Raspuns pentru EMILIA, F. AS nr. 897 - "Cum ma pot trata de ulcer pentru a scapa definitiv de el?"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Cu toate ca aproximativ 90% dintre ulcerele peptice se vindeca intre 1 si 3 luni de la inceputul tratamentului, exista si cazuri in care vindecarea poate esua, iar nerespectarea tratamentului este unul dintre motivele obisnuite. O serie de factori (alcool, tutun, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) pot interfera cu vindecarea ulcerului, iar in ulcerele determinate de Helicobacter Pylori, esecul terapiei se poate datora rezistentei bacteriei la antibiotice. In cazuri rare, ulcerul poate fi cauzat de productia exagerata de acid la nivelul stomacului, ca in sindromul Zollinger-Ellison, un alt tip de infectie decat cu H. Pylori sau alte anomalii digestive, cum sunt boala Crohn sau cancerul.
Pentru ca excesul de secretie gastrica acida nu este cauza principala a ulcerului gastric, asa cum s-ar putea crede, sunt necesare doze mai mici de antiacide lichide sau de medicamente care reduc secretia de acid, comparativ cu ulcerul duodenal. Anumite medicamente, cum sunt Aspirina, Ibuprofenul sau Naproxenul, pot sta la baza producerii ulcerului gastric, datorita faptului ca inhiba protectia mucoasei gastrice contra agresiunii fizice si chimice. Rezulta de aici ca utilizarea acestui tip de medicamente impiedica vindecarea ulcerului gastric si, mai mult decat atat, poate genera episoade hemoragice sau chiar soc hemoragic, care necesita obligatoriu spitalizarea. Cum in cazul dvs. ulcerul este determinat de H. Pylori, tratamentul trebuie sa atinga doua obiective principale: unul este sa distruga bacteria, iar al doilea este sa reduca nivelul aciditatii la nivel gastric, pentru a inlatura durerea si a incuraja vindecarea. Realizarea acestor deziderate presupune utilizarea unor combinatii de medicamente, cum sunt antibioticele, blocantele secretiei acide si inhibitorii pompei de protoni.
* Mai multe combinatii de antibiotice sunt eficiente contra H. Pylori, cel mai frecvent prescrise fiind Amoxicilina, Claritromicina, Metronidazolul si Tetraciclina.
* Blocantii secretiei acide (blocanti histaminici) reduc cantitatea de secretie acida a stomacului, usurand durerea ulceroasa si favorizand vindecarea. Aceasta clasa de medicamente cuprinde Cimetidina, Ranitidina, Nizatidina si Famotidina. Uneori, este nevoie de inhibitori mai puternici ai secretiei acide, cum sunt Omeprazolul, Rabeprazolul sau Esomeprazolul (Nexium), care apartin unei clase de medicamente denumita inhibitori ai pompei de protoni, medicamente eficiente si ca inhibitori asupra H. Pylori.
Odata ce ulcerul s-a vindecat, este util sa luati zilnic doze mici de inhibitoare ale secretiei acide, mai ales daca ati avut un ulcer recurent, precum si medicamente din clasa agentilor citoprotectori (Sucralfat, Misoprostal), care ajuta protejand invelisul stomacului si al duodenului. Asa cum aminteam mai inainte, echilibrul fragil dintre secretia acida a stomacului dvs. si tractul gastro-intestinal poate fi rupt de aspirina si alte antalgice din clasa AINS (antiinflamatoare nesteroidiene). Daca totusi sunteti nevoita sa luati regulat un astfel de medicament, trebuie sa stiti ca el poate fi inlocuit cu acetaminofenol (Tylenol), care nu provoaca ulceratii si neplaceri gastrice, asa cum fac alte analgezice. In concluzie, daca alaturi de tratamentul clasic al ulcerului gastric adaugati si urmatoarele remedii naturiste, vindecarea nu se poate lasa prea mult asteptata:
* Suc celular de varza alba - vitamina U sau "factorul antiulceros" se prepara dintr-o varza alba de marime medie, din care se obtine un pahar de suc celular. Se imparte cantitatea obtinuta in trei parti, din care luati cate o parte intre mesele principale. Cu acest preparat fitoterapeutic se obtin cicatrizari perfecte in cazul niselor ulcerative, unice sau chiar multiple.
* Lemn-dulce - cu actiune antalgica si antiinflamatoare.
Pentru ulcerele gastrice si duodenale se foloseste maceratul la rece (timp de 8 ore), preparat din 1/2 lingurita la o cana de apa, care se bea in mai multe reprize, in cursul unei zile.
In farmacii, exista preparate din productia interna, recomandate in gastritele hiperacide, in ulcerul gastric si duodenal, in care se regasesc plante medicinale, extracte sau substante active pure din plante, ca atare sau in combinatie cu unele substante chimioterapice. Dintre acestea mentionez: Bergonal, Foladon, Lizadon, Scobutil, Fitogastrin ori extractele totale din frunze de matraguna si de lemn-dulce.
* Gasex - produs antiacid cu efect rapid, care amelioreaza disconfortul abdominal. Se administreaza conform prospectului.
* Gascure-sirop - produs ayurvedic care contine extracte din Rohitak Kutki si Bhoomi anula, cunoscute ca foarte active si eficiente in gastritele hiperacide si ulcerul gastric. Se administreaza conform prospectului.
* Malucal si Loperamid - utilizate pentru tratamentul unor afectiuni acute ale aparatului digestiv: ulcer gastric necomplicat, ulcer duodenal, hiperaciditate gastrica, gastrita.
* Broccoli - administrat ca atare sau sub forma de suc celular (presare, mixare) distruge H. Pylori prin continutul de Sulforafan. Se administreaza exact ca si sucul celular de varza alba.
Regimul alimentar exclude conservele, prajelile, condimentele tari (mustar, piper, ardei iute), acriturile, saramurile, sosurile, afumaturile, varza calita, ridichile, mezelurile, alimentele prea rafinate si concentrate (produse zaharoase) si grasimile.
Sa auzim numai de bine!

Dr. PETRU BILEA - practicant acupunctura si Ayurveda, Timisoara, tel. 0770/71.69.63, e-mail: bileapetre@yahoo.com

"Am o tumora tiroidiana si n-as vrea sa ma operez"
(Raspuns pentru ANA - Deva, F. AS nr. 907)


Puteti sa faceti un tratament cu o planta orientala, recomandata pentru afectiunile tiroidei, numita Kanchanar, care se poate procura de la sediul producatorului, firma "Santo-Rafael" din Bucuresti, si vi se vor oferi acolo si indicatii de administrare. Consultatii de biorezonanta se pot face si la Timisoara, cu diferite tipuri de aparate: aparate Mora (modelul german), cu aparate Scio (modelul american) sau aparate rusesti Oberon, Titanium, Neuron, de asemenea puteti gasi biorezonanta la Arad, Cluj, Oradea.

"La 5 ani dupa accident, picioarele ma dor si nu mai pot merge"
(Raspuns pentru MARIA H. - Craiova, F. AS nr. 907)


In cazul cicatricelor rezultate din amputatie sau accident, terminatiile nervilor pot fi prinse in tesutul cicatriceal dens, si aceasta poate fi cauza problemelor dvs., dar pot fi banuite si alte probleme legate de sistemul nervos central sau de circulatie, cum ar fi avitaminoze, hernie de disc, scleroza multipla (afectiuni care presupun ca au fost excluse de medici). O solutie mai putin dorita si care mai rar se practica ar fi incercarea unei operatii care sa sectioneze aceste terminatii nervoase implicate in cicatrice. Alte solutii:
* Incercati infiltratii locale cu anestezice de genul Xilina, Procaina (cu aceasta procedura exista si o terapie neconventionala, dezvoltata in Germania, in anii 1930, numita terapie neurala).
* Fizioterapie-electroterapie cu curenti pentru combaterea durerilor.
* Realizati un masaj ayurvedic corporal si local, cu ulei de susan cald, sau cu uleiul ayurvedic Mahanarayani.
* Faceti o cura de Shilajeet, de 2-3 saptamani (se procura de la magazine naturiste sau farmacii).

"Sora mea are trombocitoza si colesterol marit"
(Raspuns pentru MARCOV ELENA - Bacau, F. AS nr. 907)


Pentru circulatia cerebrala se poate folosi Gingko biloba sub diferitele forme existente in comert. Se poate beneficia si de acupunctura. Pentru colesterol, luati: * preparate din tincturi de plante, unul din ele este Normocolesterol; * capsule cu uleiuri Omega 3, 6, 9, schinduf macinat (o lingurita pe zi, se ia cu apa calda); * ceai de anghinare (o cana pe zi, 15 zile pe luna); * salata de papadie. Consumati periodic usturoi. De asemenea, sunt necesare restrictii alimentare (fara produse din carne de porc, smantana, oua).

"Am un nodul granulomatos la plamani"
(Raspuns pentru GEORGETA - Targu Jiu, F. AS nr. 907)


Un nodul granulomatos sugereaza o inflamatie, asociata sau nu cu o infectie posibil microbiana, tuberculoasa sau parazitara, de asemenea, poate fi o formatiune tumorala. E necesar sa repetati in viitorul apropiat (1-2 luni) investigatii imagistice (radiografie, RMN sau tomografie) si unele analize de sange. Daca nu ati fost consultata de un medic specialist pneumolog sau internist, ar fi de recomandat sa faceti aceasta. Pana la clarificarea situatiei puteti sa consumati intaritoare ale imunitatii de tip Imunoplant si produse revitalizante: polen, miere, sirop de catina, capsule Ganoderma, ceai de floarea-soarelui (frunze, tulpina, petale), ceai de podbal, de patlagina, lemn-dulce, cimbrisor, isop - amestecate, sau alte ceaiuri pentru afectiuni respiratorii, din magazinele naturiste.

Dr. LUCIA MUNTEANU - apifitoterapeut, consultant nutritie, specialist medicina complementara si biorezonanta - Bucuresti, tel. 0744/20.73.60

"Am nevoie de un tratament naturist pentru cancer de colon"
(Raspuns pentru TIBERIU, F. AS nr. 902)


In urma tratamentului cu citostatice pe care tatal dvs. l-a efectuat pentru stoparea invaziei celulelor tumorale in restul organismului, vor fi distruse, pe langa celulele tumorale, si celule sanatoase. Tratamentul citostatic este util, dar foarte agresiv, ducand la scaderea imunitatii organismului, favorizand astfel aparitia anemiei, a diverselor infectii, a starii de oboseala cronica si a unei stari generale alterate. Pentru a preveni diversele complicatii care pot aparea, va sugerez administrarea, concomitent, a unui tratament antiinflamator, antitumoral (impotriva diverselor recidive metastatice), care detoxifica organismul, dar, in principal, detoxifica si colonul, ceea ce va duce la disparitia starilor de balonare, meteorism, a episoadelor diareice, alternand cu perioade de constipatie etc. Eu va recomand administrarea de Polinesian Noni liquid, Shark Aid, un antitumoral natural veritabil, Culevit si, in functie de rezultatele investigatiilor biochimice, se va face o schema de tratament individualizat si se va recomanda lista de alimente permise si interzise. In paralel, se va urma si o alimentatie cat mai sanatoasa, evitand, in special, consumul de carne rosie, alimentele rafinate etc. Se vor consuma zilnic cate 1-3 linguri de tarate de grau si aproximativ 2 litri de apa alcalina.