Hildegard van Bingen - Leacuri pentru inima

Redactia
* Dureri de inima, junghiuri in coaste si in splina

Vin de patrunjel cu miere si otet de vin

"Cine are dureri in coaste, inima sau splina, sa fiarba ceva patrunjel in vin impreuna cu ceva otet de vin si miere de albine, sa strecoare totul, sa bea asta des si el va fi vindecat". (Hildegard)
Reteta: 10 frunze de patrunjel, 2 linguri de otet de vin, 1 litru de vin, 150 g miere de albine. (Pentru diabetici se recomanda numai 80 g miere. Se pare ca cea mai buna miere, in timpurile noastre, cand atatea plante sunt modificate genetic, este mierea de padure.) Se pun toate la fiert, dupa care se strecoara vinul si se trage in sticle curate, care au fost sterilizate in prealabil cu alcool. Se pastreaza la rece. Se bea cate un paharel (20 ml), dupa masa. Se scoate din timp de la frigider, pentru a nu fi prea rece cand se consuma.

Bautura de fenicul

"Sa se ia lemn dulce si de cinci ori mai mult fenicul si tot asa de mult zahar ca si lemnul dulce, si in plus si ceva miere, si din astea sa se faca o bautura. Sa se bea inainte si dupa masa". (Hildegard)
Reteta: 50 g seminte de fenicul, 10 g lemn-dulce, 20 g zahar, 25 g miere curatita de spuma (se fierbe intr-un vas cu apa fierbinte si se arunca spuma), 500 ml apa (daca se poate insorita 1-2 ore la soarele de pranz). Se fierbe totul 5 minute, dupa care se pune in sticle curate si sterilizate in prealabil cu ceva alcool (vodca, tuica). Indicatia dr. Strehlow: boli de inima, dureri de inima, cura dupa infarct.

* Hipertensiune, circulatie slaba, epuizare

Biscuiti cu aloe, smirna, camfor si salata-iepurelui

"Ia aceeasi cantitate de aloe si smirna si ceva mai putin camfor si lasa-le sa se topeasca intr-o tigaie. Adauga ceva salata-iepurelui si ceva faina si fa biscuiti din acest amestec, pe care ii coci pe o piatra fierbinte sau la soare. Dupa ce ei s-au uscat bine, fa-i praf. Din acest praf, sa iei pe stomacul gol, cu ceva ceai cu miere. Daca esti sanatos si puternic, vei deveni si mai sanatos si mai puternic si fortele tale se vor intari. Daca esti bolnav, acest remediu te va indrepta si te va face puternic, ca si atunci cand soarele incepe sa straluceasca intr-o zi mohorata". (Hildegard)
Reteta: 10 g praf de aloe vera, 10 g praf de smirna, 7 g praf de camfor, 10 g de salata-iepurelui (Prenanthes purpurea), 100 g faina de grau (integral). Se amesteca bine toate componentele, se iau 1-2 varfuri de cutit si se pun in ceai caldut, indulcit cu o lingurita de miere. Se administreaza de doua ori pe zi, inainte de masa.

* Suferinte cauzate de tristete, pesimism, insuficienta cardiaca

Praf de napraznic

"Ia napraznic si ceva mai putin busuiocul-cerbului (Mentha pulegium) si ruta de gradina (Ruta graveolens). Mananca astea des pe paine. Asa, inima va fi intarita si omul devine din nou bucuros". (Hildegard)
Reteta: 40 g praf de napraznic, 30 g praf de busuiocul-cerbului, 20 g praf de ruta de gradina. Se presara pe paine neagra sau de secara.

* Angina pectorala

Comprese cu apa in care s-au fiert seminte de in

"Cine are dureri in brate si coaste sa fiarba semintele de in in apa. In apa asta calda, el sa inmoaie o carpa de in, pe care sa o puna pe locul unde are durerea". (Hildegard)

* Durere la inima, frica de moarte, infarct

Praf de gentiana (Enzian)

"Cine are o durere asa de mare la inima, incat crede ca viata lui atarna numai de un fir de par, acela sa pulverizeze gentiana (Gentiana lutea) in supa si inima lui va primi putere". (Hildegard)

* Arterioscleroza, dureri in inima, scleroza coronara

Praf de radacina de frasinel

"Cine sufera de dureri la inima, acela sa manance praf din frasinel (Dictamus albus) si durerile ii vor disparea". (Hildegard)
Mod de folosire: unul pana la trei varfuri de cutit se pun in mancare sau pe paine. Frasinelul este un remediu puternic in arterioscleroza, in special la arterele si vasele de sange ale inimii. Frasinelul se foloseste drept "curatator al arterelor", pentru ca el este in stare sa elimine depunerile din vasele sanguine, pietrele de la rinichi si fiere.

* Angina pectorala, infarct, tromboze, hipertensiune, boli de stomac, boli de intestine, boli de rinichi, sudoare exagerata si brusca

Remediu universal

Reteta: 1 g de frasinel, 2 g de vulturica, 16 g de seminte de fenicul, 18 g de pulbere de flori de fan (fan scuturat). 1-2 varfuri de cutit se pun in 20 ml de vin cald (dar nu fierbinte). Se ia la o ora dupa masa.

* Insuficienta de circulatie, dereglari in circulatie, sange cu grasime, tromboza coronara, comotie cerebrala

Amestec de vulturica

"Cand se mananca vulturica (Hieracium pilosella), ea intareste inima si reduce sucurile daunatoare care s-au adunat in om. Insa sa nu se consume izolat, ci intotdeauna amestecat cu putin frasinel". (Hildegard)
Reteta: Se amesteca pulberea de vulturica cu cea de frasinel si se pun 1-3 varfuri de cutit in mancare, de trei ori pe zi. (Hildegard scrie in mai multe locuri ca umorile rele pot dauna inimii.)

* Protejarea si refacerea inimii dupa infectii, reumatism la inima

Amestec de napraznic si nucsoara

Acest remediu se foloseste si pentru migrene, dureri de cap, febra aparuta ca urmare a infectiilor. Este unul din remediile importante pentru boli de cap.
"Ia napraznic si ceva mai putin praf de nucsoara, fa totul praf si amesteca-l bine. Cine are dureri in inima sa manance praful asta des, cu paine sau prin lingerea lui din palma si ii va merge mai bine, caci acesta este cel mai bun praf pentru sanatatea inimii". (Hildegard)
Reteta: 20 g praf de napraznic, 7 g nucsoara. Se pun 1-3 varfuri de cutit pe paine sau se linge din palma, inainte si dupa masa. Este cel mai bun remediu in cazurile cand suferinta inimii este cauzata de virusi, in urma infectiilor cronice nevindecate (cauzate de amigdalita, sinuzite etc.).

* Dureri de inima care strabat in trunchi si maini, arterioscleroza, senzatie de presiune sau inabuseala in piept

Ulei de dafin

"Sa se ia fructele de dafin cand sunt inca verzi si, prin presare, sa se scoata uleiul din ele. Cand ai dureri in inima, atunci unge-te cu acest ulei. Tot asa unge-te si la coaste sau in spate, cand ai dureri acolo (din cauza inimii) si iti va merge mai bine". (Hildegard) Dr. Strehlow: "Uleiul de dafin sa se foloseasca numai dupa un test alergic. Pentru aceasta, se pune o picatura pe piele, care se freaca un pic. Daca apare o pata rosie, corpul este alergic la acest ulei, iar in acest caz nu se poate folosi. Uleiul de dafin s-a dovedit excelent in cazul durerilor de piept, articulatii, dureri reumatismale. Inlatura si durerile radiate de inima in spate si in coaste".

* Atac de inima, lesin, dureri de inima dupa infarct

Comprese cu frunze de cartofi

"Cine sufera cu inima sau lesina din cauza ei sa fiarba, nu prea tare (2-3 minute), frunze de cartofi in apa, si dupa ce se strecoara sa fie puse pe inima (circa o ora) si ii va fi mai bine". (Hildegard)

* Nevroza cardiaca, teama, batai neregulate de inima

Ulei de masline cu crisolit

"Cine are dureri la inima sa scufunde aceasta piatra de crisolit in ulei de masline si cu uleiul ramas pe piatra sa unga locul unde are durerea si ii va merge mai bine". (Hildegard)

* Dereglari de ritm cardiac

Piatra de jasp pusa pe inima

"Cand ai dureri la inima, pune o piatra de jasp la locul cu durerea si apasa piatra pe piele, ca sa se incalzeasca. Durerea se va micsora". (Hildegard)
Dupa ce piatra s-a incalzit, se ia de pe piele, se lasa sa se raceasca, si daca durerea persista, se poate pune piatra din nou, in acelasi fel. Dr. Strehlow: "Acest remediu inlatura si dereglarile de ritm cardiac".

* Tahicardie, ritm cardiac neregulat

Apa cu cristal incalzit la soare

"Cine are dureri la inima, la stomac sau la burta, sa incalzeasca un cristal (natural) la soare si cand s-a incalzit, sa toarne apa peste el si sa-l lase timp de o ora in apa, dupa care trebuie scos afara. Apa asta sa o bea des si ii va merge mai bine". (Hildegard)

* Insuficienta cardiaca innascuta, tristete

Frunze si flori de lumanarica

"Cine are inima trista sa gateasca si sa manance des lumanarica, cu carne, peste, clatite sau legume. Intareste inima si o face voioasa." (Hildegard)
Dr. Strehlow: "Mod de folosire: se iau flori si frunze proaspete sau uscate de lumanarica (Verbascum phlomoides), care se pun in mancare. In special, se recomanda pentru copii sau oameni cu defecte innascute ale inimii. Inlatura si lipsa de apetit provocata de tristete".

* Dureri la inima, junghiuri in coaste provocate de inima

Piatra de onix cu vin

"Cine are dureri la inima sau in coaste sa incalzeasca o piatra de onix in palme sau pe pielea corpului si sa incalzeasca si vin la foc, sa-l ia de pe foc si sa tina piatra deasupra, asa incat aburii vinului sa se condenseze pe piatra. Aceasta sudoare sa se amestece cu vinul (picaturile condensate sa curga in oala in care se fierbe vinul). Dupa aceea, sa puna piatra in vin si sa bea imediat din el si durerea va disparea". (Hildegard)

* Junghiuri la inima si in alte locuri

Armurariu amestecat cu salvie

"Cine are junghiuri in inima sau in alte parti sau dureri in incheieturi, acela sa ia armurariu si ceva mai putina salvie, pe care sa le faca un suc cu apa, si in clipa cand are durerile, sa-l bea si ii va merge mai bine".
Reteta: armurariul si salvia se fierb in apa si decoctul se bea cand apare durerea.

GABRIEL MARGARIT - Konstanz, Germania