Politica si circ

N. C. Munteanu
Dupa ce a ratat Presedintia Romaniei la 70.000 de voturi in favoarea lui Traian Basescu, Mircea Geoana a pierdut si functia de presedinte al PSD, la 75 de voturi fata de Victor Ponta.

Esecul i-a adus o tusa in plus calificativului de "prostanac", dat de Ion Iliescu, si i-a consolidat vocatia de "loser". Si a pierdut nu numai pentru ca n-a fost capabil sa reformeze partidul, dar si din cauza anturajului. Cardasia cu Marian Vanghelie i-a purtat tot atata noroc cat i-a adus si vizita nocturna facuta unui mogul de presa inainte de prezidentiale.
Victor Ponta nu a castigat pentru ca ar avea calitatile liderului in stare sa scoata PSD din marasmul in care l-a adus Mircea Geoana. Deocamdata, Victor Ponta e doar iepurele scos din joben de batranul comunist Ion Iliescu, in alianta cu Adrian Nastase, Miron Mitrea si Radu Mazare, trei dintre imbogatitii partidului care au probleme cu justitia, la care se adauga oportunistii si tradatorii de serviciu, plus cei care au vrut sa stopeze vanghelizarea partidului. Dincolo de invinsi si invingatori, congresul n-a stat sub semnul dezbaterii doctrinare sau ideologice, al reformelor si solutiilor pentru revenirea PSD la putere. Culisele au dat congresului aerul halucinant de chermeza politica, de fapt divers, si i-au facut pe multi sa vorbeasca de brambureala si de circ. Si circ a fost, in nunte de oranj si violet.
Dupa cum se stie, esecul sotului in alegerile prezidentiale a fost explicat de Mihaela Geoana prin atacul cu flacara violeta, pus la cale de Traian Basescu. Nota de esoteric i-a adus celebritatea mondiala lui Mircea Geoana. Si l-a urmarit ca un blestem, cu colegi imbracati in violet, dar si cu un afis violet, cu sloganul "Castigam impreuna, eu si Vanghelie". Dupa care liderul "garantat Vanghelie" a exclamat: "Am depasit limita unei campanii decente in partid". Limita decentei nu l-a impiedicat tot pe Vanghelie sa-l injure, cateva zile inainte, ca la usa cortului. Prezenta vrajitoarelor venite sa exorcizeze flacara violet n-a mai mirat pe multi. Chiar si congresul a inceput cu o paruiala verbala intre doi social-democrati de marca, Vanghelie si Pandele, urmata de huiduieli. Asta l-a facut pe unul dintre vorbitori sa exclame: "Ne-am trezit in interiorul PSD cu un circ mediatic fara precedent. Am ajuns de rasul lumii". Numai interventia energica a lui Ion Iliescu, care mai tarziu avea sa vestejeasca si grobianismul si manelizarea partidului, a linistit lucrurile. La pitorescul garantat Vanghelie s-a adaugat Radu Mazare, descins de pe plaje braziliene, nehotarat intre sacouri de fante de Obor si uniforme de Wehrmacht. A aparut in uniforma tip Che Guevara, nu doar aluzie la tricourile purtate candva si de Ponta. Omul a venit in uniforma pentru ca este in razboi cu politia politica a lui Traian Basescu, desi pe el nu zbirii politici il cauta, ci Directia Nationala Anticoruptie.
Si pentru ca Romania este o uriasa incuscrire, la congresul PSD nu putea lipsi spiritul de cumetrie. Adversarii lui Victor Ponta au atacat prin SMS cu intrebarea: "Vrei ca PSD sa insemne Ponta, Sarbu, Daciana?", aluzie la casatoria cu Daciana, fiica lui Ilie Sarbu. Si cum liderii PSD, cu exceptia lui Ion Iliescu, au neveste ambitioase, noua prima doamna si-a facut publice emotiile alegerii sotului: "Am trecut de la agonie la extaz si inapoi la agonie, a fost foarte greu, ne-am rugat, am avut speranta, a fost o zi foarte grea".
Nici viitorul lui Victor Ponta nu va fi usor. Indatorat celor care au pus umarul la alegerea lui, cel pe care nasul lui de botez politic, Adrian Nastase, l-a numit "micul Titulescu", va trebui sa devina micul Hercule ca sa mature grajdul PSD-ului. Misiunea noului lider nu va fi usoara, a spus Ion Iliescu, la sfaturile caruia ar fi bine sa ia aminte. Ca sa se fereasca de betia puterii. Pentru ca, a zis tot Ion Iliescu, cu un alt prilej: "Betia puterii te duce prin toate etapele: la inceput esti cocos, dupa aia te transformi in maimuta, treci apoi prin faza de leu, iar la sfarsit ajungi porc". E un parcurs strabatut de multi oameni politici de la noi.