Este vorba de ordinele fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. O astfel de decizie era de mult asteptata de societatea civila, care si-a intensificat monitorizarea autoritatilor statului, usor influentabile de promisiunile companiilor transnationale. De notat ca, odata cultivat, un lot de seminte deja contaminat in proportie de pana la 0,3-0,5%, poate conduce in final la contaminarea generalizata a culturilor cu OMG. "Practic, aceste Ordine de Ministru", spune Dan Craioveanu, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania, "deschideau larg portile pentru raspandirea OMG in campuri si alimente. Fermierii nu aveau nici o posibilitate de a decide daca vor sau nu sa cultive OMG. Decizia Curtii de Apel Cluj-Napoca este una corecta si ne bucuram ca am avut posibilitatea de a interveni inainte de a fi prea tarziu". Dupa cum se vede, s-a schimbat fata Justitiei romane, Curtile de Apel din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Brasov si Judecatoria sectorului 1 Bucuresti fiind cele care au dat majoritatea sentintelor - si in cazurile Rosia Montana - cand societatea civila a castigat.
44.000 de tone de porumb modificat genetic au ajuns pe masa noastra!
Potrivit ziarului "Financiarul", care citeaza date de la Ministerul Agriculturii, porumbul modificat genetic MON810 s-a cultivat in UE pe o suprafata de aproximativ 100.000 hectare, in Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia, Germania si Romania. In acelasi timp, sase tari, printre care Austria, Ungaria si Franta, au interzis sau s-au abtinut de la cultivarea semintelor de MON810. Fermierii romani, care au cultivat acest porumb in perioada 2007-2009, au obtinut o recolta totala de circa 44.000 tone, de pe o suprafata totala de 10.572 hectare. Acest porumb a ajuns deja pe masa romanilor sau in hrana animalelor. E drept, Ministerul Agriculturii de la Bucuresti incearca sa linisteasca publicul prin comunicate bine ticluite, potrivit carora porumbul OMG nu reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu, dar o recenta investigatie stiintifica, intreprinsa in laboratoarele universitatilor Rouen si Caen, a pus in evidenta contrariul: efecte negative la mai multe culturi OMG, inclusiv la porumbul acceptat de Romania (mai multe informatii pe site-ul: www.agentgreen.ro). In timp ce tarile europene solicita mai multe informatii de la companiile implicate, incercand sa evite sau sa interzica OMG, guvernantii romani accepta cu o condamnabila usurinta sa faca experimente pe propria populatie. Bulgaria, spre exemplu, a obtinut un moratoriu pe cinci ani, timp in care se asteapta noi cercetari, pe cand la Bucuresti suntem pusi, pe tacute, in fata lucrului implinit. Invitati de Grupul parlamentar liberal la o dezbatere pe tema OMG, ministrii Mediului si Agriculturii au refuzat sa participe.
Un cobai numit Romania
Romania s-a oferit sa fie primul cobai din lume, experimentand pe populatia sa produsul cancerigen Initium 13, un produs impus de "Codex Alimentarius". Furnizat de compania germana BASF, Initium va fi folosit pentru culturile de struguri, cartofi, rosii, castraveti si ceapa. Potrivit site-ului www. energielibera.net, pentru publicul larg se spune ca "beneficiile pe care le-ar aduce aceasta substanta sunt legate in primul rand de combaterea daunatorilor, dar, totodata, ea micsoreaza si durata in care se obtin recoltele". Dupa ce acest produs va fi experimentat in Romania, urmeaza sa fie omologat si in Olanda, Germania, Franta, SUA, Canada si Marea Britanie. Conform cercetatorilor, folosirea produselor cu acest fungicid sporeste cu pana la 65% rata riscului de cancer de colon, Initium-ul fiind o substanta care intra rapid in combinatii chimice, devenind rezidual in organism pe termen nelimitat. Pe de alta parte, se crede ca, asa cum ajuta la cresterea rapida a celulelor leguminoase, Initium va conduce la fel de repede la cresterea tumorilor maligne. Compania BASF a fost surprinsa de rapiditatea cu care autoritatile romane, primele din lume, au autorizat, "intr-un timp record", fungicidul Initium, vandut sub numele Enervin. Mai multe detalii pe: http://www.pressreleasepoint.com/first-approval-worldwide-fungicides-initium%C2%AE-wine-and-vegetables
La inchiderea editiei: Centrul de Informare OMG din Cluj-Napoca ne aduce la cunostinta ca, in data de 2 martie curent, Comisia Europeana a eliberat 5 autorizari pentru o varietate de cartof si 3 varietati de porumb modificate genetic. De notat ca autorizarea s-a emis pentru introducerea pe piata, insa nu si pentru cultivare in UE! Sunt asteptate reactiile organizatiilor ecologiste europene care, mai mult ca sigur, vor fi extrem de puternice.