Vindecarea prin muzica - Remarcabil vizionar, unul din marii initiati ai paranormalului, Edgar Cayce afirma deja in scrierile sale din anii 1920, ca sunetul are virtuti vindecatoare. Prezumtiile sale

Andrei Cheran
Din Biblie la fizica cuantica

Ultimele teorii creationiste afirma ca universul nostru este nascut dintr-un gigantic "sunet luminos" cosmic, un fel de mega-explozie atomica numita "big-bang". Dar aceasta nu este o noutate. In Evanghelia lui Ioan se spunea cu mult inainte: "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. Toate prin El s-au facut; si fara El, nimic nu s-a facut din ce s-a facut". Interpretand pasajul biblic, unii oameni de stiinta considera ca "vorba divina", "cuvantul", s-ar putea traduce si prin "sunet". Aceasta inseamna ca, inainte de a se fi format Pamantul si viata pe el, exista sunetul. Si, in acelasi timp, si lumina. Acelasi evanghelist Ioan spune: "Intru El era viata si viata era lumina oamenilor".
Altfel spus, sunetul si lumina sunt chiar esenta fiintei noastre, iar daca le percepem in mod diferit, este o iluzie. "Vibratia sunetului produce culoarea si, bineinteles, culoarea si sunetul nu sunt decat niste vibratii pe o lungime de unda diferita. Orice energie este vibratie si, prin urmare, totul provine dintr-o singura vibratie centrala, care se diversifica sub diferite forme", spune Cayce. Energia cosmica ajunge astfel la noi sub forma de vibratii, ce creeaza diferite sunete, culori si forme, pe care le captam gratie simturilor noastre.
Mult timp s-a crezut ca materia este solida. Atomul era vazut precum o infima caramida microscopica, ce avea drept rol formarea moleculelor care, la randul lor, alcatuiesc fiintele si obiectele acestei lumi vizibile. Mai apoi au venit "parintii fondatori" ai fizicii cuantice - fratii Broglie, Einstein - care ne-au demonstrat ca aceasta materie nu era chiar asa de simpluta cum credeam.
Pe masura ce tehnologia ne permitea "sa vedem" mai bine in inima materiei, oamenii de stiinta se mirau ca nu pot ajunge la "particula finala", baza elementara a materiei. Astfel, s-a ajuns pana la urma la concluzia ca materia nu este materiala. S-a trecut, asadar, la conceptul de "particula-unda" (particula animata de o miscare vibratorie), la ideea ca materia nu ar fi decat densificarea temporara a unei lungimi de unda, dupa cum afirma Edgar Cayce, care vorbeste despre "sursele de energie condensata sub forma a ceea ce se cheama materie". Aceste vibratii continue, pe lungimi de unda precise, creaza culorile si formele corpurilor, inclusiv al nostru.
Prin urmare, devine evident ca "tonalitatile si sunetele pot fi modul prin care se vor putea coordona energiile corpului. Este baza ce le va putea permite functionarea perfecta". Concluzia este destul de clara: sunetele, vocea, muzica pot sa vindece. Dar aceasta se poate intampla numai daca stim sa le folosim, pentru ca vindecarea este un fenomen vibratoriu. Acest lucru era cunoscut inca de pe vremea Egiptului Antic, unde sunetul era utilizat, printre altele, in cadrul unor cure de intinerire.
Ideea ca sunetul vindeca a revenit la moda in secolul XX. De exemplu, ea a dat nastere sofrologiei, in cadrul careia Alfonso Caycedo folosea drept unealta vocea. A mai fost si doctorul Lefebvre, care isi bazase tehnica de vindecare pe folosirea sunetului fundamental "OM" (pentru indieni "AUM", pentru gali "AWENN", pentru evrei "AMEN", pentru egiptenii vechi "A.R.E.I.O OUM"). Aplicand aceleasi principii, romanca Nineta Crainici, de profesie cantareata de opera, a obtinut vindecari spectaculoase, tratand bolile pulmonare cu instrumente cu coarde.
Cayce explica efectul terapeutic al sunetului prin faptul ca vocea, de exemplu in cadrul rugaciunii, modifica nivelul vibratoriu al glandelor endocrine, ce controleaza intregul corp. Astfel se produc modificari la nivel atomic, in moleculele corpului, care poate, astfel, sa isi reechilibreze starea vibratorie, regasindu-si sanatatea.

Medicamente cu corzi

Aceleasi rezultate se pot obtine si cu instrumente muzicale, avand rezultate mai bune, se pare, cele cu corzi. "Utilizati vibratiile instrumentelor muzicale precum vioara si chitara", ii sfatuia Edgar Cayce pe parintii unui copil ce suferea de tulburari psihice. "Veti observa ca aceste energii vibratorii trezesc un ecou in corpul sau, ducand la o reactie fizica ce ii va imbunatati vorbirea si auzul". Ca sprijin pentru teoriile lui, Cayce spune ca muzica instrumentala era folosita in Egiptul Antic drept anestezic, in cadrul operatiilor chirurgicale: "In perioada aceea, cand operatiile chirurgicale se faceau sub hipnoza, muzica avea drept scop de a ridica sufletul deasupra corpului, linistindu-l, prin intermediul instrumentelor cu corzi".
Trebuie precizat ca tehnici mai putin elaborate, pe baza utilizarii vocii, functioneaza la fel de bine, cu conditia sa se stie cum trebuie folosite. Unii dintre dvs. isi mai amintesc, desigur, de celebrul vindecator sovietic Kaspirovski, difuzat saptamana de saptamana de televiziunea romana, care hipnotiza si vindeca in masa, prin timbrul vocii lui.

Muzica poate sa ucida

Daca nu suntem suficient de atenti, dincolo de puterea ei vindecatoare, muzica poate si sa imbolnaveasca, ajungand sa ucida, in final. Muzica tine de domeniul sufletului, pe care il poarta catre extaz. In replica, putem insa sa ne si imbolnavim sufleteste, din cauza unor genuri "negre" si zgomotoase de muzica. Mai ales sunetele situate in zona undelor grave epuizeaza rezervele vitale, putand duce la o extenuare totala a subiectului, dupa cum a constatat profesorul italian Tomatis. Cu alte cuvinte, te stresezi si obosesti doar ascultand. Revenind iar la Biblie, sa ne amintim de trambitele din Ierihon, care au daramat ziduri colosale cu sunetul lor. Dar cei care au stapanit la perfectie tehnica distrugerii au fost atlantii. Dupa cum afirma Edgar Cayce, inginerii atlanti nu descoperisera numai "raza mortii" - un posibil fascicul laser ce distrugea tot - ci si sunetul care omora, infrasunetele, carora nimic nu le putea rezista, nici macar pereti uriasi de piatra.
Din nefericire, mai exista un sunet care ucide fara sa fie bagat in seama: poluarea sonora. Desi exista legi care interzic galagia, ele sunt arareori respectate, fapt ce umple spitalele de psihiatrie de oameni bolnavi. Muzica este, asadar, o energie in mod egal distructiva sau creatoare.
Michel Dogna, fost inginer chimist, in prezent celebru naturo-terapeut francez, pune zgomotul pe lista "factorilor de aciditate" ce perturba echilibrul acido-bazic (ph-ul) al corpului. Dupa cum afirma si Edgar Cayce, maladia, in general, si microbul si virusul in particular, prolifereaza pe terenurile acide. Asadar, daca dorim sa ne vindecam, trebuie sa restabilim alcalinitatea corpului, printr-un regim alimentar bazat pe legume si fructe, prin plimbari in aer liber si muzica linistita.
Experientele efectuate pe plante, de catre biologul american Clewe Baxster, in 1966, au demonstrat ca ele se dezvoltau mult mai bine, daca in camera respectiva era pusa muzica de Mozart, si se ofileau, daca "ascultau" anumite melodii rock. Din nefericire, o astfel de muzica distructiva ne epuizeaza rezervele de energie in fiecare zi, ascultand-o la radio, in mijloacele de transport, in magazine etc. Daca nu vom reactiona impotriva acestei agresiuni, cu putina energie de care mai beneficiem, nu trambitele Ierihonului vor fi cele pe care le vom infrunta, ci pe cele ale apocalipsei.