasculare periferice. Se fac, de asemenea, 1-2 aplicatii zilnice, ca si in cazul primului unguent. Pentru combaterea crizelor sunt de asemenea indicate baile ascendente ale mainilor si picioarelor, cu ape termale sulfuroase, la temperatura de 35-40gr.C. Sa auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD fitoterapeut, consultant nutritie Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"As vrea sa comunic cu cititoarele care s-au vindecat de fibrom uterin"
(Raspuns pentru CATINCA, F. AS nr. 905)
Doamna Catinca, din pacate nu va pot divulga numele pacientelor noastre care s-au vindecat de fibrom uterin. Dar daca intrati pe forum, veti intalni pareri si discutii despre tratamentele noastre naturiste si, in special, despre produsele originale pe care le preparam in farmacie.
Pentru a va putea personaliza un tratament corespunzator, as avea nevoie de mai multe detalii: daca aveti menstruatie regulata, hiper sau dismenoree, sangerari in afara menstruatiei, dureri de spate sau abdomen etc. Din ce relatati dvs., stiu doar ca vi s-au descoperit "trei noduli uterini subserosi", cel mai mare fiind de 4,8 cm. Daca nu exista alte simptome semnificative, va pot recomanda un tratament naturist care se administreaza cel putin sase luni, dupa care va recomand sa faceti o ecografie si un control ginecologic. Tratamentul este foarte complex si se compune din mai multe etape:
* Intern: Tonic ginecologic "E-lite", Sanofem, Profemina, Tuia, Astragalus, Formula anemii, Boswellia.
* Extern: Superforte Ovulin, ovule ginecologice, si Superforte Supozin, supozitoare fitoapicole.
Tonicul ginecologic actioneaza intern, regleaza hormonal, stimuleaza activitatea endocrina si a organelor genitale feminine, a glandelor mamare si in probleme de sterilitate. Contine miere, propolis, polen, extracte din coada-soricelului, salcie, salvie, tuia, zmeur, angelica, mur, cresisoara, echinacea, uleiuri esentiale de lavanda, fenicul, marar.
Superforte Ovulin, ovule ginecologice sub forma de crema solida, contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din galbenele, sunatoare, musetel, tataneasa, catina, urzica, cimbru, salvie, morcov, mumio si argila. Au actiune locala remarcabila asupra aparatului genital feminin: reglatoare asupra pH-ului vaginal, antiinflamatorie, antiinfectioasa, antitumorala, antimicotica, decongestionanta, antihemoragica, trofica si cicatrizanta. Actioneaza pe colul uterin, uter si organele anexe.
Superforte Supozin, supozitoare fitoapicole sub forma de crema solida, contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din galbenele, sunatoare, musetel, catina, tataneasa, uleiuri esentiale din ienupar, salvie, pin, fenicul, geraniu, mumio si argila. Se recomanda in afectiuni ginecologice impreuna cu Superforte Ovulin. Sunt deosebit de eficiente in inflamatii si tumori din zona genitala si a micului bazin. Au actiune calmanta, cicatrizanta, antihemoragica in afectiuni ginecologice, prostata, reumatism, hemoroizi.
Dr. IOAN GH. MARGINEAN medic primar ORL C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Cum se poate ameliora polipoza nazala fara operatie?"
(Raspuns pentru EUGENIA Arad, F. AS nr. 905)
Polipoza nazo-sinusala defineste prezenta de polipi, uni sau bilateral, in fosele nazale si cavitatile sinusale ale fetei. Etiologia polipozei este ipotetica. Alergia este prezenta in aproximativ 30% din cazurile manifeste clinic, cu: rinoree, obstructie nazala (nas infundat), stranuturi in salve matinale, hiposmie (diminuarea mirosului), prurit, tuse, asociere cu astmul bronsic. Ca simptome secundare, exista tulburari de somn, sforait, cefalee, cu exacerbari la stimuli nespecifici: schimbari de temperatura, mirosuri intense, iritanti chimici, fum, praf etc. Polipoza nazala se asociaza cu astmul bronsic, in 30% din cazuri, intoleranta la aspirina (sindromul Fernand Widal) si cu fibroza chistica. Tratamentul polipozei nazale este medical si chirurgical, avand ca obiective: eliminarea polipozei si a rino-sinuzitei asociate, restabilirea respiratiei nazale si olfactiei (mirosului), prevenirea recidivelor. Chirurgia endoscopica functionala este tratamentul de electie al indepartarii polipilor, cu o rata scazuta a recurentelor. Pe primul loc in planul terapeutic al polipozei nazale complicate cu astm bronsic alergic se afla carenta alergenica, aceasta insemnand evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polenul, praful de casa, mucegai, pene si fulgi, plante si animale de casa. Terapia tulburarii olfactive (pierderea mirosului) vizeaza dezobstructia nazala si ventilatia eficienta a epiteliului olfactiv (receptorii mirosului). Va recomand urmatoarea schita de tratament: dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza spalarea foselor nazale cu o solutie salina (1 lingura sare gema la 1 litru apa calduta), sau cu solutii sterile din apa de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar); fito-gemoterapie cu trei-frati-patati ceai (2-3 cani pe zi) si extract de coacaz negru. Se instileaza in fosele nazale cate 2-3 picaturi (pufuri) dintr-o solutie preparata (reteta proprie). Autoadministrarea instilatiilor nazale se va face in pozitia Moffat: sezand pe genunchi, cu trunchiul arcuit, capul la nivelul solului sau in pozitia culcat, cu capul in hiperextensie, la marginea patului; 10-15 sedinte de aerosoli cu dezametazona/ flixotide nebules in ser fiziologic; pulverizati 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol salin 100% natural), in aerul din incaperi, in special deasupra patului unde dormiti, in vederea optimizarii microclimatului ambiental. Ocnasept spray constituie o metoda comoda si eficace de "salina la domiciliu" prin aerosoli incarcati cu ioni negativi, care amelioreaza respiratia, clearance-ul ciliar al mucoasei, fluidifica secretiile, reduc vascozitatea sputei si bronhospasmul. Ocnasept spray poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, fax: 0269/42.12.56, e-mail: sanmed@online.asconet.ro