Ce faceti pentru sanatatea dvs.? - MEDICII AU CUVANTUL

Redactia
* Daca nu doctorii, cine sa ne invete cum sa traim sanatos? *

Dr. PAVEL CHIRILA

"Stilul de viata are o importanta enorma in profilaxia bolilor"


Ca medic, dupa aproape 40 de ani de practica, pot sa confirm ca majoritatea bolilor apar si se agraveaza datorita unui stil de viata gresit. Astazi, literatura de specialitate a acumulat suficiente dovezi pentru a sustine aceasta cauzalitate. Chiar daca uneori greselile stilului de viata par banale, ele pot provoca suferinte grave:
- abuzul de paine alba creste incidenta cancerului de colon (in special segmentul sigmoid);
- abuzul de mezeluri creste incidenta cancerului de tub digestiv, datorita nitratilor care au efect anabolizant si dimetilnitrozaminei - produs metabolic rezultat din nitrati si din nitriti;
- abuzul de zahar creste incidenta bolilor metabolice, a cancerului digestiv, a dismicrobismelor intestinale;
- abuzul de guma de mestecat si a altor produse cu aspartam este raspunzator de aparitia si raspandirea foarte multor boli: alergii, cancere, lupus etc.;
- privatiunea de somn (pierderea somnului de noapte) creste incidenta accidentelor coronariene;
- privitul indelung la televizor (consumul abuziv de imagistica) provoaca sindromul ADHD (deficit de atentie si hiperactivitate dezordonata);
- consumul de margarina are aceleasi efecte ca si consumul de grasimi saturate (untura, slanina);
- abuzul de carne si grasimi animale creste incidenta cancerului de tub digestiv;
- consumul indelungat de contraceptive creste incidenta cancerului genital (san, ovar, uter);
- abuzul de medicamente chimice a crescut vertiginos incidenta alergiilor de origine medicamentoasa.
Toate aceste exemple dovedesc importanta enorma a stilului de viata in profilaxia bolilor si chiar in tratamentul lor daca se intervine la debut.

Ritmurile biologice si universale trebuie respectate

* Somnul eficient este cel dinainte de miezul noptii. De aceea, obiceiul foarte multor oameni de a se culca mult dupa miezul noptii este gresit si risca sa cauzeze slabiciuni sau uneori chiar boli grave: accidente coronariene, insomnii, astenie fizica si intelectuala etc.
* Ritmul meselor este important pentru pastrarea sanatatii. Prima masa a zilei nu trebuie luata mai tarziu de ora 11.00, caci aciditatea gastrica de peste noapte devine agresiva pentru mucoasa stomacului. Ultima masa a zilei nu trebuie luata mai tarziu de ora 20.00, pentru ca ingreuneaza digestia si, in plus, mancarea de seara se depune in procent mai mare decat cea din timpul zilei.
* Este bine ca omul sa manance de 2-3 ori pe zi; unele cercetari cu alimente marcate cu izotopi au aratat ca cel mai fiziologic este sa mancam de doua ori pe zi (ora 11, ora 18), caci in felul acesta nu se suprapun fazele de digestie, absorbtie si eliminare.
* A manca o singura data pe zi, seara, este o greseala si predispune la gastrite erozive si ulcer; a manca de foarte multe ori pe zi este, de asemenea, o greseala - caci reprezinta un abuz.
* Ciclul menstrual creeaza la unele femei o indispozitie sau simptome greu de suportat. In aceste cazuri, este bine sa se evite eforturile mari, expunerea la frig, umezeala, stres. Un tratament naturist rezolva de cele mai multe ori dismenoreea.
* Igiena muncii ne invata ca efortul fizic si intelectual trebuie facut numai ziua si cu pauze. Munca de noapte este mult mai solicitanta decat eforturile echivalente din timpul zilei.
* Anotimpurile impun si ele o anumita adaptare din punctul de vedere al confortului termic si din punct de vedere alimentar. Este bine ca omul sa consume mai multe cereale toamna si iarna, mai multe verdeturi primavara, si mai multe fructe toamna.
* Ritmul saptamanal trebuie respectat, el este marcat de ziua liturgica - duminica, zi pentru rugaciune si repaus.

REGULI IMPORTANTE PRIVIND DIETA

- Cea mai importanta sursa de proteine: ciuperci, peste, oua, branzeturi;
- cea mai importanta sursa de glucide: mierea, fructele;
- cea mai importanta sursa de lipide (grasimi): uleiul presat la rece, fructele oleaginoase;
- cele mai valoroase alimente pentru hrana omului: cerealele si fructele;
- cele mai putin valoroase alimente pentru hrana omului: carnea si grasimile animale;
- calitatea apei este extrem de importanta pentru sanatatea omului;
- postul periodic este benefic si necesar;
- starea de sanatate a vegetarienilor (si a lactovegetarienilor) este mai buna decat a celor care mananca carne;
- alimentele rafinate (faina alba, zaharul, margarina, sarea extrafina, uleiul rafinat) si alimentele cu E-uri sunt de evitat;
- alimentele tratate termic foarte agresiv (prajeli sau preparate la cuptor cu microunde) sunt de evitat;
- alimentele conservate timp indelungat prin metode chimice sau fizice (congelare, radiatii) sunt de evitat;
- rugaciunile rostite inainte de a manca sunt benefice pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca.

Dr. CRISTINA AOSAN

"Ma simt ca la 20 de ani, desi au trecut 20 de atunci"


Ma gandeam deunazi la bunicii nostri care au trait pana la 80-90 de ani, sau mai mult. Perfect lucizi, intelepti cum se cuvine, dupa experienta de o viata. Mergeau poate mai agale, dar pe picioarele lor. Viata era de neconceput fara sa lucreze in gradina, sau sa iasa la camp, macar sa fie laolalta cu cei tineri. Apoi, la un moment dat, mai slabiti, mai tacuti, plecau pe Lumea Cealalta.
De ce nu mai avem acesti batrani, despre care vorba populara spunea ca: "Cine nu-i are, sa-i cumpere!"? Azi vorbim despre boala Alzheimer, care se poate instala deja dupa varsta de 50 de ani, despre cardiopatie ischemica cronica, insuficienta cardiaca, ateroscleroza si multe alte boli ale varstei a treia.
Zilele petrecute la bunici mi-au ramas in memorie printre cele mai dragi. Imi amintesc ca dimineata, cand noi, copiii, ne trezeam, ei erau de mult in curte. Animalele erau randuite, pregatirile in toi, pentru mersul la livada, papusoi, coasa, sau la cules de fructe.
Incerc sa pastrez pe cat posibil esenta acestui stil de viata. Ce fac zi de zi? Ma trezesc devreme, inainte de ora 6, de regula. Mai raman putin intinsa, constat ca somnul a fugit, mintea este limpede, asa ca imi intind oasele, apoi ma ridic. Fac o cruce, spun in gand: "Tatal nostru" si ma bucur de ziua care incepe. Merg la baie pentru o toaleta completa. Ziua trebuie inceputa in deplina curatenie. Apoi usoara, in linistea adanca, fac uneori si o meditatie. Incredintata de toata bunatatea dumnezeiasca, auzind de afara pasarelele care canta voioase, impreuna cu zgomotele satului care se trezeste, ma intorc catre alte lucruri ale inceputului zilei. Fac o repriza de gimnastica, sa-mi incalzesc bine toate articulatiile, apoi ma indrept catre bucatarie. Scot din congelator polenul crud si il pun la dizolvat in apa cu zeama de lamaie. De regula, dimineata mananc o portie de polen (3-5 lingurite), la care uneori adaug putin laptisor de matca, 1-2 grame. Pe langa el - un fruct sau un nectar proaspat, preparat din fructe, cu cateva mirodenii. Din cand in cand, fac un decoct din radacina de asparagus in lapte. Sau daca mi-e foame, mananc o felie de paine integrala cu ghee si miere. Micul dejun e gata; pana la miezul zilei, nu mai am nevoie de nimic.
Fac o scurta vizita in gradina sa le dau binete plantelor, apoi, cel tarziu pe la ora 8, imi incep activitatea.
La amiaza, iau o pauza de o ora, in care mananca toata lumea. Consum de regula un singur fel de mancare. Uneori iau o supa calda inainte. Imi plac mancarurile preparate din cereale sau leguminoase uscate ori crude, cu seminte, uleiuri presate la rece si nerafinate, asezonate cu diverse mirodenii. Pe acestea le consum fara paine. Carne - destul de putina: cam la doua-trei mese din saptamana, mananc peste sau pui crescut in curte. Incerc sa ma alimentez cat mai simplu, fara sa amestec prea multe tipuri de alimente. Ma ridic de la masa inainte de a simti stomacul incarcat. Astfel, digestia este usoara, mintea ramane clara, iar intreg corpul isi pastreaza supletea.
Apoi, continui activitatile zilei, ora dupa ora. Cand ceasul ajunge pe la orele 18, ma opresc. Ies putin in gradina, sa cert buruienile care incearca sa se instaleze pe langa scoala de copaci, si pe langa plantele medicinale
Ma simt foarte bine, am terminat cu munca, se apropie seara si trebuie pregatita masa. Pun repede apa la fiert, iar cand clocoteste adaug hrisca. Intr-o craticioara de pamant ori de otel inoxidabil, pun putin ulei nerafinat, o mana de seminte de migdale si de floarea-soarelui, sare de mare, mirodenii. Le prajesc putin, apoi adaug ardei verde taiat. Invart cu lingura de cateva ori, apoi sting focul si acopar cu capac. Hrisca s-a fiert si ea, o strecor si o amestec in craticioara de pamant cu celelalte ingrediente. Mancarea-i gata. Poate maine fac un peste la gratar. Voi vedea daca o sa simt nevoia. Acum ma intorc sa iau o salata pentru mancarea de hrisca si observ pe fereastra cum cerul inrosit de soarele care apune ma cheama afara. Nimeni nu ar rezista la o asemenea splendoare, asa ca ies pana la coltul casei, sa admir jocul de culori dinspre orizontul apusului. Ma bucur din nou de lucrurile minunate pe care ni le-a lasat Bunul Dumnezeu pe lume.
Inainte de culcare, ascult putina muzica sau vad o parte dintr-un film vechi, pe DVD, citesc ceva Ora 22-22.30. Merg la baie pentru toaleta si ma pregatesc de culcare.
Ma inchin si ma culc linistita. Inainte de a adormi, incerc sa-mi amintesc un fragment frumos din ziua care a trecut sau un crampei din povestile copilariei.
Cam astfel se desfasoara o zi obisnuita de munca din viata mea. Desigur ca sunt si multe zile diferite. Vin sfarsiturile de saptamana, mai sunt calatoriile in interes profesional sau vacantele. Programul de lucru arata altfel atunci, dar reperele importante ale vietii se mentin.
Inca ma simt ca la 20 de ani, desi au trecut mai mult de 20 de atunci. Ma straduiesc mereu sa-mi indeplinesc indatoririle si, totodata, sa ma bucur de tot ceea ce Dumnezeu ne-a daruit. Ni s-a dat sa le purtam de grija celor din jur, dar avem indatoriri si fata de noi insine. Sufletul, lucrul cel mai presus din viata, are drept locas vasul de lut al trupului. Ambele au o anume importanta, caci unul fara de celalalt nu ar mai trai pe aceasta lume. Laolalta se pot pune cu forte depline in slujba celorlalti. Ma intreb daca reusesc sa fac suficient de bine toate acestea. Raspunsul sper sa-l primesc intr-o lume mai buna, unde sa ma reintalnesc cu bunicii, peste multi ani de sanatate. Ani in care sa nu ma fi saturat inca de frumusetile lumii acesteia, dar sa-mi fi implinit menirea ce mi-a fost harazita