Mircea Diaconu - Actor, senator PNL
"Nu vreau o Ada-Kaleh la Rosia Montana"!
"Una dintre cele mai bune afaceri din tara asta este gunoiul. Firma canadiana face multi bani din aceasta afacere, iar noi servim drept groapa lor de depozitare. Groapa lor de gunoi. Eu, cetateanul Mircea Diaconu, nu mai am chef sa fiu groapa de gunoi, domnilor! Nu caut argumente pentru Rosia Montana, nu sunt obligat sa aduc nimanui argumente, dar nu vreau sa se intample si in Apuseni ca la Ada-Kaleh... Paradisul dunarean a fost asa-zis stramutat, s-a inaltat barajul de la Portile de Fier, avem electricitate, dar Ada-Kaleh nu mai e! Ceva s-a rupt din sufletul nostru. Tot asa si la Rosia Montana. Nu vreau o Ada-Kaleh acolo. Eu, ca simplu cetatean, proprietar pe partea mea din tara asta, n-am chef s-o ucid pentru bani!"
Prof. dr. Marian Popescu - Universitatea Bucuresti
"Dispar bucati din geografia Romaniei"
"Proiectul Rosia Montana a implicat destine umane zdrobite, intentii de asa-zisa civilizare fortata a unui loc stravechi din inima Romaniei. Statul n-a pus niciodata in balanta economicul si patrimoniul. Care are prioritate? La Rosia Montana dispar bucati din geografia Romaniei. Acolo au murit 100 de oameni, dupa ce au fost stramutati. Nu ne intereseaza asta? De ce trebuie sa pierdem mereu? In beneficiul cui? Daca sentimentul apartenentei este distrus, nu mai avem nici o speranta. Statul ne pune vietile in pericol, ne distruge ideea de destin. Nu putem lasa dezastrul sa ia locul normalitatii."
Hegedus Csila - Consilier al Ministrului Culturii
"Ministerul Culturii a initiat deja procedurile de includere a Rosiei Montane pe lista UNESCO"
"Ministerul Culturii considera ca pentru Rosia Montana se poate gasi o varianta mult mai buna decat mineritul. De fapt, ministerul stie ca vechiul certificat de descarcare arheologica a varfului Carnic, acolo unde s-au descoperit 7 kilometri de galerii romane si 63 de kilometri de galerii medievale, a fost anulat de justitie, varful fiind protejat de lege. Ministerul Culturii a initiat deja procedurile de includere a Rosiei Montane pe lista UNESCO".
Prof. dr. Ioan Piso - Arheolog, Directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca
"Rog Ministerul Culturii sa-si reia rolul de protector al monumentelor nationale!"
"Gold Corporation, sprijinita de vechea conducere a Ministerului Culturii, isi inchipuie ca daca a investit cateva milioane in sapaturile arheologice, conform legii, compania a cumparat situl Rosia Montana. Eroare! Compania ar fi trebuit sa investeasca intr-un program de cercetare pe termen lung, nu intr-unul de salvare, facut in pripa. Cer noii conduceri a Ministerului Culturii sa revoce toate descarcarile de sarcina arheologica de pana acum si sa-i pedepseasca pe cei vinovati. Rog Ministerul Culturii sa-si reia rolul de protector al monumentelor culturale, cu ajutorul oamenilor de cultura si nu impotriva lor!".
Aurel Santimbrean - fost inginer-sef al exploatarii miniere de stat din Rosia Montana
"In cimitirele din Rosia odihnesc mari patrioti"
"Compania doreste sa stramute nu numai oamenii, ci si cimitirele. Dar in cimitirele din Rosia odihnesc mari patrioti. Cum sa ii tulburi somnul de veci, cu lama buldozerului, unui erou ca Simion Balint? Cum sa profanezi mormantul minerului Toma Cioara, membru al Sfatului Sarii? Ascultam la promisiunile companiei Gold Corporation, ca va proteja si va ocoli si va restaura..., dar acestea sunt numai vorbe amagitoare. Tot ce spun ei nu e altceva decat un "magazin de vise", din cele inchise de guvern zilele trecute".
Acad. Ionel Haiduc - Presedintele Academiei Romane
"In forma actuala, proiectul nu este de acceptat"
"Proiectul Rosia Montana a fost foarte cosmetizat, dar nu-l putem lua in consideratie, nu ne poate scapa esentialul: afecteaza mediul cultural si istoric. Daca exploatarea s-ar face in subteran, daca nu s-ar folosi cianura, daca nu s-ar distruge vestigiile romane si alte monumente valoroase, si daca statul ar detine 80% din participatie, poate ca ne-am opri sa discutam, sa cantarim beneficiile. In forma actuala, nu este de acceptat".
Ilie Serbanescu - Analist economic
"Din proiectul din Apuseni, statul nu se alege cu nimic"
"Nu cred ca baietii de la Rosia Montana sunt mai draguti si ne vor lasa mai multi bani decat cei de la OMV, care au cumparat Petromul. Noi stim de pe acum ca si la Rosia se va intampla ca in cazurile Petrom si Ape Minerale. Din proiectul din Apuseni, statul nu se alege cu nimic. Sa fie clar! Nu pentru ca cei de la Rosia Montana sunt rai, iar altii ar fi mai buni. Nu. Asta-i statutul unei astfel de companii. Daca a existat precedentul Petrom si precedentul Sterling in Marea Neagra, unde guvernul a vandut si ce nu avea, de ce sa ne miram ca avem un proiect Rosia Montana?"
Arh. Serban Sturdza - Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania
"Ne deranjeaza publicitatea indecenta care polueaza media romaneasca"
"Compania Gold Corporation nu ne-a convins. In consecinta, recomandam inchiderea proiectului. Exista o duplicitate periculoasa a RMGC. Pe de o parte, spune ca nu stramuta decat populatia din zona industriala, iar pe de alta parte, cumpara casele din zona istorica, oferind populatiei o Noua Rosie Montana, pe un deal din apropiere. Ne deranjeaza publicitatea indecenta care polueaza media romaneasca. Fac un apel in numele arhitectilor din Romania, ca ziarele si televiziunile sa-si revizuiasca atitudinea fata de cititorii si auditorii lor".
Maria Berza - Vicepresedinte al Fundatiei Pro Patrimonio
"Propunem elaborarea de programe de dezvoltare rurala, cu finantare europeana"
"La Rosia Montana se pune in balanta o zona totusi saraca in minereuri (de aceea se doreste o exploatare care va rade totul), cu distrugerea a sute de hectare, cu asezari de 2000 de ani si mai vechi. Ce facem? Sinem o populatie prizoniera a sovaielilor guvernamentale? Sinem oamenii blocati de un deceniu si mai bine, fara sa le oferim o cale alternativa de dezvoltare? In numele a ce? Iata propunerile fundatiei noastre: 1. Consolidarea galeriilor romane. 2. Sprijinirea mineritului traditional in scop turistic. 3. Crearea unui Parc Arheologic International. 4. Restaurarea caselor monument. 5. Incurajarea agroturismului si a turismului cultural. Propunem elaborarea de programe de dezvoltare rurala, cu finantare europeana, pentru salvarea peisajelor naturale si culturale".
Mircea Babes - Arheolog
"Este o rusine ca guvernele au admis destramarea comunitatii din Rosia Montana. Noul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, este o sansa pentru noi"
"Guvernele Romaniei au admis destramarea comunitatii din Rosia Montana. Este o rusine ca guvernantii n-au fost in stare sa-si ia rolul in serios si sa investeasca pentru crearea de locuri de munca. Coruptia a macinat totul. Asa a ajuns Ministerul Culturii, inainte de 2004, sa ofere premii de excelenta pe banii companiei Gold Corporation. Pe de alta parte, Comisia Nationala de Arheologie se face vinovata de a-si fi cedat rolul executiv, multumindu-se cu un rol decorativ. Speranta mea se leaga acum de noul ministru al Culturii. Kelemen Hunor este o sansa pentru noi".
Acad. Mircea Sandulescu - Presedintele sectiei de stiinte geonomice a Academiei Romane
"Specialistii Academiei nu au fost solicitati niciodata sa se pronunte cu privire la acest proiect"
"Desi Academia s-a implicat inca din 2003 in comentarea si respingerea investitiei din Apuseni, notam ca specialistii din institutele de cercetare ale Academiei nu au fost solicitati niciodata sa se pronunte cu privire la acest proiect. Nici macar Institutul Geologic nu a fost bagat in seama. De ce avem nevoie ca specialisti din strainatate sa-si spuna cuvantul, cand cercetatorii romani ii consiliaza pe altii, in multe tari ale lumii? Insusi presedintele Romaniei s-a referit la specialistii straini. Oare domnia sa nu stie ca avem oameni capabili in economie, geologie si minerit?"
Alte declaratii
• Mircea Borcos, geolog. "Proiectul canadian "difera din toate punctele de vedere" fata de realitatea cunoscuta de geologii romani".
• Stefana Bianu, curator de arta, Paris. "In jurul proiectului minier exista o "complicitate transpartinica". De cand a inceput incendiul numit Rosia Montana, romanii din diaspora sunt mai interesati de tara".
• Acad. Ovidiu Bojor. "Rosia Montana este un sanctuar si asa trebuie sa ramana".