Prorocirea sfarsitului lumii

Redactia
In ultima vreme, mass-media internationala a facut valva cu zvonul ca sfarsitul nostru e aproape. Se prevesteste ca vom muri cu totii, pe data de 21 decembrie 2012, ziua in care se incheie calendarul maias.

Scornitorii si raspandacii acestor stiri vor sa credem ca, inainte de descoperirea Americii, maiasii au prorocit sfarsitul unei lumi de care n-auzisera, desi n-au fost in stare sa prezica stingerea civilizatiei lor.
Istoria prorocirilor apocalipsei e plina de absurditati similare. Faimoase sunt profetiile lui Nostradamus, care au fost infirmate de mai multe ori. Biblia n-a scapat nici ea de invazia prezicerilor, desi teologii de azi stiu ca nu pot baza asemenea calcule pe Cartea Sfanta. Faptul ca Biblia pune sfarsitul lumii la aproximativ 6 mii de ani dupa creatie nu poate fi luat ad litteram. Dar pana la intelegerea acestui detaliu a fost un drum lung.

Prorociri infirmate

In perioada crestina timpurie, datele apocalipsei erau aproximative. Prima prorocire afirma ca sfarsitul lumii va avea loc in jurul anului 30 e.n. Profetul anonim s-a bazat pe Evanghelia dupa Matei (16:28 si 24:34), conform careia generatia lui Cristos urma sa fie martora la sosirea Fiului Omului. Alta profetie care interpreta Biblia ad litteram s-a referit la Epistolele lui Pavel, punand sfarsitul lumii in jurul anului 60. Prorociri aproximative au fost date si pentru secolele I si al II-lea.
Prima data exacta, anul 365, a fost propusa de episcopul Hilary din Poitier, al carui discipol, Sf. Martin din Tour, a amanat evenimentul cu cateva decenii. Cea mai faimoasa prorocire din aceasta perioada a apartinut insa lui Iuliu Africanul, dupa parerea caruia lumea urma sa se sfarseasca in anul 500. Mai multe profetii marginale au avut loc in urmatoarele secole, culminand cu cea pentru luna mai a anului 1000, conform careia, imparatul Carol cel Mare urma sa se scoale din mormant, ca sa lupte impotriva Anticristului.
Chiar si papii s-au lasat prada prezicerii apocalipsei. Papa Inocentiu al III-lea, de pilda, a prorocit ca lumea se va sfarsi la 666 de ani dupa fondarea religiei islamice, adica in 1284. Cum insa sfarsitul lumii refuza sa vina conform calculelor, prorocii de mai tarziu au inceput sa puna disparitia civilizatiei noastre cam la cateva secole dupa perioada in care traiau, pentru a evita penibila recunoastere a falsitatii predictiei. Celebru este cazul arhiepiscopului de Armagh, James Usher (1581-1656), care a prorocit sfarsitul lumii pentru inceputul secolului 21. Conform acelei preziceri, am fi murit cu totii acum cativa ani.

Calculele lui Isaac Newton

Din pacate, chiar si unul dintre cei mai vestiti oameni de stiinta ai tuturor timpurilor, savantul englez Isaac Newton (1643-1727), a cazut in capcana prorocirilor. Dupa moartea sa, Newton a lasat in urma o vasta cantitate de manuscrise nepublicate. Unele s-au pierdut, insa cele mai multe au ajuns acum doua secole in posesia Ducelui de Portsmouth. Colectia respectiva se afla azi la biblioteca Universitatii din Cambridge, unde poate fi cercetata de experti.
In anul 2002, Stephen Snobelen, un istoric al stiintei de la King's College din Halifax, Canada, a descoperit in colectia Portsmouth un manuscris in care Newton propusese anul 2060 pentru apocalipsa. Data e bazata tot pe Biblie, dar rationamentul folosit de savantul englez nu pare sa aiba sens. Printre altele, Newton aproximeaza anul la 360 de zile si afirma ca intervalul de 3,5 ani, adica 1260 de zile, e esential in datarea apocalipsei. Apoi, in mod misterios, considera zilele drept ani, si spune ca sfarsitul lumii va avea loc 1260 de ani dupa anul 800, deci in 2060.
Daca pe baza faimei lui Newton, cineva isi face probleme ca nepotii nostri vor fi martori ai sfarsitului lumii, sa nu-i fie teama. Savantul englez mai propusese o data pentru acest eveniment: anul 1867. Asadar, Newton n-a fost prea sigur de prorocirea sa. Iar pentru eventualitatea ca si cea de-a doua data ar da gres, a oferit o a treia apocalipsa, pentru anul 2370. Poate ca acest episod exemplifica proverbul romanesc conform caruia "la multa minte e si un dram de prostie," sau, mai degraba, ne face sa credem ca Newton n-a luat niciodata datele respective in serios, din moment ce nu le-a publicat.
Deci, nu e cazul sa ne panicam, la gandul ca sfarsitul lumii va veni peste doi ani. Iar daca cineva mai are indoieli, va fi poate convins de Charles Schulz, un creator american de benzi desenate, care, cu cateva decenii in urma, a pus in gura unui personaj de-al sau cuvintele: "Nu-ti fie teama ca sfarsitul lumii va fi azi. E deja maine in Australia".

FLORIN DIACU - Department of Mathematics and Statistics, University of Victoria - P.O. Box 3045 STN CSC, Victoria, B. C. Canada, V8W 3R4