DIETA COLORATA

Elena Josan
Schimbati zilnic culoarea alimentelor pe care le puneti in farfurie si veti avea un dublu avantaj: silueta si energie

Soseste primavara cu muguri si cu flori, cu siruri lungi de berze, si siruri de cocori... Cel mai vesel si optimist anotimp, cantat cu entuziasm de poeti, nu le aprinde tuturor zambetul pe obraz. Pe langa violete si ghiocei, primavara aduce si astenie, anemie, depresii sezoniere, dureri de stomac... Adunata pe toata durata iernii, oboseala de primavara are nevoie de sprijin pentru a se transforma in energie. Si ce ajutor mai grabnic exista decat vitaminele? Vitaminele sintetice din farmacii nu rezolva problema, din contra, fac uneori ravagii in organism. Acesta le percepe ca pe o invazie de toxine, isi arunca ultimele puteri care i-au mai ramas in lupta cu ele si se epuizeaza total. Singura solutie ramane sa marim consumul de alimente naturale. In acelasi timp, putem sa rezolvam si problema siluetei, daca vom folosi o dieta nu numai benefica din punct de vedere terapeutic, dar si estetica, placuta pentru cei care o folosesc.
Savantii au descoperit ca fiecare culoare din fructe si legume reprezinta un fitonutrient - o componenta care aduce folos sanatatii noastre. Mai mult decat atat, daca zilnic vom consuma produse de o singura culoare, putem sa slabim 2-6 kg in 4 saptamani.
Iata care sunt recomandarile nutritionistilor pentru dieta monocolor:

Luni - ziua alba. Particularitati: produsele de culoare alba contin multi carbohidrati. Asta inseamna ca pentru prevenirea depunerii kilogramelor trebuie sa mancam portii mici. Se considera ca alimentele de culoare alba ne dau energie, de aceea dupa consumul lor ne simtim satui mult timp. Alimente de baza: dovlecei, cartofi fierti, ceapa, conopida, ciuperci, banane. Alimente complementare: orez, lapte, branza, spaghete, albus fiert.

Marti - ziua verde. Toate alimentele de culoare verde sunt bogate in clorofila si magneziu, care ne sunt necesare pentru buna functionare a nervilor, muschilor si pentru sustinerea bilantului hormonal. Legumele de culoare verde sunt bogate in calciu, care contribuie la intarirea oaselor, dintilor si imbunatateste vederea. Verdele este si un bun calmant. Alimente de baza: varza de Bruxelles, salata, spanac, zarzavat, kiwi, castraveti, alge marine. Alimente complementare: ceai verde, care da un efect bun in curele de slabire deoarece sporeste eliminarea toxinelor si reziduurilor din corp.

Miercuri - ziua rosie. Alimentele capata o culoare rosie datorita prezentei flavonoidelor, care au un efect antioxidant mai puternic decat cel al vitaminei C. Culoarea rosie imbunatateste circulatia sanguina, mareste de trei ori tonusul muscular. Ca rezultat, in organismul nostru incepe arderea caloriilor de trei ori mai rapid. Alimente de baza: ardei gras, rosii, sfecla, pepene rosu, grapefruit roz, struguri, fasole si fructe de padure sau din gradina de culoare rosie. Alimente complementare: 100 ml de vin rosu sec, pestele rosu, carnea fiarta de vitel.

Joi - ziua violeta. Legumele de culoare violet, dar si albastru inchis au o importanta mare pentru sanatate, deoarece contin un antioxidant natural care stopeaza aparitia si dezvoltarea tumorilor. La fel de bogate sunt si in polifenoli, care favorizeaza imbunatatirea memoriei. Inca o calitate terapeutica a culorii violet este diminuarea durerilor stomacale (colici). Se considera ca violetul provoaca somnolenta, asa ca il putem folosi si daca ne chinuie insomnia. Alimente de baza: vinete, varza rosie, prune proaspete sau uscate, curmale, struguri. Alimente complementare: busuiocul. Amestecul de busuioc si rozmarin inlocuieste sarea de bucatarie in dieta fara sare.

Vineri - ziua portocalie. Fructele si legumele de culoare portocalie contin carotenoide, licopen si beta-caroten, care lupta impotriva cancerului, artritei si preintampina imbatranirea precoce. In general, culoarea portocalie ne apara de raceala si ne asigura buna dispozitie. Alimente de baza: ardei gras portocaliu, dovleac, morcov, catina, caise. Alimente complementare: cascaval afumat, somon.

Sambata - ziua galbena. Alimentele de culoarea soarelui sunt bogate in flavonoizi care sprijina activitatea normala a inimii si circulatia sanguina, datorita proprietatilor terapeutice, si anume: capacitatea de a distruge cheagurile din sange, prevenind accidentele vascular-cerebrale. Se stie ca galbenul ne ajuta sa trecem mai usor de la ganduri despre mancare la un alt subiect de meditatie. Alimente de baza: ardei gras, porumb, mere, alte fructe si legume de culoare galbena, pepene galben, ananas. Alimente complementare: galbenus de ou, cascaval, miere de albine, un pahar de bere (in cantitati mici are actiune diuretica, curata rinichii, dar nu cand se afla in cutii de aluminiu).

Duminica - ziua de post. Se bea apa minerala sau de izvor, in cel mai rau caz, sucuri de fructe sau legume. Cine n-are vointa sa tina post repeta la alegere meniul din oricare zi a saptamanii.