Prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI - "Suntem ceea ce mancam, dar mai ales ceea ce nu mancam"

Florentin Popa
- Directorul Institutului de Cercetari Alimentare -

Otrava din farfurie

- Zapezile s-au dus si primavara ne bate in ferestre. In aceasta perioada, este dezintoxicarea o necesitate pentru organismul uman?

- Incontestabil, dezintoxicarea este o necesitate, mai ales dupa perioada rece, in care am abuzat de diverse preparate de carne, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Asta, cu atat mai mult cu cat traim intr-o era industriala, in care industria agro-alimentara a devenit super-intensiva, agricultura si industria alimentara utilizeaza organisme modificate genetic, se folosesc cantitati din ce in ce mai mari de ingrasaminte chimice, pesticide, hormoni si antibiotice de sinteza - culmea! - pentru obtinerea de alimente pentru om! Alimentul este transportorul cel mai semnificativ de substante xenobiotice, adica substante straine corpului omenesc, din ele facand parte toti acesti poluanti mentionati. Toate aceste substante toxice provenite din mediul inconjurator contamineaza alimentele. Ar trebui sa constientizam ca, prin alimente, toate aceste noxe ne ajung invariabil in farfurie si apoi in corp. Sunt studii care arata foarte sugestiv ca, prin intermediul alimentelor, patrund in corpul nostru cam un milion de molecule carcinogene. Circa o mie de astfel de molecule toxice ajung in organism prin inhalare, iar transcutanat (prin cosmetice si detergenti), aproximativ o suta. Din pacate, pe langa xenobiotice regasim in hrana de zi cu zi si aditivii ali mentari (E-urile, in numar de aproximativ 350, admise de UE la momentul actual), care nu sunt considerati toxici, fiind inclusi "cu voia noastra" in alimentatie, pentru ca diverse alimente sa poata fi produse la nivel industrial, pentru a le mari calitatile senzoriale si a le face - as indrazni sa spun - nenatural de savu roase. Deocamdata, aromele nu sunt introduse in categoria aditivilor alimentari. Exista peste 3500 de arome artificiale folosite in industria alimentara, care au o legislatie chiar mai relaxata decat E-urile, cu toate ca aromele de sinteza, pe termen lung, s-ar putea sa aiba si ele efecte nocive asupra organismului. S-a constatat, de pilda, ca aromele, impreuna cu aditivii alimentari, perturba mecanismele fine de satietate (foame), ceea ce, in final, duce la suprapon de rabilitate si la obezitate - iar de aici, la instalarea bolilor cronice specifice civilizatiei moderne.
Acum sute de ani, mediul natural nu era poluat, omul nu era asaltat de o multitudine de substante periculoase pentru sanatate, organismul nu avea nevoie sa fie detoxifiat cu program, pentru ca detinea in mod natural mecanisme foarte eficiente de detoxifiere. Astazi, din contra, omul modern are mare nevoie de stimularea mecanismelor naturale de detoxifiere, pentru ca numai astfel mai poate sa-si curete corpul de toxinele care-l imbolnavesc, pe termen mediu si lung ele fiind cauzele principale ale aparitiei bolilor.

Detoxifierea - pas cu pas

- Care este cea mai eficienta schema de detoxifiere a organismului?

- Dupa cum spuneam, organismul uman are mecanisme naturale de detoxifiere, dar in contextul vietii moderne, acestea sunt depasite. Omul contemporan se simte obosit, vlaguit de energie, se trezeste greu dimineata, are stari depresive, este anxios, nervos, ii lipseste puterea de concentrare, cu toate ca se hraneste si se odihneste suficient. Iata de ce trebuie sa stimulam detoxifierea, astfel incat sa ne curete eficient organismul de substantele nocive...

Detoxifierea ficatului

Cel mai important organ de detoxifiere este ficatul. Ficatul distruge virusurile si microbii, neutralizeaza toxinele acestora, inactiveaza si elimina substantele toxice (medicamente chimice, vitamine sintetice, aditivi alimentari, metale grele etc.), extrage si elimina deseurile celulare din sange. Constipatia, indigestia, pielea uscata sau petele de la nivelul pielii sunt semne ca ficatul are ne voie de sustinerea proceselor de detoxifiere.
Plantele cu proprietati coleretice (care stimuleaza secretia biliara) si cola goge (care stimuleaza evacuarea bilei in intestin) imbunatatesc drenajul hepatic si eliminarea bilei, favorizand detoxifierea organismului. Anghinarea, ridichea neagra, papadia, armurariul, tintaura, rozmarinul, cicoarea salbatica, trifoiul de balta si curcuma sunt plante care actioneaza favorabil la nivel hepatic, asigurand o detoxifiere optima. Un medic fitoterapeut poate elabora o reteta individualizata de detoxifiere, cu unele din aceste plante medicinale, in functie de problemele asociate ale fiecarui pacient.
Fibrele alimentare au si ele un rol deosebit in detoxifiere. Odata ajunse in intestin, leaga grasimile de acizii biliari si ii elimina impreuna cu materiile fecale. Suplimentele alimentare pe baza de in, psyllium, fibre de ovaz si fitosteroli scad nivelul colesterolului, lucru deosebit de important in afectiunile cardio vasculare, hepatice si biliare. Calculii biliari sunt formati cel mai frecvent din colesterol, iar de aceea, alegerea unei metode de detoxifiere naturala, care in acelasi timp scade si colesterolul, este o solutie corecta.

Detoxifierea rinichilor

O alta cale importanta de detoxifiere sunt rinichii, care filtreaza pana la 1700 de litri de sange in 24 de ore si elimina toxinele prin urina. Pentru purificarea organismului pe cale renala este indicat consumul de apa in cantitate mare (circa 2,5 litri pe zi), dar si diureticele. Cele mai bune sunt diureticele naturale (fructe, legume, plante medicinale cu actiune diuretica - iarba-neagra, mesteacan, strugurii-ursului, coacaze negre, macese, matase de porumb, cozi de cirese, urzica etc.). Medicamentele diuretice chimice disponibile in farmacii elimina si unele minerale din organism, in special potasiul. De aceea, cura de detoxifiere cu ajutorul plantelor medicinale este mult mai eficienta si mai sigura, daca este recomandata de un specialist.

Detoxifierea pielii

Deto xifierea eficienta a organismului presupune si stimularea functiei de curatare a pielii. In acest scop, se pot folosi mai multe metode: frectia uscata, stimularea transpiratiei prin exercitiu fizic, sauna, bai calde, bai de vapori, bai de aer cald, impachetari calde, bai de soare, masaj. Orice metoda care con duce la transpiratie abundenta este eficienta. Problemele pielii (eczeme, iritatii) pot fi rezolvate prin metodele de detoxifiere si curatire intestinala. Daca eliminarea toxinelor prin colon nu se desfasoara corespunzator, organismul isi creeaza alte supape pentru detoxifiere. In incercarea organismului de a scapa de excesul de substante toxice, pot aparea eczeme si supuratii datorate eliminarii substantelor acide de catre glandele sudoripare (eczeme uscate, crapaturi) sau inlaturarii deseurilor coloidale de catre glandele sebacee (acnee, furuncule, piele grasa, eczeme umede). Reactiile alergice inflamatorii ale pielii sunt un semn ca in interiorul organismului s-au acumuat multe toxine si este nevoie de o cura de detoxifiere.
De asemenea, stratul cornos al pielii, care se exfoliaza, contine atat celule moarte, cat si toxine. De aceea este bine sa aplicam si tratamente de tipul peeling-ului, care indeparteaza celulele moarte si elimina toxinele din corp.
Fanerele (parul si unghiile) au si ele un rol important in detoxifiere. De exemplu, in par se acumuleaza unele dintre cele mai periculoase substante toxice, in special metalele grele, cum ar fi cadmiul, strontiul, plumbul, aluminiul. Odata cu caderea firului de par, aceste metale sunt eliminate din organism.

Detoxifierea plamanilor

Prin aparatul respirator sunt eliminate deseurile gazoase, substantele volatile toxice, care ii confera aerului expirat un miros respingator, numit halena. De asemenea, prin caile respiratorii sunt eliminate, sub forma de sputa, diverse deseuri solide: praf menajer, praf datorat poluarii, polen etc. Caile respiratorii pot fi curatate cu ajutorul plantelor medicinale. Eucaliptul, oregano, patlagina, pinul, cimbrul si cimbrisorul de camp au proprietati expectorante si fluidifiante care faciliteaza eliminarea mucozitatilor ce ingreuneaza respiratia. Cura se face prin includerea aces tor plante in alimentatie, prin prepararea lor sub forma de ceaiuri, inhalatii sau suplimente alimentare.

Detoxifierea colonului

Ca pondere, de departe, cel mai important sistem de detoxifiere este colonul - partea terminala a sistemului gastro-intestinal, in care au loc fenomene vitale petru sanatatea omului, inclusiv pentru eficienta sistemului imunitar. Sistemul imunitar este asociat in proportie de 70% cu sistemul gastro-intestinal, fiind cantonat in zona intestinului gros. Sistemul gastro-intestinal este a doua mare interfata cu mediul inconjurator (dupa piele, organul cu cea mai mare suprafata), fiind in contact direct cu mediul inconjurator, pentru ca alimen tele sunt parti din mediul inconju rator pe care le mancam si ele vin in contact mai intai cu cavitatea bucala, apoi cu sistemul care le prelucreaza si le absoarbe in mediul intern. Astfel, sistemul gastro-intestinal este calea cea mai activa de trecere intre mediul extern si cel intern. Daca prin piele patrund numai 1% din noxe, prin sistemul gastro-intestinal patrund de un milion de ori mai multe substante toxice si de o mie de ori mai multe decat prin inhalare, prin plamani. De aceea este vital ca sistemul gastro-intestinal sa fie intr-o stare de sanatate cat mai buna, pentru a ne apara de noxele de origine fizico-chimica, respectiv radionuclizi (substante radioactive), metale grele, pesticide, reziduuri de ingrasaminte chimice, dioxine, antibiotice si hormoni de sinteza. Dar sistemul gastro-in testinal trebuie sa faca fata si altui asalt - cel al entitatilor contaminante de tip biologic, asa cum sunt prionii (formatiuni proteice infectioase, care genereaza boala vacii nebune sau, la om, boala Kreutz-Jacobs), bacteriile, virusurile, parazitii (viermi, protozoare) sau fungii (ciupercile microscopice). Daca digestia nu are loc corect si alimente nedigerate patrund in colon, atunci este afectata microflora colonului, care este imensa. In colon avem mai multe specii de bacterii decat propriile celule umane. Daca un om obisnuit are in corp circa saizeci de mii de miliarde de celule, colonul contine peste o suta de mii de miliarde de celule bacteriene. Colonul este un adevarat ecosistem, numit micro biota. In colon exista doua mari categorii de microorganisme. Aceasta microbiota este formata din bacterii benefice si din bacterii patogene, de putrefactie, periculoase pentru organism. Trebuie incurajata intotdeauna microflora benefica, pentru ca ea se opune dezvoltarii microflorei patogene, care genereaza substante cancerigene. Daca nu facem o detoxifiere corecta a colonului, in timp apar procese de cancerizare. Cancerele colo-rectale, care se datoreaza nefunctionarii corecte a microbiotei si a sistemelor de detoxifiere ale colonului datorita perturbarii acestei microflore, pot fi prevenite prin alimentatie, detoxifiere si stil de viata.

"Nu este o bucurie sa traiesti mult si bolnav. Idealul este sa traim mult si cu un status de sanatate cat mai bun"

- Suntem in postul Pastelui. Poate fi considerata aceasta perioada un pas important in detoxifiere?

- Suntem ceea ce mancam, dar mai ales ceea ce nu mancam. De aceea, ori ce detoxifiere este bine sa inceapa cu un post. Sigur ca postul religios are o semnificatie mult mai adanca decat un simplu regim alimentar. El are si o dimensiune spirituala profunda. Din punct de vedere alimentar, postul este insa extrem de indicat pentru detoxifierea organismului, mai ales acum, la iesirea din iarna, cand s-a consumat foarte multa carne si mai ales in contextul in care organismul nostru, ca orice alta fiinta vie, se supune bioritmurilor. Iarna, metabolismul nostru este calat pe acumulare, din cauza temperaturilor scazute si a umiditatii ridicate. Consumam mancaruri grele, in special carne, produse foarte elaborate, cu multe grasimi si toxine. Primavara, toata natura se trezeste la viata, iar metabolismul nostru se schimba, el trebuie sa se detoxifice. In acest scop, in acest sezon apar si alimentele cu cel mai mare impact si importanta in detoxifiere, iar postul Pastelui este foarte important. Dintre alimente, foarte importanta este leurda - un frate bun al usturoiului, care creste spontan in flora salbatica si este un excelent aliment de detoxifiere si de intarire a sistemului imunitar. In aceasta perioada apar si untisorul, ceapa verde, dar si urzicile, extrem de eficiente in detoxifiere, in reglarea indicelui de coagulare a sangelui si in aportul de fier. Urzicile sunt o minune a naturii. Toate aceste trufandale ale primaverii, dintre care sa nu uitam salata, morcovii, cartofii noi, ajuta la detoxifierea organismului. Restrictia alimentara din cadrul postului este binevenita, pentru ca in timpul iernii avem un exces de calorii, care este o cauza a intoxicarii organismului. Prin arderea caloriilor din alimente se genereaza nu numai energie, ci si deseuri: radicalii liberi, care sunt ucigasii organismului. Or, stresul oxidativ este slab in timpul postului, iar actiunea de in to xicare asupra celulelor si asupra tesuturilor corpului scade. Sa nu uitam ca traim si murim la nivel celular. Boala apare mai intai la nivelul celulelor si se extinde apoi la tesuturi si la organe. De aceea trebuie sa evitam, in primul rand, imbolnavirea celulelor. Daca reusim acest lucru, facem cea mai buna preventie, pentru ca adevarata medicina este medicina preventiva, care are capacitatea de a preveni boala si de a nu ne permite sa ajungem in situatii de criza. Preventia nu se face prin medicamente, ci prin alimente si stil de viata. Un demers important in sensul preventiei este tocmai cel al actiunilor prin care putem sa ajutam organismul sa se detoxifice. Nu este o bucurie sa traiesti mult si bolnav. Idealul este sa traim mult si cu un status de sanatate cat mai bun.

- In aceasta perioada, saraca inca in fructe si legume autohtone, cu ce ne putem hrani?

- Cele mai valoroase sunt legumele si fructele la deplina maturitate, consumate in sezonul lor de aparitie. In lume s-a dezvoltat un curent al locavorilor, care promoveaza consumul de legume, fructe si alimente produse exclusiv in zonele in care cresc. Sigur ca lucrurile sunt nuantate. Decat sa nu mananci deloc fructe, uneori este mai bine sa mananci una adusa din import. Ar fi bine sa urmarim, totusi, legumele si fructele care vin din Uniunea Europeana, pentru ca cele aduse de la distante mult mai mari sufera anumite procedee de tratare.

- Din toate vegetalele existente pe piata, pe care sa le alegem?

- Putem alege, de exemplu, citrice din Grecia sau Spania, care sunt foarte bune si nici nu sunt tratate, pe cand la unele dintre citricele care vin din afara UE exista riscul sa fie tratate cu substante de suprafata, cum ar fi bifenilul, care este cancerigen. Normele UE sunt foarte bune si sunt mai restrictive decat normele celorlalte tari. De exemplu, UE accepta cu greu si organismele modificate genetic, pe cand in SUA nici macar nu este obligatorie etichetarea alimentelor care contin OMG. Totusi, cele mai bune produse sunt cele autohtone, mai ales cele provenite de la micii producatori autohtoni, cu care se poate stabili o relatie de fidelizare, cand ajungi sa ii cunosti produsele, iar omul incearca sa-ti ofere ce are mai bun, pentru a nu te dezamagi. Orice orasean poate sa mearga cativa kilometri, intr-o comuna apropiata, si sa gaseasca un gospodar care sa-i aprovizioneze camara cu legume si fructe biologice. Tine mai mult de vointa, decat de putinta... In plus, iese un timp din zgomotul si poluarea orasului, iar produsele alimentare cumparate, pe langa prospetime, gust si sanatate, sunt mai ieftine decat cele din super market! Iata, deci, cate avantaje are o relatie directa cu producatorul particular!...

- Cum putem sa mancam mai sanatos, daca nu avem posibilitatea sa ne procuram alimente biologice?

- Cuvantul dieta provine din limba greaca si inseamna nu numai alimentatie, ci mai mult: stil de viata, respectiv, alimentatie corecta, gandire pozitiva, combaterea sedentarismului. Sfatul meu este ca oamenii sa adopte pentru tot restul vietii lor un stil de viata sanatos, care inseamna alimentatie diversificata si echilibrata, combaterea sedentarismului si gandire pozitiva. Trebuie sa constientizam ce anume mancam, de unde vine mancarea, cum ajung alimentele in farfuria noastra. "Cea mai aroganta idee a omului este ca poate ajuta natura", spunea Constantin Noica. Viata pe pamant se bazeaza pe lanturi trofice - fiecare fiinta o mananca pe o alta, iar omul le mananca pe cele mai multe. Dar toate fiintele mananca alimente biologice. Cele mai bune alimente provin din cele trei lanturi salbatice naturale: lantul oceanic (pestele oceanic, fructele de mare), lantul trofic al padurii (ciuperci, fructe de padure, plante medicinale si vanat salbatic) si lantul trofic pastoral (bazat pe cresterea animalelor erbivore - vaci, oi, capre -, a porcilor si a pasarilor domestice in aer liber). Din nefericire, pe mesele noastre ajung, de cele mai multe ori, alimente ce vin din lantul trofic industrial, axat pe monocultura si procesare industriala. La baza se afla porumbul si soia, care sunt organisme modificate genetic, crescute cu ingrasaminte chimice si pesticide. Trebuie sa constientizam ca animalele de crescatorie (porcul, vita, pasarea, pestele) sunt tratate toate cu anti biotice si hranite cu nutreturi facute din porumb, soia si cartofi - plantele modificate genetic cele mai utilizate industrial. Astfel, nici produsele derivate din acestea - carnea, laptele, ouale, grasimile animale etc. - nu vor avea aceeasi calitate biologica si nutritionala ca alimentele obtinute in cadrul lanturilor trofice salbatice sau pastorale.


Cititorilor nostri interesati de propria sanatate le recomandam cartea "Noua Ordine Alimentara - SI NOI CE MAI MANCAM?", de Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (272 pag., 45,90 lei). O scriere critica si educativa in acelasi timp, care demasca incomode adevaruri despre otravurile din alimente, despre falsificarea alimentelor, si care ne invata ceea ce ar fi trebuit sa stim dintotdeauna: sa ne hranim sanatos. Ce sa mancam, cum sa asociem corect alimentele, cum sa preparam bucatele, de ce alimente sa ne ferim, cum sa ne dezintoxicam, cum sa descoperim pe etichetele alimentelor substantele cancerigene si multe, multe alte lucruri utile. Editata in conditii grafice deosebite, cartea a fost tiparita la Coreus Publishing (str. Tudor Via nu nr. 36, sector 1, Bucuresti, tel. 0766/27.80.72) si poate fi comandata pe site-ul www.doctormenci.ro