Raspuns pentru ANA MARIA R. - Craiova, F. AS nr. 845 - "Logodnicul meu are hidrocefalie interna cu aspect sechelar"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Pentru ca informatiile pe care le solicitati sa fie pe deplin intelese, sunt necesare cateva lamuriri referitoare la lichidul cefalorahidian. In mod normal, acest lichid este produs la nivelul creierului, circula prin cei 4 ventriculi, se acumuleaza in niste spatii inchise (cisterne) ce au rol de rezervoare, situate la baza creierului, spala suprafata creierului si a maduvei spinale si este apoi absorbit in circulatia sanguina. De obicei, lichidul cefalorahidian este complet resorbit la nivelul circulatiei sanguine, insa exista situatii in care este impiedicata secretia, absorbtia sau circulatia normala a acestuia.
Pastrarea echilibrului intre productia si absorbtia de lichid cefalorahidian este esentiala, perturbarea acestui proces determinand aparitia hidrocefaliei. Una din cauze poate fi ca in cazul dvs. un traumatism cranian. Desi se insoteste de semne si simptome ca: deteriorarea cognitiva, incetinirea si limitarea miscarilor corpului, incontinenta urinara etc., hidrocefalia cu aspecte mai putin severe poate fi tinuta sub control, cu ajutorul unui tratament corect.
Scopul acestui tratament este restabilirea echilibrului dintre secretia si absorbtia de lichid cefalorahidian. La adulti, tratamentul poate consta in efectuarea de punctii lombare repetate, in scopul diminuarii presiunii intracraniene. Alt procedeu eficient, folosit in cazul adultilor cu hidrocefalie este instalarea unui tub flexibil (sunt), pentru a scurtcircuita un blocaj sau pentru a drena excesul de lichid cefalorahidian in circulatia sanguina sau cavitatea abdominala, unde este resorbit. Un sunt eficient va permite ameliorarea simptomatologiei specifice hidrocefaliei adultului si poate fi mentinut pe tot parcursul vietii, singura complicatie notabila ce poate surveni in urma implantului fiind infectia subiacenta. Pentru evitarea acestei posibile complicatii, sunt necesare, periodic, examenele de lichid cefalorahidian (inclusiv culturi de LCR), obtinute prin punctie medulara. Cu toate ca in cazul hidrocefaliei nu exista solutii naturiste, sper ca aceste informatii sa va fie de folos pe mai departe, in orientarea spre o conduita terapeutica corecta.

"Ce regim se tine la diverticuloza colonica?"
(Raspuns pentru ELENA CREANGA - Vaslui, F. AS nr. 845)


Ceea ce trebuie sa stiti despre diverticuloza colonica poate fi rezumat astfel: diverticuloza reprezinta formarea unor saculete de dimensiuni reduse (diverticuli), la nivelul peretelui colonic. In majoritatea cazurilor, diverticuloza nu prezinta semne sau simptome (durere, sensibilitate abdominala, febra, sangerare, constipatie sau diaree). Exista insa cazuri cand se produce o inflamatie la nivelul unuia sau mai multor saculete, de obicei pe segmentul colonului sigmoid, cauzata de alimente nedigerate si de acumularea bacteriilor la nivelul diverticulilor. Acest proces seamana cu apendicita, cu exceptia faptului ca se produce la nivelul partii stangi inferioare a colonului. Uneori, un diverticul inflamat se poate rupe, determinand imprastierea continutului intestinal in cavitatea abdominala, cu iminenta producerii peritonitei, fenomen ce reprezinta o urgenta medicala. Riscul de boala diverticulara creste cu varsta, deoarece peretele muscular al colonului se ingroasa in timp, formand saculete. Pentru diverticuloza asimptomatica, tratamentul nu este de obicei necesar, o alimentatie bogata in fibre si consumul de lichide in cantitate suficienta putand reduce riscul complicatiilor si impiedicand dezvoltarea altor diverticuli. Daca inflamatia este usoara si diverticulul nu s-a rupt, tratamentul presupune repaus la pat, administrarea de laxative, consum sporit de lichide si antibiotice pe cale orala. In caz de ruptura sau de infectie larg raspandita, se poate face tratamentul intravenos cu antibiotice, efectuat in spital. Tratamentul chirurgical poate fi de asemenea necesar pentru indepartarea segmentului colonic afectat, iar in cazul simptomelor severe, se poate practica o colostomie temporara, pana la vindecarea colonului, urmata de operatia de repunere a colonului in circuit.
Si tratamentul naturist poate fi de ajutor persoanelor cu diverticuloza, evitand astfel (daca e cazul) riscul unei interventii chirurgicale. Utilizati urmatoarele remedii:
* Polen - este recomandat in tratamentul enterocolitelor, meteorismului abdominal, al diverticulozelor si diverticulitelor sau al diferitelor forme de colite. Acesta se comporta ca un adevarat enbiotic intestinal (reglator fiziologic), dar si ca factor antibiotic activ si antiinflamator fata de Salmonella si unele tulpini de colibacili. Se administreaza 1-2 linguri de polen macinat, zilnic, dimineata si seara, in cure de 4-6 saptamani, cu o saptamana pauza intre ele.
* Uleiul de seminte de in - recomandat in constipatiile cronice, sindromul colonului iritabil, diverticulite si diverticuloze, sau alte patologii colonice consecutive administrarii de laxative si purgative in exces. Se administreaza, ca atare, 2-3 lingurite pe zi, sau capsule, 2-3 doze pe zi.
* Ulei esential de cimbru - reprezinta antibioticul intestinal ideal pentru combaterea infectiilor bacteriene localizate la nivelul zonelor herniate (diverticuli). Se administreaza 2-5 picaturi, la o lingurita de ulei neutru sau miere, de trei ori pe zi. Sa auzim numai de bine!

Dr. LUCIA MUNTEANU - apifitoterapeut, consultant nutritie, specialist medicina complementara si biorezonanta - Bucuresti, tel. 0744/20.73.60, e-mail: lucia_munteanu11@yahoo.com

"Vreau un tratament naturist pentru ovare polichistice"
(Raspuns pentru MAXIM DELIA, F. AS nr. 898)


Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal care interfereaza cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Acest dezechilibru hormonal afecteaza si alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic si cel cardiovascular. Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezinta numeroase chisturi mici (mai mici decat un bob de mazare), la nivelul ovarelor, intr-o anumita perioada de timp. Cauza dezechilibrului hormonal care apare in sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin inteleasa, dar par sa fie implicati factori genetici. Fiicele si surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala. Eu va recomand consumul de preparate cu ulei de primula, care amelioreaza simptomele premenstruale, Rhodiolin - pentru reglarea acestor dezechilibre hormonale, Vital woman - complex de plante pentru stimularea vitalitatii femeii, Pure Yucca, avand efect antiinflamator. In functie de rezultatele investigatiilor biochimice, de istoricul exact al afectiunii dvs., se va face o schema de tratament individualizat.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Cum se poate scapa de dependenta de picaturi nazale?"
(Raspuns pentru LUCIA LUPU, F. AS nr. 900)


La fetita dvs. poate fi vorba de o rinita (rinoadenodita) cronica catarala. Pentru confirmarea diagnosticului, se cauta tulburari de ventilatie nazala (vegetatii, resturi adenoide, deviatie de sept nazal etc.). Trebuie cercetat mai amanuntit terenul alergic (alergia suprainfectata sau microbiana), tulburarile metabolice si endocrine. Tratamentul rinitei la copil va fi predominant preventiv (evitarea precoce a alergenilor) si terapeutic, cat mai putin agresiv:
* ceai din trei-frati-patati, 2 cani pe zi.
* extract din muguri de coacaz negru, 30 picaturi pe zi.
* seara, inainte de culcare, se pulverizeaza 20-30 de pufuri din Ocnasept spray (aerosol natural salin, cu extract de uleiuri volatile, din plante aromatice), deasupra patului, aerosoli care vor fi inhalati in cursul somnului.
* ionizari endonazale cu calciu - solutie, 10 sedinte.
* tratament balneoclimateric cu aerosoli salini la Ocna-Sibiului.
Pentru comanda de aerosoli Ocnasept, sunati la tel. 0269/21.78.61, fax: 0269/42.12.56, e-mail: sanmed@ online.asconet.ro