Cronica plastica

Valentin Iacob
Galeriile municipiului Bucuresti

Un dar boieresc

Nici nu incepuse bine acest martie inecat in zapezi, cand patru pictori din generatia "de aur", generatia seniorilor artei noastre plastice - Horea Cucerzan, Vasile Grigore, Traian Bradean si Neculai Iorga -, impreuna cu un "mezin" din generatia optzecista (mezin de varsta, dar nu de valoare!), pictorul Mihai Sarbulescu, s-au hotarat sa dea un recital de forma si culoare, tandru si spumos. Si s-au dezlantuit toti cinci pe calea visului, la un drum de primavara. Asa ca s-au infatisat publicului bucurestean inhaimurati in culori diafane, de gala si-aproape vii, din tablourile lor. Lor li s-a alaturat si un sculptor valoros, Vladimir Predescu, care a acompaniat in marmura, cu lucrari surprinzatoare, spatiul stralucitor al culorilor de pe peretii galeriei.
Galeria este a municipiului Bucuresti si se afla in plin centrul Capitalei, langa Universitate, pe strada Academiei nr. 15. Aceasta veche galerie bucuresteana, cu traditie glorioasa, ajunsese de ceva vreme un soi de port al diletantilor, o capitanie a kitschului in arta Capitalei. Dar in acest inceput de martie, ea a fost luata in manageriat de catre "Elite Art Gallery", aflata sub patronaj UNESCO, si care prin initiativa entuziastei sale patroane, d-na Mihaela Dragomir, a tinut sa-si inaugureze noua sala intr-un mod convingator cu acest recital de sase maestri. Expozitia a fost dedicata femeilor lumii. Este ofranda pretioasa si gingasa adusa femeii si nemarginitului amor pentru ea. O ofranda printr-o expozitie care trebuie neaparat vizitata, mai ales ca de acum incolo, ea va fi urmata, prin osardia Elite Art, de o cavalcada neintrerupta a bunului gust.
*
Am tinut sa stau de vorba si cu d-na Mihaela Dragomir, cea care a voit ca de-acum incolo, printr-un efort financiar major, sa faca un dar boieresc Bucurestiului. "Vrem ca aceasta sala sa devina un punct de educatie in domeniul artei. Si vrem s-o folosim la maximum, sa-i redam vechea stralucire. Ne zbatem din toate puterile ca s-o renovam si s-o facem o galerie europeana unde, pe pereti, pe simeze, sa fie tablouri, iar in sala sa facem activitati prin care sa initiem publicul in arta: vom avea o biblioteca de arta in galerie, calculatoare, asa ca noua galerie va fi si punct de informare in domeniul artei", spune d-na Dragomir. "Si vom promova aici tinerii artisti, dar nu numai pe ei. Caci galeria noastra, inaugurata de Martisor, este o suma de trecut si de prezent. Dorim sa facem proiecte stabile, din timp, inchegate, nu dupa cum bate vantul. Asa ca asteptam propuneri bune de la critici de arta, pictori si grupuri de pictori."

- Simtiti ca e ceva nou cu galeriile si comertul nostru de arta?

- Chiar daca nu exista la noi inca o piata de arta constanta, si nici macar una cat de cat infiripata, important e ca se deschid noi galerii. in Bucuresti, in clipa asta, apar galerii, expozitii, se produc evenimente artistice majore. Ceva bun se contureaza in sfarsit!

Picturi de: Vasile Grigore