Medicina lui Dumnezeu

Cititor Formula AS
Hildegard van Bingen (I)

A trait acum 1000 de ani in Germania si a devenit cunoscuta in toata lumea, prin leacurile sale de sanatate transmise, vreme de aproape un mileniu, oral. Trimise la Vatican acum 800 de ani, manuscrisele originale sunt tinute si astazi la mare secret, asa cum se intampla cu multe alte documente de importanta majora, care stau sub lacate grele, in cetatea catolicismului. O intamplare prea fericita a facut, insa, ca niste copii ale manuscriselor ei sa fie descoperite intr-o biblioteca din Copenhaga, in urma cu cativa ani. Dupa aproape un mileniu, aceste remedii simple si eficiente au fost puse in practica, pentru prima data, de doctorul german Gottfried Hertzka, care a inceput sa le aplice sistematic si cu mult succes pacientilor sai. Urmasul lui, dr. Strehlow, care a preluat cabinetul lui Hertzka, dupa moartea acestuia, si care se bucura de un renume international, continua cu temeritate tratamentele lui Hildegard. Convins pe pielea lui de eficacitatea si simplitatea acestor remedii, autorul acestor randuri a adunat cele mai simple si eficiente retete ale calugaritei germane, cu scopul de a ajuta bolnavii din Romania, care cred in medicina naturii.

Sanatate si boala

Vindecarea este, dupa Hildegard van Bingen, un proces care se petrece pe mai multe planuri, la care participa nu numai corpul, ci si sufletul, spiritul - deci si Dumnezeu - si cosmosul. Dupa Hildegard, sufletul este acel corp imaterial care traieste vesnic si care este purtatorul spiritului care se afla in inima lui. Sufletul este entitatea care contine de fapt constiinta omului, cu memoria, gandirea si inteligenta. Sufletul este cel care conduce si controleaza in intregime trupul carnal, iar sursa de vindecare si de energie a sufletului este, conform scrierilor lui Hildegard, intotdeauna Dumnezeu.

Regulile de aur ale vietii

Programul de sanatate descris de Hildegard se poate reduce la "6 reguli de aur pentru viata". Dupa viziunile ei, fiecare om este responsabil de sanatatea lui, sanatate care poate fi influentata atat din afara, prin alimentatie, cat si dinauntru, din planul sufletesc, al gandirii si al emotiilor. Aceste reguli sunt:
1. Selectia corecta a mancarii si bauturii. "Hrana voastra sa va fie leacul vostru".
2. Folosirea fortelor de vindecare din natura. "In toata creatia, in copaci, plante, animale, pasari si pesti, si chiar in pietrele pretioase, sunt ascunse forte subtile, cu putere de vindecare, pe care omul nu le poate cunoaste fara ca ele sa ii fie revelate de Dumnezeu".
3. Ritmul potrivit in privinta somnului si al miscarii: "Caci atunci cand omul doarme, maduva lui se odihneste si se intaresc oasele, sangele, se creeaza muschi noi, se unesc membrele si se inmulteste mintea (ratiunea) si cunoasterea".
4. Un raport echilibrat intre lucru si odihna ("ora et labora"). Raportul adecvat intre lucru si meditatie ajuta la recastigarea puterii pierdute datorita stresului.
5. Curatirea corpului de otravuri si toxine. "Atunci cand lichidele din corp isi pastreaza echilibrul, omul este sanatos. De indata ce raportul dintre ele se schimba, omul se imbolnaveste". Curatirea corpului se poate face prin post, prin aplicarea de ventuze si de lipitori terapeutice, prin lasatul de sange din vena in mod terapeutic, prin ajutorul leacurilor care curata trupul de toxine.
Impovararea corpului datorita otravurilor si substantelor nocive din mancare, medicamente, ingrasaminte chimice si din zecile de mii de produse chimice daunatoare aflate in alimente si in mediul inconjurator este un fapt binecunoscut, dar prea putin luat in consideratie. Dupa analiza oaselor, s-a constatat ca oamenii din ziua de azi contin de 1000 de ori mai mult plumb in corp - o substanta neurotoxica cunoscuta - decat oamenii care au trait acum 150 de ani. Sa nu mai pomenim despre metalele grele, radioactive, halogenele - iod, fluor, clor, brom - prezente nu intamplator chiar si in sare, in pasta de dinti, in multe materiale plastice (PVC), chiar si in apa de baut - precum si sutele de mii de substante chimice artificiale, medicamente, hormoni artificiali, ingrasaminte si pesticide chimice nocive, si in ultimul timp, chiar si particulele "nano", care sunt asa de mici, ca ajung prin respiratie direct in sange si in celulele umane si nu mai pot fi oprite de plamani. Acestia sunt factorii ce influenteaza corpul in toate nevoile lui. Daca ei sunt respectati, atunci bolile trupului si ale sufletului sunt impiedicate. La aceste prescriptii, se adauga si recomandarea numarul 6, relatia personala fata de Dumnezeu, obligativitatea credintei si practica rugaciunii.

Ce fel de remedii se folosesc in medicina lui Hildegard van Bingen

In retetele descrise de Hildegard sunt descrise diferite tipuri de remedii, printre care cele mai des folosite sunt:
* Sucul proaspat de plante medicinale extras din frunze, radacina sau tulpina, care se bea.
* Comprese cu frunze proaspete sau cu frunze uscate la soare sau pe o piatra fierbinte, aplicate direct pe piele, cu o panza de in deasupra.
* Plante proaspete sau uscate, fierte in vin, lapte sau apa.
* Plante uscate sau proaspete macerate in vin, apa sau lapte.
* Biscuiti de faina facuta din anumite plante si condimente, care au fost coapte la soare, in cuptor sau pe o piatra incinsa.
* Vin sau apa in care s-au tinut un timp pietre semipretioase.
* Pietre pretioase purtate pe corp sau puse pe o parte a corpului.
* Bai cu aburi - sauna - la care se arunca pe pietrele incinse anumite elixire de plante si la care se beau anumite ceaiuri sau elixire.
* Bai in apa calda, in care s-au pus anumite ceaiuri sau tincturi.
* Cenusa de frunze, flori, tulpina, scoarta sau radacina, amestecata cu apa sau vin, folosita ca tinctura.
Important: * Praful de plante se mananca pe paine sau presarat in mancare. * Rareori se ia un remediu fara mancare sau fara a manca dupa aceea, caci acest lucru nu este sanatos. * Remediile au un efect mai puternic si mai intensiv daca sunt luate cand luna creste. Atunci cand luna scade, ranile sangereaza mai putin, vindecarea este mai scurta, ranile se inchid cu cicatrice mai mici sau invizibile. Zilele cele mai critice la operatii sunt zilele cu luna plina si luna noua, care ar trebui evitate. Remediile pentru dezintoxicare insa ar trebui luate atunci cand luna scade, deci doua saptamani la rand cu pauza de o luna si cu repetare luna viitoare, atunci cand luna scade din nou. De exemplu, dezintoxicarea cu ceai de urzica sau ceai de galbenele ar trebui oprita la luna noua si continuata atunci cand luna scade din nou.
Retetele lui Hildegard nu au masuri exacte, cantitatile indicate in ele le apartin dr. Hertzka si Strehlow, dupa indicatiile calugaritei germane.

Cum se usuca plantele

In general, oamenii usuca plantele medicinale la umbra si la un loc uscat. Se crede ca soarele face multe substante active sa dispara din ele, slabind astfel efectul vindecator. Din pacate, acest lucru nu este adevarat, ci chiar dimpotriva: soarele face ca substantele daunatoare sa fie eliminate, caci el elimina tot ce este necurat in ele, facandu-le mai pure si deci mai puternice, "caci soarele nu ia puterile ierburilor cand ele sunt uscate, ci numai focul le ia", spune Hildegard.

Cum se pot face alifii si creme vindecatoare

Cele mai bune grasimi pentru alifii sunt, dupa Hildegard, urmatoarele: untura de porc proaspata sau ranceda (depinde de boala si de plantele care sunt adaugate, cea proaspata are mai multi hormoni), untura de urs, seul de cerb sau seul de tap si untul. In afara de plantele necesare, efectul de vindecare al alifiilor poate fi intarit, prin adaugarea de ingrediente din anumite plante, cu efect vindecator mare.

Cum se poate imbunatati efectul remediilor

Aceste remedii provin, asa cum scrie Hildegard, de la Dumnezeu in "persoana"! Adica de la Iisus Hristos, care s-a indurat de suferinta oamenilor si le-a daruit acum 1000 de ani, prin intermediul unei calugarite vizionare.
Trebuie tinut cont insa ca de atunci incoace oamenii s-au schimbat mult, sanatatea a decazut, plantele sunt toate slabe, din cauza toxinelor din mediul inconjurator, din cauza soarelui diminuat de smog, din cauza aerului murdar. In plus, corpul oamenilor din ziua de azi este plin cu metale grele - mercur, plumb, cadmiu - sau substante chimice toxice din ingrasaminte, pesticide, medicamente si alte "inovatii" ale "tehnicii, stiintei si medicinei". Tinand cont ca remediile, ca si retetele lor, sunt de la Dumnezeu, trebuie acordata o mare atentie acestui lucru.
Vindecare fara ajutorul direct al lui Dumnezeu, care este sursa de viata si de energie a oricarei fiinte, nu exista, asa cum nu poate exista viata fara inima. Nimic nu se repara de la sine sau traieste de la sine. Deci trebuie realizat in primul rand ca aceste retete nu vin de la un om, adica de la Hildegard in sine, ci de la Dumnezeu, care asa cum a spus ea, i le-a dictat si aratat. Ca atare, trebuie sa-I multumim Lui, adica lui Iisus Domnul, pentru aceste daruri incomensurabile ca valoare si, in acelasi timp, trebuie sa-L rugam pe Iisus sa ne ajute la vindecare, atunci cand luam un remediu. Mai ales cand acesta provine direct de la El.
Daca aceste lucruri sunt respectate, si rugaciunea este sincera, daca vine din inima, fara indoiala ca si vindecarea va veni cu siguranta.

GABRIEL MARGARIT - Konstanz, Germania

(In nr. viitor: Leacuri pentru inima si alte retete)